Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestFRITZ!Powerline 530E

Nettverk via strømmen er veldig bra – bare ikke kjøp denne

Ytelsen er like trist som designen.

HomePlug

Fra tid til annen kommer de fleste i en situasjon der det trådløse nettverket ikke rekker frem dit man vil, og andre ganger kan det være at man bare vil forlenge det kablede nettverket uten å gjøre store inngrep i veggene. I slike tilfeller kan en såkalt HomePlug-løsning være veien å gå.

Løsningen fra AVM, som vi nå skal teste, har modellbetegnelsen FRITZ!Powerline 530E . Opplegget består av to bokser, som begge to kobles i hver sin stikkontakt. Disse boksene kan så brukes som en forlenger av det kablede nettverket ditt.

Bruker strømnettet ditt

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

HomePlug er en serie med standarder, der to eller flere bokser snakker sammen via strømnettet ditt. Dette er ikke en teknologi eller merkevare som er unik for AVM. Det finnes nemlig en rekke produsenter som produserer etter HomePlug-konseptet.

Hver boks har en nettverkskontakt, og ved å stikke to slike bokser i hver sin stikkontakt har du opprettet en bro mellom dem. Det innebærer at du kan forlenge nettverket ditt så langt du vil, så lenge det er en strømkabel som går mellom stikkontaktene dine på en eller annen måte.

Siden HomePlug benytter det eksisterende strømnettet er det ikke behov for å bore i vegger eller tak, ei heller noen grunn til å rive ned gipsplatene for å legge K-rør på baksiden. Det er rett og slett skremmende enkelt, og relativt rimelig.

Det eneste man gjerne trenger å gjøre er å pare enhetene, hvilket er noe du gjør ved å trykke på én knapp på hver av dem.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Ren og uskyldig design

Settet fra AVM består av to HomePlug-adaptere av typen FRITZ!Powerline 530E. Disse er relativt store i forhold til mange av de andre modellene på markedet.

På produktenes forsider finner vi i tillegg tre statuslys, og disse er for operasjonsstatus, nettaktivitet og strøm.

Designen på 530E treffer oss ikke helt, boksene er for store og klumpete. Vi har heller ikke sansen for at det skal være en stor firmalogo på forsiden, ei heller at det skal være en rød stripe over og under statuslysene.

I mange tilfeller vil heldigvis designen ikke bety så mye, for eksempel om du uansett skal gjemme den bak sofaen.

Det som virkelig gjør at 530E skiller seg fra mange av konkurrentene er at du har en egen stikkontakt også på selve adapteret. Det betyr at du ikke bruker opp en stikkontakt når du setter opp 530E, denne har dog ingen egen funksjonalitet – som tidsstyring eller overvåkning.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Underlige spesifikasjoner

AVM lister ikke opp hvilken HomePlug-standard de følger, men siden de oppgir 500 Mbit/s som ytelse over strømnettet tyder det på at vi her snakker om HomePlug AV, med visse justeringer av maskinvaren slik at de kan dytte mer data gjennom strømkablene dine.

Det som skurrer litt er at AVM også har brukt fast ethernet, og ikke gigabit ethernet. Det gir deg 100 Mbit/s via kabel, altså bare en femtedel av det enheten skal kunne dytte gjennom strømkabelen. Likevel har vi enda til gode å se et HomePlug AV-adapter som faktisk greier noe særlig over 100 Mbit/s, så den helt store betydningen får det neppe.

Oppkobling og ytelse

Kjempeenkel montering

HomePlug-produkter er utrolig enkle å sette opp, hvilket også er noe av poenget. Den ene boksen setter vi i en stikkontakt nær ruteren vår, og kobler den til med en nettverkskabel.

Den andre boksen tar vi med oss rundt i huset, og hver gang vi vil ha nett på et nytt sted setter vi bare adapteret inn i stikkontakten, og da kan vi få nettforbindelse. Etter noen sekunder med blinkende statuslys kom vi oss alltid på nett under testperioden.

Du kan få full oversikt via en Fritz!Box.

Kan styres med egen programvare

For mange vil det sikkert holde med standardkonfigurasjonen, men om du liker å fikle litt ekstra så finnes det en egen programvare for 530E, som du kan laste ned fra AVMs nettsider. Med denne kan du legge til enheter til et sikret nettverk, endre på sikkerhetsinnstillingene, deaktivere LED-lysene og nedskalere ytelsen slik at effektforbruket blir lavere.

Dersom du har en FRITZ!Box-ruter stående kan du styre en del derfra også, samt få fine grafer og informasjon om båndbredden som brukes, og hvilke kanaler trafikken går over.

Skuffer på ytelsen

Vi har testet enhetene på flere forskjellige steder rundt i huset. Den ene enheten i paret blir koblet rett rett på en 3Com nettverksswitch med gigabitporter, mens den andre blir med oss rundt i testhuset.

Aller først setter vi begge enhetene i den samme, doble stikkontakten. Dette er selvfølgelig helt meningsløst til normal bruk, men greit for å sjekke hva slags ytelse man maksimalt kan forvente.

Deretter tar vi med den enheten litt lengre bort, til en annen stikkontakt på samme kurs. Neste utfordring er to etasjer lengre opp, på en helt annen kurs. Den siste testen vi kjører er på badet, der signalet må gjennom en jordfeilbryter i tillegg.

Vi setter Powerline 530E opp mot noen tilsvarende produkter, dette er for det første D-Links PowerLinbe AV 500-sett og ZyXEL PLA4201, og begge disse enhetene bruker den samme HomePlug AV-standarden. Storebroren ZyXEL PLA5205 følger på sin side AV2-standarden.

For å si det kjapt og brutalt så synes vi Powerline 530E faller helt gjennom. Det eneste stedet der den yter omtrent som de andre er der vi har montert begge adapterene i samme stikkontakten. Allerede litt lengre ut i samme strømkurs ligger den langt bak.

På badet får vi ikke engang kontakt mellom de to HomePlug-enhetene, og om vi går to etasjer opp ligger ytelsen på halvparten av det konkurrentene greier. Dette er ikke veldig imponerende etter vårt syn.

En ting som er verdt å huske er at det er mye du kan bruke 20 Mbit/s til. Dette er også en bedre båndbredde enn gjennomsnittsbredbåndet i Norge, så om du skal bruke HomePlug til rene nettjenester har det lite å si om du ikke kommer i nærheten av 500 Mbit/s, som er den teoretiske maksimumsytelsen.

20 Mbit/s er også nok til tjenester som Netflix, der de anbefaler 12 Mbit/s som minimum for strømming av filmer i 3D.

Konklusjon

FRITZ!Powerline 530E er et produkt som vi ganske enkelt hadde styrt unna. Her er det mye som er middelmådig, og da er det ingen grunn til å skulle kjøpe den.

Rent utseendemessig er 530E svært traust.Du skjønner med en gang hva slags produtket dette er, og det er riktig nok ikke mye som skriker etter oppmerksomhet. Nå er selvfølgelig ikke utseendet det viktigste her i verden, men det gir ikke noe godt inntrykk. Og når alt det andre med produktet heller ikke er spesielt imponerende, så må vi ta det med.

Disse når ikke helt opp.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Ytelsen er et annet trist kapittel. Det vi har testet av andre HomePlug-enheter har alle hatt bedre ytelse, og det er bare ved oppkobling i samme stikkontakten at 530E er i samme liga som de andre. Går vi lengre unna faller ytelsen i bakken.

God programvare

Det vi har litt sansen for er programvaren, og hvordan du kan styre enhetene derfra. Som et ekstra pluss kan vi nevnte integrasjonen mot AVMs egne rutere, FRITZ!Box. Har du en slik stående kan du få opp masse spennende informasjon, selv om det kanskje er begrenset hvor lenge du blir sittende å se på grafene som tegnes.

En annen detalj vi liker er at du ikke bruker opp en stikkontakt med 530E. Du kan koble lamper, skjøteledninger og alt mulig annet rett i adapteret.

Enn så lenge kjenner vi ikke til hva produktet koster, ei er de heller å få tak i her til lands akkurat nå. Den endelige dommen får vi derfor vente med, men de skal bli svært billige før vi i det hele tatt hadde vurdert dem.

Skulle vi kjøpt noe HomePlug-produkt i dag hadde vi da heller sett på en pakke med to stykk D-Link DHP-308AV, eller kanskje satset på konkurrenten fra ZyXEL, nemlig PLA4201.

Det er skremmende lett å cracke trådløse nettverk:
Slik beskytter du deg » (Ekstra)

+ Gir deg kablet nettverk "overalt"
+ Enkel i bruk
+ Enkelt oppsett
+ Fin programvare


- Ytelsen faller kraftig over avstand
- Er aldri i nærheten av oppgitt ytelse
- Får bank av konkurrentene
- Store og trauste

annonse