Til hovedinnhold

Bedre lyd fra MP3-spilleren

Det finnes et enormt utvalg av hodesett på marketet, og den store majoriteten av dem låter atskillig bedre enn hodesettet som følger med musikkspilleren din.

Den gode nyheten er at det slett ikke trenger å koste all verden, prisen på godlyden starter på knappe tre hundre kroner.

Propper og klokker

Det finnes i hovedsak tre forskjellige typer hodesett på markedet. Ørepropper som skal stikkes inn i øregangen, ørehøyttalere som man henger i det ytre øret, og øreklokker som henger i en bøyle over hodet.

Mange synes ørepropper er ubehagelige å ha på over tid. Det er ingen tvil om at de er mer anstrengende å ha på lenge, når du sammenlikner med hodetelefoner. Øreproppene er imidlertid langt bedre på å stenge ute bakgrunnsstøy, slik at man ikke trenger å spille så høyt for å overdøve omgivelsene.

Det helt essensielt at du tar deg tid til tilpasningen av øreproppene. Det følger med gummipropper i tre forskjellige størrelser, og du er helt nødt til å prøve til du finner de som passer best.

Tilpass riktig

Dersom du velger feil, vil lyden som leveres ikke være riktig balansert. I tillegg skal de være så komfortable som mulig, det er en smakssak hvor tett en ønsker å ha pluggen i øret. Vi anbefaler å ta deg god tid, og eksperimentere med tilpasningen. Det vil både lyden og øret ditt være tjent med.
Øreklokkene vil nok de fleste oppleve som mer komfortable når man har de på over lengre tid. Disse finnes i mange utgaver, med varianter der klokken omslutter hele øret, mens andre bare ligger an mot utsiden av øret. Den siste varianten lar seg lage med ekstremt lav vekt, og det er ingen overdrivelse å si at man knapt merker at de er på. Ulempen er at de slipper inn veldig mye lyd fra omgivelsene, slik at du må spille mye høyere for å overdøve bakgrunnsstøyen.
Vi har ikke tatt stilling til om ørepropper eller øreklokker er best, men testet alle produktene på like vilkår. Valget er individuelt, og en kan finne både gode og dårligere produkter blant begge kategoriene.
Vi har testet hvert hodesett opp mot tre ulike lydbilder – rock og pop, elektronika og akustisk jazz. Her kan du lese alt om hvordan vi har testet.

Med i vår test er fire øreklokker og fem ørepropper: Sennheiser PX 100 og CX 400, Skullcandy Hesh og FMJ, Koss PortaPro, KEB79 og MV1 og Sony MDR-EX90LP og MDR-KX70LW.
Sennheiser PX 100 hodesett – BEST I TEST

Knallyd til en rimelig penge

Sennenheiser PX 100 gir god lydkvalitet uansett hvilken musikk vi spiller. Når det i tillegg koster under fire hundre kroner konkluderer vi med at vår testvinner er et svært trygt kjøp.
Med nest best lydkvalitet til nest lavest pris er ingen andre i nærheten av å gi mer for pengene. At lyden er god i alle kategorier gjør dette et trygt kjøp, uavhengig av hvilken musikk du akter å mate dem med. Det er sjeldent vi gir noen terningkast 6, men Sennheiser fortjener det høye kastet.
Her kan du lese hele testen av Sennheiser PX 100.
Pluss: Førsteklasses lyd, lav pris.
Minus: Svak lydisolasjon.
Pris: Rundt 350 kroner

Sennheiser PX 100.

Koss PortaPro hodesett – Godt kjøp

Storselger med god grunn

Koss PortaPro er antakelig det mest solgte hodesettet noensinne i Norge. Det er det god grunn til, for med laveste pris og tredje beste lydkvalitet er dette et svært godt kjøp.
Våre innvendinger er i forhold til konkurrentene, men settet kommer likevel inn til en delt tredjeplass på lydkvalitet alene i vår test. Når vi legger prislappen til, får dette hodesettet et velfortjent terningkast 5. Vi skjønner godt at dette produktet er å se overalt, men det finnes bedre alternativer som ikke koster alt for mye mer.
Les hele testen av Koss PortaPro her.
Pluss: Billigst, utmerket lydkvalitet.
Minus: Svak lydisolasjon, litt vel fyldig lyd iblant.
Pris: Rundt 260 kroner.


Koss PortaPro

Sony MDR-EX90LP øreplugger

Best blant ørepluggene

Sony lager en myriade med hodesett av alle slag. Disse ørepluggene er blant de dyrere, men den jevnt gode lyden forsvarer en del av prislappen. Dersom du unngår ørepropper fordi du synes de er ubehagelige og tunge i øret, kan EX90PL være en god løsning.
Komforten er utmerket, og de stenger ute mye bakgrunnsstøy. Prisen er høy når vi sammenligner med de andre, men om du kan avse de drøye syv hundre kronene som Sony vil ha, har du fått et godt allroundsett. Vi har ingen betenkeligheter med å anbefale disse ørepluggene.

Les hele testen av Sony MDR-EX90LP her.
Pluss: Best lyd blant ørepluggene, svært komfortable.
Minus: Høy pris.
Pris: Rundt 750 kroner.


Sony MDR-EX90LP

Koss MV1 hodetelefoner

Spesialverktøy for lydkvalitet

Koss MV1 er strengt tatt ikke bygd for å brukes sammen med MP3-spillere. De har imidlertid så høy lydkvalitet at de fungerer som «nullpunkt» i vår test. De vinner likevel ikke, til det er de for tunge, dyre og tungdrevne.
Det er klart at med en prislapp som er nesten fire og en halv ganger høyere enn rimeligste alternativ i testen, blir dette utstyr for spesielt interesserte. Størrelsen og vekten bidrar også til samme inntrykk, og det er også spesielt at ikke alle spillere vil klare å drive disse hodetelefonene.
Les hele testen av Koss MV1 her.
Pluss: Best lyd. Punktum.
Minus: Store, tunge og dyre. Tunge å drive.
Pris: Rundt 1.200 kroner.


Koss MV1

Sennheiser CX 400 hodesett

Mest for akustisk musikk

Sennheiser CX 400 er små og lette ørepropper som stenger gatestøyen effektivt ute. De yter ikke maksimalt med pop og rock, men tar det igjen om du lytter på akustisk musikk.
Dersom det er pop og rock som er det du fyller spilleren din med, finnes det bedre hodesett enn dette på markedet. Lytter du hovedsaklig på musikk med et «lettere» lydbilde kan det derimot godt tenkes at disse ørepluggene burde være ditt valg. Vi kan ikke annet enn å anbefale å prøvelytte med favorittmusikken din, dette produktet er ikke for hvem som helst.
Les hele testen av Sennheiser CX 400 her.
Pluss: Ekstremt lette, god lyd for jazz og akustisk.
Minus: Imponerer ikke med rockemusikk.
Pris: Rundt 600 kroner.


Sennheiser CX 400

Sony MDR-KX70LW øreplugger

Bra for rockemusikk

KX70LW er et litt lavere priset hodesett fra Sony, med lyd som er best for rockemusikk. På annen musikk er vi ikke helt overbevist.Dersom det er pop og rock som dominerer innholdet av musikkspilleren din, så gjør sannsynligvis disse øreproppene jobben for deg.
De vil kanskje trenge hjelp av equalizeren for å balansere opp lydbildet bedre, men om du er komfortabel med det så vil du få masse bra lyd. Det finnes imidlertid bedre alternativer på markedet, og vi vil anbefale deg å teste flere før du bestemmer deg.
Les hele testen av Sony MDR-KX70LW her.
Pluss: Ekstremt lette og utmerket kabelløsning.
Minus: Lydkvalitet som trenger hjelp av og til.
Pris: Rundt 460 kroner.


Sony MDR-KX70LW

Koss KEB79 øreplugger

Middels bra allrounder

KEB79 er best på rock, litt svakere på elektronika og akustisk musikk. Pluggene leverer et jevnt og greit lydbilde uten store forvrenginger, og er et helt greit valg for den som hører mye forskjellig musikk.
Det er altså på standard pop og rock dette hodesettet er best. Du må imidlertid være forberedt på å jobbe litt med gummipluggene som følger med, for å sikre at all lyd blir levert riktig i øret. Ellers kan bassen bli helt borte, og du sitter igjen med et strengt og skarpt lydbilde. Når den biten er sikret, så har du et hodesett som vil levere jevnt brukbart i alle musikksjangre.
Les hele testen av Koss KEB79 her.
Pluss: Ekstremt lette, demper bakgrunnsstøy bra.
Minus: Kan gi for skarp lyd i diskanten.
Pris: Rundt 600 kroner.

Koss KEB79

Skullcandy Full Metal Jacket øreplugger

Masse image, svak lyd

Skullcandy er merket for ungdommen, og det er ikke lydkvaliteten som står i høysetet her. Kult design og tøft image har pluggene derimot i massevis.
Vår test premierer lydkvalitet høyt og image lavt, så Skullcandy skårer lavt hos oss. Vi tviler likevel ikke på at mange yngre musikkelskere uansett velger Skullcandy. De låter også uansett bedre enn de fleste hodesettene som følger med MP3-spillere - det er kanskje godt nok for mange.
Les hele testen av Skullcandy FMJ her.
Pluss: God støyisolasjon, volumkontroll på kabelen.
Minus: Svak lydkvalitet.
Pris: Rundt 550 kroner.


Skullcandy FMJ

Skullcandy HESH

Stiligst, men dårligst lyd


Av alle hodesettene vi har undersøkt i denne testen, er dette det eneste som ikke overbeviser oss om at det er bedre enn det som følger med MP3-spilleren.
Vår test premierer, som tidligere nevnt, lydkvalitet høyt og image lavt, så Skullcandy triller lavt på terningen. Vi tviler likevel ikke på at mange i den yngre garden uansett velger Skullcandy. Det låter uansett ikke dårligere enn enkelte av hodesettene som følger med MP3-spillerne.
Her kan du lese hele testen av Skullcandy Hesh.
Pluss: Lav pris, volumkontroll på kabelen.
Minus: Dårlig lyd.
Pris: Rundt 400 kroner.


Skullcandy Hesh

Mer om
annonse