Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestToshiba Qosmio X870-11G

Spillmaskin som mener alvor

Toshiba Qosmio X870 leker ikke spillmaskin.

Introduksjon

Toshiba Qosmio X870

Bærbare datamaskiner som kan brukes til å kjøre de siste og mest krevende dataspillene står foran mange utfordringer. De skal for det første være tynne og lette nok til å fortsatt kunne kalles bærbare. I tillegg må støy- og temperaturnivå holdes innenfor rimelighetens grenser. Helt til slutt gjenstår problemet med å få potensielle brukere til å punge ut for en maskin som gjerne koster dobbelt så mye som en tilsvarende kraftig stasjonær maskin.

Toshiba er et selskap som satser stort på mange ulike arenaer innen teknologi, slik som TV, HiFi, kameraer, bildebehandling, kommunikasjonsløsninger og mye mer. De har også laget bærbare datamaskiner, i alle mulige fasonger og størrelser, i lang tid. Vi har blant annet nylig testet Toshiba Satellite P850 som vi synes gav mye PC-glede for pengene.

Når det kommer til spillmaskiner prøver Toshiba å takle utfordringene skildret ovenfor med produktserien Qosmio. Dette er en serie kraftige bærbare maskiner som i følge Toshiba passer godt for alle spill- og multimedieentusiaster. Med solid ytelse, tøft utseende og gode tilkoblingsmuligheter skal Qosmio ta et headshot på konkurrentene.

Toshibas Qosmio-serie har mange modeller, og i dag ser vi på Qosmio X870. Denne modellen leveres i fire ulike konfigurasjoner, og maskinvaren som sitter under panseret kan studeres i detalj her:

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i7-3610QM (2,3 - 3,3 GHz, fire kjerner, 6 MB cache) Intel Core i5-3210M (2,5 - 3,1 GHz, to kjerner, 3 MB cache)
Harddisk Fra 750 GB opp til 1 TB, 5400 rpm To modeller med Sandisk X100 128 GB SSD
Skjerm 17,3 tommer, LED-baklyst 1600 x 900 piksler oppløsning Reflekterende høykontrastbelegg Én modell med 1920 x 1080 piksler oppløsning og 3D-skjerm
Optisk enhet Blu-ray-brenner Blu-ray-leser og DVD/CD-brenner
Trådløs tilkobling 802.11 b/g/n WiFi Bluetooth 4.0
Batteri Alle modellene har et batteri som yter 47 Wh Toshiba oppgir batteritiden til mellom 2 og 4,5 timer
Annet -
Størrelse 3,4 kg tung 4,4 cm på det tykkeste
Pris X870-127: 10 995 kr X870-11H: 12 995 kr X870-11G: 13 159 kr X870-11P: 16 990 kr

Vi ble tilsendt utgaven av Toshiba Qosmio X870 med tilnavnet 11G. Denne har en Intel Core i7-3610QM-prosessor, 16 GB RAM, 1 TB HDD, 128 GB SSD, 1600 x 900 piksel-skjerm og Blu-ray-brenner. Se Toshiba sin oversikt over X870-serien for detaljerte beskrivelser av hver modell og maskinvaren som medfølger.

Takk til Toshiba som sendte produktet til test.

I bruk

Rett ut av esken slår Toshiba Qosmio X870 oss som en stilig spillbærbar. Det er tydelig at designerne har klart å beherske seg i bruken av glinsende plast og glorete farger, noe vi ofte ser alt for mye av på bærbare maskiner rettet mot hardbarka spillere.

Det er utstrakt bruk av metall både på utsiden og innsiden av maskinen, noe som gir er godt kvalitetsinntrykk. Vi merker heller ikke mye til knirking eller andre ulyder når vi vrir og vender på maskinen, så her virker det som om Toshiba har gjort en god jobb. Skjermleddene er jevne i bevegelsen, og akkurat passe stive.

Taster og pekeplate

Tastaturet på Toshiba Qosmio X870 er av typen "chiclet" eller "island-style" som er blitt den nye standarden på bærbare maskiner. På denne typen tastaturer stikker hver enkelt tast opp av kabinettet, med relativt god plass mellom hverandre. Det er en rød bakbelysning i tastaturet, noe som både er nyttig når du spiller langt forbi leggetid, og som samtidig ser ganske tøft ut.

Det er kun én dedikert snarveistast ovenfor tastaturet til X870, denne er til forveksling lik av/på-knappen, men styrer hvilken strømprofil maskinen har aktivert. I tillegg er F-tastene snarveier til vanlige systemfunksjoner, og du må bruke Fn-tasten for å bruke F1-F12. Noen av funksjonene i F-tastene er styring av musikkavspilling, lydvolum, styrken på skjermlyset og mye annet.

Overflaten på pekeplaten er litt gummiert, og byr på mer motstand enn metallet ellers rundt tastaturet. Det føles litt merkelig i starten, men du vender deg fort til det. Museknappene er integrert i pekeplaten, som er blitt veldig vanlig den siste tiden. Det er en smakssak om du liker dette, men vi foretrekker dedikerte knapper, helst av det litt myke, lydløse slaget.

Høyttalere

Toshiba skryter stort av de integrerte høyttalerne i Qosmio X870. Det er montert fire små høyttalere over tastaturet, to på hver side, som er laget av Harman/Kardon. Kvalitetsbevisste HiFi-entusiaster vil sikkert tenke at dette er et godt tegn, og undertegnede er intet unntak. I våre musikktester merket vi en fyldigere lyd og et bredere lydbilde enn vi er vant med på bærbare maskiner, og på et forsiktig lydvolum høres dette riktig så bra ut.

Drar du derimot litt til på lydstyrken merker du fraværet av bass temmelig kjapt, og vi slet med å fylle et ganske lite rom med godlyd. For én person som sitter foran PC-en er høyttalerne derimot helt ypperlig, og noe av det bedre vi har testet, men altså ikke gode nok til å dele god lyd med en litt større gruppe.

Skjerm

Som spillmaskin er det ikke nødvendigvis en fordel for produsenten å levere veldig høytoppløste skjermer, for det kreves ekstra mye av skjermkortet å sørge for en jevn bildeflyt i krevende spill i standardoppløsningen. Kanskje er det derfor hele tre av de fire utgavene Toshiba Qosmio X870 kun har 1600 x 900 piksler oppløsning i skjermen i stedet for Full-HD (1920 x 1080 piksler). Du må helt opp på den dyreste utgaven for en Full-HD-skjerm, og da får du også med 3D-funksjonalitet, enten du liker det eller ei.

I tillegg til lavere oppløsning enn vi liker på en 17-tommer, har Qosmio X870 ikke spesielt god bildekvalitet på skjermen. Kontrastnivået er dårlig justert, slik at alt ser litt overeksponert ut, det som skal være hvitt glitrer litt når du ser bildet fra siden. Innsynsvinklene er heller ikke gode både horisontalt og vertikalt.

Skjermen har et reflekterende høykontrastbelegg som gjør at omgivelsene reflekteres i skjermoverflaten. Dette betyr at veldig lyse rom, eller det å sitte utendørs med maskinen, kan gjøre det litt vanskelig å lese detaljene i bildet. Skjermlyset er heller ikke sterkt nok til å motvirke refleksjonene, så du burde holde maskinen unna sterke og direkte lyskilder.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde VGA HDMI
Enhetstilkobling 4 x USB 3.0 (2 stykk kan lade enheter i hvilemodus)
Annet Webkamera (2,0 MP) Innebygget mikrofon Minnekortleser (4 i 1) Kensington-lås

Toshiba Qosmio X870 har fått med seg det mest nødvendige av tilkoblinger. Vi har hele fire USB 3.0 og ingen USB 2.0, noe som tyder på at verden går fremover. Ellers har vi lite spennende å melde. Qosmio X870 har ikke HDMI-inn, slik som Alienware M17x R4 men dette er nok noe som temmelig få har bruk for.

Tilkoblingene er jevnt fordelt på høyre- og venstresiden av maskinen. Noen foretrekker å ha tilkoblingene på baksiden, slik at ledningene ikke kommer i veien eller skaper rot, men da er de ikke like lett tilgjengelige. Dette blir en smakssak, og det er opp til deg hva du foretrekker.

Temperatur og støy

Du vil nesten alltid høre en svak suselyd fra Toshiba Qosmio X870. Men når du ikke driver med prosessor- eller grafikkintensive oppgaver blir ikke viftelyden merkbar i de fleste tilfeller. Dessuten er det sjeldent vi fyrer opp et spill uten lyd, så viftestøyen plagde oss aldri i testperioden.

Den akkurat passe ivrige viften til denne maskinen holder maskinvaren og utsiden av maskinen ganske kjølig. Det er ingen steder på maskinen som blir veldig varm, og særlig i forhold til konkurrentene har Toshiba klart å lage en veldig effektiv kjøleløsning. Det skal derimot sies at de to maskinene vi sammenligner med har kraftigere komponenter som produserer mer varme.

Batteri og underside

Toshiba sier at vår utgave av Qosmio X870, med 1600 x 900 piksler oppløsning i skjermen, har omtrent 4,5 timer batteritid. Men utgaven med Full-HD 3D-skjerm skal visstnok kun holde ut i 2 timer. Vi tok som vanlig noen runder i Mobilemark 2007 for å estimere batteritiden under normal kontorbruk på denne maskinen.

På høyeste lysstyrke klarte Qosmio X870-11G å levere 3 timer og 40 minutter, nesten en time unna de magiske 4,5 timene. Mens på laveste lysstyrke holdt maskinen ut i hele 5 timer og 19 minutter, nesten en time mer enn 4,5 timer.

Maskinen vil altså på middels lysstyrke holde det Toshiba lover når det kommer til batteritid. I alle fall når det gjelder kontorbruk. Dersom du spiller bruker du mye mer strøm, og du kan nok halvere batteritiden både én og to ganger.

På undersiden av Qosmio X870 er det kun en liten skrue som skal ut for å få tilgang til to minnespor og begge harddiskene. Du kan også bytte ut eller oppgradere det trådløse nettverkskortet dersom du skulle føle for det.

Se også: Reddet fra skrothaugen
Se også: Guide: Slik bytter du SSD og minne

Programvare og ytelse

Samme hvilken utgave av Toshiba Qosmio X870 du kjøper vil det følge med Windows 7 Home Premium. Men du kan oppgradere til Windows 8 for for 119 kroner i slutten av oktober i følge Microsoft. Vi synes uansett Windows 7 passer denne maskinen aldeles utmerket. Vi pleier å anbefale de som opplever treg respons i systemet deres å slenge i litt mer RAM eller sette inn en SSD, men dette har Toshiba allerede gjort for oss. Hele 16 GB RAM, en 128 GB SSD og en kjapp firekjernes prosessor betyr at det meste du ber maskinen om utføres på et blunk.

Se også: SSD-anbefalinger

For de som skulle være interessert i å bruke Linux med denne maskinen har vi fyrt opp Ubuntu 12.04, som er siste utgave av denne populære distribusjonen. Her fungerte ikke alt helt som forventet. Vi slet med drivere til både det trådløse nettverkskortet som ikke ville på nett, og til pekeplaten der de integrerte museknappene skapte mye forvirring for Ubuntu. Du kan for eksempel ikke hvile fingrene på nederste del av pekeplaten samtidig som du styrer pekeren på skjermen, noe vi er vant med fungerer utmerket i Windows.

Se også: Test av Ubuntu 11.04 (litt eldre utgave)

Litt om sammenligningene

Vi har ikke testet noen maskiner med den eksakt samme maskinvaren som vi finner i Toshiba Qosmio X870-11G. Vi sammenlikner derfor ytelsen med to bærbare maskiner med litt andre konfigurasjoner, men med samme bruksområde, nemlig spilling.

Multicom Kunshan P170E har vi testet i tre heftige konfigurasjoner. Les mer om disse i denne artikkelen hvor vi setter inn verdens kraftigste mobile skjermkort og prosessor. Alienware M17x er en spillmaskin bygget av Dell, og vår testutgave inneholdt en Intel Core i7-3610QM prosessor og et AMD Radeon HD 7970M-skjermkort.

I grafene under får vi altså se ytelsen til tre potente spillmaskiner. Vi regner med at dagens testmaskin, Toshiba Qosmio X870-11G ikke vil imponere nevneverdig rett og slett fordi denne maskinen stiller med den svakeste grafikkløsningen. Men her snakker vi uansett om veldig kraftige maskiner, der ingen er en "taper", bare litt mindre kraftig.

Spillytelse

I de syntetiske spilltestene levnes det ingen tvil om at Qosmio X870 stiller svakest med sitt Nvidia GeForce GTX 670M, kontra GTX 675M, GTX 680M og AMD Radeon HD 7970M som vi finner i de andre maskinene vi sammenligner med.

Også når det kommer til faktisk spillytelse er tallene klare, men på grunn av dårlige drivere til Kunshan P170E med sitt AMD Radeon HD 7990M ser det ut som om Qosmio X870 klatrer litt på grafene. Ser du derimot på ytelsen til AMD-kortet i Alienware M17x er det tydelig at Qosmio X870 fremdeles har den svakeste grafikkløsningen.

For en sammenlikning av hva du kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan du se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan du for eksempel bruke søkeordene "Intel", "AMD" eller "Nvidia" for å se hvordan de respektive produsentene sine skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse

Vi har latt Toshiba Qosmio X870-11G gå igjennom det sedvanlige testapparatet vårt. Opplevelsesindeksen til Windows 7, PCMark og Cinebench er syntetiske tester som måler hvor lang tid datamaskinen bruker på forskjellige kalkulasjoner for å teste ulike deler av maskinvaren.

Handbrake-testen har vi med for å vise hvor lang tid det tar å konvertere en ca. én time lang film. Alle testene til sammen utfører oppgaver som krever mye av prosessor, minne, harddisk, og til en viss grad skjermkort. De gir derfor en god pekepinn på hvor kraftige disse delene er, og hvor effektivt de samarbeider.

I systemytelse-testene ligger Toshiba Qosmio X870 helt i bunn av resultatlistene, men det betyr ikke at maskinen er svak, bare at den ikke er fullt så rask som de andre maskinene vi har sammenlignet med. Multicom-maskinen er utstyrt med raskere prosessor og SSD, og SSD-en som sitter i Alienware M17x er også litt raskere enn den vi finner i Toshiba Qosmio X870.

Det er uansett tydelig at den kraftige prosessoren som sitter i Qosmio X870 ikke har noen problemer med tyngre programmer og spill. Med andre ord kan denne maskinen kan brukes til det aller meste.

Konklusjon

Med Qosmio X870 prøver Toshiba å ta innersvingen på konkurrentene i markedet for spillbærbare. Det prøver de å gjøre med et pent ytre, gode funksjoner og en fornuftig pris. At maskinen leveres i flere utgaver skal også sørge for å tilby noe interessant for alle som trenger en ny spillbærbar i prissjiktet 11 000 kroner til 17 000 kroner.

Når det kommer til ytelse er vi litt skuffet. Det er klart at vi ikke kan få i pose og sekk, altså både en fornuftig pris og den kraftigste grafikkløsningen. Men skjermkortet Nvidia GeForce GTX 670M som sitter i Toshiba Qosmio X870 klarer ikke helt å møte utfordringen fra de mer krevende spillene på markedet i dag. Maskinen kan kjøre spillene, men bildeflyten holdes ikke jevnt oppe med standardoppløsning på skjermen og høyt detaljnivå i grafikken.

Det vi liker, og det som kunne vært bedre

Det vi liker mest med Qosmio X870 er den pene designen og gode konstruksjonskvaliteten. Den ser tøff ut, på en behersket måte, og overflatene i metall på innsiden og utsiden av maskinen gir et solid kvalitetsinntrykk. I tillegg er det god lyd i høyttalerne, og maskinen holder seg på et meget behagelig temperaturnivå selv under høy belastning av maskinvaren.

Men alt er ikke bare fryd og gammen med Toshiba Qosmio X870. Vi føler for eksempel at skjermen er alt for dårlig, og du må betale usaklig mye for Full-HD varianten. Det er den dårlige bildekvaliteten og lave oppløsningen som irriterer oss mest. Men vi skulle også gjerne hatt en utgave av maskinen med ett av toppkortene fra AMD eller Nvidia, for de som ikke nøyer seg med det fjerde beste skjermkortet på markedet.

Alt i alt

Det som i utgangspunktet kunne vært en kompromissløs og rå spillmaskin synes vi blir litt for tam i ytelse og funksjon. Skjermen på Toshiba Qosmio X870-11G er for lavoppløst og skjermkortet et par hakk for svakt. Dette er helt i orden dersom du betaler rundt 10 000 kroner for maskinen, men for litt over 13 000 kroner som Toshiba Qosmio X870-11G koster, synes vi ikke vi får nok spillytelse og glede for pengene. Og dersom du betaler 17 000 kroner for den dyreste utgaven av X870 får du fremdeles ikke et bedre skjermkort.

Vi synes altså at når du først er villig til å betale over 13 000 kroner for en spill-bærbar, bør du kunne legge i et par tusenlapper ekstra, og velge en maskin med Full-HD-skjerm og et av toppkortene til AMD eller Nvidia.

+  Solid og gjennomført design
+  God batteritid for en spill-bærbar
+  Holder seg kjøling under tung last
+  Gode integrerte høyttalere


-  Dårlig skjerm med litt for lav oppløsning
-  Grafikkløsning for svak i de dyrere utgavene
-  Lite ytelse for pengene i de dyrere utgavene

Andre alternativer

En Multicom Kunshan P170E med omtrent samme konfigurasjon, men med Full-HD-skjerm, en kraftigere prosessor og et AMD Radeon HD 7970M-skjermkort koster omtrent 15 000 kroner. Her får du mye mer ytelse for pengene, men dessverre føles ikke Multicom-maskinen like gjennomført.

Du kan også kjøpe en lignende Alienware M17x, også med et AMD Radeon HD 7970M-skjermkort, men uten en SSD til under 14 000 kroner. For 700 kroner ekstra får du en knallgod Full-HD skjerm også.

Vi kan ellers anbefale å ta en kikk i vår testavdeling for bærbare datamaskiner. Her finner du til en hver tid alle de bærbare maskinene vi har testet, og den laveste prisen i nettbutikkene. Våre nylig oppdaterte anbefalinger av bærbare datamaskiner kan også være et bra sted å starte dersom du handle litt ny flatpakket teknologi denne høsten.

Har du en kommentar til testen, eller kanskje en anbefaling av en annen maskin i samme klasse? Nøl ikke med å bruke kommentarfeltet nedenfor og spre dine tanker med resten av oss!

annonse