Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Ipdrum IP Voicelink

Det norske selskapet Ipdrum har spesialisert seg på smarte Skype-løsninger. Deres nyeste produkt er boksen IP Voicelink. Den gjør det mulig å ringe over Skype fra en helt vanlig mobiltelefon. Alt du trenger å gjøre er å koble IP Voicelink-boksen til datamaskinen din. Etterpå kan du bruke datamaskinen som mellomledd hver gang du ringer.

I stedet for å ringe til folk over mobilnettet, ringer du hjem til datamaskinen, som igjen kobler samtalen videre over Skype. På den måten kan du ringe med lave tellerskritt, og i noen tilfeller helt gratis. (Se en nærmere forklaring her)

Det beste med IP Voicelink er at løsningen kan brukes med en helt vanlig mobiltelefon. Du trenger altså verken Wi-Fi, blåtann eller noen annen fancy ny teknologi. Du trenger heller ikke være i en trådløs sone, du kan ringe overalt hvor det er mobildekning.

Enkel installasjon
Det krever ikke særlig mye teknisk kunnskap for å få IP Voicelink opp og kjøre.

Du må sette inn et SIM-kort i IP Voicelink-boksen, slik at den kan ta imot mobilsamtalene dine. Siden er det bare å plugge boksen til datamaskinen, og installere de medfølgende driverene. Løsningen fungerer foreløpig kun på Windows XP Service Pack 2.

I tillegg kreves det at du har en Skype-konto. Har du planer om å ringe til mobil- og fast-telefoner, må du kjøpe deg kreditt på SkypeOut.

Startvansker
Driverne til IP Voicelink ser ennå ut til å være på barnestadiet. Vi måtte prøve å installere boksen på tre forskjelllige maskiner før vi fikk den til å fungere.

Den første maskinen frøs når programvaren skulle starte opp. Maskinen hadde riktignok kun Service Pack 1, som kan være skyld i problemene.

Den neste maskinen hadde Service Pack 2, men nektet allikevel å fungere. Denne gangen manglet vi visstnok de rette driverne for stemmegjenkjenning, og fikk ikke ting til å fungere, selv med solid hjelp fra Ipdrums utviklere. Først på den tredje maskinen fungerte ting som de skulle.

Når du vil ringe over Skype med mobiltelefonen, ringer du hjem til IP Voicelink-boksen. Nummeret du skal slå når du ringer er nummeret til Voiceline-boksen + dobbel pause + stjerne + nummeret til den du skal ringe til + firkant. For eksempel:

99999999pp*004755550000#

Numrene du ringer IP Voicelink med er altså ganske kryptiske. Du trenger imidlertid ikke gå og huske på dem, de kan legges inn i telefonboken på mobilen din.

Om du skal legge inn nye numre på samtlige kontakter du har blir det nødvendigvis litt knotete å gjøre det for hånd. Fra kontrollpanelet til IP Voicelink kan du sende ett og ett nummer via SMS, men det koster deg 50 øre til 1 kr per kontakt. Alternativet er at du synkroniserer datamaskinen mot telefonen, og redigerer kontaktene dine i Outlook e.l.

Plaget av forsinkelser
Du kan ikke forvente den samme kvaliteten på en IP Voicelink-samtale som på en vanlig mobilsamtale.

For det første tar det litt tid å koble opp til den du ringer. Først hører du et pip og en syntetisk datastemme som gjentar nummeret du har tastet. Så tar det noen sekunder før det begynner å ringe. Den du ringer ser heller ikke hvem som ringer, kun ukjent nummer.

Lydkvaliteten er ikke særlig god. Det høres ut som personen i andre enden er ganske fjernt unna, og det er en del forsinkelse fra du snakker til lyden kommer frem.

Dette er slik det pleier å fungere med IP-telefoni, men er uvant når du er vant til et raskt og klart mobilnett.

For at ting skal fungere, kreves det naturligvis at datamaskinen din hjemme står på. Om maskinen skrur seg av, eller internettlinjen stopper opp, vil du ikke klare å ringe lenger.

Hyggelige priser
Hele poenget med en boks som IP Voicelink er å spare penger på samtalene dine. Det er to kostnader du må tenke på for å se om dette lønner seg. Først må du betale for å ringe fra mobilen din og hjem til IP Voicelink-boksen. Så betaler du for å ringe videre over Skype.

Det å ringe til IP Voicelink-boksen trenger ikke å koste deg noenting. Er du lur, anskaffer du deg et familieabonnement. Så snart du har meldt deg selv og det andre abonnementet inn i familien, kan du ringe til boksen gratis, eller for en liten fast sum per måned.

Her er de beste familieabonnementene >>

Det trenger heller ikke å koste deg noe å ringe via Skype. Så lenge du bare ringer til andre Skype-brukere betaler du ikke ett øre for samtalen. Her kan det altså være mye penger å spare om venner og familie bruker Skype aktivt.

Når du skal ringe til vanlige telefonnumre, må du bruke betalingstjenesten SkypeOut. Da er det i praksis ingenting å spare på å ringe innenlands.

Til norske mobiler koster samtaler 1,35 kr minuttet, mens samtaler til fasttelefon koster 13 øre minuttet.

Om du ringer til utlandet blir prisene langt mer forsvarlige. Å ringe til en mobil i Statene koster kun 13 øre minuttet, til Thailand koster det deg 73 øre minuttet, mens Danmark koster 1,57 kr / min. Se hele prislisten >

IP Voicelink kan også spare deg en del penger om du befinner deg i utlandet. En pris på 1,35 kr minuttet til norsk mobil er for eksempel ikke så drøyt om du befinner deg på det afrikanske kontinent. Legg merke til at du i så fall må anskaffe deg mobilabonnement i det landet du er i.

Hold kontakten
Det er ikke bare du som kan ringe til andre via IP Voicelink, andre kan også ringe til deg. Når noen prøver å ringer deg via Skype, ringer det både på datamaskinen og mobiltelefonen din samtidig. Du velger selv hvor du ønsker å ta imot samtalen.

Bruker du mobilen din til å ta imot Skype-samtaler, må du betale for at Ipdrum ringer til mobilen. Men om du har anskaffet deg et familieabonnement, som skissert ovenfor, betaler du altså ingenting. Den som ringer deg betaler heller ikke noe, siden samtalen går over Skype.

Det er sånn sett veldig praktisk å bruke IP Voicelink til å ta imot Skype-samtaler. Du trenger ikke lenger å sitte spikret foran PC-en når du skal snakke, og venner og kolleger vet at de får tak i deg med Skype, selv om du er ute og farter.

Konklusjon

Vi vil si at IP Voicelink er en smart løsning for deg som trenger IP-telefoni på mobilen. Hittil har vi kun sett løsninger som krever smarttelefoner og Wi-Fi-soner. Med IP Voicelink kan du bruke mobiltelefonen din som du pleier, og fremdeles spare penger.

Den viktigste fordelen med IP Voicelink er at du ikke er avhengig av en trådløs sone. Så lenge det er mobildekning, kan du ringe. Løsningen er også veldig strømeffektiv. Du kan ringe like lenge som taletiden tilsier (typisk 3 - 6 timer), mens en WiFi-telefon sjelden klarer å føre en samtale lenger enn en halvtime.

Samtidig må det sies at IP Voicelink nok er en løsning for spesielt interesserte. Det kreves et ganske spesielt ringemønster for at investeringen på 1500 kr skal lønne seg. Du sparer ingenting på å ringe til norske telefonnumre. Det er først når du ringer til utlandet, eller til andre Skype-brukere, at det er noe å hente.

Løsningen er også ganske upraktisk. For det første må du ha datamaskinen stående på døgnet rundt. Lydkvaliteten i Skype-samtaler er heller ikke særlig god, og det er dessuten en del bry med å få lagt inn de rette telefonnumrene på mobilen din. Vi er også skeptiske til at driverne ennå er så umodne.

Når det er sagt, så er IP Voicelink en veldig bra løsning når ting først fungerer.

I prisguiden kan du sammenligne priser på IP Voicelink >>

annonse