Til hovedinnhold

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Sony Ericssons Pro-versjon av den bittelille Android-modellen X10 Mini har nøyaktig sammme innmat som sistnevnte: Her er turbo-3G, GPS, trådløst nettverk, 5 megapikslers kamera, en 600 MHz Qualcomm-prosessor og operativsystemet Android 1.6. Det nye med Pro-versjonen er det uttrekkbare tastaturet. Det gjør at X10 Mini Pro er litt større og noe tykkere enn lillebror, men dette er fortsatt en knøttliten Android-mobil. Spesielt mye dyrere er heller ikke versjonen med tastatur – rundt 2 500 kroner ifølge vårt prissøk, mens versjonen uten tastatur ligger mellom 2 300 og 2 400 kroner.

Tastaturet

Vi starter derfor denne testen med å ta for oss nettopp tastaturet. Utrekk-mekanismen virker solid og god, og selv i uttrukket tilstand er X10 Mini Pro betraktelig mindre enn for eksempel iPhone 3GS. Men noe tykkere, selvsagt.

Selve tastaturet har gode og adskilte, om enn litt små, knapper, og tasteopplevelsen er meget bra. Men den lille størrelsen på telefonen gjør at noen kompromisser har måttet inngås. Ett av disse er mangelen på piltaster for å styre opp eller ned. Du kan høyre- og venstreknapper ved siden av mellomromstasten, men må bruke den trykkfølsomme skjermen for å skrolle i nettsider og e-post.

Knappene er arrangert i et 4x10 rutenett med mellomrom-knappen nederst. Egne knapper for Æ, Ø og Å er på plass.

Litt over halvparten av knappene har alternative karakterer, som du får opp ved å først trykke den blå knappen nederst til venstre på tastaturet. Du kan ikke trykke og holde på knappene for å få opp alternativene eller stor bokstav.

Den lille størrelsen til tross, X10 Mini Pros tastatur gjør det betraktelig enklere å skrive meldinger, e-post og navigere enn hos lillebroren. Byggekvaliteten virker meget bra, og de adskilte knappene er enklere å treffe enn størrelsen sier. I tillegg
merker brukergrensesnittet at du benytter det fysiske tastaturet, noe som gjør at du har mer plass til å se hva du skriver når du for eksempel fyller inn passord og brukernavn på nettsider. Det kan være knottete med skjermtastaturet på X10 Mini.

Er X10 Mini Pro med sitt tastatur noe for businessbrukeren? Leser du mye e-post på telefonen vil den lille skjermen nok etter hvert blir for liten. At du må bruke Roadsync til synkronisering av kalender og e-post trekker heller ikke opp. Er du en storbruker av e-post og trenger hele kontoret i lomma til en hver tid vil nok ikke Mini Pro strekke helt til. For oss andre dekker Sony Ericssons snertne lille Android-mobil dagens kommunikasjonsbehov.

Grensesnittet

Grensesnittet på X10 Mini Pro er tilpasset telefonens størrelse. Forsiden er en skjerm med en widget (miniprogram som viser oppdatert informasjon) i midten, og et ikon i hvert hjørne. Ikonene er hurtigtaster til meldinger, musikk, telefontastatur og kontaktregister. Du kan plassere så mange widgets du vil på Xperia X10 Mini, men det er bare plass til en modul på skjermen om gangen. Siden kan du bla mellom dem ved å stryke fingeren horisontalt over skjermen.

Skjermbildet kan også trekkes opp, og da dukker de vanlige programikonene frem. Heller ikke her er det plass til så mange ikoner på hvert skjermbilde (3 x 3), så også her må vi bla fra side til side.

Vi kan også åpne menyskjermen ved å taste på midttasten mens telefonen er i hvilemodus.

Å tilpasse skjermene er enkelt, så du kan raskt sette opp telefonen med dine favorittsnarveier. Men X10 Mini Pro fungerer dårlig i sterkt lys - skjermen blir da tilnærmet uleselig, som du kan se av bildet under.Kamera
Kameraet i Sony Ericson Xperia X10 Mini Pro er en positiv opplevelse. Om telefonen er liten, så har det slett ikke gått ut over kamerakvaliteten. Vi kunne selvsagt ønsket oss en bedre blits, men som mobilkamera er dette noe av det bedre vi har brukt. Telefonen har en egen kameratast, og det tar ikke mange sekundene før X10 er klar til å ta bilder. Autofokuseringen fungerer godt. X10 mini har for øvrig mulighet for å kjøre med blits av eller på, og ikke av eller auto, slik det er på de fleste andre Sony Ericsson-mobiler når vi tar bilder med automatikken aktivert. Du kan se bildeeksempler på neste side i testen. Videokameraet er vi ikke like imponert over. Komprimeringen er hard, og bildene flyter ikke godt nok. I eksempelklippet under kan du selv se at det fort blir mye støy i videoene. Klippet er lastet opp til YouTube via PC. Du kan laste opp til YouTube rett fra telefonen også, men da forutsettes det at du har Wi-Fi-dekning.
Å bla i bilder eller spille av videoklipp på telefonen går overraskende smertefritt. Her kan du bla i bilder uten at skjermbildet begynner å henge. Det skyldes ikke at telefonen har en særlig rask prosessor, men at den lave skjermoppløsningen gjør dette til en mindre krevende oppgave for telefonen.

Samtale

Talelyden i telefonen er god. Mikrofonen fanger imidlertid opp en del omgivelsesstøy, men ikke mer enn at du godt kan bruke telefonen ute på gaten. Bruker du det medfølgende hodesettet blir problemet tilnærmet borte.
Den innbygde høyttaleren gir ganske god lyd, men ikke nok til at det fungerer som høyttalende mobil i bilen.

Musikk
Musikkspilleren er også en hyggelig opplevelse. Her har du mulighet for å justere de ulike frekvensområdene for å skape det lydbildet du liker best. Det medfølgende hodesettet har en litt spesiell plugg, som består av en 3,5 mm minijack med en liten kontaktplate ved siden av. Disse kontaktene gjør det mulig å styre telefonen fra en fjernkontroll på ledningen. Den spesielle pluggen gjør det også mulig å koble til ekstrautstyr som henter strøm fra telefonen.
Fjernkontrollen på ledningen virker enten du spiller fra musikkspilleren i telefonen, eller bruker applikasjoner som Spotify og WiMP. Det er også mulig å spille atskillig høyere enn hva ørelegen din setter pris på.
Telefonen har imidlertid ikke Mediascape, applikasjonen som kobler artister, spillelister og historikk slik Xperia X10 har. Forklaringen er enkel – her er ikke plass.

Programvare

Sony Ericsson har ikke akkurat slått på stortromma når de utstyrte X10 Mini Pro med programvare. Her er det nokså magert, med en e-postleser som støtter Active Sync som et av høydepunktene. Ellers finner vi TrackID, Geotags og strekkodeleser, i tillegg til de ordinære programmene som kalkulator, stoppeklokke, tidsur osv. Men vi savner programvare som gjør oss i stand til å åpne Office-filer.

Timescape fra X10 finnes også på X10 Mini Pro. Dette gir en rask og god oversikt over hva som skjer i dine sosiale nettverk.

Liten og smart

Vi vil tro X10 Mini Pro i likeht med lillebror blir en populær mobiltelefon. Størrelsen gjør at den skiller seg ut fra alle iPhone-klonene der ute, tastaturet hever brukervennligheten flere hakk, prisen er fornuftig og X10 Mini Pro fikser de aller fleste oppgaver på en tilfredsstillende måte. Sony Ericsson må også tåle kritikk for å ha valgt en eldre versjon av operativsystemet Android på Xperia X10 Mini (Versjon 1.6). En gratis oppdatering er ventet til høsten.

Selv lar vi oss imponere tilstrekkelig til at vi gir X10 Mini Pro terningkast 5. Det uttrekkbare tastaturet er ikke nok til å heve terningkastet et helt øye i forhold til lillebror X10 Mini.

Her finner du et par alternativer til Xperia X10 Mini:


LG GW620 har også trykkfølsom skjerm og utrekkbart tastatur. Her finner du hele testen.
Vil du heller ha en telefon med Windows og ikke har noe i mot å legge noen ekstra kroner på bordet, kan Samsung Omnia Pro være tingen. Her finner du hele testen.

Bildeeksempler

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Mer om
annonse