Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestRazer Blade Stealth 13

En spillbærbar neste tiår verdig

Razer setter en ny standard for små spillbærbare.

Det begynner å bli en stund siden spillbærbare var mer slepbare enn bærbare, men har du ønsket å markere deg på de virtuelle slagmarkene har du fortsatt måtte gå for en maskin av en viss størrelse. Bare disse har bydd på kraftige nok komponenter til å drive de ferskeste spillene.

Nå, helt på kanten av 2010-tallet slenger imidlertid bærbarprodusenten Razer ut det som kan omtales som en liten «game changer». Deres oppdaterte Blade Stealth 13 kommer nemlig med en kombinasjon av svært kompakt størrelse og høy ytelse som vi trodde var forbeholdt oss senere i det neste tiåret.

Måten Razer har fått til dette på er ved å ta utgangspunkt i sin gamle Blade Stealth-modell men bytte ut den småkjipe Nvidia MX150-grafikkbrikken dens med langt mer potent GTX 1650-grafikk fra samme selskap. Det er riktig nok den noe svakere «Max-Q»-varianten av brikken det er snakk om, men dette bidrar også til høyere energieffektivitet og mindre støy, noe vi ikke sier nei takk til. Og som vi straks skal se er ytelsen fortsatt svært så solid for størrelsen. Vil dette bli din neste «være med over alt»-spillmaskin?

La oss finne det ut.

Råtass i forkledning

Det finnes ikke mange maskiner med et så lite fotavtrykk og tilsvarende spillytelse som Razers Blade Stealth 13.

Det nærmeste vi kommer blir MSIs Prestige 14 A10SC, en maskin laget for designere som man får fra 13 500 kroner, men da med tregere prosessor og minne. I samme kategori finner vi også Microsofts mye tykkere hybridmaskin for kreatører, Surface Book 2, som med sin GTX 1050-grafikk blir forbigått med omtrent 12 prosent ytelse av dagens testkandidat.

Selv med få kandidater å sammenligne direkte mot har vi forsøkt å gi en pekepinn på hvilken ytelse du kan forvente deg av Blade Stealth 13 ved å sammenligne den med maskiner som er enten fysisk større (og følgelig har kraftigere innmat), eller andre 13-tommere med grafikk som er mer typisk for denne formfaktoren.

Det vi da får se er at Razer Blade 13 utmerker seg med svært høy grafikkytelse i forhold til andre 13-tommere. MateBook 13, som har samme grafikkbrikke som forrige versjon av Blade Stealth 13, utklasses for eksempel med kun halve spillytelsen.

Om vi ser til de større 15-tommerne er disse ikke overraskende langt råere. Poenget er imidlertid at grafikkløsningen i Blade Stealth 13 nå er såpass potent at maskinen ikke har problemer med å drive selv de nyeste spillene med jevn bildeflyt ved Full HD-oppløsning. Om ikke alltid på ultrahøye grafikkinnstillinger – som blant annet Far Cry 5 er målt på i grafen vår – så i alle fall på middels og høye innstillinger.

Balanse mellom ytelse, støy og batteritid

Forskjellen opp til RTX 2060-brikken virker kanskje større enn noen forventer. Men dette er en mer potent brikke i utgangspunktet og vi skal huske at vår kompakte kandidat har en såkalt Max-Q-variant av GTX 1650-brikken.

Dette åpner blant annet for et svært beskjedent støynivå selv under hard spilling. Om du fikk oppleve MSIs RTX 2060-baserte 15-tommer side ved side med Razer Blade Stealth 13 ville du garantert reagert på at en av maskinene gjorde betydelig mer ut av seg enn den andre.

At den nye og dobbelt så kraftige Blade Stealth 13 også støyer mye mindre enn den utgående modellen gir et bilde av et Razer som har sett hele bildet når de konstruerte maskinen. Altså balansert ytelsen med eksterne egenskaper som varmeutvikling og støy. Det er det ikke alle som tar seg bryet med i kampen om å levere stadig høyere ytelse for pengene.

Heller ikke ved full prosessorbelastning støyer maskinen særlig, men så skal det jo sies at prosessoren ikke er blant de kraftigste. Den er nemlig valgt mer for sin moderne og energieffektive 10 nanometerteknologi enn rå ytelse. Valget av denne bidrar dermed ikke til høyere bildeflyt, men i desto større grad til at Blade Stealth 13 holder koken i omtrent 10 timer i vår batteritest. For typiske kontoroppgaver, strømming av video og nettsurfing vil vi estimere brukstiden til mellom syv og åtte timer.

Et komplett design

Ytelsen, støynivået og batteritiden må sees i sammenheng med at Blade Stealth 13 har samme fotavtrykk som andre 13-tommere, kun er halvannen centimeter tykk og knapt veier halvannet kilo.

Og den byggekvaliteten da. Det tar bare en håndspåleggelse for vi merker hvor mye kjærlighet og presisjon Razer har lagt i alle detaljene i byggeprosessen. Det solide CNC-utskjærte kabinettet i sort anodisert aluminium er toppen av kaka, og detaljer som at skjermen lett lar seg vippe opp med en finger setter vi også pris på.

Her finnes ikke antydning til svakheter i noe ledd i konstruksjonen. Alt sitter så god sammen som vi har kommet til å forvente fra Razers kostbare maskiner.

Designet er vel kjent for Razer-fansen. Det er likt både tidligere Blade- og Blade Stealth-maskiner. For nykommere kan det oppsummeres som røft, stramt og minimalistisk. Vi digger det helhetlige fargevalget hvor ikke bare kabinettet, men også pekeplaten og tastaturet er helt sort. Mange vil nok også sette pris på at maskinen er helt fri for RGB-belysning (med unntak av tastaturet, som kan fargesettes i uendelige kombinasjoner).

Alt som avslører at dette er en spillmaskin er Razer-logoen i front, men denne er nå sort og svært nedtonet heller enn lysende grønn slik den var tidligere. Det gir deg mulighet til å bruke maskinen til kontorarbeid selv i de stiveste kretser av arbeidslivet.

Moderne løsninger

Selv om maskinen er liten har Razer fått plass til både en fremtidsrettet Thunderbolt 3- og USB-C-port, samt to mer tradisjonelle USB 3.1-porter. Av tilkoblinger du ikke ser med det blotte øyet finner vi den aller nyeste standarden for trådløs kommunikasjon, 802.11ax, populært kalt WiFi 6. Nøkkelordet her er selvsagt høyere hastigheter enn tidligere, men også lavere energibruk og bedre kommunikasjon om du har fylt huset med mange trådløse enheter.

Noe som bidrar mye til følelsen av at ting flyter godt når man bruker maskinen er Windows Hello-kameraet som logger deg rett inn i Windows uten passord. Razer forteller at ansiktssensoren til Blade Stealth 13 støtter den såkalte FIDO2-standarden, som betyr at den er klargjort for å også logge deg inn på støttede passordbeskyttede nettsteder og tjenester i fremtiden.

Endelig treffer de på skjermen

En god skjerm er viktig enten du spiller eller arbeider med billedbehandling eller filmredigering. En god skjerm kan dessuten få selv de dølleste nettsider og kontorprogrammer til å virke spennende. Og for første gang kan vi meddele at Razer imponerer oss med panelet deres.

Tidligere har vi klaget over middels kalibrering og svært lav lysstyrke, men jammen har ikke Razer skjerpet seg kraftig. Blade Stealth 13 har nemlig en svært lyssterk skjerm, og ettersom den er matt kan du se den tydelig i omtrent alle typer omgivelser.

Videre har Razer utført individuell kalibrering av hvert panel før de forlot fabrikken. Det synes. Hvitbalansen er perfekt, og fargene er presise og akkurat passe mettet.

Skjermen omkranses av en svært slank ramme, noe som bidrar ytterligere til det moderne og stramme designet til maskinen.

Strøken interaksjon

Razer Blade Stealth 13s taster er skikkelig spretne. De er ganske faste, men leverer greit med vandring og har god demping slik at de ikke støyer og gir behagelig tilbakemelding til deg. Det er neppe noen erstatter for deg som liker mekaniske taster, men vi synes Razer har funnet en god middelvei mellom et tastatur som kan brukes til både rask skriving og spilling. Det har også støtte for «anti ghosting», slik at eventuelle samtidige tastetrykk blir registrert.

Hver tast er belyst av en dedikerte LED-pære, noe som gir lite lyslekkasje rundt tasten og sterkere, mer presist lys.

Med Razer Synapse-programmet kan du dessuten fargelegge tastene fra en palett på over 16 millioner farger og i tillegg animere dem med ulike effekter. Samme programvare lar deg sette opp makro-funksjoner også, og mulighetene fremstår som omtrent uendelige.

Vi liker at du kan veksle mellom å la «Fn»-tasten styre de tradisjonelle F-tastene eller multimedia- og lysreguleringen som standard via Synapse.

Pekeplaten blir selvsagt ikke så viktig for spill, men til alle andre oppgaver fungerer denne godt. Den er stor og oppfyller alle kravene til å kalles for en «Presition»-pekeplate, noe som betyr at den er ekstra følsom og presis, samt gir full støtte for alle flerfingerbevegelser i Windows.

Vi liker at du kan veksle mellom å la «Fn»-tasten styre de tradisjonelle F-tastene eller multimedia- og lysreguleringen som standard via Synapse.

Pekeplaten blir selvsagt ikke så viktig for spill, men til alle andre oppgaver fungerer denne godt. Den er stor og oppfyller alle kravene til å kalles for en «Presition»-pekeplate, noe som betyr at den er ekstra følsom og presis, samt gir full støtte for alle flerfingerbevegelser i Windows.

Konklusjon

Razers oppdaterte Blade Stealth 13 er ingen match for større spillbærbare. Men den setter en ny standard for hva slags ytelse vi vil forvente av kompakte 13-tommere fremover.

For første gang har vi fått en virkelig kompakt bærbar som håndterer selv nye toppspill. Om ikke på ultrahøye innstillinger, så med nok konfetti, pene teksturer og partikkeleffekter til å tilfredsstille de aller fleste. Spesielt mens du er på farten. Vi regner ikke med du velger denne maskinen dersom du likevel planlegger å koble den opp hjemme til en storskjerm.

Vi synes Razer har fokusert riktig når de nedprioriterer prosessorytelsen noe og får betalt for dette gjennom mye høyere batteritid, svært lite støy selv under spilling og lave temperaturer.

Blade Stealth 13 fremstår som en komplett pakke. Konstruksjonen og designet er utrolig gjennomført, og skjermen har de endelig gitt skikkelig lysstyrke i tillegg til perfekt fargegjengivelse som får alt til å se interessant ut. Tastaturet og pekeplaten sitter også som støpt.

Ansiktspålogging, nyeste WiFi-standard og greit ulike porter trekker opp, selv om noen sikkert vil savne en HDMI-utgang fra listen.

Det er vanskelig å finne noe direkte negativt å si, men om vi graver litt kan vi jo nevne at det raskt blir noen fingermerker på maskinen. Til rene prosessororienterte oppgaver er denne heller ikke noe å satse på.

Men for spillere på farten, eller deg som vil ha mest mulig spillytelse pakket sammen på så lite plass som mulig, er det slutt på søknen. Alle piler peker på at Razers Blade Stealth 13 er det du har ventet på.

Razer Blade Stealth 13 GTX 1650 (2019)
9.5
Imponerende
Anbefalt

Razer Blade Stealth 13 GTX 1650 (2019)

sitat"En kvalitetspakke som setter en ny standard for spillytelse i lite format."

Fordeler

 • Krysse av
  Setter ny standard for spillytelse hos 13-tommere
 • Krysse av
  Solid bygget
 • Krysse av
  Gjennomført design
 • Krysse av
  Moderne tilkobling- og kommunikasjonsmuligheter
 • Krysse av
  Ansiktpålogging
 • Krysse av
  Lyssterk og presis skjerm
 • Krysse av
  Godt tastatur og presis pekeplate
 • Krysse av
  Svært kompakt og lett
 • Krysse av
  Svært lite støy
 • Krysse av
  God batteritid

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svak prosessorytelse
 • Bytt
  Har ikke HDMI-utgang
 • Bytt
  Får lett fingermerker
Les også
MacBook Pro 16 (Sen 2019): MacBook Pro er tilbake, større og mektigere enn noen gang
annonse