Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Edge+

Den mest frustrerende toppmodellen

Motorola er tilbake med fantastisk kamera, men programvaren ...

Motorolas nye toppmodell har svært pent design som faktisk skiller seg litt ut fra mange av konkurrentene.

Her til lands har Motorola vært mest kjent for sine rimeligste telefoner, og spesielt Moto G-serien er manges favoritt hvis mobilen skal være billig. Men selskapet lager også heftigere mobiler. Moto Z-serien var lenge ganske heftig, men nå er det nylanserte Moto Edge+ som gjelder.

Det handler om en lekker 5G-mobil der Moto kort fortalt skryter av hele sulamitten. Design, skjerm, kamera, maskinvare. Alt sammen skal være, og er på papiret, top notch.

Den har «alt» og en rimelig utgave med litt svakere kamera og prosessor koster 7000 kroner, mens Edge+ som vi tester her er toppmodellen og koster hele 13 tusenlapper. Det høres jo slett ikke så verst ut, med tanke på at andre mobiler som lyder samme beskrivelse vanligvis koster ti tusinger eller mer. Nærmeste konkurrenter heter OnePlus 8 og 8 Pro. De koster fra 8500 og opp til rundt 12.000.

Motorola Edge+
6.5
Helt greit

Motorola Edge+

sitat"Et svært godt kamera i en flott telefon som drives av middels programvare."

Fordeler

 • Krysse av
  5G
 • Krysse av
  Flott design
 • Krysse av
  Stereolyd
 • Krysse av
  Hodetelefonkontakt
 • Krysse av
  Fantastisk kamera på sitt beste
 • Krysse av
  Kurant batteritid
 • Krysse av
  Rask lading inkludert
 • Krysse av
  Trådløs lading

Ting å tenke på

 • Bytt
  Vanskelig å håndtere uten at kantene "gjør ting"
 • Bytt
  Slutter aldri å varsle om ting du har sett
 • Bytt
  En del bugs
 • Bytt
  Lysstyrken i skjerm justerer seg sent og mye i slengen
 • Bytt
  Kamerakvaliteten kunne vært mer stabil

Så holder Motorola Edge+ mål?

Designmessig er svaret ved første øyekast ja. Denne lekre mobilen har skjermglass som bøyer seg rundt sidene på mobilen og strekker seg ned mot baksiden. Vårt eksemplar har en blågrå metallisk farge som både skiller seg fra mengden og ser skikkelig bra ut. På baksiden har telefonen en ganske stor kamerahump med tre øyer – ett av dem er ganske stort. 108 megapiksler er stemplet ved siden av.

Sammenlignet med resten av årets mobiltelefoner er kanskje dette den mest særegne og synlige når den legges på bordet. I hvert fall inntil noen begynner å dra frem brettemobiler eller annen dyr spesialvare

Det følger med et helt greit gjennomsiktig plastdeksel. Hvis du skal bruke det er det greit å tre det på raskt – så du ikke rekker å få fingermerker på telefon eller deksel. Det er nemlig vanskelig å gjøre begge deler helt rene. Uten deksel er dette en helt vanvittig glatt telefon. Jeg har våknet oppå den flere ganger i testperioden – beklager på forhånd til neste tester.

Motorola Edge+ ved siden av Samsungs Galaxy Buds+. Merk de store buene på langsidene av skjermen.

Ekstremt god på papiret

Den flotte designen, noenlunde fornuftige prisen på den rimeligste utgaven og en utstyrsliste som på papiret ser virkelig bra ut gjorde at jeg gledet meg veldig til å komme i gang med denne testen.

Men som du sikkert har forstått av de illevarslende glosene, og karakteren, er ikke dette helt telefonen den gir seg ut for å være.

Motorola har nemlig pleid å ha god kontroll på programvare – spesielt i rimelige telefoner med ren Android. Men de har vært tiltagende slurvete på denne fronten de siste par årene. Og det er i enkle modeller med «strikkmotor» og toppmodeller med mange funksjoner du virkelig merker svak programvare når det kniper.

Motorola Edge+

Motorola Edge+

Moto Edge+ har kraftige buer på langsidene av skjermen. Den minner litt om Huaweis Mate 30 Pro på den måten. Men i motsetning til Huaweis telefon har Edge+ helt håpløs såkalt palm rejection. Den klarer ikke å skille mellom tilsiktede trykk langs kantene og ordinær håndtering av telefonen. Sjelden har jeg begått så mange vådetrykk som med denne telefonen. Et problem jeg i langt mindre grad har med buede skjermer det står Samsung eller Huawei på.

Et annet problem i skjermavdelingen er lyssensoren. Den bruker nesten like lang tid på å reagere på sol som AS Norge bruker på å lage nasjonale ID-kort. Og den har det med å under eller overreagere.

Det kan ta mellom fem og tretti sekunder fra du går ut døren om morgenen før telefonen reagerer på nye lysforhold. Og i mellomtiden ser du ingenting. Også hvis du er ute og rusler mellom lys og skygge reguleres lyset sent og i store byks, som for å ta igjen det tapte. Ofte ender også lyset med å være for sterkt i mørke omgivelser og for svakt i lyse.

Til å være en knallbra 90 hertz-skjerm som ofte er veldig behagelig å hvile øynene på stjeler den oppmerksomheten på feil måte så ofte at jeg aldri rekker å tenke ferdig de mest positive tankene on den, før irritasjonen egler seg innpå.

Ser du ’an? Den vesle hodetelefonkontakten er en truet dyreart nå, men både Moto Edge+ og Sonys Xperia 1ii er utstyrt med kontakten, så det finnes muligheter for deg som liker kablet lyd.

Varsler og varsler og varsler og varsler ...

Inni apper kan du dobbeltappe langs siden på skjermen for å flytte innholdet lenger inn på skjermen. Da blir også vådetrykkene langs kanten mindre påtrengende.

En ting med kantene her som irriterer stort er måten telefonen varsler med relativt sterke blink rundt hele skjermen. Og det holder ikke at du har åpnet telefonen og sett varslene for at de skal gi seg. Så lenge varslene fortsatt ligger i varslingspanelet vil telefonen fortsette å blinke og stå i for å fange oppmerksomheten din. Dette kan skrus av, og det er også mulig å be telefonen ikke bruke samme lysstyrke som skjermen ellers bruker.

Hvorfor ikke Motorola tillater å tilpasse mer forstår jeg ikke helt. Det blir temmelig irriterende når telefonen til slutt blinker hver eneste gang den oppfatter bevegelse bare fordi det ligger en gammel varsling i bakgrunnen. Det er ingen mulighet til å be den bare varsle et begrenset antall ganger.

Som del av denne løsningen er også en hurtigmeny der du kan tappe på en knapp du selv plasserer langs langsidene for å få opp snarveier til dine mest brukte apper. Det hele minner en god del om kantmenyen Samsung-telefoner har. Som regel er det like enkelt å gå tilbake til hjemskjermen med et raskt sveip oppover på skjermen som det er å tappe inn hurtigmenyen langs kanten, men den er mulig å velge bort hvis man ikke liker den.

Tar meget gode bilder – når den vil

Et område der Moto Edge+ gjør en helt utmerket jobb er på fotofronten. Den tar som regel veldig gode bilder enten det er lyst eller mørkt. Og Motorola skal ha stor kudos for å ha laget et kamera som ofte tar litt annerledes bilder. Fargene blir gode også natterstid og telefonen fanger ofte lysskjær som kommer inn i bildet på en tiltalende måte.

Mange vil kanskje innvende at fargene ikke alltid stemmer helt. Og litt mer metning i blåfargen på himmelen enn værgudene stilte opp med er ikke uvanlig. Noen ganger får strølys fargetoner som minner mer om filmsimuleringen til Fuji-kameraet mitt.

Min oppfatning er at jeg ikke siden Motorola begynte å lage mobiltelefoner har blitt mer imponert av hastighet og bildekvalitet på kameraet i en av deres telefoner. Edge+ krever naturlig plass ved siden av årets OnePluser, S20-er og P40 Proer – og det selv om den er vesentlig billigere.

I den grad du ikke liker fargene på bildene er de uansett vanligvis detaljerte og gode, så det er enkelt å stille på fargene med filtre eller redigeringsapper etter at bildene er tatt.

Men det er ikke sånn at alt er fantastisk i kameraland heller. Denne telefonen har et 108-megapikslers hovedkamera, et 3x zoom-kamera med åtte megapikslers oppløsning og en ultravidvinkel på 16 megapiksler. Da jeg fikk telefonen kom den med et brev som ba meg sjekke at programvaren for blant annet kameraet var oppdatert. Et lite hint om at «vi jobber med saken», altså. Som bedt om – så gjort.

Det er likevel ikke uten noen frustrasjoner. For eksempel er overgangen mellom zoom og zoomlinsen i fotoappen langt fra sømløs, og noen ganger virker det ikke som jeg får samme zoomfaktor ved 3x-valget fra gang til gang. Det er ikke hver gang, men det skjer innimellom og gjør at jeg klør meg i hodet.

I den flotte nattmodusen som fungerer som et slags digitalt stativ likt det Huawei og Pixel-mobilene har lært oss å kjenne gjennom de siste par-tre årene er det noen ganger telefonen tar seg tid til en lang eksponering, og andre ganger den ikke gjør det. At den trenger mindre tid under lyse forhold er så sin sak, men kvaliteten på arbeidet reflekteres også i bildene, og noen ganger treffer den magisk bra med nattmodusen sin. Andre ganger er det veldig mye støy i bildene, som tyder på at den skulle tatt seg lengre tid.

En skjerm som fortsetter hele veien rundt. Dessverre. Telefonen er nesten umulig å håndtere med åpen skjerm uten at funksjoner begynner å gjøre som de vil. Dette er en vanskelig ting å få kontroll på, men Samsung begynte denne trenden og er flinkere. Det samme er konkurrenter som OnePlus og Huawei.

Knall ytelse og batteritid

Maskinvaren i Edge+ telefonen er lynende rask. Med Snapdragon 865-brikken på innsiden får du like god ytelse som for eksempel i Samsungs S20-serie. Det kan faktisk argumenteres for at Edge+ yter bedre – bare de amerikanske S20-modellene har 865-brikken, mens de europeiske har Samsungs egen Exynos-brikke som spiser mye mer strøm under bruk og ikke yter like godt. Og uansett er Samsungs programvare en del mer krevende enn Motorolas, slik at ytelsen under bruk er merkbart bedre hos Motorola. Så lenge telefonen ikke holder på med alt mulig som den ikke skal fordi du kom borti en kant av skjermen, altså.

Batteritiden holder mellom halvannet døgn og to dager, som er svært respektabelt. Det store 5.000 mAh-batteriet får mye av æren for det, men Snapdragon 865-brikken på innsiden er altså kjent for å være god på dette viset.

Det er ingen forsinkelser fra du velger ulike menyvalg til de utføres, og apper starter opp på et blunk. Også svært tunge spill kjører som de skal på denne telefonen.

Skjermen har gode farger, grei lysstyrke og rask oppdateringsfrekvens. Det siste gjør at den er svært behagelig å se på over lang tid, og det gir veldig jevn panorering i tekst eller video.

Ikke den beste spillmobilen

Der innholdet på den buede skjermen kan flyttes lenger inn på skjermen i vanlig appbruk er ikke alltid det samme mulig i krevende spill. Fortnite og PUBG er eksempler på det. Disse spillene har dessuten temmelig håpløse brukergrensesnitt på mobil – med et lass små knapper som egentlig er tiltenkt større skjermer.

For Fortnite betød det temmelig umiddelbar død mens jeg strevde med å få selve spillmenyen av skjermen da noen siktet på meg. Og uansett får du ikke brukt 60 fps-modusen på denne mobilen, der bildeflyten titt og ofte er nede imellom 15 og 20 bilder i sekundet. Moto Edge+ er ingen mobil å spille Fortnite på, altså.

Med PUBG flyter spillet langt raskere. Det er ingen problemer med plutselig avsakking i ytelsen. Men også her er det ekstremt irriterende at kantskjermen forstyrrer hele tiden.

De fleste spill kjører helt fint på Moto Edge+, og kreftene den trenger er her. At Fortnite kjører dårlig sier mer om Fortnite enn om Moto Edge+, siden spillet kjører dårlig på nær sagt alle telefoner foruten iPhone og Huawei- eller Honor-mobiler. Men det er like fullt et populært spill som mange ønsker å kjøre på mobilen sin.

Kantskjermen har forresten funksjoner som skal fungere som skulderknapper, slik at du kan trykke på spillknapper ved å tappe på skjermkantene lengst unna deg. Funksjonen virker, men den er ikke til så mye hjelp når ergonomien her gjør intens spilling vanskelig i utgangspunktet.

5G fra start

Du trenger ingen oppdatering for å bruke 5G fra Telia på Edge+. Jeg har foreløpig ikke testet den med Telenor-nett, ettersom de kun har svært begrenset åpning av sin 5G her i Oslo, og Telia allerede dekker betydelige deler av Groruddalen.

Erfaringene så langt er at Edge+ bruker en del strøm på 5G-bruk, men det inkluderer også nedlasting av de massive mengdene data som inngår i hastighetstester nord om en halv gigabit i ytelse.

En pussighet jeg la merke til under testingen er at OnePlus 8 Pro som er oppdatert for Telia-nettet nesten alltid får bedre ytelse i det enn Motoen, som ikke har fått noen spesifikk oppdatering for Telia. Men til gjengjeld får jeg både 5G-symbol og svært høye hastigheter lenger unna senderne med Motorola enn med OnePlus. Dette blir rene spekulasjoner fra min side, men kan det tenkes at antennene i Motorolaen er bedre, mens OnePlusen er bedre optimalisert for Telias nett?

Tendensen var lik på kveldstid og på dagtid. Men det er også et helt ferskt nett som det kun er dager siden har åpnet. Dermed kan svaret være så enkelt som at Telia fortsatt «skrur på det», og skaper litt ulike brukeropplevelser avhengig av tid og mobil man bruker. Den svakeste hastigheten jeg klarte å måle med 5G-symbolet aktivt var drøyt 150 megabit, men som regel lå Edge+ en plass mellom 400 og 500 megabit per sekund. Altså helt respektable hastigheter, med 8–11 millisekunder ping.

Kameraet er definitivt høydepunktet med Edge+. Den er rett og slett god på denne fronten, men sviktes av uferdig programvare på en rekke områder.

Til slutt

Jeg misliker ærlig talt Moto Edge+. Ikke fordi den er dårlig, men fordi den kunne vært så bra. Prisen for den rimeligste, nesten like varianten er veldig riktig, ytelsen er god og bra er jaggu både design og kamera også. Med et svært batteri og skjerm med 90 hertz oppdatering har Motorola gjort nesten alt rett her.

Men den sviktes av de bratte kantene på skjermen og den svake programvaren. At Motorola har tillatt seg å lage en mobiltelefon med så spesiell skjerm, uten å få til programvare som gjør den håndterbar med denne skjermen er veldig problematisk og svekker vurderingen av telefonen fra absolutt toppklasse til øvre enden av helt greit.

Bugs i måten kameraet fungerer på som gjør at du ikke alltid får de spektakulære bildene det kan levere er også irriterende. Og at telefonen varsler i ett himla kjør ved å blinke langs skjermkantene til du aktivt fjerner varslingene fra nedtrekksmenyen hjelper ikke på humøret. At skjermen alltid er enten for mørk eller for lys for situasjonen legger kronen på verket ...

Vel, om den ikke også mange ganger ignorerer tommelen din når du legger den på fingersensoren i skjermen for å åpne. Mobilen åpner raskt og presist nok hvis du gir den riktig finger, men det er ikke alltid den legger merke til fingeren.

Det er så utrolig mye å like ved denne telefonen, inkludert en fornuftig prislapp på maskinvare som starter to til fem tusinger lenger opp hos konkurrentene. Men programvaren trenger mer arbeid. Mye mer arbeid. Edge+ kunne vært fantastisk. Den er fortsatt salig mye maskinvare for pengene, men brukeropplevelsen er bare helt grei. Den vil sikkert kunne bli mye bedre med oppdateringer, men det er ikke potensialet til telefoner vi vurderer, og det er uansett ikke sikkert at Motorola vil fikse irritasjonsmomentene her over tid.

Oppdatert 19.15, 1. juni: Testen er oppdatert med tydeliggjøring av den store prisforskjellen på Moto Edge og Moto Edge+ (7000 eller 13000 kroner). De to telefonene deler design, skjerm - både størrelse og teknologi og 5G-støtte. Prosessor, kamera og mengde RAM utgjør forskjellene. Opprinnelig test tok utgangspunkt i 7000 som inngangspris mens Moto Edge+ altså er betydelig dyrere. Karakteren er også justert fra 7.5 ved første publisering til 6.5 på grunn av den enorme prisforskjellen opp til Plus-modellen.

Motorola Edge+
6.5
Helt greit

Motorola Edge+

sitat"Et svært godt kamera i en flott telefon som drives av middels programvare."

Fordeler

 • Krysse av
  5G
 • Krysse av
  Flott design
 • Krysse av
  Stereolyd
 • Krysse av
  Hodetelefonkontakt
 • Krysse av
  Fantastisk kamera på sitt beste
 • Krysse av
  Kurant batteritid
 • Krysse av
  Rask lading inkludert
 • Krysse av
  Trådløs lading

Ting å tenke på

 • Bytt
  Vanskelig å håndtere uten at kantene "gjør ting"
 • Bytt
  Slutter aldri å varsle om ting du har sett
 • Bytt
  En del bugs
 • Bytt
  Lysstyrken i skjerm justerer seg sent og mye i slengen
 • Bytt
  Kamerakvaliteten kunne vært mer stabil

Alternativer:

Apple iPhone SE 64GB (2020)
Mest ytelse for minst penger

Apple iPhone SE 64GB (2020)

fra 4590:-

Hvis du funderer på Edge+ kan det hende du så etter en rimelig mobil med god spillytelse. Selv om ytelsen i Edge+ isolert sett er grei nok, er den ikke særlig god å spille på. Ikke støtter den bånn pinne i Fortnite, og kantskjermene er i veien hele tiden. Svaret på dette kan være både enkelt og rimelig; iPhone SE med toppmodellytelse og helt flat skjerm til rundt 5500 kroner. Her sparer du penger og får ytelse i en telefon til 1500 kroner mindre enn det Edge+ koster. Onde tunger vil si at du også får mindre på andre fronter, og det har de rett i. iPhone SE er ikke en 5G-telefon, den har mye dårligere kamera enn Edge+ og 90-hertz-skjerm må du se langt etter. Batteritiden her er også ganske middels og noen hodetelefonkontakt får du ikke. Men du får altså en streit telefon til å spille på, som er 100% "ferdig" og gjennomtenkt, der du ikke støter på de mange ulempene som den litt halvkokte Edge+ foreløpig byr på.

OnePlus 8 128GB
Folketoppmodellen

OnePlus 8 128GB

fra 5990:-

5G? Jepp. Bra kamera? Absolutt. Kjapp og god ytelse? Mhm ... det også. OnePlus-mobilene har vært fasit for svært mange prisbevisste mobilkjøpere de siste årene. Og de har truffet formen. I sitt "dyreste år noensinne" klarer de på samme tid å være bedre og likevel billigere enn de fleste konkurrentene. Det er ingen store ulemper med OnePlus 8. Den er ikke sertifisert vanntett, men den har likevel værtetting og skal klare seg gjennom uværet. Den yter godt på alle fronter og er en solid mobil der form ikke går i veien for funksjon. Om du ønsker noe enda bedre er det kanskje OnePlus 8 Pro som er nærmeste kandidat, med enda flere og bedre kameramuligheter og sertifisert vanntetting. Skjermen er også litt bedre, på papiret - gratulerer hvis du klarer å se det. Ellers er det eventuelt Samsungs S20-modeller som er aktuelle konkurrenter, men da flytter du deg sidelengs i brukeropplevelse og oppover i pris.

Samsung Galaxy S20 5G SM-G981B 128GB
Dyrt råskinn

Samsung Galaxy S20 5G SM-G981B 128GB

fra 8343:-

Hvis pris ikke er så viktig er Samsungs Galaxy S20-serie blitt meget god etter en del oppdateringer. Inngangsmodellen er den rimeligste av de tre, og hvis du vil gjøre det enda rimeligere kan du velge modellen uten 5G, siden det mange steder i landet vil ta ganske lang tid før teknologien er tilgjengelig, og enda lenger tid før den er viktig. Her får du knallbra skjerm, ålreite menyer, et lass funksjoner og et meget bra kamera. På en del vis er faktisk kameraet i S20 bedre enn i S20 Ultra - hvis hastighet og treffsikker fokusering er egenskaper du verdsetter over den lengste zoomen er S20 et fornuftig valg. Batteriet i denne er mindre enn i Samsungs toppmodell, men det er også skjermstørrelsen og i praktisk bruk gir det grei nok ytelse på et døgn til halvannet. Du mister hodetelefonkontakten fra Motorolaen, og noe batteritid gir du også avkall på - men irritasjonen den hyperaktive kantskjermen i Edge+ byr på er det også greit å slippe.

annonse