På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
HPs designperle har endelig kvittet seg med alt daukjøttet
Slankeoperasjonen har gjort godt for Spectre-hybriden.
Innhold
Spectre x360 er HPs mest eksklusive og påkostede bærbare, og mange har nok lagt merke til dens heller akrobatiske evner. Her kan du nemlig dreie skjermen 360 grader og sitte med et nettbrett i fanget på to sekunder.
Tidligere har den hevdet seg helt i toppen av listene våre, men da vi testet fjorårets utgave ble det tydelig at HP hadde sovet i timen og ikke utviklet seg i takt med konkurrentene.
Nå er HP klare med 2020-modellen av Spectre x360, og selv om selskapet stort sett spinner videre på kjente designelementer har de tatt grep på det mest presserende området.
Den nærmest latterlig tykke skjermrammen fra 2019-modellen er nemlig blitt historie. For første gang tåler Spectre x360 å liste opp sitt såkalte «skjerm til kropp»-forhold i spesifikasjonslisten, ikke i en fotnote nederst på plakaten. Mer om det etter at vi har listet opp de andre nyhetene dens.
Hovednyhetene i årets Spectre x360:
- Langt tynnere skjermrammer
- 13 prosent mindre og 6 prosent lettere
- Kraftigere prosessor- og grafikkløsning
- Mye lengre batteritid
- Ny generasjon med raskere Wi-Fi
Ute av skyggen til konkurrentene
For det blotte øyet er det tre ting som skiller Spectre x360 fra fjorårets modell.
Den har et kraftig redusert fotavtrykk, den brede høyttalergrillen over tastaturet er borte, og rammen rundt skjermen langt mindre.
Sistnevnte var strengt talt nødvendig for at noen skulle ta maskinen på alvor i 2020. Skjerm til kropp-forholdet er nå på respektable 90 prosent, noe som bidrar til at maskinen ser langt mer moderne ut enn forfølgeren med sine enorme rammer både over og under panelet.
Hvor supert dette enn er skal vi likevel huske at HP gjør lite annet enn å leke «catch up» med konkurrenter som Lenovo, Dell og Huawei, som har hatt tilsvarende eller bedre forhold i minst et par år. Asus’ ZenBook S13 ble dessuten lansert med 97%(!) skjerm til kropp-forhold for et år siden. Til sitt forsvar er Spectre x360 en hybridmaskin, og i den lille skjermrammen som gjenstår har HPs ingeniører skjult et lite mirakel:
Både avanserte sensorer for ansiktspålogging og webkamera er nemlig på plass der.
Ingen andre produsenter har fått plass til begge disse funksjonene i sine sammenlignbare maskiner, der Dell, Lenovo og Asus alle har måtte ofre ansiktspåloggingen. Leit for dem, for det er en utrolig hendig måte å logge inn på.
HP sender et stikk til konkurrentene ved at de også lar deg velge fingerpålogging. Ikke at det er hovedhensikten til HP dog, for fingersensoren er der mest for tilfellene der du benytter deg av en annen Spectre x360-teknologi: Den såkalte «Kill Switch»-en. Denne bryteren på siden av maskinen lar deg fysisk blokkere strømtilførselen til webkameraet og mikrofonene på maskinen.
I disse personverntider, hvor ingen kan være helt sikre på om noen følger med på deg gjennom kameraet eller lytter til samtalene dine, er dette en funksjon som vil gi mange ro i sjelen.
Designet er fortsatt i særstilling
Med skjermen på rett kjøl og en ramme full av nyttig teknologi er det verdt å bemerke at HPs stilsikre «unibody»-design i aluminium og glass står seg like godt i dag som da det ble oppdatert i forbindelse med fjorårets modell.
De skrå og vinklede CNC-utskårne linjene gir særpreg og en illusjon av at maskinen er tynnere enn den faktisk er. HP har også en unik evne til å sette sammen ulike fargepaletter som fungerer godt, som deres nye «Poseidon Blue» i nedtonet blå og detaljer i rosegull.
Det kantete designet er dessuten ikke en gimmick. Om du legger merke til hvordan HP har skåret til og «rettet ut» hjørnene på maskinen ser du at på-bryteren sitter på et av dem, mens hjørnet på motsatt side huser en Thunderbolt 3-port. Dette er smart design som gjør det vanskelig å slå av maskinen ved uhell og en enkel sak å holde laderen ute av veien. Apropos lader kan denne ta batteriet fra 0 til 50 prosent på en halvtime.
På-knappens posisjon sikrer også at du kan nå den enten du har vridd skjermen 90, 180, 270 eller 360 grader.
Hybridmaskiner som Spectre x360 er ikke lenger noe nytt, så vi skal ikke bruke mye tid på å forklare fordelene med disse. Men, vi kan bekrefte at HPs nyeste gymnast gjør jobben sin uansett hvilken positur du setter den i, være seg filmmodus, presentasjonsmodus, brettmodus eller arbeidsmodus.
Etter at Microsoft slapp sin Surface Book «2-i-1» med helt avtagbar skjerm har vi imidlertid merket en liten skeptisk til hybridmaskiner generelt. De blir jo ganske tunge å holde i lengden. Surface Book er dog svært klar for en oppgradering, så vi anbefaler deg ikke å kjøpe denne nå.
Berøringsskjermen er på sin side presis og responderer godt på fingerbevegelsene dine, og i brettmodus gjør den medfølgende Active Pen-en en god jobb. Denne sporer raskt, støtter tilt-funksjoner, kjenner trykkforskjeller og lader opp på én time via USB-C.
Av en eller annen grunn er det ikke lenger mulig å åpne skjermen med en finger, slik som på forgjengeren. Det er en detalj vi vil savne, men hengselen er i det minste fortsatt svært solid konstruert.
HP skal også ha ros for at de anerkjenner at folk fremdeles sitter på mye utstyr uten USB-C-kontakt. Halvveis skjult bak en luke finner du derfor en tradisjonell USB-A-port. Adapterhelvetet kan du dermed la andre slite med om du velger denne maskinen. Med mindre du vil mate maskinen med MiniSD-kort fra kameraer, da, for her finner du kun åpning for MicroSD-kort som brukes i mobiler.
Tastatur og pekeplate
Når det kommer til tastatur varter HP opp med taster som føles både kontante og dype på samme tid. De krever kraftigere trykk enn det som er vanlig før de starter vandringen. Etter hvert lar dette deg skrive like raskt som på maskiner med mye kortere vandring og hardere demping.
Tastene lager imidlertid distinkte knepp når du skriver, og tastaturet er derfor ikke blant de mest støysvake vi har testet. Her har HP valgt komfort og hastighet fremfor lite støy.
HP har valgt å følge det amerikanske oppsettet med avlang «Enter»-tast fremfor den høyere norske varianten. Dette er en tilvenningssak, men vær beredt på noen feilknepp i starten.
Teknisk sett er pekeplaten fullt på høyde med de beste hos konkurrerende Windows-maskiner. Det sørger Windows Precition-driverne for, som gir full støtte for sømløse flerfingerbevegelser, jevn rulling og presis sporing.
Vårt ankepunkt fra testen av forgjengeren står imidlertid ved lag. Pekeplaten er fremdeles veldig smal. Av og til så smal at du mister lysten til å forsøke deg på fingerakrobatikken enkelte flerfingerbevegelser krever av deg. Når du ruller nedover nettsider og dokumenter merker du også at du «stanger» i ytterkantene dens litt for ofte.
Av hybridmaskiner kan Lenovos Yoga-serie nevnes som bedre valg på dette området, og blant mer tradisjonelle bærbare går stort sett alt som kan krype og gå av maskiner Spectre x360 en høy gang med sine langt større og høyere pekeplater.
Dette er imidlertid et offer HP ikke kommer unna i jakten på en så kompakt maskin som mulig.
Skjermen har våknet til live
HP har hevet seg på trenden hvor skjermpanelene får høyere lysstyrke. Vi snakker ikke om noen revolusjon, men med sine 420 nits legger Spectre x360-panelet seg på et nivå som gjør det mer anvendelig i utfordrende omgivelser som ved store vinduer eller omkranset av mange sterke lyskilder. Dessuten hjelper lysstyrken med å redusere reflekser i det blanke panelet og de flotte fargene i å springe ut.
Bilder og video ser varme og livlige ut på Spectre x360-skjermen. Det kan være en fordel for «mannen i gaten», men profesjonelle bildebehandlere kan derimot styre unna. Panelet er nemlig ikke spesielt korrekt kalibrert.
Se skjermkalibreringen her.
Bedre ytelse og voldsom batteriforbedring
Ved siden av mindre skjermrammer er batteritiden det området som ser den største forbedringen hos årets Spectre x360. Nå kan du stole på at maskinen holder en dag uten påfylling, og vi noterer en massiv økning på 80 prosent over fjorårets utgave – som riktig nok ble levert med det spesielle SureView-panelet HP har konstruert for å hindre innsyn fra fremmede.
Den massive forbedringen i batteritid kan delvis tilskrives forskjeller i skjermteknologi, men det er ikke den eneste forklaringen. Økt fokus på batteristyring fra HPs side og den nye prosessoren fra Intel spiller også viktige roller her.
8. generasjonsprosessoren fra forgjengeren er nemlig byttet ut med en nyere fra Intels 10. generasjon. Denne er mer energieffektiv, men også ytelsen har blitt markant høyere. For spilling er det imidlertid ikke snakk om store forbedringen, kun et par-tre FPS ved spilling i Full HD. Til nøds takler den en runde i LOL eller litt sysling med Minecraft. Det er skuffende ettersom vår syntetiske måling i 3DMark viser at grafikkbrikken isolert sett er vesentlig kraftigere enn ytelsen i faktiske spill forteller om.
Skuffende spillytelse til side – det er jo ikke for dette du kjøper en ultrabærbar! – så er det supert å høre Spectre x360 i aksjon. Årets modell støyer nemlig vesentlig mindre enn sin forgjenger og er blant de roligere krabatene vi har hatt på testlabben vår.
Se informasjon om diskytelsen her.
Konklusjon
HP tar helt nødvendige grep med sin nye Spectre x360. Den kraftig reduserte skjermrammen tar uttrykket til maskinen opp på 2020-nivå. Samtidig holder HP føttene i bakken og lar seg ikke rive totalt med. De beholder ansiktspålogging og kamera i skjermrammen, og de respekterer at ikke alle har oppgradert alt utstyret sitt til USB-C-standard. Bekymringen om økt overvåkning over nettet tar de også på alvor med sin Kill Switch og de har forstått at batteriet må holde en arbeidsdag uten å «puses» med.
Slik sett tar Spectre x360 flere steg fremover, uten å forlate 2010-tallet helt.
Årets utgave har også blitt fysisk mindre, og om størrelse og allsidighet er viktig for deg skal du lete en stund for å finne en mer komplett pakke for prisen. Ingen andre leverer nemlig en hybrid som er så kompakt, og du får lagringsplass og minne nok til at maskinen vil holde seg aktuell i flere år fremover. En bonus er at både penn og etui følger med i pakken.
Lysstyrken i panelet er økt, tastaturet gir en tilfredsstillende skrivefølelse og pekeplaten støtter hele kobbelet av bevegelser i Windows 10.
Om du overlever en veldig slank pekeplate og vil ha en hybrid som er så kompakt som mulig, tror vi du gjør et bedre valg her enn hos den hakket rimeligere Yoga-serien til Lenovo. Sistnevnte kommer for øvrig med en helt forferdelig penn!
Det sagt er ikke Spectre x360 et av førstevalgene våre utenfor hybridkategorien. Om fleksibiliteten eller fotavtrykket ikke er veldig viktig for deg har vi heller lyst til å trekke frem Huaweis MateBook-serie (som ikke er tilgjengelig for øyeblikket) og Microsofts Surface Laptop.
Dette er jo mer tradisjonelle maskiner, men de har begge den fordelen at de kommer med vesentlig større pekeplater og svært lyssterke skjermer med 3:2-forhold heller enn den avlange 16:9-typen som HP har valgt for sin Spectre x360. Sistnevnte gjør mye for både nettsurfing og produktivitet med sin bedre oversikt. Dessverre leveres de imidlertid med halvparten så mye minne.
Razers Blade Stealth 13 har et helt annet uttrykk og er heller ikke en hybrid, men er ikke noe større og må nevnes for sin rå ytelse og sine mange byggekvaliteter.
Inntil Microsoft kommer med en oppdatert Surface Book står likevel Spectre x360 seg godt som en kompakt hybrid med utsikter til lang levetid.
HP Spectre x360 13" (2020)
En superkompakt, stilren og fremtidssikker hybrid.
Fordeler
- +Svært god byggekvalitet og moderne design
- +Ansiktspålogging og fingerleser
- +Kill Switch er en trygghet
- +Lyssterk skjerm med livlige farger
- +Lang batteritid
- +Rask og støysvak
- +Godt portutvalg
- +Behagelig tastatur
- +Kan brukes i flere posisjoner
- +Penn og etui følger med
Ting å tenke på
- —Smal pekeplate
- —Svak spillytelse
- —Tung å holde i brettmodus
- —Skjermen er ikke kalibrert
- —16:9-skjerm