Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSage the Smart Waffle

Kan et vaffeljern til 3000 kroner virkelig lage bedre vafler enn et jern til 300?

Det finnes mange typer vaffeljern: dårlige vaffeljern, gode vaffeljern og traktorvaffeljern. Og så har vi vaffeljern som deg som vil steke vafler mens det gir deg følelsen av å navigere en romferge.

I sistnevnte klasse finner du dagens testprodukt.

Dette vaffeljernet går ved både første og andre øyekast imot noe vi la vekt på da vi testet doble vaffeljern i våres, som at jernet skulle være ukomplisert.

Du vet: Hell i røre, vent litt og nyt vaffelen.

Å lage en vaffel på Sage the Smart Waffle føles som en litt mer teknologisk prosess. Jernet har to knotter og to knapper, samt et display som både kjører nedtelling og til stadighet bytter farge. I tillegg har vaffeljernet en forkjærlighet til å pipe når det er ferdig med en operasjon, altså å varme seg opp eller steke en vaffel.

Røresøl går rett i «grøfta».

Dette jernet skiller seg fra andre på flere måter også. Rundt hele kanten går en «grøft» eller skikkelig nedsenkning som omkranser begge stekeplatene. Dennes jobb er å ta imot overskuddsrøre som ellers ville funnet veien til kjøkkenbenken eller griset til vaffeljernet på steder som ikke er spesielt enkle å tørke av.

Spoiler: Denne grøfta fungerer utmerket.

Det hjelper for øvrig at det i esken følger med en øse som enklere lar deg beregne mengden vaffelrøre. Holder du i tillegg et øye med hvor høyt røren stiger i forhold til taggene i bunnen når du heller i, skal det egentlig ganske mye til for å grise skikkelig her.

Men så kommer det også an på hva slags røre du bruker i dette jernet.

Den vaffelinteresserte leser – og det er du nok dersom du har kommet helt hit – vil også legge merke til at det er et jern som lager vafler av den såkalte belgiske typen. Det vil si kraftigere vaffelplater med større ruter enn vi er vant med fra den typisk nordiske varianten.

Rent teknisk:

 • Vekt: Ca. 5 kilogram
 • Effekt: 1000 watt
 • Plateform: Kvadratisk / belgisk
 • Platestørrelse: 12 x 12 cm.

Det store blikkfanget på dette jernet er nok LCD-skjermen, knottene og knappene som lar deg velge stekeprogram og hvor godt du vil ha vaffelen stekt. Videre gjør displayet det straks klart hvor lang tid det vil ta å steke ferdig vaffelen.

Kvaliteten på jernet virker jevnt over god, men det kunne gjerne hatt noe annet enn plastikknotter. Og selv om de to «forbeina» er gummierte, skulle vi helst sett det bak også – på vår kjøkkenbenk glir den litt lett på den ene siden. Det til tross for en betydelig egenvekt.

Flere valg – men ikke temperatur

Ved første øyekast ser det ut som om Sage the Smart Waffle gir oss mange muligheter. Den venstre knotten skrur jernet av eller på, og lar oss velge mellom fire forhåndsinnstilte «stekeprogrammer»: Belgian, Classic, Buttermilk (kulturmelk) og Chocolate. I tillegg er det utstyrt med et «Custom»-valg som i praksis lar deg sette steketiden manuelt.

Kun atten sekunder til vaffeltid!

Med de fire stekeprogrammene kan du også velge bruningsgraden på vaffelen. Den er justerbar over tolv trinn fra «lys» til «mørk». Samtidig er det klart at dette ikke er noen vanlig termostat. For uansett hva vi setter den på, forvarmes jernet opp til den samme temperaturen, da i overkant av 200 grader.

Vafler lagd med standard røre stekt på mørkest og lysest innstilling. Sistnevnte holdt ikke sammen da den ble tatt ut av jernet. Det samme problemet fikk vi ikke med vår hjemmelagde belgiske vaffelrøre.

Bruningsnivået ser snarere ut til å ha noe med steketiden å gjøre, ettersom nedtellingsuret legger på eller trekker fra tid dersom vi vrir på knotten under stekingen.

Ifølge produsenten har the Smart Waffle en viss intelligens. At den har kontroll på temperaturen har vi ingen tvil om, for den kan vise forskjellig nedtellingstid på samme stekeprogram og samme røre. Men hvilke andre sensorer som eventuelt er inne i bildet er høyst uklart.

Bruksanvisningen gjør også sitt for å tåkelegge det hele: «The waffle maker will automatically calculate the correct cooking time depending on a number of variables.» Hvilke variabler det i så fall er snakk om nevnes ikke.

Foruten knottene som velger program og bruningsgrad er det som nevnt to knapper. Den ene er en «restart»-knapp som starter nedtellingen på nytt, og er et praktisk alternativ til å slå jernet av og på hvis prosessen krever det. Den andre knappen er merket «A bit more», og øker nettopp steketiden med litt – rundt ett minutt.

Enkelt å bruke

Jernet varmes opp.

Selv om knapper og display kanskje vil sende bestemor tilbake til sin trofaste sliter, er det egentlig en smal sak å kommer i gang med stekingen med dette jernet. Vri den venstre knotten for å skru på jernet og velge ditt foretrukne stekeprogram. Ønsker du en lysere eller mørkere vaffel enn den gjennomsnittlige «gyllenbrune», kan du stille inn dette med høyre knott.

Etter rundt syv minutter vil jernet ha varmet seg opp, og displayet skifter farge fra hvit til oransje. Et pip vil også gjøre deg oppmerksom på at det er klart til dyst.

Så er det bare å åpne jernet, ha en en halv øse med røre i hver vaffelform (slik at det såvidt dekker toppene i bunnen) og lukke det igjen. Nå vil jernet begynne nedtellingen, og det er jo kjekt å vite hvor god tid du har til å gjøre andre ting i mellomtiden. For medium stekte vafler lå steketiden på typisk 4,5 til 5,5 minutter.

Når tiden er omme, varsles du med tre høye pip og «End» i displayet.

Deretter er det bare å åpne jernet, ta ut vaflene og helle på mer røre om ønskelig. Jernet har et godt slippbelegg, så her trenger du heller ikke tenke på smøring. Når lokket så går igjen starter nedtellingen på ny – men avhengig av jernets temperatur kan det ta litt kortere eller litt lenger tid enn med forrige vaffel.

Kresen på røra

Med gjær i røra får vi et luftigere resultat.

Som vi gjorde i vår samletest av doble vaffeljern ble testingen gjort i et vanlig kjøkken, med Toro ferdig vaffelrøre tilberedt med flytende Melange etter oppskrift.

Det viste seg at det siste ikke nødvendigvis var noe særlig smart. Belgiske vafler er jo tykkere enn standardvafler, og en stund inn i testen gikk det opp for oss at selv om jernet har et stekeprogram kalt «Classic», er denne likevel ment å brukes med med selvhevende mel.

Dette er ikke er å få kjøpt i ferdig i butikkene her på berget, og i hvert fall ikke noe som ligger i den nevnte ferdige vaffelrøra.

Resultatet var at uansett hvor mye eller lite vi stekte vaffelen, satt vi alltid igjen med et ganske «deigete» midtparti. Sprøheten og fargen var fin, og smaken var som forventet, men denne litt klissete deigkonsistensen ble vi ikke kvitt.

Sprøtt ytre, men deigete senter for standard poserøre.

I vårt neste «heat» valgte vi derfor å snekre sammen belgisk vaffelrøre fra bunnen av. Det inkluderer gjær, pisket eggehvite og resten av pakka. Dette ga oss et ganske annet resultat enn med den tradisjonelle røra. Vaflene ble ikke bare luftigere og smakte bedre, men vi slapp også følelsen av klissete deig.

Med belgisk vaffelrøre fikk vi både sprø og luftige vafler.

Sage the Smart Waffle ser altså ikke ut til å være noe førstevalg for deg som liker å kjøpe poserøre – da finnes det både langt rimeligere og bedre alternativer.

Men hvis du uansett liker å lage røra selv, og målet er ekstra store og luftige vafler, er det ingen tvil om at dette vaffeljernet gjør en god jobb med akkurat det.

Selv om det er et dobbelt vaffeljern, takler automatikken også fint å kun steke én vaffel av gangen. Varmen fra den tomme naboplassen vil selvfølgelig påvirke vaffelen noe, spesielt ved lenger steketider, men for normalstekte vafler opplevde vi ikke dette som noe problem.

Bemerkninger og konklusjon

I egenskap av å være et vaffeljern av den belgiske typen har vi ikke stort å klage på når det gjelder Sage the Smart Waffle, som bryter noen konvensjoner når det både gjelder utseende og pris.

«Grøfta» rundt stekeplatene forhindrer overskuddsrøre i å grise til jernet og benken, noe som gjør det langt enklere å holde ting rent.

Klassisk slutt.

Jernet har god kontroll på varmen og steker jevnt. Knotter og display appellerer til vår indre nerd og gjør det enkelt å stille inn. Etter at stekingen har kommet i gang vet du også nøyaktig hvor lang tid det vil ta før vaflene er ferdige.

Her ligger alt til rette for gode vafler, i hvert fall så lenge du gjør deg flid med å lage en røre som passer til jernet.

Husk bare at det kun kan gjøre én ting godt. Med sine grove «takker» og mangel på manuell temperaturkontroll kan det for eksempel ikke brukes til å varme eller steke andre råvarer eller retter. Der er tradisjonelle vaffeljern med termostat langt mer anvendelige.

Vi skal heller ikke glemme at du får litt enklere belgiske vaffeljern ned mot en tidel av prisen. Hvorvidt de gjør en like god jobb er en annen sak, men det betyr uansett at du virkelig bør være glad i vafler av denne typen for å gå til innkjøp av Sage the Smart Waffle.

For med tanke på at prislappen ligger på nærmere tre tusen kroner, er det så avgjort lov å ønske seg både det lille og litt større ekstra på dette jernet. Sånn sett er nok vår største klage at Sage ikke tar den enda lenger enn noen knotter og et display.

Uheldigvis har dette vaffeljernet allerede vært på markedet noen år. Ellers kunne vi gjort et langt større nummer ut av mangelen på eksempelvis en app der vaffelaficionadoer kunne sette opp sine egne stekeprofiler og/eller ha full kontroll over temperaturen.

Dette hadde gjort the Smart Waffle både mer anvendelig og mer attraktiv for oss som liker konfigurerbare dingser. Er det mulig å håpe på en ny og «tilkoblet» versjon snart, tro?

Sage Appliances The Smart Waffle BWM620UK
7.5
Bra

Sage Appliances The Smart Waffle BWM620UK

Fordeler

 • Krysse av
  «Grøft» gjør det lett å holde rent
 • Krysse av
  Flere ferdige stekeprogrammer
 • Krysse av
  Kan stenges helt av med bryteren
 • Krysse av
  Lager jevnt stekte og sprø vafler
 • Krysse av
  Display og knotter

Ting å tenke på

 • Bytt
  Vekt
 • Bytt
  Pris
 • Bytt
  Ingen manuell temperaturkontroll
 • Bytt
  Krever sin røre
 • Bytt
  Ingen app
annonse
Sage Appliances The Smart Waffle BWM620UKI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Innkommende
Ikke på lager
På lager
Les også
Elsparkesykler 2019: Oppdatert: Vi tester elektriske sparkesykler
Les også
Det beste vaffeljernet (2022): Vi har funnet det beste enkle vaffeljernet
Les også
Vi har prøvd den digitale sparegrisen
Les også
Beste vaffeljern (dobbelt) 2021: Dette er det beste doble vaffeljernet
Les også
Slow-juicere: Vi har funnet den aller beste slow-juiceren
annonse