TestHTC Radar

Windows har blitt en fryd å bruke

Med avanserte og lettfattelige funksjoner gjør Radar veldig mye riktig, men ikke alt.

Design og brukervennlighet

Utformet i aluminium kjennes Radar solid ut.

HTC lanserer nå de første mobiltelefonene i Norge med operativsystemet Windows Phone 7.5, som har fått det fruktige kallenavnet Mango. HTC Radar er først ut på vår testblokk, og produsenten selv mener at denne telefonen skal gi deg som bruker alle verktøyene for å holde deg oppdatert på det meste til en hver tid.

Det er fortsatt ikke kommet mange mobiltelefoner på markedet med Windows Phone-operativsystem, og spesielt ikke her til lands. Siden den tumlende mobilgiganten Nokia har valgt å satse for fullt for Microsofts operativsystem er det nok ikke uten grunn at verken Samsung eller HTC legger alle sine egg i Android-kurven heller.

HTC Radar hører hjemme i det høye midtsjiktet av mobilverdenen. Den har i utgangspunktet ganske bra spesifikasjoner, men ingen ekstreme slik vi ser på toppmodellene. Til tross for dette har den en forholdsvis stor skjerm og ellers de fleste forutsetninger for å gjøre mange brukere til lags. Dersom operativsystemet innfrir.

Men før vi kommer så langt skal vi se på hvordan selve telefonen er utformet.

Solid

HTC har tidligere vist at de vet hvordan solide mobiltelefoner skal lages, og HTC Rader er intet unntak med sitt solide deksel i helstøpt aluminium. Det eneste som kan løsnes er et lite gummideksel nede på baksiden for å sette inn SIM-kort. Det er heller ikke mulig å ta inn og ut batteriet, men ved å fjerne det nevnte gummidekselet vil telefonen automatisk reagere på samme måte som om du hadde fjernet batteriet og telefonen vil skru seg av.

Startsiden til Radar består av en rekke "fliser" som fungerer som snarveier til de funksjonene du bruker mest.

Radar er 1,1 centimeter tykk, som er ganske gjennomsnittlig for dagens telefoner. Den har også litt vekt i seg med drøye 137 gram, noe som gjør at den ligger godt i hånden. Telefonen gir alt i alt et godt kvalitetsinntrykk.

Telefonen har ingen fysiske taster verken foran eller bak. Rett under skjermen er de tre standardiserte tastene vi finner på alle nye Windows Phone-telefoner. Dette er en tilbaketast, en hjemtast og søketast.

Skjermen er utformet av Gorilla Glass, som har vist seg å være svært slitesterk, og som vi finner på de fleste dyrere telefoner i dag. På den ene siden av telefonen sitter volumtastene og en dedikert kameratast. Dette er noe vi ofte savner på dagens smarttelefoner og det er derfor gledelig at Microsoft har gjort det til en betingelse for alle kommende modeller med Windows Phone-systemet.

HTCs kjente klokke- og væroppdatering er selvsagt på plass.

Kameratasten fungerer slik at du kan presse den litt inn for å forhåndsfokusere, for så å presse den helt inn for å ta bilde. Som på et vanlig digitalkamera. Tasten fungerer også som en snarvei for å komme rett inn i kameramodus ved å holde tasten inne et par sekunder. Dette gjelder uansett hvilket program du befinner deg inne i, og fungerer selv om tastelåsen er på.

Vi må nevne at vi ikke er helt fornøyde med volumtastene. De viker i overkant sensitive, og volumet stilte seg ofte opp eller ned mens telefonen befant seg i lommen.

På toppen av telefonen sitter det en minijack-utgang som gjør at du kan koble til de aller fleste hodetelefoner til telefonen da de medfølgende ikke er for mye å skryte av. Her ligger også tastelås-tasten som gjør at skjermen skrur seg av og på, og som kan brukes til å slå av og på telefonen.

På den andre siden av telefonen er det en microUSB-utgang som brukes til lading og overføring av data. Vi ser at det er stadig færre av mobilprodusentene som velger å tildekke disse utgangene, og det er tilfellet her også. Det gjør at det fort kan komme litt smuss og skitt rundt kontakten, samt at den er mer utsatt for fuktighet.

På baksiden av HTC Radar ligger det et 5 megapikslers kamera, en LED-lampe som fungerer som fotolys, samt en høyttaler.

God skjerm

Radar stiller med 3,8 tommers skjerm og har en oppløsning på 480 x 800 piksler. Denne er av typen S-LCD og gir en god opplevelse alt i alt. Skjermen er også berøringsfølsom slik som de fleste andre av dagens touch-telefoner. Det vil si at den reagerer på lett berøring over skjermen fremfor trykk slik vi så i en del eldre modeller.

Fargene på skjermen er gode og vi har ikke så mye utsette på opplevelsen. Den kan fortsatt ikke måle seg med Super-AMOLED Plus-skjermene til Samsung, men den gjør jobben mer enn godt nok til det meste.

Mango

Minijack og tastelås-tasten er det eneste som er på toppen av telefonen.
Den dedikerte kameratasten er noe vi savner på mange telefoner.

Windows Phone 7.5 Mango er som sagt helt nytt her til lands. Er du vant med en iOS- eller Android-telefon vil dette være en ganske ny opplevelse for deg. Her får du nemlig bare én startskjerm. Denne organiseres ved bruk av såkalte “tiles” eller fliser som det heter på godt norsk.

Disse er snarveier til de ulike funksjonene du bruker på mobiltelefonen din. Du kan legge til alle de du har mest nytte av og fjerne de du ikke trenger. Disse legger seg i en rekke nedover som gjør at du kan scrolle nedover for å navigere deg i snarveiene, fremfor til siden slik vi ser i andre operativsystem.

Du kan også navigere deg et hakk til siden i operativsystemet og her ligger selve menyen. Her finner du alle applikasjonene som er på telefonen samt innstillinger. Hvis du ønsker å flytte en av applikasjonene til startsiden er det bare å holde fingeren inne et par sekunder over den aktuelle applikasjonen og du får valget om å feste den til startsiden.

Vi finner Mango både ryddig og velorganisert. Microsoft har laget et operativsystem som er enkelt, raskt, og hvis du aldri har brukt en smarttelefon før er det en veldig intuitiv opplevelse. Telefonen har også god fleroppgavekjøring og det er enkelt å hoppe fra en applikasjon til en annen.

Hvis du er inne i en applikasjon og for eksempel vil slå opp noe på nettet er det bare å trykke på hjemtasten for å komme ut til startsiden og slå opp det du ønsker. Når du har funnet det du er på jakt etter holder du bare inne tilbaketasten så får du oppe alle applikasjonene som er oppe og du kan velge å gå tilbake til den du var inne i.

Les også: Nå kommer Windows Phone Mango

Grei på SMS

Når det kommer til meldingsskriving synes vi HTC Radar gjør en god jobb her også. Den har ikke det beste tastaturet vi har prøvd, men det er helt på høyde med det vi for eksempel finner i iPhone 4 og 4S. Du kan heller ikke skifte ut tastaturet her slik du for eksempel kan på Android-telefoner, men alt i alt er det ganske enkelt å skrive på.

Ordboken er dog noe merkelig. Ordforslagene er ikke alltid like logiske og vi savner en funksjon som lærer opp ordboken etter hvordan du skriver slik vi har sett en del av på andre plattformer. Siden dette er versjon 7.5 av Windows Phone er det aller meste på norsk og det inkluderer tastaturet også.

HTC Radar har en ganske normal størrelse. Her sammen med Sony Ericsson Xperia Mini og HTC Incredible S.

Godt førsteinntrykk

HTC Radar gir alt i alt et bra førsteinntrykk. Den har en solid uforming, ligger godt i hånden og det kjennes ut som det er lagt ned mye stykke arbeid i telefonen. Skjermen er det også lite å utsette på med både på skarpe farger og god kontrast, og 3,8 tommer er mer enn god nok plass å boltre seg på.

Denne forholdsvis ferske versjonen av operativsystemet gir også et godt inntrykk. Navigering i menyene går svært raskt og vi opplever ingen hakking eller lignende. Selve snarveisystemet er meget lett å forholde seg til og det skal ikke mye tukling til før du skjønner hvordan det aller meste fungerer.

Vi syns det er godt å se en smarttelefon igjen med dedikert kameratast som gjør at det å ta klare bilder blir enda lettere. Vi er ikke like godt fornøyd med volumtastene som reagerer litt for lett, og ordboken under skriving kunne vært bedre.

I esken får du:

  • Brukerhåndbok
  • Ladekontakt
  • Lade- og synkroniseringskabel
  • Øretelefoner med volumkontrol og mikrofon