Til hovedinnhold
TestToshiba Satellite P850

Toshibas
nye bærbare PC er en skikkelig arbeidshest

Men
det er tydelig at de har prøvd å spare penger.

[Hardware.no]: Det er mange som ønsker en pen, enkel og billig bærbar PC som går kjapt og som ikke er beregnet for spilling. Men ofte er det slik at du ikke får kjappe prosessorer uten et tilsvarende kjapt skjermkort som suger strøm, skaper varme, og koster deg litt ekstra.

For de med litt enklere behov har Toshiba lansert deres nye Satellite P850-serie. Denne leveres i fem ulike modeller som gir deg litt valgfrihet med tanke på størrelse på harddisk, mengde RAM, og om du ønsker et svakt dedikert skjermkort.

Modellen vi tar en kikk på i dag heter Toshiba Satellite P850-132. Denne maskinen skal i følge Toshiba selv være laget spesielt med multimedia for øyet. Av nøkkelfunksjoner nevner Toshiba god lyd med Harman/Kardon høyttalere, stilig design og bra ytelse.

For prisen på 6000 kroner er det mye konkurranse i markedet for bærbare datamaskiner. Det er derimot ikke så mange av disse som har like stort fokus på design som Toshiba Satellite P850, og kan tilby en såpass kraftig prosessor.

Mye for pengene

Toshiba prøver med Satellite P850 å nå ut til de som ønsker en pen og kjapp maskin som gir mye for pengene. Utgaven med firekjernet prosessor koster fra omtrent 5000 kroner i skrivende stund. Dette er blant de laveste prisene du finner på en maskin med en såpass kraftig prosessor.

Denne kraften kommer godt med dersom du driver tyngre multitasking med krevende programmer. Det integrerte skjermkortet gir deg derimot lite glede i nye og tunge spill, så er dette et krav må du se på maskiner med kraftige dedikerte skjermkort.

Det vi liker best med Toshiba Satellite P850 er den pene og gjennomtenkte designen. Vi setter også pris på god lyd fra høyttalerne, lite viftestøy og dugelig batteritid. Men vi bør også nevne at det for mange vil være litt for lav oppløsning på skjermen, som i tillegg har relativt dårlig bildekvalitet. Tastaturet og pekeplaten kunne også vært mye bedre.

Alt i alt er det ganske tydelig hva Toshiba har spart penger på for å gjøre Satellite P850 så billig som mulig, mens den fremdeles er en kraftig og pen datamaskin. Du må finne deg i en skjerm, tastatur og pekeplate som ikke er plukket fra øverste hylle. Dette betyr en del for oss, så det blir ikke et anbefalt-stempel her i dag. Men dersom dette ikke betyr så mye for deg er det få maskiner som gir såpass mye for pengene som Toshiba Satellite P850.

+  Mye for pengene
+  Pen design
+  God konstruksjonskvalitet
+  Gode høyttalere


-  Lavoppløst skjerm med dårlig bildekvalitet
-  Ikke komfortabelt tastatur og pekeplate
-  Treg medfølgende harddisk

Andre alternativer

I prisklassen på 5000 – 7000 kroner er det skummelt å anbefale kraftigere bærbare maskiner vi enda ikke har testet. Det du fort kan oppdage er at spesifikasjonene ser ganske bra ut, men at gjennomførelsen av maskinen er temmelig dårlig. Av denne grunn velger vi å ikke anbefale noen andre konkurrerende maskiner helt enda.

Dersom du til vanlig bruker ekstern skjerm, tastatur og mus er det ikke så farlig hvordan kvaliteten på disse delene av en bærbar maskin er. Og da er det lett å handle ut ifra spesifikasjoner alene. Vi anbefaler derimot å fysisk ha maskinen i hendene, eller i alle fall lese anmeldelser som påpeker hvordan maskinen føles, før du handler.

Vi kan ellers anbefale å ta en kikk i vår testavdeling for bærbare datamaskiner. Her finner du til en hver tid alle de bærbare maskinene vi har testet, og den laveste prisen i nettbutikkene. Glem heller ikke vår fulle oversikt over anbefalte maskiner, i anbefalings-seksjonen.

Har du en kommentar til denne testen, eller kanskje en anbefaling av en annen maskin i samme klasse? Bruk kommentarfeltet nedenfor og spre din visdom med resten av oss!

annonse