Cideko Air Keyboard

Testresultater

At tastaturer kommer i en rekke størrelser og fasonger er ikke noe nytt, men noen modeller er langt mer spesielle enn andre. Herunder sorterer Cideko Air Keyboard, et trådløst håndholdt knøttetastatur med "luftmus", altså bevegelsessensorer som gjør at du også kan styre datamaskinens musepeker ved å bevege tastaturet i den retningen du vil at den skal gå.

Kort sagt har du her mus og tastatur i en håndholdt pakke, og helt uten behov for underlag - perfekt når du sitter henslengt i sofaen.

For å avklare med en gang: dette er ikke et produkt du kjøper for tung bruk. I hovedsak er den tiltenkt enkle ting som litt surfing, med skriving av nettadresser og søkefraser, kanskje påplusset litt sporadisk twitring eller en og annen facebookoppdatering.

I tillegg til selve tastaturet og USB-mottakeren (dongelen) som sørger for den trådløse forbindelsen til datamaskinen, kommer Air Keyboard i en liten eske som inneholder batterier, håndleddstropp og bruksanvisning.

Fin i formen

Tastaturet er helt og holdent i plast - sort og matt med detaljer i "børstet aluminium" (som altså også er plast). Høyden og utformingen vitner om at den i større grad er lagd for å holdes med to hender enn å stå på et bord. Med "musetastene" foran minner den faktisk litt om en håndkonsoll, og vi har egentlig lite å utsette på ergonomien her. Tykkelsen gjør at den er enkel å få tak på og holde med både en og to hender.

Produktet gir ikke akkurat noen eksklusiv følelse, men virker da i det minste godt satt sammen. Det er ingen knirking eller svake punkter, og kombinert med tyngden på 193 gram gir det et solid inntrykk.

På undersiden finner vi luker for batteriene (en luke per batteri, som forresten er AA-strørrelse), og en "holder" der USB-mottakeren kan festes dersom du for eksempel skal transportere tastaturet. Fire små gummiknotter gjør at den står støtt og ikke glir.

De 80 tastene kan for enkelhets skyld deles inn det vanlige qwerty-tastaturet nederst, og medie-/snarveisknapper over. Alle tastene er i relativt myk gummi, med unntak av Windows-tasten som av en eller annen grunn er i grå plast.

Installasjon og bruk

Som nevnt følger det med en egen USB-mottsaker, som ikke overaskende kalles Air Dongle. Denne plugger du ganske enkelt inn i en ledig USB-kontakt på datamaskinen du ønsker å koble tastaturet til, og har du et moderne operativsystem vil drivere og alt installeres automatisk. I tillegg er tastaturet og mottakeren satt til å kommunisere med hverandre (paret) før de ble pakket ned, så etter at du har satt i batteriene er alt klart til bruk.

Dersom du ikke tidligere har erfaring med en slik luftmus føles det litt uten kontroll med en gang, men det tar ikke mange sekundene før du skjønner greia. Trikset er at musepekeren ikke kun flytter seg i henhold til om du beveger tastaturet opp/ned og venstre/høyre, det er også et spørsmål om hvordan disse bevegelsene gjøres. Med kjappe bevegelser vil musepekeren flytte seg fort og langt, mens du vil få større presisjon med saktere bevegelser.

Som luftmus gjør også Cideko Air Keyboard en overraskende god jobb, og etter et knapt minutt vil også nybegynnere ha full kontroll. Pekeren går jevnt og følger alle bevegelser, selv om vi nok ikke akkurat ville brukt denne løsningen til bildebehandling. Tilvenningen for plasseringen av musetastene på tastaturets front tok lenger tid, ettersom vanlig klikk her skal gjøres med venstre hånd. Det ble litt unødvendig høyreklikking, for å si det sånn.

Når vi er inne på disse musetastene må det nevnes at disse har vel mye slark etter vår smak. De duger jo for så vidt, men klikkene blir litt upresise dersom du legger presset på kanten av knappen i stedet for midt på - noe som for oss lett skjer med slike store taster.

Selve tastaturdelen bruker du som et hvilket som helst annet tastatur, men da selvfølgelig med en helt annen skriveteknikk. Med mindre du har eksepsjonelt små fingre og en bordflate å sette tastaturet på er meningen at du her skal skrive med tomlene. Dette går egentlig ganske greit, men de relativt myke og små gummitastene gir oss litt følelsen av å knotte på et par gamle mobiltelefoner. Det krever altså litt tilvenning, og er ikke et tastatur du ønsker å skrive din neste roman på. Men det er nå engang heller ikke poenget med Air Keyboard.

Av snarveiene og medietastene over er de fleste nokså selvforklarende, men for ordens skyld nevner vi at midtre musetast er plassert midt mellom piltastene øverst til venstre, og at tasten øverst til høyre deaktiverer/aktiverer flyttingen av musepekeren - en funksjon som er grei å kjenne til.

Vi har testet Air Keyboard både på Windows 7 og Vista. På sistnevnte PC hadde vi i begynnelsen sporadiske problemer med forbindelsen, men dette rettet seg når vi tok ut og satt inn mottakeren på nytt. I tillegg til Windows er produktet også kompatibelt med Mac OS X og visstnok Linux, men dette har vi ikke testet ut.

Rekkevidden er veldig god - opp til 50 meter i følge produsenten. Vi kan i det minste bekrefte at den fungerer bra på så lang avstand at du trenger medhjelper til å se på skjermen mens du selv er i en annen del av huset. Når det gjelder batterilevetid påstås denne å være bortimot 50 timers kontinuerlig bruk. Air Keyboard er forresten lagd slik at den går inn i strømsparingsmodus etter 10 sekunders inaktivitet, og slår seg av etter fire minutter. Da må du trykke venstre musetast for å slå den på igjen.

Vurdering og konklusjon

Cideko Air Keyboard er som nevnt i hovedsak beregnet på bruk med en stue-PC eller andre som trenger å bruke mus og/eller tastatur i en situasjon der ekte vare - altså skikkelig mus og tastatur - er upraktisk eller umulig.
For det er ingen tvil om at en vanlig mus og et vanlig tastatur er å foretrekke. Vi bruker vanligvis dette på vår stue-PC, og under testperioden var det til tider fristende å gripe etter den trådløse musa igjen. Likevel gjør altså Air Keyboard jobben sin relativt godt så lenge du holder deg til enkel musebruk og ikke har planer om å skrive så veldig mye, og den tar dessuten langt mindre plass på salongbordet. Du trenger jo forresten ikke engang salongbord med denne lille saken.
Alt i alt er Cideko Air Keyboard et sterkt alternativ for deg som er ute etter en kompakt styringsenhet for datamaskinen. Av konkurrenter er det riktignok heller ikke så mye der ute, men det er verd å nevne diNovo Mini fra Logitech.

Cideko Air Keyboard

Les også
Sandberg Mini Touchpad Keyboard
Les også
Nettleser for stua
Les også
Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000
Les også
Test av RollerMouse Free
annonse