Til hovedinnhold
TestHTC Radar

Windows har blitt en fryd å bruke

Med avanserte og lettfattelige funksjoner gjør Radar veldig mye riktig, men ikke alt.

Design og brukervennlighet

Utformet i aluminium kjennes Radar solid ut.

HTC lanserer nå de første mobiltelefonene i Norge med operativsystemet Windows Phone 7.5, som har fått det fruktige kallenavnet Mango. HTC Radar er først ut på vår testblokk, og produsenten selv mener at denne telefonen skal gi deg som bruker alle verktøyene for å holde deg oppdatert på det meste til en hver tid.

Det er fortsatt ikke kommet mange mobiltelefoner på markedet med Windows Phone-operativsystem, og spesielt ikke her til lands. Siden den tumlende mobilgiganten Nokia har valgt å satse for fullt for Microsofts operativsystem er det nok ikke uten grunn at verken Samsung eller HTC legger alle sine egg i Android-kurven heller.

HTC Radar hører hjemme i det høye midtsjiktet av mobilverdenen. Den har i utgangspunktet ganske bra spesifikasjoner, men ingen ekstreme slik vi ser på toppmodellene. Til tross for dette har den en forholdsvis stor skjerm og ellers de fleste forutsetninger for å gjøre mange brukere til lags. Dersom operativsystemet innfrir.

Men før vi kommer så langt skal vi se på hvordan selve telefonen er utformet.

Solid

HTC har tidligere vist at de vet hvordan solide mobiltelefoner skal lages, og HTC Rader er intet unntak med sitt solide deksel i helstøpt aluminium. Det eneste som kan løsnes er et lite gummideksel nede på baksiden for å sette inn SIM-kort. Det er heller ikke mulig å ta inn og ut batteriet, men ved å fjerne det nevnte gummidekselet vil telefonen automatisk reagere på samme måte som om du hadde fjernet batteriet og telefonen vil skru seg av.

Startsiden til Radar består av en rekke "fliser" som fungerer som snarveier til de funksjonene du bruker mest.

Radar er 1,1 centimeter tykk, som er ganske gjennomsnittlig for dagens telefoner. Den har også litt vekt i seg med drøye 137 gram, noe som gjør at den ligger godt i hånden. Telefonen gir alt i alt et godt kvalitetsinntrykk.

Telefonen har ingen fysiske taster verken foran eller bak. Rett under skjermen er de tre standardiserte tastene vi finner på alle nye Windows Phone-telefoner. Dette er en tilbaketast, en hjemtast og søketast.

Skjermen er utformet av Gorilla Glass, som har vist seg å være svært slitesterk, og som vi finner på de fleste dyrere telefoner i dag. På den ene siden av telefonen sitter volumtastene og en dedikert kameratast. Dette er noe vi ofte savner på dagens smarttelefoner og det er derfor gledelig at Microsoft har gjort det til en betingelse for alle kommende modeller med Windows Phone-systemet.

HTCs kjente klokke- og væroppdatering er selvsagt på plass.

Kameratasten fungerer slik at du kan presse den litt inn for å forhåndsfokusere, for så å presse den helt inn for å ta bilde. Som på et vanlig digitalkamera. Tasten fungerer også som en snarvei for å komme rett inn i kameramodus ved å holde tasten inne et par sekunder. Dette gjelder uansett hvilket program du befinner deg inne i, og fungerer selv om tastelåsen er på.

Vi må nevne at vi ikke er helt fornøyde med volumtastene. De viker i overkant sensitive, og volumet stilte seg ofte opp eller ned mens telefonen befant seg i lommen.

På toppen av telefonen sitter det en minijack-utgang som gjør at du kan koble til de aller fleste hodetelefoner til telefonen da de medfølgende ikke er for mye å skryte av. Her ligger også tastelås-tasten som gjør at skjermen skrur seg av og på, og som kan brukes til å slå av og på telefonen.

På den andre siden av telefonen er det en microUSB-utgang som brukes til lading og overføring av data. Vi ser at det er stadig færre av mobilprodusentene som velger å tildekke disse utgangene, og det er tilfellet her også. Det gjør at det fort kan komme litt smuss og skitt rundt kontakten, samt at den er mer utsatt for fuktighet.

På baksiden av HTC Radar ligger det et 5 megapikslers kamera, en LED-lampe som fungerer som fotolys, samt en høyttaler.

God skjerm

Radar stiller med 3,8 tommers skjerm og har en oppløsning på 480 x 800 piksler. Denne er av typen S-LCD og gir en god opplevelse alt i alt. Skjermen er også berøringsfølsom slik som de fleste andre av dagens touch-telefoner. Det vil si at den reagerer på lett berøring over skjermen fremfor trykk slik vi så i en del eldre modeller.

Fargene på skjermen er gode og vi har ikke så mye utsette på opplevelsen. Den kan fortsatt ikke måle seg med Super-AMOLED Plus-skjermene til Samsung, men den gjør jobben mer enn godt nok til det meste.

Mango

Minijack og tastelås-tasten er det eneste som er på toppen av telefonen.
Den dedikerte kameratasten er noe vi savner på mange telefoner.

Windows Phone 7.5 Mango er som sagt helt nytt her til lands. Er du vant med en iOS- eller Android-telefon vil dette være en ganske ny opplevelse for deg. Her får du nemlig bare én startskjerm. Denne organiseres ved bruk av såkalte “tiles” eller fliser som det heter på godt norsk.

Disse er snarveier til de ulike funksjonene du bruker på mobiltelefonen din. Du kan legge til alle de du har mest nytte av og fjerne de du ikke trenger. Disse legger seg i en rekke nedover som gjør at du kan scrolle nedover for å navigere deg i snarveiene, fremfor til siden slik vi ser i andre operativsystem.

Du kan også navigere deg et hakk til siden i operativsystemet og her ligger selve menyen. Her finner du alle applikasjonene som er på telefonen samt innstillinger. Hvis du ønsker å flytte en av applikasjonene til startsiden er det bare å holde fingeren inne et par sekunder over den aktuelle applikasjonen og du får valget om å feste den til startsiden.

Vi finner Mango både ryddig og velorganisert. Microsoft har laget et operativsystem som er enkelt, raskt, og hvis du aldri har brukt en smarttelefon før er det en veldig intuitiv opplevelse. Telefonen har også god fleroppgavekjøring og det er enkelt å hoppe fra en applikasjon til en annen.

Hvis du er inne i en applikasjon og for eksempel vil slå opp noe på nettet er det bare å trykke på hjemtasten for å komme ut til startsiden og slå opp det du ønsker. Når du har funnet det du er på jakt etter holder du bare inne tilbaketasten så får du oppe alle applikasjonene som er oppe og du kan velge å gå tilbake til den du var inne i.

Les også: Nå kommer Windows Phone Mango

Grei på SMS

Når det kommer til meldingsskriving synes vi HTC Radar gjør en god jobb her også. Den har ikke det beste tastaturet vi har prøvd, men det er helt på høyde med det vi for eksempel finner i iPhone 4 og 4S. Du kan heller ikke skifte ut tastaturet her slik du for eksempel kan på Android-telefoner, men alt i alt er det ganske enkelt å skrive på.

Ordboken er dog noe merkelig. Ordforslagene er ikke alltid like logiske og vi savner en funksjon som lærer opp ordboken etter hvordan du skriver slik vi har sett en del av på andre plattformer. Siden dette er versjon 7.5 av Windows Phone er det aller meste på norsk og det inkluderer tastaturet også.

HTC Radar har en ganske normal størrelse. Her sammen med Sony Ericsson Xperia Mini og HTC Incredible S.

Godt førsteinntrykk

HTC Radar gir alt i alt et bra førsteinntrykk. Den har en solid uforming, ligger godt i hånden og det kjennes ut som det er lagt ned mye stykke arbeid i telefonen. Skjermen er det også lite å utsette på med både på skarpe farger og god kontrast, og 3,8 tommer er mer enn god nok plass å boltre seg på.

Denne forholdsvis ferske versjonen av operativsystemet gir også et godt inntrykk. Navigering i menyene går svært raskt og vi opplever ingen hakking eller lignende. Selve snarveisystemet er meget lett å forholde seg til og det skal ikke mye tukling til før du skjønner hvordan det aller meste fungerer.

Vi syns det er godt å se en smarttelefon igjen med dedikert kameratast som gjør at det å ta klare bilder blir enda lettere. Vi er ikke like godt fornøyd med volumtastene som reagerer litt for lett, og ordboken under skriving kunne vært bedre.

I esken får du:

  • Brukerhåndbok
  • Ladekontakt
  • Lade- og synkroniseringskabel
  • Øretelefoner med volumkontrol og mikrofon

Teknologi og funksjoner

HTC Radar er en telefonen som definitivt er myntet på den som liker å være i kontakt med omverdenen på alle mulige måter. Her satses det for fullt på integrering av e-post, sosiale medier og hvor hen i verden du befinner deg. Og den har alle de egenskapene som trengs for å dekke disse behovene.

Derfor er den også utstyrt med de egenskapene for å dekke disse behovene. Telefonen støtter alle de vanlige frekvensene for mobilnett og både innenfor GSM-nett og 3G-nett. Radar har selvsagt også støtte for høyhastighets 3G med potensiell topphastighet på 14,4 Mbps noe som er ganske så raskt.

Raskt i posisjon

Telefonen har også A-GPS på plass men noen skikkelig navigasjonspakke kommer ikke med telefonen. A-GPS, eller assistert GPS, vil si at telefonen bruker mobilnettet for å raskere peile seg inn på posisjonen din. Dette finnes dog på Marketplace som er applikasjonsbutikken for Windows Phone-telefoner. Du får med en karttjeneste fra Bing og denne fungerer egentlig veldig bra. Du kan blant annet lagre posisjonen din og se flyfoto av kartet.

Ettersom denne versjonen Windows Phone støtter norsk språk hadde vi ingen problemer med å finne norske gatenavn og steder med æøå. Selv om det ikke følger med et navigasjonsprogram kan du i hvert fall få en grei oversikt over gatene rundt deg.

Vi vil også trekke fram at vi syns telefonen var veldig rask til å finne posisjonen vår. Det tok ikke mange sekundene fra vi begynte søket til telefonen hadde kommet fram til en ganske korrekt posisjon.

HTC Radar kommer med installert Office-pakke.

Ikke overraskende er også telefonen utstyrt med Wi-Fi og Wi-Fi-deling slik at telefonen kan koble seg opp på trådløse nettverk eller dele internettilgangen med andre enheter. Telefonen er også utstyrt med Bluetooth 2.1 slik at du kan bruke trådløse hodetelefoner.

Kun internlagring

HTC Radar kommer med 8 GB intern lagringskapasitet, men kun 7 GB er tilgjengelig da den siste gigabyten er forbeholdt operativsystemet. 7 GB er ikke så mye i dagens mobilverden hvis du liker å ha litt spill, bilder, musikk og film på mobiltelefonen din.

Microsofts app-butikk Marketplace er i stadig vekst, men innholdet er ikke helt på høyde med konkurrentene.
Hovedmenyen er lett å forstå seg på.

De fleste mobiltelefoner som er på markedet i dag gir deg enten muligheten til å velge større lagringskapasitet, eller muligheten til å sette inn et ekstra minnekort. Dette er altså ikke tilfelle her. Heldigvis er det ikke for mange spill som tar så stor plass, og musikkapplikasjonene Wimp og Spotify er nå tilgjengelige også til Windows Phone-telefoner slik at du kan ta med deg musikksamlingen din uten å måtte tenke på bruke så mye lagringskapasitet.

En ting vi syns er i overkant klønete er at all filoverføring via telefonen og en datamaskin må skje via programmet Zune. Dette fungerer på samme måte som Apples iTunes og vil synkronisere telefonen din med programmet hver gang den kobles til.

HTC Radar har ikke støtte for masselagring på PC, så du nødt til å gå igjennom Zune for å legge inn mediefiler på telefonen. Da formatstøtten ikke er så mye å skryte av heller er det en god del konvertering som skal til og da spesielt på filmer. Dette tar i overkant lang tid og er ikke spesielt brukervennlig sammenlignet med å bare kunne åpne mobiltelefonen som om den var en USB-penn koblet til PC-en.

Greit med kraft

Telefonen kommer med en 1 GHz prosessor som er blitt ganske vanlig nå til dags. Det samme gjelder arbeidsminnet som er på 512 MB RAM. Dette gjør at telefonen oppleves som rask og ting skjer smidig. Det er mange småanimasjoner i Windows Phone 7.5 som for eksempel når du skal åpne en meny, eller bare når du har startsiden oppe.

Alt ser veldig lekkert ut, men animasjonene tar lang tid og skjuler nok også at mange operasjoner faktisk tar litt tid. Dette legger du nok ikke merke til med mindre du sammenligner med andre svært raske telefoner, men det skal sies at disse animasjonene tar opp litt tid når du skal inn på nye programmer og menyer.

Tyverisikring

Telefonen er også utstyrt med programvare som gjør at du kan følge telefonen din fra nettet dersom den er kommet på avveie. Du kan også velge å låse telefonen via denne funksjonen, eller slette alt innhold på den dersom den skulle ha havnet i uønskede hender.

Du kan sette på en funksjon som gjør at telefonen lagrer posisjonen sin med noen få timer mellomrom. Dette kan fungere som en slags overvåkning av hvor den som har telefonen beveger seg hen. I tillegg kan du hente applikasjoner fra Marketplace via nettet og sende dem direkte til telefonen.

Applikasjonsbutikken for Windows Phone-platfromen, Marketplace skal nå ha rundet over 40 000 applikasjoner, ikke så verst for et såpass nytt operativsystem. Det skal sies at både App Store og Android Market per i dag har flere hundretusen applikasjoner, men du finner mye nyttig og mye rart i Microsoft sin utgave også.

Office sa du?

Ikke overraskende er HTC Radar knallgod på Windows-programmer. Office er selv selvsagt installert på telefonen hvor du får tilgang til både Excel, PowerPoint og Word. Her får du også tilgang til SkyDrive som er Microsofts egen nettsky hvor du kan dele og lagre dokumenter på samme måte som i for eksempel Google Docs.

Denne suverene støtten gjør også at nedlasting, lesing og redigering av Office-dokumenter er veldig enkelt og svært brukervennlig. Du får tilgang til OneNote Mobile som er en slags notatblokk for mobiltelefonen hvor du enkelt kan rable ned notater og sende de til e-posten din eller bare lagre dem i kalenderen.

Selvsagt er det Outlook som står i høysete her også når det kommer til e-post, og noe vi liker er at selv en Gmail settes automatisk opp som en Exchange-konto, noe mange nok vil sette pris på. HTC radar er en utmerket e-posttelefon. Du kan legge inn en haug med e-poster og alt synkroniseres enkelt og raskt uten at du behøver å gjøre stort.

Den innebygde kalenderen gjør også en meget god jobb. Her kan du velge mellom visning dagsorden, gjøremål og hele dagen. Her vises også ulike avtaler, og lignende fra ulike kontoer og disse kommer også i ulike farger slik at du ikke går surr. Hvis du har en avtale fra for eksempel Facebook og en fra en annen e-post vil den ene være blå og den andre grønn.

Innstillingene på telefonen er enkle å justere etter ønske.

Du kan selvsagt også se visning for hele måneden og legge inn avtaler med notater, deltakere, hvor ofte den skal forekomme, forhåndsvarsel, og hvilke kalendere avtalen skal synkroniseres med. Alt i alt en ganske avansert kalender.

Internet Explorer

Mange får nok en litt småsur smak i halsen når vi nevner nettleseren Internet Explorer. Men når det kommer til mobilverdenen, kan vi trygt si at dette er en både god og rask nettleser. Du får alle muligheter du trenger som å lage faner, lagre hjemmeside, bokmerker og lignende.

Nettleseren fungerer stort sett uten noen form for hakking, men noe trekk må vi gi den at den ikke støtter alle Flash-elementer. Ellers fungerer flerfinger-zoom veldig bra og du kan bruke opptil fire fingre på skjermen samtidig.

Alt i alt får vi en god surfeopplevelse på HTC Radar, men for de som liker å eksperimentere litt er det ikke store utvalget av alternative nettlesere ennå.

Batteriet overrasker

Det er sjelden at dagens smarttelefoner varer mer enn i en drøy dag med litt aktivt bruk. Her overrasker HTC Radar svært positivt. Med aktivt bruk holdt faktisk telefonen i godt og vel to dager før den måtte lades. Dette var med både Wi-Fi og GPS på samt en del spilling, musikklytting og filmtitting.

Synkroniseringsmulighetene trådløst er mange.

Telefonen har et batteri som ikke er noe spesielt større enn hva som er normalen i dag så det kan godt tenkes at vi kan kreditere den gode batteritiden til operativsystemet som ikke trekker like mye kraft til en hver tid som sine Apple- og Google-søsken. Hvis telefonen brukes til normalt bruk er det ikke umulig at batteriet vil vare i godt og vel tre dager. Det er lenge siden vi har sett en såpass godt utstyrt smarttelefon med så god batterikapasitet.

God som telefon

Som telefon fungerer Radar ganske bra og noen småting er det å sette fingeren på. Når det kommer til samtalekvalitet er vi godt fornøyde med hva Radar leverer. Lyden er mer enn høy nok og lydkvaliteten er det lite å utsette på. Dekning var heller aldri noe problem i testeperioden.

Noe vi dog savner er Smart Dialing når vi skal ringe noen. Denne funksjonen foreslår alle navn som passer de bokstavene du skriver inn på det nummeriske tastaturet. Det skal sies at det er en applikasjon som løser problemet for deg. Den kan lastes ned fra Marketplace og heter ikke overraskende nok Smart Dialer.

En annen ting vi savner er at vi får oversikt over lengden på samtalene vi har hatt. Du kan se når samtalen fant sted, men ikke hvor lenge den varte. Videre er kontaktlisten oversiktlig og lett å navigere seg i. Du kan velge mellom å scrolle ned til den kontakten du ønsker, søke på navn, eller søke via forbokstav.

Ellers har telefonen funksjoner som vi regner med å finne i dagens mobiler. Alarmklokken fungerer som den skal med høyt volum slik at du kommer deg opp om morgenen. Kalkulator er selvsagt på plass og det samme gjelder lommelykt.

HTC Radar kommer også godt ut når det gjelder mobilstråling. Med en SAR-verdi på kun 0,4 W/kg er denne telefonen blant de snilleste i klassen når det kommer til å avgi stråling.

Multimedia

HTC skryter selv av kameraet på Radar, da det skal ha en linse som er kapabel til å ta bilder i all slags lysforhold og fortsatt produsere god kvalitet. I tillegg sier de at telefonen bringer deg tett på verden til hver tid og at du alltid skal bli underholdt. Det stemmer delvis, men du skal ikke ta alt for god fisk.

Godt kamera

Kameraet til Radar blir skrytt opp i skyene av produsenten selv, og det har da også en F2.2-linse, LED-lys og en BSI-sensor som skal gi bedre bilder i dårlig lys. Vi kan si oss enig i at kameraet tar ganske gode bilder og viser at megapiksler ikke betyr alt.

HTC Radar er en god telefon å se film på.

Når det kommer til bilder i svakt lys klarer kameraet seg greit for et mobilkamera å være, men når mørket setter inn opplever vi de samme svakhetene som hos alle andre mobilkameraer. Det er også et lite problem at LED-lyset og autofokusen ikke alltid er like gode venner. Er det svakt lys vil ikke blitsen hjelpe til å bedre lysforholdene under fokusering og dette fører til at vi ofte får feil fokus i bildene.

Det er en del alternativer å velge mellom for å finspisse fotograferingen som hvitbalanse og ISO-innstillinger og ansiktsgjenkjenning. Panoramafunksjonen her er dog veldig bra og enkel å forstå seg på. Her kan man leke seg godt hvis man syns panoramabilder er tingen.

Filmkameraet kan ta opp video i 720p HD-kvalitet og filmene vi tar med kameraet blir ganske gode. Det er lite svikt i farger og kontrast selv innendørs.

Bildegalleriet er oversiktlig og ser bra ut.

Alt i alt er kameraet i HTC Radar godt over gjennomsnittet for et 5-megapikslers kamera. Det er generelt lite bildestøy, men det har en tendens til å overeksponere noe i svakt lys. Ellers er vi godt fornøyde med kvaliteten på bildene. Nederst kan du se noen av bildene vi tok med kameraet til telefonen.

God til spill

Som spilltelefon klarer HTC Radar seg ganske godt. Den har nok kraft til å drive det som er av spill på Marketplace, og skjermen er stor nok til at vi får god oversikt under bruk. Nå skal nettopp Marketplace ha rundet 40 000 applikasjoner, noe som gjør at vi finner mye spennende og svært mange av de kjente spilltitlene til mobiltelefoner.

Det skal sies at applikasjonsutvalget ikke kan nærme seg det vi finner hos konkurrentene, men når er også dette operativsystemet veldig ferskt i forhold. Alt i alt vil du få mye glede på spillfronten med HTC Radar. Store spilleverandører som Gameloft levere for eksempel spill i høy kvalitet til Windows Phone-telefoner med titler som Assassin’s Creed og Let’s Golf 2.

Er du mer interessert i det som er blitt klassiske smarttelefonspill er det selvsagt mulig å få tak i titler som Angry Birds, Gravity Guy og Fruit Ninja. Det følger ingen spill med telefonen, men du kan altså få både prøve- og fullversjoner av mange gode spill på Marketplace.

Minimalistisk musikkspiller

Du finner mange av de klassiske mobilspillene også til Windows Phone 7.5.

Musikkspilleren i HTC Radar er gjort veldig enkel, men også ganske god. Den er lett å forstå seg på og det er ikke noe problem å lage spillelister, sortere etter album, sjanger og sangtitler. Ved bruk av volumtastene får du også opp en hurtigavspiller for musikk både når telefonens tastelås er av og på. Dette gjør at du slipper å låse opp telefonen for å for eksempel bytte sang. Vi syns dette fungerer greit, men det er ganske lett å komme borti feil taster i starten.

Vi liker lyden i HTC Radar. Den gir et godt lydbilde og spiller også helt greit fra egen høyttaler uten at dette er noen stor opplevelse. Som vi har nevnt tidligere får du bare med 8 GB med minne i telefonen så det er ikke all verdens av musikk du kan legge inn. I tillegg er det klønete å måtte gå igjennom programmet Zune for å kunne overføre musikk fra PC til telefon.

Heldigvis har nå både Wimp og Spotify inntatt Marketplace så du trenger ikke å bekymre deg over plassmangel med tanke på musikk.

Laber formatstøtte

Til å se film på fungerer telefonen også ganske godt. Vi får et bra bilde, og skjermen er stor nok til at det blir en bra opplevelse. Vi må dog rette en pekefinger mot den heller labre formatstøtten. Telefonen støtter blant annet ikke DivX, noe vi savner. Dette resulterer i at hvis du prøver å legge inn en film i dette formatet vil Zune bruke masse tid på å konvertere om filen slik at den kan kjøres på telefonen.

Vi får heller ikke vist film i HD-kvalitet, noe som er ganske synd. Videospilleren i seg selv er enkel og grei å håndtere og vi hadde aldri noen problemer med den under testingen.

HTC har lagt inn en egen filmapplikasjon de kaller for Watch. Denne skal gi deg muligheten til å se filmer over nettet til en hver tid. Dessverre er ikke støtte for denne her til lands så den har egentlig lite for seg for vår del enn så lenge. Du kan få se filmtrailere på den, men enn så lenge er det ikke mer glede du får ut av den.

Alt i alt får du en helt grei filmopplevelse på HTC Radar, men det er en del mangler. Hvis du har tid til å filmene og seriene dine bli konvertert om til å bli spillbare fungerer det greit, men siden den interne lagringskapasiteten ikke er så mye å skryte av fyller du fort opp telefonen.

Konklusjon

Det er ennå ikke mange telefoner på det norske markedet som bruker operativsystemet Windows Phone 7. Inntil nå har heller ikke disse telefonene vært veldig brukervennlige for norske brukere siden de har manglet flere sentrale tjenester og norsk språk. Heldigvis er HTC Radar på plass med Windows Phone 7.5 Mango for å endre dette.

Radar har ingen overveldende spesifikasjoner, men den trenger det heller ikke. Telefonen i seg selv har en skjerm på 3,8 tommer og den gjør jobben i massevis.

Kjennes solid ut

Telefonen er ikke av den tynneste sorten, og kan anses som forholdsvis tung, men dette er egentlig bare med på å gi den en ekstra kvalitetsfølelse. Den ligger godt i hånden og siden telefonen er utformet i ett stykke aluminium kjennes den solid ut.

Knall på e-post

Det fokuseres stort på å integrere ulike kontoer for blant annet e-post og sosiale medier slik at du skal få alt på et sted. Ta meldingene for eksempel. Setter du opp telefonen mot Facebook, Twitter og Messenger vil du få alle meldingene derfra slik som du får vanlige tekstmeldinger. Dette syns vi fungerer godt og gjør at du alltid kan ha kontakt med omverdenen omtrent til en hver tid.

Som telefon gjør HTC Radar det ganske godt. Vi savner et par funksjoner, men samtalekvaliteten, dekning og lydvolum er det lite å utsette på. Å skrive meldinger går problmefritt, og er like smidig som på en iPhone. Skjermtastaturet er helt greit, men vi finner bedre i for eksempel enkelte Android-telefoner. Det er heller ikke mulighet for å bytte ut dette i Windows Phone-telefoner, noe som er litt synd.

Marketplace

Ellers er Windows Marketplace på god vei til å bli en bra applikasjonsbutikk. Med nå over 40 000 applikasjoner kan det ikke måle seg med konkurrentene riktig ennå, men du finner mye spennende her også.

Nettleseren Internet Explorer fungerer veldig godt og er overraskende rask. Her får du også de fleste muligheter du har i vanlige nettlesere som flere faner, bokmerker og lignende. Det skal nevnes at det er dårlig med støtte for Flash-elementer i nettleseren, noe vi må sette en liten strek i margen for.

Telefonen har også en god GPS som er rask til å finne posisjonen din, men noe eget navigasjonsprogram følger ikke med. Dette kan da lastes ned fra Marketplace. Ellers har telefonen det meste av vital teknologi for dagens smarttelefoner som Wi-Fi og Bluetooth.

Konge på Office

Noe vi er veldig fornøyde med i telefonen er dens støtte for Office-dokumenter. Her ligger Office ferdig installert med Word, Excel og PowerPoint. Dette er det mange som bruker mye i jobbsammenheng og gjør telefonen midt i blinken for deg som bruker mye Office. Du kan opprette, redigere, lagre, lese og sende Office-dokumenter raskt og enkelt.

Vi må også si oss imponerte over telefonens e-postfunksjon. Telefonen setter blant annet automatisk opp e-posten din i Exchange, som svært mange bruker i jobbsammenheng. Dette gjør at du kan ha full kontroll på e-posten din uansett hvor du er.

Av andre funksjoner som er verdt å merke seg må vi trekke fram kalenderen. Denne har også store synkroniseringsmuligheter for mange kontoer. Du kan for eksempel synkronisere den opp mot flere e-poster og Facebook samtidig og disse vil vises i ulike fargekoder.

Liten lagringskapasitet

HTC Radar kommer kun med 8 GB intern lagringskapasitet og ingen mulighet for å utvide med minnekort. Dette er noe i minste laget mener vi, da det ikke er mulig å kjøpe tilsvarende modell med mer lagringsplass. Noe annet vi ikke er helt fornøyd med at vi må gå igjennom programmet Zune for å legge inn musikk, bilder og filmer på telefonen. Akkurat som det mer velkjente iTunes. Dette er i overkant klønete hvis du bare skal ha over en sang eller en film.

Når det kommer til multimedia stiller telefonen godt her og med en lett anvendelig musikkspiller som gjør jobben til det meste du trenger. Lyden er også bra under avspilling av musikk, men de medfølgende øretelefonene er ikke så mye å skryte av. Heldigvis er det minijack-utgang i telefonen så du kan koble til øretelefoner av høyere kaliber.

Det skal også nevnes at musikktjenestene Wimp og Spotify nå også er tilgjengelige til Windows Phone 7.5, så du alltid kan ha musikken med deg uten å måtte tenke på å synkronisere telefonen opp mot en PC.

Ingen filmkonge

Til filmbruk fungerer telefonen greit, men den har en heller laber formatstøtte. Dette gjør at det for eksempel ikke kan spille av DivX-filer. Skal du legge inne noe telefonen i utgangspunktet ikke kan lese må Zune konvertere om filen for deg noe som tar i overkant lang tid.

Kameraet er vi ganske godt fornøyd med på HTC Radar. Det tar gode bilder på tross av at det “bare” har 5 megapiksler. Nå stiller de med en bedre linse enn på de fleste telefoner med denne oppløsningen på kameraet og det er merkbart. Bildene blir fortsatt ikke alt for gode i svakt lys, men alt i alt gjør kameraet en god jobb.

Det samme kan vi si om filmkameraet som kan ta opp film i 720p HD-kvalitet. Her blir fargene generelt gode og filmene fungerer fint til å lastes opp på for eksempel YouTube.

Når det kommer til spill syns vi HTC Radar klarer seg godt. Den har mulighet for berøring med opptil fire fingre samtidig noe som åpner for mange muligheter innenfor spilling. I tillegg begynner det å komme godt med høykvalitetsspill på Marketplace så det er nok å velge i.

Fremtiden og alternativene

Mange er nok fortsatt ukjente med Windows Phone 7.5. Dette ser ut til å være starten på Microsofts comeback i mobilverdenen. De første modellene med dette operativsystemet var nemlig mest kompatible med de største landene, og da spesielt USA.

Som sagt er operativsystemet ikke mer enn et drøyt år gammelt her til lands, så det er godt å se at vi nå får en fullverdig opplevelse av det. Alt er veldig enkelt og det skal svært lite navigering til før du får utført de oppgavene du ønsker. Samtidig vil det nok kreve litt tilvenning for de som er vant til Android eller iOS, da Microsofts operativsystem har mange annerledes løsninger.

Vi trygt slå fast at HTC Radar er en god mobiltelefon. Den har det meste du vil trenge, men er nok rettet litt mer inn på kontorbrukerne enn multimediafolket. Windows Phone 7.5 er et godt operativsystem som kommer som et friskt pust i denne ellers iOS- og Android-pregede hverdagen vår.

Vi kan forvente oss mye av Windows Phone-systemet i årene som kommer og det er ikke uten grunn at den vaklende mobilgiganten Nokia har lagt de fleste av eggene sine i Microsoft-kurven.

HTC Radar gir mye mobil for pengene med et lettfattelig brukergrensesnitt, et godt kamera, veldig gode e-post- og dokumentmuligheter samt en god skjerm.

Det finnes imidlertid gode alternativer i denne prisklassen, og vi kommer ikke utenom Sony Ericssons Xperia Pro. Denne telefonen gir deg et utskyvbart tastatur som er svært godt likt blant proffbrukere, samt et kraftigere kamera.

Et annet alternativ er HTCs egen Incredible S. Her får du en større skjerm, bedre videomuligheter, lettere overføring av media samt et veldig godt kamera. Ønsker du deg noe i den litt rimeligere klassen kan vi anbefale deg å ta en titt på Sony Ericssons Xperia Neo. Her får du et bedre kamera og fullverdig Flash-støtte. Syns du HTC Radar virker litt i svakeste laget for deg kan det være lurt å ta en titt på Samsung Galaxy S II. Denne telefonen gir deg blant annet mye mer kraft, samt en større og klarere skjerm.

Vi skal heller ikke glemme at HTC også er kommet med enda en Windows Phone 7.5-telefon, nemlig HTC Titan. Denne er større og kraftigere og fikk svært gode skussmål i vår test. Med blant annet en flott skjerm, veldig gode proffunksjoner og en god porsjon mer kraft, kan denne være et alternativ for deg som vil ha litt mer skjermplass å jobbe på.

annonse