TestNokia 8

Nokia 8 fikk ny programvare og ble svært ålreit

Lavere pris og mange færre bugs gir ny og bedre karakter.

Introduksjon til Nokia 8

Nokia-telefonene har vært tilbake en liten stund, men først nå er den viktigste modellen ute. Nokia 8 er et ekte flaggskip, med spesifikasjoner som ser ut til å jakte på konkurrenter som Samsung, Huawei og Apple.

Det er ambisiøst, med tanke på at dette er den første Nokia-merkede toppmodellen med Android på, og den første toppmodellen fra selskapet som utvikler Nokia-telefoner i dag, HMD Global. Et selskap som forøvrig i stor grad består av gamle Nokia-ansatte.

Så kan Nokia 8 lykkes, i et marked som domineres av gjennomførte telefoner som alle påstår de har alt?

Oppdatert test

Oppdatert:
Telefonen vi opprinnelig testet ble utdelt ved lansering i London, og først etter at testen var ferdig fikk vi beskjed fra HMD Global/Nokia om at programvaren var uferdig. Dermed gikk den også ut med relativt lav karakter i påvente av oppdateringer, og en ny titt.

Etter å ha ventet lenge og vel på oppdateringen som først kom denne siste helgen, ble telefonen oppdatert med september-oppdateringen. Her begynte også Netflix å virke slik den skal, og langt de fleste av de små irritasjonsmomentene med denne telefonen forsvant.

Eksempelvis er kameraet langt kjappere og mer stabilt enn det var før, men bevegelsesuskarphet i innendørsbilder viser seg fortsatt. Selv om appen altså har blitt bedre, har ikke selve kamerakvaliteten blitt noe særlig kvassere.

Norsk pris er også offentliggjort siden første publisering av denne testen, og den er vesentlig lavere enn forventet. Nokia 8 koster 5500 kroner, og er dermed mye billigere enn de rundt 7000 kronene det var grunn til å frykte at den ville koste. Til den prisen er dette rett og slett mye telefon for pengene, og derfor justerer vi opp karakteren to hakk, og redigerer pluss- og minuslistene.

Under følger resten av testen slik den sto ved publisering.

Den kan kanskje det, men ikke i den formen den har nå. Programvaren her er nemlig raklete og full av feil. Dette er én av relativt få tester vi har publisert, der vi sterkt mistenker det for å bli behov for en ny test på et senere tidspunkt. Her er det for mye som ikke virker til at HMD kan ta seg god tid med oppdateringer, og selv om telefonene allerede ligger på lager rundtom regner vi med en oppdatering vil dukke opp kort tid etter salgsstart, som er begynnelsen av september.

Dette er telefonen som foreløpig ikke får til å kjøre Netflix. Videotjenesten dekker bare halve skjermen, mens konkurrerende tjenester fra Viaplay, HBO og Amazon fungerer helt fint. Disse tre er imidlertid ikke de aller mest populære - det er det den som ikke virker som er.

Nokia 8 er relativt pen å se til, og rimelig solid bygget. Skjermen er også lyssterk nok til å overdøve mye sol. Men den har sine nykker denne mobilen..

Nokia 8 har i utgangspunktet en ganske flott skjerm å vise video på. Den er lyssterk og høyoppløst, men med litt lyslekkasjer langs kantene. Den justerer seg i utgangspunktet automatisk, men justeringen treffer ofte feil, og den skjer som regel ganske lang tid etter at lyset rundt deg har forandret seg.

Svak programvare også for kameraet

Tregheter av dette slaget er det mange av her. Spesielt i kameraappen. Selv om det står Zeiss på baksiden, og produsenten hardt forsøker å markedsføre konseptet «bothie» der du tar bilder med kameraene foran og bak samtidig, er det på helt grunnleggende fotografering appen er for dårlig.

Kameraet er et satsningsområde for HMD Global med Nokia 8, men programvaren står i veien for den solide ytelsen vi forventer..

Å finne fokus tar lang tid - ofte flere sekunder, spesielt om du bruker manuell pekefokus. Når bildet skal tas går det atter nye sekunder, og har du maks uflaks bruker telefonen lang lukkertid selv om den absolutt ikke burde trenge det i optimalt lys. Nokia 8 er i skrivende stund den «beste» telefonen jeg har vært borti som likevel konsekvent klarer å miste situasjoner eller ta uskarpe bilder på grunn av tregheter.

Telefonen skal kunne vekkes på flere ulike vis. Fingerleseren er kanskje den mest vante for folk flest i dag, men også dobbeltapp på skjermen kan vekke den. Begge disse metodene gir deg de samme sekundene ventetid som kameraappen. Fingerleseren kan bruke opp mot fem sekunder på å vekke telefonen, og forsøker man å bruke dobbeltappfunksjonen ender man som regel med å tappe kontinuerlig på telefonen til den våkner fem til ti sekunder senere.

I tillegg til alt dette har Nokia 8 en tendens til å være sporadisk treg, eller til å få apper til å krasje. Det skjer ikke ofte, men det skjer, og i kombinasjon med alt det andre urene travet, står jeg igjen med inntrykk av en telefon som vanskelig kan leve opp til en prislapp på rundt 6000 kroner. Ser du til Moto G5 får du en telefon som gir deg bedre brukeropplevelse på så godt som alle plan for en tredel av prisen.

Det er mye potensial her

Slik ser det ut når Netflix kjører på Nokia 8. Kontroller og tekst er plassert på riktig sted, men toppen av videoen begynner midt på skjermen. Forsøker man å trekke ned varslingsgardinen starter den også midtveis ned på skjermen når Netflix spiller video..

Samtidig er det mye her vi har lyst til å like. Telefonen er solid bygget, og den tåler å bli sprutet på. Praktisk om du bor et sted det regner mye, eller bare ønsker å vite at mobilen din tåler litt ekstra.

Dette er også en telefon som åpenbart er laget for å yte godt. Det viser ytelsestestene, som plasserer den i det absolutte toppsjiktet for mobiler. Det er bare så synd at ikke brukeropplevelsen matcher.

Med nesten ren Android på skjermen kan du vanligvis stole på at ytelsen er god. Det kan man altså merkelig nok ikke her, men i det minste er ikke menyene fulle av skrot og uvesentligheter. Her får du Googles egne apper, og foruten en support-app, bare det. Det er også lovet hyppige oppdateringer til telefonen.

Kameraet er absolutt i stand til å ta svært gode bilder, og på sitt beste er måten det håndterer ulike lysforhold ganske imponerende. Det er bare høyst variabelt om man får servert den beste ytelsen her.

Trøblete programvare i flere telefoner

Telefonen skal kunne ta såkalte bothies, der man bruker både frontkameraet og hovedkameraet samtidig. Kanskje ikke så fryktelig nyttig til daglig, men muligheten til å strømme video fra begge samtidig kan faktisk bli nyttig..

I testperioden som har vart fra onsdag til søndag kveld denne uken har testtelefonen blitt resatt for å se om det kunne kurere ytelsesproblemene. Det samme har vi måttet gjort i testperiodene for både Nokia 3 og Nokia 5 på grunn av liknende problemer. Det er også konferert med to andre mobiltestere som bekrefter at heller ikke deres eksemplarer er problemfrie - Netflix-problemet gjelder for alle sammen, og ustabil kameraapp likeså.

Hadde det ikke vært for at vi nå er på test-Nokia nummer tre som viser liknende typer problematikk, og at også andre testeksemplarer av akkurat denne modellen viser liknende nykker, hadde jeg tenkt at vi kanskje hadde fått et defekt eksemplar. Men her er det påfallende mange faktorer som rett og slett tyder på at Nokia 8 leveres med altfor dårlig programvare.

Dermed blir karakteren deretter, men det vil overraske meg om det går veldig lang tid fra salgsstart til Nokia 8 er moden for en ny test. Spesielt såpass viktige områder som utbredte strømmetjenester, og kameraet som HMD/Nokia selv omtaler som et satsningsområde.

Oppdatert: Den opprinnelige engelske uttalelsen fra HMD Global.

«We are currently investigating the issue with the appropriate teams within HMD Global and our partners. We’re happy we could share a device with you on the day of the announcement, however these are early sample units and we are working on updates and improvements to be added to all devices prior to the sales starting.»

Til slutt

Hvis du er stor Nokia-fan er det ikke slik at Nokia 8 bør unngås for enhver pris. Som nevnt blir nok programvaren utbedret med tiden. Men skal man sammenlikne direkte mot produkter Nokia 8 konkurrerer med, har den rett og slett ikke noe særlig å stille opp med akkurat nå.

Jakter du på en telefon som allerede har knallbra programvare, og ytelse som står i stil til en ganske høy prislapp er modellene under sikre stikk:

HTC U11
HTCs comeback-mobil

HTC U11

fra 7387:-

HTC var strengt tatt aldri helt vekk, men de har ikke klart å skille seg nevneverdig ut de siste årene. Det gjør årets U11 ekstra morsom, for den klarer ikke bare å skille seg ut; den er også veldig god på de fleste vis. Dette er en lynende rask telefon. Den er tett, og den har en blank bakside i glass som er svært iøynefallende, der den endrer fargetoner etter lyset som reflekteres. Det er mulig å klemme på den om du vil utføre handlinger uten å ha begge hender ledige, og vel så viktig; kameraet er antakeligvis det eneste du finner i mobilbutikken der man kan krangle legitimt om hvilket som er best; Galaxy S8 eller U11.

LG G6
Heftig på budsjett?

LG G6

fra 4506:-

Den er ikke vanvittig billig, men fra 5000 kroner legger LGs inneværende toppmodell seg 1000-1500 kroner unna de fleste av konkurrentene. Og for det får du en telefon med knallbra kamera, vanntetting og skjerm som dekker hele forsiden. Skjermen støtter også HDR, som kan gi mer liv til serier og filmer på farten. Telefonen har ikke aller råeste prosessor på innsiden, men selv med fjorårets toppbrikke gir den en vesentlig kvassere opplevelse i apper og menyer enn Nokia 8 gjør. Og det er uansett vanskelig å finne apper som blir for tunge for LG G6.

Samsung Galaxy S8
Fortsatt den beste telefonen

Samsung Galaxy S8

Samsungs toppmodell heter Galaxy S8. I hvert fall en liten stund til - Galaxy Note 8 er ventet i slutten av måneden. Men til rett nord om 6000 kroner får du ett av de aller beste kameraene på mobilmarkedet i dag, du får en vanntett telefon og du får heldekkende HDR-skjerm som er i stand til å lyse godt opp - også om du strømmer seriene dine i en solseng. Ytelsen er knallbra, og mengden unyttige apper i Samsung-universet har gått ned. En telefon som har nesten alt, og en nesten like umulig konkurrent for Nokia 8.

Nokia 8 64GB
7.5
Bra

Nokia 8 64GB

sitat"Rimelig og kvikk toppmodell med kamera som skuffer litt."

Fordeler

 • Krysse av
  Velbygget
 • Krysse av
  De blanke modellene skiller seg litt ut
 • Krysse av
  Lader raskt
 • Krysse av
  Greit med lagring bygget inn
 • Krysse av
  Plass for minnekort
 • Krysse av
  Tåler å bli våt
 • Krysse av
  Lite utenomsnakk i menyene
 • Krysse av
  God målt ytelse

Ting å tenke på

 • Bytt
  Våkner tregt ved bruk av fingerleser
 • Bytt
  Autojustering av skjerm går i sirup
 • Bytt
  Skjermen blør litt lys langs kantene
annonse
Nokia 8 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager