Test

Den beste er blitt bedre

Den beste er blitt bedre

Testresultater

Stor skjerm, raske menyer, Edge, super-3G, WLAN, 5 megapiksler kamera, nær DVD video, TV-utgang, FM-radio, støtte for exchange, GPS med navigasjon, dedikerte musikknapper, portrett-/landskapsmodus.
Litt svakt kameralys. Trekker fortsatt mye strøm.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Vi har testet Nokias nye N95 med 8GB minne, og kan like godt innlede med konklusjonen. Nokia øker forspranget til konkurrentene. 
Les også:
- Test: Nokia N95 - Ingen over, ingen ved siden
- Nokia N81 8GB – Overpriset plastmonster
- 6500 Classic - Slank perle fra Nokia
Sammeliknet med Nokia N95 er forskjellene ved første øyekast ikke så store. Vi kan imidlertid ikke unngå å legge merke til at skjermen er blitt en god del større. Dessuten er navigasjonsknappene blitt noe smalere, mens vi på baksiden av mobilen ser at linsedekselet er forsvunnet. Dessuten finnes det på N95 8GB ikke noen port til minnekort, slik forgjengeren har.
Kameraet er det samme som før, med optikk fra Carl Zeiss og 5 megapiksler oppløsning.
Men det som kanskje er mest gledelig er at batterikapasiteten er blitt bedre. Batteriet på Nokia N95 8GB tappes ikke like raskt i standby-modus, mens taletiden er omtrent som før (opp til 6 timer). 

Nytt i menyen

Men når vi tar Nokia N95 8GB i bruk oppdager vi at det er gjort flere endringer i menyene. Viktigst er kanskje søkefeltet på telefonens skrivebord (skjermen som vises før du velger å gå inn i menyene). I dette søkefeltet kan du lete deg frem til alt fra bilder på internett til innhold i e-post du har mottatt på mobiltelefonen. Velg søkeord og kategori, så gjør mobilen resten.

N95 har også det nye grensesnittet med karusellmeny, som erstatter mediemenyen på N95. Når det er sagt, så likte vi mediemenyen på N95 også, og en kan alltids diskutere om endringer er til det bedre. Vi synes i alle fall den fungerer bedre her enn på musikkmobilen N81, som nylig ble lansert med samme menystruktur.

De øvrige spesifikasjonene er tilnærmet identiske med de vi har for N95. Her er samme nettverksstøtte (Edge, WLAN og Super-3G), i tillegg til at begge har innbygget GPS, FM-radio, UPnP og utgang så du kan vise mobilens skjerm eller innhold på en vanlig TV.

Det er heller ikke gjort endringer i operativsystemet, mens endringene i musikkspilleren er minimale. N95 8GB er imidlertid klar for N-Gage, med to demospill installert og mulighet for å laste ned flere. Nykommeren har også direkte tilgang til musikkbutikk, men når vi går til denne får vi beskjed om at den foreløpig ikke er tilgjengelig i vårt marked. 

Video

Begge mobilene er i stand til å vise film med overraskende god kvalitet (H.264), men større skjerm og bedre minnehåndtering gjør N95 8GB særlig egnet. Mobilen leveres også med hele Spider-Man III-filmen installert. Vi koblet N95 8GB til storskjerm og så hele spillefilmen. Det var en overraskende opplevelse.

Vi finner kort og godt ingen negative sider ved selve telefonen. Så kan en selvsagt diskutere om prisen er riktig, om batterikapasiteten burde vært ennå bedre, eller om mobiler som dette bør ha minnekort og berøringsskjerm.

Det finnes nok mobiler med bedre grensesnitt, bedre kamera eller bedre musikkspiller. Men vi er ikke i tvil: sammenlagtseieren går til Nokia N95 8GB.