Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSonos Move

En stuehøyttaler du kan ta med på tur

Vi har testet Sonos Move – selskapets første høyttaler med Bluetooth-støtte.

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk

I årevis har Sonos vært nesten ensbetydende med ordet multiromshøyttaler, og tatt et slags Apple-aktig grep om hjemmehøyttalermarkedet. De er enkle å sette opp, enkle å bruke, kvaliteten er solid og prislappen har vært akkurat passe stiv.

Med Beam, Playbase, Playbar, Play: 5 og One, for å ikke snakke om årets billige Symfonisk-høyttalere, har de kunnet dekke det meste av høyttalerbehov i hjemmet.

Utendørs har imidlertid kampen vært hard, og Sonos har aldri våget seg utenfor hjemmets fire vegger.

Oppdatert: En våken leser informerte oss om Sonos Outdoors, som er laget nettopp for utendørsbruk. De krever imidlertid også en forsterker og mangler flere av de vanlige Sonos-funksjonene, som Trueplay. Men rett skal være rett.

Dagens testprodukt – Sonos Move – er selskapets første høyttaler med Bluetooth, og er det første produktet deres som skal kunne takle både vær og vind.

Som vi skal se i testen viser det seg at Sonos klarer å imponere med sin første Bluetooth-høyttaler, selv om ikke alt er perfekt.

Større enn du tror

Sonos Move er mye større enn både Sonos One (venstre) og Apple HomePod (høyre)
Niklas Plikk, Tek.no

Sonos Move ser ut som ut som en typisk Sonos-høyttaler. Kjenner du til selskapets andre høyttalere ville vi beskrevet det som en ekstra høy Sonos One, som er litt sammenklemt til å gi den en oval utforming.

Man skulle kanskje tro at Sonos' første bærbare høyttaler også ville være deres minste, men slik er det absolutt ikke. Det gjelder ikke bare den fysiske størrelsen, men også lyden den klarer å dytte ut. Dette kommer vi tilbake til senere.

I motsetning til Sonos' andre høyttalere, som stort sett tilbys i hvit eller sort utføring, kommer Move bare i svart.

Mesteparten av tiden vil du nok fortsatt bruke Move som en innehøyttaler.
Niklas Plikk, Tek.no

Mesteparten av utseendet domineres av selskapets vanlige høyttalergrill, og den vertikale Sonos-logoen på midten. På toppen finner vi de samme berøringsfølsomme knappene som på Sonos One, som lar deg starte og stoppe avspilling, endre volum eller bytte sanger med et sveip. Du kan også aktivere og deaktivere mikrofonen med et trykk, hvis du ønsker det.

Det som får høyttaleren til å virkelig skille seg ut designmessig fra de andre Sonos-høyttalerne er det relativt store gummiområdet nederst, hvor batteriet gjemmer seg.

Høyttaleren har også en veldig hendig ladekrybbe. Den er helt svart, bortsett fra to kontaktpunkter i metall som sikrer at høyttaleren får strøm.

Ettersom dette er en høyttaler ment for bæring, har de også funnet plass til et ganske stort søkk på baksiden.

Men selv med bærehåndtak ser vi ikke for oss at dette er noe de fleste tar med seg så veldig langt fra huset. Høyttaleren er både stor og relativt tung, nesten tre kilogram, og egner seg nok mer for å ta med ut til hagen eller lekeplassen i nabolaget, enn med i kofferten på reise.

Sonos Move tåler både regn og smuss.
Niklas Plikk, Tek.no

Når du først har den utendørs skal den imidlertid tåle mer enn din vanlige Sonos-høyttaler. Sonos Move er nemlig selskapets første virkelig hardføre høyttaler, og kan skryte av en såkalt IP56-score. Nøyaktig hva disse tallene betyr kan du lese mer om i en guide vi har skrevet, men enkelt forklart er den sertifisert for å tåle «skadelig støv» og «kraftig vannsprut fra alle retninger».

Du kan altså ikke kaste den i bassenget, men den bør overleve det meste annet. Vi hadde den stående ute i regnvær uten problemer, og med tanke på sertifiseringen skal den fint tåle at du vasker den med hageslangen også.

Første gang med Bluetooth

Vanligvis har Sonos-høyttalere bare én knapp på baksiden, synkroniseringsknappen, og den er det egentlig meningen at du bare skal trenge å trykke på én gang i løpet av høyttalerens levetid. Men med batteri og bluetooth har det dukket opp litt flere valgmuligheter. Nå er det en av/på-knapp øverst på baksiden og en smal knapp som bytter mellom WiFi- og Bluetooth-modus.

En enkel knapp på baksiden bytter mellom WiFi- og Bluetooth-modus.
Niklas Plikk, Tek.no

Trykker du på knappen hører du en liten tone, og det lille indikatorlyset på toppen av høyttaleren blinker blått. Høyttaleren vil automatisk koble seg til den siste Bluetooth-enheten den var koblet til, og den skal kunne huske opptil fem separate Bluetooth-enheter.

Høyttaleren støtter Bluetooth-overføring via AAC og SBC, men aptX og aptX HD er ikke støttet. Begge de sistnevnte har støtte for høyere bitrate enn både AAC og SBC, og er støttet av blant annet mange Android-mobiler. Det er ganske synd, og ikke minst rart, at Sonos ikke har lagt inn støtte for dette, da de vanligvis pleier å ha fokus på god lydkvalitet der de kan.

Kraftig lyd, selv uten kabel

Niklas Plikk, Tek.no

Lyden til Sonos Move kan beskrives som enhver Sonos-høyttaler. Det låter fyldig og varmt, med et solid og kontrollert grep om mellomtonene. Bassen dundrer godt fra seg og diskanten er ren og pen, om enn litt forsiktig. Det er rett og slett veldig lik lydprofil vi kjenner fra resten av Sonos-familien, og kanskje spesielt Sonos One-høyttaleren.

Den voksne størrelsen gjør imidlertid at lydbildet blir enda bredere enn til den lille One-høyttaleren, og den kan også spille betydelig høyere. Du bør ikke ha noen problemer å invitere til fest i stua eller i hagen med bare denne høyttaleren som lydkilde.

Synes du lyden er litt vel «spretten» kan du skru av det Sonos kaller «loudness»-funksjonen, som skrur opp både bass og diskant. Her er det litt smak og behag hva du foretrekker, og vi valgte å la funksjonen forbli på mesteparten av testperioden.

Lyden forblir nøyaktig lik om du har den tilkoblet strøm eller ei, også ved høyere volum. Batteritiden er imidlertid ikke noe å hoppe i taket for. Sonos oppgir en batteritid på 10 timer, men dette vil variere ut ifra hvor høyt volum du spiller. Under 50 prosent volum virker det som du kan få ut enda flere timer, men spiller du rundt 60 prosent er nok 10 timer ganske korrekt.

Du kan lade opp høyttaleren igjen ved å putte den tilbake på ladesirkelen, eventuelt med en USB-C-kabel. Det krever imidlertid en ganske kraftig lader, så ikke forvent deg å få særlig mange prosent tilbake på batteriet hvis du kobler til en enkel mobillader.

I motsetning til omtrent alle konkurrenter har Sonos valgt å gjøre batteriet utbyttbart. Ikke for å kunne gi deg lenger batteritid på reise, men for å gi produktet et forlenget livsløp. Sonos forventer at batteriet vil begynne å bli svakere etter omtrent 900 fulladinger, eller omtrent tre år med bruk hver eneste dag. I stedet for at du skal kaste høyttaleren i søpla, kan du heller bare bytte batteriet, og fortsette å bruke den i årevis. Sonos selger fortsatt ikke noen batterier løst, men sier de kommer til å legge det til i butikken sin snart.

Ladetiden er for øvrig på rundt tre timer for komplett fullading, eller omtrent én time fra null til 50 prosent.

Automatisk lydjustering

Sonos Move tilpasser lydprofilen automatisk, slik at du enkelt kan flytte den fra stua til badet til hagen, med god lyd uansett hvor du er.
Niklas Plikk, Tek.no

En ny og herlig funksjon som skiller Sonos Move fra resten av Sonos-høyttalerne er en funksjon som heter «Auto Trueplay» – en videreføring av den vanlige Trueplay-funksjonen de har tilbudt i årevis. Trueplay justerer lydprofilen til høyttaleren ut fra rommet den befinner seg i, men tidligere har du vært nødt til å veive rundt en iOS-enhet i rommet for å kalibrere systemet. Du har også måttet gjenta prosessen hver gang du har flyttet høyttaleren til et nytt rom. En tilsvarende begrensning for en bærbar høyttaler hadde vært rimelig irriterende, så heldigvis har Sonos Move automatisert prosessen.

Uthulingen på baksiden fungerer som et godt håndtak hvis du vil bære høyttaleren.
Niklas Plikk, Tek.no

Ved hjelp av de fire mikrofonene på toppen, som vanligvis er der for å lytte etter stemmekommandoer, lytter den til hvordan lyden den spiller spretter rundt i omgivelsene. Flytter du Move fra den ene siden av stua til den andre endrer ikke lyden seg noe nevneverdig, men flytter du den fra stua og inn på et lite, flislagt bad, blir det langt mer merkbart. Eller fra bokhyllen hvor du har satt ladekrybben, omringet av bøker og vegger, ut til verandaen hvor den kan stå nesten helt fritt.

Sonos sier høyttaleren rekalibrerer seg hver gang den blir flyttet. Den merker når den blir flyttet, og så fort den blir satt ned et sted vil den begynne å tilpasse lyden. Dessverre virker det ikke som Auto Trueplay fungerer når høyttaleren er i Bluetooth-modus.

Denne typen funksjonalitet var det for øvrig Apple som var først ute med i sin HomePod, som også tilpasser lydprofilen fortløpende, basert på hva som er rundt den.

Nøyaktig hvilket selskaps algoritmer som gjør jobben best er vanskelig å si, men vi synes i hvert fall begge fungerer godt. Vi krysser fingrene for at Sonos' andre høyttalere med tilsvarende mikrofoner, Sonos Beam og Sonos One, også vil få samme funksjonalitet etter hvert.

Stemmeassistent, men bare på WiFi

Selv om det kan argumenteres for at Sonos er et lukket økosystem, har de i det minste gjort en solid innsats for å støtte så mange forskjellige tjenester og strømmeløsninger som mulig. De har blant annet fått på plass støtte for Apples Airplay 2-protokoll, så du kan pare Sonos-høyttalere sammen med Airplay 2-høyttalere fra andre produsenter, og bruker du Spotify dukker Sonos-høyttalerne opp som Spotify Connect-enheter i appen.

Sonos har også valgt å støtte både Amazon Alexa og Google Assistent. Så uansett hvilket økosystem du har valgt å gå for, vil Sonos-høyttaleren også kunne snakke til dingsene dine. Alexa-støtten har vært på plass lenge, men Google Assistent er relativt nytt. Det var imidlertid problemfritt å sette opp begge assistentene, selv om du ikke kan ha dem aktivert samtidig. Google Assistent fungerer for øvrig på norsk, selv om den norske assistenten ennå ikke er helt på nivå med den engelske.

Akkurat som med Auto Trueplay fungerer stemmeassistenten bare hvis høyttaleren er koblet til WiFi.

Konklusjon

Niklas Plikk, Tek.no

Move er et vellykket eksperiment fra Sonos. Den takler rollen som både stasjonær stuehøyttaler og bærbar partyhøyttaler med bravur, og byttet mellom de to scenene går overraskende smidig.

Det kan godt sies at Move er for stor og for tung for å kalles en bærbar høyttaler, og for dyr til å være en mellomstor multiromshøyttaler, og begge påstandene er jo sanne. For den er ikke særlig bærbar, og den er definitivt kostbar. Men det er få, om noen, høyttalere som kan by på samme kombinasjon av funksjonalitet som Sonos Move. Spørsmålet er jo bare om det er funksjonalitet du trenger.

For Sonos Move er hverken den mest bærbare bluetoothhøyttaleren eller den beste multiromshøyttaleren på markedet, men det er den beste kombinasjonen av de to sjangrene vi har sett til nå. Det forsvarer også den høye prislappen på nesten 4000 kroner.

Alternativer til Sonos Move

8
Meget bra

Fordeler

 • +
  Fungerer utmerket med andre Sonos-høyttalere
 • +
  Spiller høyt og godt
 • +
  Automatisk lydjustering fungerer bra
 • +
  Støtter både Google Assistant og Alexa
 • +
  Utbyttbart batteri (i fremtiden)

Ting å tenke på

 • Dyr
 • Mister funksjonalitet i Bluetooth-modus (og ingen aptX)
 • Stor og tung
 • 10 timer batteritid
annonse