Tek.no

Test Canon G9 X

Kanskje den beste bildekvaliteten du kan putte i bukselomma

G9 X er det minste kompaktkameraet med stor bildebrikke til nå.

Kristoffer Møllevik
Kristoffer Møllevik
8 Feb 2016 06:00

Canon G9 X

På tampen av fjoråret kom Canon ut med ikke mindre enn tre kompakte, avanserte kameraer: Det speilløse systemkameraet EOS M10 (en slags lillebror til EOS M3), og kompaktkameraene PowerShot G5 X og - G9 X. Sistnevnte, G9 X, er det minste av disse, og fremstår litt som en mer lommevennlig versjon av Canons G7 X fra 2014.

Ikke for det, G7 X er jo helt klart et kompaktkamera som du kan ha i lomma, men med en vekt på 300 gram (nesten like mye som en boks brus), og tykkelse på 4 cm er det nok heller laget for en jakkelomme enn en bukselomme. G9 X veier omtrent 100 gram mindre (altså rundt 200 gram) og er bare 3 centimeter tykt. Det er dermed omtrent like stort som Canons egen S120 eller Fujifilms avanserte XQ 2. Samtidig er bildebrikken i G9 X nesten tre ganger så stor som den som sitter i S120, og dobbelt så stor som brikken i XQ 2.

Vi har også testet det andre nye medlemmet av Canons G-serie:
Endelig et Canon-kompakt med skikkelig søker »

Canon G9 X kommer også i en sølvfarget viariant.
Canon/YouTube

Når vi går over spesifikasjonene for de to nye Canon-kompaktene G9 X og den litt større G5 X, er det påfallende hvor mye informasjon som kan kopieres fra den éne kolonnen til den andre, også når vi inkluderer fjorårets G7 X. Fint for undertegnede, som sparer skrivetid og får mer tid til å fotografere, men vi stusser litt over det likevel. Det virker som om Canon forsøker å fylle alle hull og åpninger i markedet for å se hva som selger; en trend vi synes å ha sett ved flere lanseringer det siste året, som for eksempel med EOS 750D og 760D.

Men uansett hva grunnen er, for oss forbrukere innebærer vel ikke dette noe mer negativt enn valgets kvaler, og det må vel i verste fall bare kunne betegnes som et luksusproblem. Så lenge kameraene er gode i alle fall, og på papiret ser forutsetningene for G9 X gode ut.

Under her kan du se bilder av kameraet,
på neste side skal vi se mer på spesifikasjonene og bilder tatt med kameraet »

Kristoffer Møllevik

Kamerakroppen er konstruert i metall, med et teksturert grep på hver side av objektivet. Kameraet har en kontrollring rundt objektivet, og på toppen kan vi se de røde detaljene rundt modushjulet og utløserknappen. Kameraet kommer også i en sølvfarget utgave med lærfarget tekstur.

Kristoffer Møllevik

Det eneste litt uvanlige her er at «preview»-knappen sitter på toppen av kameraet. Utover det er kameraet ganske enkelt utrustet med utløserknapp, elektronisk zoom, av/på, blits og modushjul.

Kristoffer Møllevik

G9 X legger opp til at du skal bruke berøringsskjermen til det aller meste. Den grønne ringen indikerer hva kontrollringen foran på kameraet kontrollerer; i dette tilfellet blenderen. Ved å trykke på eksponeringskompensasjonen (nede i midten) eller ISO-en (nede til høyre), kan vi få kontrollringene til å styre disse.

Kristoffer Møllevik

Kameraet har tilkobling for micro-USB, micro HDMI, Wi-Fi og NFC.

Kristoffer Møllevik

Sprett-opp-blitsen er liten, men bedre enn ingenting. Objektivet er ikke like lyssterkt som for eksempel storebror G5 X, som har maks blender f/2.8 i teleområdet.

Canon PowerShot G9 X
7
Bra
Anbefalt

Canon PowerShot G9 X

sitat"Mye bildekvalitet for pengene hvis kompakthet er viktigere enn raske RAW-bilder"

Fordeler

 • Krysse av
  Kompakt og lett
 • Krysse av
  Relativt stor bildebrikke
 • Krysse av
  God bildekvalitet
 • Krysse av
  Lyssterk optikk i vidvinkel-enden
 • Krysse av
  Kjapp autofokus
 • Krysse av
  God berøringsskjerm
 • Krysse av
  Innebygget ND-filter
 • Krysse av
  Gode menyer
 • Krysse av
  RAW-støtte
 • Krysse av
  Rimelig i forhold til konkurrentene

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svært tregt på RAW-bilder
 • Bytt
  Skjermen er ikke fleksibel
 • Bytt
  Dårlig kontroll på manuell fokus
 • Bytt
  Kameraet har ikke søker
 • Bytt
  Midelmådig batteritid
 • Bytt
  Ikke værtett

Les også