Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestFizzics Draft Pour

Fizzics DraftPour er en meningsløs øldings

Nei, patentert lydbølgeteknologi gjør ikke ølen bedre.

Se, det kommer øl fra tuten!

«Alle» vet at øl rett fra tappekranen er best. Det smaker rett og slett bedre. Det kan sikkert argumenteres for å være en placeboeffekt, men det finnes nok av saklige argumenter også. Med øl lagret på fat utsettes det for mindre sollys, eksponeres for mindre oksygen og stort sett er ølen også ferskere enn hvis du kjøper en flaske eller boks.

Men å alltid drikke øl fra fat er ikke en løsning for de fleste av oss. Vi kan ikke alltid drikke øl på pub, og selv om man mot formodning skulle ha fatøl hjemme, vil du ikke kunne prøvesmake det enorme utvalget av mikrobryggøl som flommer over i dagens øllandskap. Du er rett og slett nødt til å kjøpe øl på flasker og bokser.

Så hva er løsningen? Fizzics DraftPour, selvfølgelig!

Her putter du rett og slett ølflasken eller ølboksen din inn i maskinen, og ølen som kommer ut skal på magisk vis være like god som om den var tappet fra et ølfat. Intet mindre.

Slik ser Fizzics DraftPour ut, i all sin prakt.

La oss si det med en gang: Dette er blant de underligste produktene vi har fått tilsendt til test noen gang. Produktet ble først vist frem på det amerikanske TV-showet Shark Tank, hvor de oppsummerte hele salgspitchen i én setning:

– Ved å bruke lydbølger har vi perfeksjonert skummets tetthet, stabilitet og tekstur for å forbedre aromaen og smaken til ekte fatøl.

Deretter fikk dommerpanelet smake, og samtlige deltagere virket imponerte. Produktet fikk den økonomiske backingen de trengte, og kort tid etterpå ble det lagt ut på Kickstarter for å få det ut på markedet. Du kan se hele videoen her.

To år senere så har produktet havnet på testbenken vår, og ble motvillig satt i hendene til redaksjonens selverklærte ølnerd.

Du kan bruke både flasker og bokser i maskinen, men de kan ikke være for brede. En ølgrowler kan du bare glemme.

Plast overalt

Så her sitter jeg, da. Med det som ser ut som et bærbart tappetårn i plast, som et slags leketøy for barnet som alltid har ønsket å bli en bartender når han blir stor.

Så godt som alle deler av produktet er laget av ulike typer plast. Håndtaket, kranen, kroppen, dryppskålen, alt sammen. Det gjør jo at Fizzics DraftPour er svært lett og håndterlig, men det oser ikke akkurat kvalitet.

Varianten vi fikk tilsendt til test hadde amerikansk ladekontakt, men tappetårnet fungerer også trådløst hvis du plugger inn to AA-batterier. Det var dette vi endte opp med å gjøre under hele testperioden.

All elektronikk i maskinen gjemmer seg i toppen. Det består hovedsakelig av en pumpe som henter opp ølen fra flasken eller boksen du setter inn via et slags sugerør i metall, samt en liten del som gjennomfører det produsenten beskriver som en «sonication process». Dette skal visst tilføre lydbølger til ølen og gi den ideell «micro foam».

Når du setter toppdelen over flasken må du passe på å treffe med metallrøret.

Én øl, fem steg

Så hva skal man gjøre for å kunne drikke en øl som har gjennomgått denne sonikasjonsprosessen(?) for å få litt mikroskum på toppen? Jo, bare følg disse fem stegene:

 1. Skru hele tappetårnet mot høyre mens du holder i bunnen. Ta av toppen.
 2. Sett inn flasken eller boksen med øl. Sett på plass toppen igjen, men pass på at det lange røret finner veien ned i åpningen på flasken eller boksen
 3. Sett glasset under tuten i en 45–60 graders vinkel og dra håndtaket mot deg
 4. Når du tror du har helt over omtrent 2/3 av ølen, bytt om og dytt håndtaket vekk fra deg
 5. Se det lydbølgeinfuserte skummet flomme ut fra kranen og dekke over ølen i glasset.
Med ølflasken på plass er det bare å ta tak i håndtaket og dra. Det tar gjerne et sekund før ølen begynner å piple ut fra kranen.

Lyst på enda en øl? Da er det bare å gjenta prosessen igjen, og eventuelt gå igjennom en hel vaskeprosess hvis du har tenkt til å bytte øltype. Du vil tross alt ikke ha stout-smak i din friske IPA!

Dette er ikke særlig komplisert, men det tar litt tid det også. Du trenger et glass med varmt vann som du kjører gjennom systemet én gang. Det skal være nok. Men med tanke på at du må åpne opp og ta ut ølen, sette inn glasset, kjøre gjennom vannet og deretter bytte ut vannglasset med en ny øl igjen etterpå, er det ganske mange steg for én ekstra øl.

Etter omtrent 2/3 av ølen er i glasset bytter du til å dytte håndtaket vekk fra deg. Da aktiveres maskinens «lydbølge»-system, som skaper et enormt skumhode på toppen av ølen.

Tykt skum, men hva så?

Vi prøvde en rekke forskjellige øltyper gjennom Fizzics DraftPour og resultatet ble stort sett det samme. Følger du instruksene får du enormt mye skum på toppen av ølen, gjerne fem-seks centimeter i et vanlig ølglass. En blindtest ble følgelig umulig, for det var umulig å ikke se eller kjenne hvilken øl man drakk av. Skummet er også tykkere enn vanlig og boblene er tydelig mindre, ikke helt ulikt det du ser på nitroøl som Guinness.

Men hva smaker så denne magiske, lydbølgemasserte ølen? Vi prøvde en håndfull forskjellige øl – Stigbergets Amazing Haze, Poppels American Pale Ale, Cervisiam Squatched og Omnipollo Noa, og vi synes ingen av dem smakte bedre gjennom Fizzics DraftPour. Det hyggeligste vi kan si er at det smakte annerledes.

Samme øl, Amazing Haze, hvor den til venstre ble helt via Fizzics DraftPour. Det ser mørkere ut fordi skummet er så tykt at lyset ikke kom igjennom.
Skummet på toppen er merkbart annerledes, men mindre bobler og fastere form på Fizzics-ølen.

Hele poenget med Fizzics DraftPour er jo skummet den klarer å lage, så spørsmålet er jo hvordan den klarer å lage det. Fizzics tilfører ikke ølen din noe mer karbondioksid. I praksis tar den derimot boblene fra ølen din og putter det i en fløyelsmyk skumtopp.

Dermed smaker du mer skum enn du ville gjort vanligvis. Noen vil kanskje si at dette gjør ølen «rundere» og mindre bitter, men totalt sett gjør det også at ølen er mindre karbonert. Du har bare dratt karboneringen ut fra ølen og puttet det i et skumlokk i stedet. Det gjør at de første slurkene du tar fra glasset gir en litt rundere munnfølelse og du smaker mer av maltsødmen enn du ville gjort uten en munn full av skum. Men så fort skummet forsvinner, som det gjør etter fem til ti minutter, sitter du bare igjen med en litt daff versjon av ølen du egentlig ville drikke.

Ulempene er minst merkbare på mørke og søte stouts, hvor du uansett ikke tenker så mye over humlebitterheten i ølen, og bare vil ha maltsødmesmaken. Men heller ikke her synes vi at ølen ble bedre etter en runde i Fizzics DraftPour. Det ble bare mindre dårlig.

Fizzics’ lovnad om at du endelig kan drikke flaskeøl «akkurat som bryggemesteren hadde tiltenkt det», tror jeg ikke et sekund på. Ingen bryggmester vil at du skal drikke ølen deres mindre karbonert med et midlertidig tykt skumlokk på.

Spar penger, tid og smaksløkene dine - styr unna

Det aller viktigste spørsmålet man bør stille om Fizzic DraftPour er om ølen blir bedre hvis du bruker maskinen enn hvis du heller det i et glass selv. Og svaret er nei.

Hadde svaret vært ja kunne man begynt å diskutere verdien av den forbedrede smaken. Kanskje ville det vært verdt å bruke 1.500 kroner på et produkt som krever fem steg for å helle opp en øl, fire steg for å vaske og ytterligere fem steg for å ta enda en øl, så lenge det smakte bedre.

Men så lenge ølen faktisk ikke blir bedre, kan vi helt enkelt kalle Fizzics DraftPour en soleklar flopp, og anbefale alle om å styre unna.

Fizzics DraftPour
1
Styr unna

Fizzics DraftPour

sitat"For deg som liker skum mer enn øl"

Fordeler

 • Krysse av
  Litt moro å dra i håndtaket

Ting å tenke på

 • Bytt
  Alle deler er laget i plast
 • Bytt
  Mer tidkrevende enn å helle opp en øl for hånd
 • Bytt
  Gir mer skum, men ikke bedre smak
 • Bytt
  Gjør ølen daffere
 • Bytt
  Må vaskes ofte
 • Bytt
  Koster penger
annonse