TestHuawei Mate 30 Pro

Kanskje verdens beste mobil du ikke kan kjøpe

Det er enklere enn man skulle tro å klare seg uten Google, men det er ikke for alle.

Siden Kina og USA krangler har ikke Mate 30 Pro Google-tjenester. Men den har et helt fantastisk mobilkamera vi ikke har sett maken til.

Mate 30 Pro er det første flaggskipet på flere år fra Huawei som vi ikke kan kjøpe på vanlig måte her i Norge. Selskapet kan ikke bruke Google-tjenestene i produktene sine, fordi USA og Kina stadig vekk krangler om alt fra handel til sikkerhet. Derfor er det også svært vanskelig å gi en god vurdering av denne mobilen. Men jeg skal gi det et forsøk.

Godt grep nederst, blank og glatt øverst

Huawei Mate 30 Pro

Huawei Mate 30 Pro

Designen er det aller enkleste å forholde seg til med denne talatuten. Mate 30 Pro har i likhet med flertallet av nye toppmodeller i år fire kamera og blits. Den har fått en sirkelformet kameratut på baksiden der linsene bor, og et avlangt felt skjuler blitsen.

Fargemessig kan du få Mate 30 Pro i ensfargede varianter eller utgaver med fargegraderingene vi kjenner fra P20 Pro og nyere Huaweier. Nytt for denne modellen er en grønn glassvariant der overflatebehandlingen er i nærheten av nuppete nede på telefonen, og blank og glatt oppe. Dermed beholder du grepet når du holder den, og telefonen samler ikke fingermerker.

Fire kamera på baksiden. Den runde kameratuten er perfekt å legge inntil vinduer hvis du vil fotografere utsiden uten å ha reflekser med i bildet.

Sær volumkontroll (som funker!)

Forsiden av telefonen preges av en flott AMOLED-skjerm der kanten bøyes nesten helt rundt telefonen og fortsetter bak til ryggen på den. Det er kun én utvendig knapp på telefonen – det er låseknappen som også fungerer som strømknapp og som kan påkalle smartassistenter som kjører.

Volumknappen er borte, og erstattet av en smart løsning jeg har sett varianter av før. Et dobbeltapp på en av mobilens langsider fremkaller volumkontrollen, og å trekke opp og ned på skjermen flytter selve bryteren. Det fungerer meget bra, og imponerende nok er løsningen lett å bruke selv når skjermen er av. Da vibrerer telefonen i ulike intensiteter for å indikere volumet.

Å klare seg uten Google

Da jeg nylig reiste til Kina for å besøke nettopp Huawei, og bilprodusenten BYD ble Mate 30 Pro med som mobilkamera på reisen. Antagelsen var at Mate 30 Pro i hvert fall ikke var noe kameramessig steg tilbake. Jeg planla å bruke VPN for å få snakket med Google og Facebook i de andre mobilene mine.

Men kanskje kunne jeg klare meg helt uten likevel? Jeg hadde tross alt ikke hatt tid til å se om jeg kunne snike meg rundt Google-sperringene i selve telefonen.

Denne telefonen kjører hverken Google-butikken, Chrome-nettleseren eller Gmail. Det er fullt mulig å få tak i apper til den, men du må jobbe litt ekstra for å få tak i de viktigste amerikanske tjenestene.

Den første dagen mens milene kinesisk motorvei passerte under oss snoket jeg litt rundt for å finne ut hvor jeg enklest kunne laste ned apper for de vestlige tjenestene mine. Valget falt på Apkpure, et stort filarkiv på internett som er organisert nesten som en tradisjonell appbutikk.

Det finnes flere slike alternative appbutikker på nett, og de gir tilgang på mye av det gratis og reklamefinansierte innholdet fra Google Play, uten at de nødvendigvis gir deg mulighet til å betale for tjenester i apper som har kjøpemuligheter.

I starten la jeg APKPure til som snarvei til nettstedet på hjemmeskjermen, før jeg tok ned selve appbutikken som hører til nettstedet. Da fikk jeg også automatiske oppdateringer av tjenester som Instagram og Facebook.

Den viktigste ulempen jeg opplevde var at noen tjenester og apper nektet helt å kjøre på telefonen. For eksempel ville ikke Netflix kjøre uten Googles Widevine-kryptering og Chrome-nettleseren trenger Googles rammeverk for å kjøre.

Betalingsappen Vipps er heller ikke å finne, hverken i APKpure-utvalget eller i App Gallery. Men Ruter-appen er å finne i APKpure-listen, og ser ut til å fungere greit. Det er altså litt opp og ned hva du kan forvente at vil virke.

Dobbeltapp på langsiden av telefonen og dra fingeren opp og ned for å justere volumet.

Savner ikke P30 Pro-zoomen

Man skulle nesten tro at Mate 30 Pro var laget for å fange lyssatte bygninger mot mørk himmel. Det ble raskt klart at en Mate 30 Pro og kveldsutsikten i Shanghai var en perfekt kombinasjon.

Hvis jeg begynner med det uventede først; jeg antok at jeg ville savne den store zoom-løsningen på P30 Pro. Mate 30 Pro har nemlig ikke 5x optisk zoom og 10x hybrid-zoom. Men i de fleste tilfeller fant jeg at bildekvaliteten jeg likevel fikk var såpass mye kvassere at å beskjære bildene tok meg en god del av veien jeg ønsket å komme med den optiske zoomen. Jeg hadde med P30 Pro også, men la den raskt til side underveis på turen.

Det skal også sies at hovedkameraet på P30 Pro og Mate 30 Pro egentlig er så godt som likt mellom de to telefonene. Så her må mye av den bedrede ytelsen ligge i programvare.

Et helt fantastisk kamera

Enten det var dagtid eller etter skumring tok Mate 30 Pro meget gode og skarpe bilder. En ting jeg la merke til var at den noen ganger virket å legge til støy i bildene som ikke alltid dukket opp, så det kan virke som om støykverkingen i programvaren er ørlite grann ustabil. Men på sitt beste leverer den vesentlig bedre bilder enn P30 Pro gjør, og dermed også Apples nye iPhoner som på stillbildefronten har tatt igjen Huawei, men ikke gått nevneverdig forbi.

Jeg er nødt til å dvele litt også ved det nye vidvinkelkameraet. En enorm bildebrikke skal gjøre både videofilming og fotografering bedre. Og det funker. For første gang blir ikke bildet bekmørkt idet jeg bytter fra det vanlige kameraet til vidvinkelen, og kvaliteten blir vesentlig bedre enn før også i de ferdige bildene.

Video har aldri vært Huaweis sterkeste side. Her har Samsung og Apple vært kvassere i flere år. Men det kommer seg for Huawei også. Maten klarer inntil 60 bilder per sekund i 4K, men helt jevn blir bildeflyten aldri. Selv ikke i 1080p blir den så jevn som den burde være, men den blir tross alt jevnere i lavere oppløsning enn i de høyeste. Når det kommer til støy og farger gjør den en god jobb også på video, og zooming inn og ut mellom 3x zoom, normalkamera og ultravidvinkel ser mye bedre ut enn på tidligere Huawei-modeller.

Huawei er fortsatt gode på det meste

Som telefon er Mate 30 Pro fortsatt god på det Huawei har vært flinke på. Fingerleseren i skjermen er kjapp. Ansiktslåsen er rask, god og sikrere enn den er i P30 Pro. Kameraene i toppen av mobilen gjør også at du kan vifte til telefonen for å rulle i tekst, eller knytte neven for å ta skjermdumper. Nesten evigvarende batteritid? Huaweis varemerke er naturligvis fortsatt med.

Ytelsen er det heller ikke noe å utsette på:

Det er uendelig synd at jeg ikke kan sette noen endelig karakter på denne telefonen. Hvor bra den faktisk er avhenger av hvor stødig du trakterer teknologien din, og hvor avgjørende Google-tjenestene er for deg.

Mate 30 Pro er en fantastisk telefon som både Apple og Samsung ville hatt store problemer med å møte i direkte konkurranse. Heldigvis for dem slipper de det.

En fantastisk telefon, for deg som kan ...

Hvis du er teknisk nok anlagt kan du helt fint legge inn Google-e-posten din som en vanlig e-postkasse i mobilens e-postleser. YouTube fungerer brillefint i nettleseren, og apper kan du hente fra Huaweis butikk eller gjennom løsninger som APKVault.

Men slike løsninger er absolutt ikke for alle. De er for de av oss som vet hva vi går til, og er villige til å jobbe litt for å kunne få nytten som den knallgode maskinvaren i Mate 30 Pro kan gi oss.

Hvis du vet at du er én av dem er det ingen tvil om at jeg vil anbefale denne telefonen. Selv uten Google.

Hvis du stoler på hjelp fra naboen når nettverkssprinteren slutter å fungere, skal du heller velge en annen telefon. I hvert fall til Mate 30 Pro eventuelt kommer med Google-støtte.

Huawei Mate 30 Pro

Huawei Mate 30 Pro

sitat"Mate 30 Pro er et helt fantastisk mobilkamera, men den er ikke for alle."

Fordeler

 • Krysse av
  Fantastisk kamera
 • Krysse av
  Flott design
 • Krysse av
  128 eller 256 gigabyte lagring
 • Krysse av
  Lynrask maskinvare
 • Krysse av
  Spennende nye funksjoner
 • Krysse av
  Meget rask hurtiglading
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  Vanntett
 • Krysse av
  Volumstyring på skjerm fungerer svært bra
 • Krysse av
  Rask og god biometri (fingeravtrykk i skjerm, ansiktsgjenkjenning)

Ting å tenke på

 • Bytt
  Mangler Google-tjenester
 • Bytt
  Ikke plass for MicroSD
 • Bytt
  Ikke 90 Hz/120 Hz skjerm
Apple iPhone 11 128GB
Kamera-allrounderen fra Apple

Apple iPhone 11 128GB

fra 6699:-

Årets iPhone 11-modeller kan endelig ta ålreite bilder i mørket. Fullt så gode på de rene stillbildene som Huawei er de kanskje ikke, men det er ikke mye som skiller og i noen omstendigheter kan de nærme seg. Men det er på video Apples telefoner tar igjen forspranget. Skal du filme med god stabilisering og hvitbalanse som holder seg jevn og naturlig uansett forhold er årets knippe iPhoner verdt å vurdere. Ved siden av det snakker vi fortsatt om noen av markedets aller beste telefoner å bruke, med Apples store og gode univers rundt seg.

Huawei P30 Pro
Den med Google

Huawei P30 Pro

fra 5705:-

P30 Pro er fortsatt bare et drøyt halvår gammel, og det er den beste Huaweien du kan kjøpe her til lands. Skal du ha en telefon til å fotografere med etter mørkets frembrudd er dette den beste du kan kjøpe, men hvis video spiller inn jevner alternativene seg litt mer ut med både Samsung og Apple med i dansen. Men P30 Pro har lynende rask lader, svært god og rask programvare og er i det hele og store en fryd å bruke. De ulike designene med graderte farger på tvers av baksiden var Huawei først ut med.

OnePlus 7T Pro McLaren Edition
Årets mest nyskapende kineser?

OnePlus 7T Pro McLaren Edition

fra 8861:-

OnePlus 7T Pro i McLaren-utgave er den heftigste OnePlusen du kan kjøpe. De to viktigste tingene med denne telefonen er den fantastiske AMOLED-skjermen med 90 Hz-oppdateringshastighet og den flotte McLaren-designen. Hertz-tall låter kanskje kryptiske og ugjennomtrengelige men virkningen er svært synlig; årets OnePlus-skjermer er de mest behagelige du kan bruke på noen mobil. I tillegg til at de er behagelige er de rammeløse rundt det hele, siden selfiekameraet kommer opp av mobilen på en pinne og ikke tar opp plass i skjermen. Telefonene er sikret mot uvær, men er ikke sertifisert tette.

annonse