Tek.no

Test

Samsung R580

8 Sept 2010 19:00

Når du tenker bærbar PC er kanskje ikke Samsung noe av det første som ramler inn i hodet ditt - du tenker vel heller TV-er og skjermer, mobiler, harddisker, minne og kameraer. Men den sør-koreanske elektronikkgiganten har fingrene sine borti ganske så mye, og tar vi R580 til etteretning, er de også her opptatt av å servere gode produkter.

Samsung R580 er, som de andre modellene vi har testet denne uka, en altmuligmodell som skal kunne takle de aller fleste jobber. Den er derfor utstyrt med en dugelig prosessor og dedikert grafikkløsning.


Tekniske data for Samsung R580:15,6 tommers skjerm - 1366 x 768 piksler
Intel Core i3 330M - 2,13 GHz
500 GB harddisk - 5400 RPM
4 GB minne
Nvidia GeForce GT 330M - 1 GB RAM
Webkamera og mikrofon
Gigabit LAN, 802.11b/g/n WLAN, Bluetooth
HDMI og VGA ut
Vekt: 2,5 kg
OS: Windows 7 Home Premium
Pris: ca 6000 kroner
Det er ingen tvil om at Samsung ønsker å markere seg med R580, og hva enn vi fra før mener om blanklakkerte overflater er det vanskelig å nekte for at denne dypt burgunderrøde saken vekker oppsikt. Men med lokk og håndleddstøtte i blank og fingermerketiltrekkende plast, skulle vi nesten sett at det fulgte med pusseklut til denne maskinen. Likevel er det ikke slik at hele herligheten er like blank. Undersiden, tastaturet og ikke minst rammen rundt skjermen er matt. Sistnevnte liker vi spesielt ettersom det gir litt mindre gjenskinn - noe vi får nok av med dagens blanke skjermer.
"Island style"-tastaturet (der hver enkelte tast har sin egen åpning i platen under) har kvadratiske vanlige taster, med en litt smalere numerisk del. Det er godt å skrive på og støyer lite, og over selve tastaturet finner vi kun en av/på-knapp på høyre side.
Pekeplaten under tastaturet er i samme stil som håndleddstøtten, men skiller seg ut ved å ha en svakt ruglete overflate. I tillegg har den en liten blå LED i hvert hjørne - som kan slåes av om du ikke liker den stilen. Pekeplaten virker kanskje til å begynne med litt liten, men er passe følsom og får jobben gjort. Dessuten har den naturligvis multitouch, altså at du kan bruke flere fingre samtidig på den, for eksempel for å bla eller zoome.

Maskinen føles god og solid - faktisk hakket over hva vi hadde forventet av en bærbar i denne prisklassen. Det er altså ikke noe problem å dra med seg denne på tur, men dersom du vil unngå for mange riper bør du nok vurdere et mykt futteral eller lignende. Den blanke skjermen er som forventet i 16:9-format og har de sedvanlige 1366 x 768 pikslene. Denne har grei lysstyrke og kontrast, men innsynsvinkelen er lite å hoppe i taket for - helt som forventet på det punktet altså.

Samsung R580 er velutstyrt. På høyre side har den to USB-porter og DVD-brenneren.

På venstre side finner vi VGA og HDMI ut, nettverk, en USB, en komboport for USB og eSATA, lyd inn og ut samt en plass for ExpressCard/34. Lengst bak sitter strøminntaket.

R580 har også en minnekortleser i front.

Ytelse og støy

Tidligere denne uka har vi sett på flere sterke bærbare i samme prissegment - eksempelsvis Acer Aspire 5741G med sin kraftige prosessor, og HP Pavilion dv6-3000so med sin meget gode grafikkløsning. Samsung R580 er bestykket med komponenter som på papiret kanskje ikke gir bakoversveis, men 4 GB minne, en Intel Core i3-prosessor og GeForce GT 330M grafikkløsning skulle gi god og balansert ytelse.

PCMark05, høyere poengsum er bedre:

I syntetiske ytelsestester ser vi godt at R580 (mørkeblå farge) gjør en meget god figur - kun Aceren ligger hakket foran totalt. Spesielt er det grafikkløsningen som sparker godt fra seg, og prosessoren henger greit med - selv om den vel ikke direkte imponerer heller. Uansett er Samsung R580 kanskje laptopen i dette selskapet med den jevneste og beste ytelsen totalt.

Half-Life 2 Lost Coast, høyere FPS er bedre:

Her måler vi gjennomsnittlig FPS (Frames Per Sekund) for spillet Half-Life 2 Lost Coast (med høye detaljer og 4 x AA og 8 x AF). HP Pavilion dv6-3000so og Samsung R580 ligger på topp. Vi nevner også at den klarte hele 7158 poeng i 3DMark06.

Batterilevetid i timer og minutter, høyere er bedre:


I våre to batteritester måler vi hvor lenge PC-en holder på batteridrift når den er påslått men uvirksom (idle), og hvor lenge den holder under konstant videoavspilling. I dette selskapet får Samsung R580 jumboplassen med tre og en halv time vanlig på-tid eller to timer og et kvarter med video. Men merk deg også at forskjellene fram til det beste resultatet ikke er gigantisk - vi snakker her om tre kvarter med video eller en times vanlig drift.
Når det gjelder viftestøy er denne modellen slett ikke så dum. Varmluften blåses ut bak i stedet for på siden, noe som skjermer lyden litt, som for øvrig er et jevnt sus. Under høy belastning høres det naturligvis, men med tanke på PC-ens ytelsesnivå har vi så avgjort hørt verre.
Uvirksom gir R580 fra seg et svakt, relativt jevnt sus - og synes du det ikke er jevnt nok kan du sette vifta til "alltid på" i BIOS. I tillegg har den en tastatursnarvei til "Silent Mode", der maskinen både senker ytelsen og hastigheten på vifta. Dette kan du også til en viss grad styre på andre bærbare ved å bytte strømstyringsplan, men vi liker godt å kunne gjøre dette med et tastetrykk.

Oppsummering og konklusjon

Du kan velge å enten elske eller hate stilen Samsung har valgt til R580. Tar vi en titt forbi dens kanskje noe prangende ytre er det likevel ingen tvil om at dette er en god og solid bærbar. Vi synes her at Samsung har funnet en fin balanse mellom ytelsen på prosessoren og grafikkløsningen - at PC-en skal være like god til alle oppgaver er noe vi setter høyt på en allroundmodell. R580 har dessuten et godt tastatur, er nokså snill mot ørene (lav viftestøy) og er godt utstyrt med Bluetooth, eSATA og ExpressCard/34 (plass til tilleggskort) for den som skulle trenge dette.


Men vi har da noe å pirke på, og det at den har dårligst batterilevetid sammenlignet med andre allroundere i samme prisklasse er kanskje det mest opplagte. Nå er det kanskje ikke slik at batterilevetid er spesielt vektlagt for slike store bærbare - men likevel. I tillegg irriterte vi oss litt over webkameraet. R580 var nemlig den eneste laptopen i vår samletest som slet med hvitbalansen under lysrørene våre og fikk oss til å se smått solbrente ut.
Skulle batterilevetiden være et ankepunkt for deg foreslår vi at du tar en nærmere titt på HP Pavilion dv6.3000so eller MSI CX620. Men alt i alt synes vi altså at Samsung R580 totalt er en fin bærbar med mange gode egenskaper.

Samsung R580

annonse