Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestJensen Scandinavia Buddy

Lyden i denne vil overraske deg

Jensen Scandinavia har utviklet sin egen minihøyttaler, og de har gjort en god jobb.

Jensen Scandinavia har utviklet sin egen lille høyttaler for Blutetooth-mobiler. Lyden er imponerende, sammenliknet med andre høyttalere i liknende format.

Høyttaleren heter Buddy, og da vi fikk den til test var den så fersk fra fabrikk at det fremdeles luktet lim av den.

Utfordrende marked

Selve høyttaleren er trukket med gummi, med en bølget metallgrill på fremsiden og baksiden. Vi må medgi at vi har sett produkter som ser atskillig mer eksklusive ut. I tillegg har vi sett, og hørt, ganske mange slike minihøyttalere de siste årene.

Med noen få unntak har de levert lyd som har vært preget av den kompakte designen – sammenklemt, sped og skurrende. De som ikke har gjort det, har vært dyre og påkostede modeller. Uansett er utvalget av kompakthøyttalereså stort, at det ikke er noen spøk å være nykommer.

Gjennomfarget gummi

Og her satt vi altså med enda en slik bluetooth minihøyttaler. 14 centimeter bred, 4,8 centimeter tykk, og 6 centimeter høy. Så liten at om du skal pakke den inn som en presang, så vil et gavepapir på størrelse med et A4-ark være stort nok i massevis.

Vi har en rosa, en gul, en blå, og en grønn høyttaler på bordet foran oss. Men flere av disse er vareprøver fra tidlig produksjon. De har ikke annet formål enn å vise hvordan lyden i høyttaleren har utviklet seg fra de første modellene ble produsert for hånd, og frem til den er klar for masseproduksjon. I butikken vil du i første omgang bare finne variantene sort, hvit, blå og rosa.

Enkelte av testeksemplarene er heller ikke vanntette. Det er greit for oss, for så kan vi plukke dem fra hverandre og se hvordan de ser ut inni.

Kompakt og solid samensatt

På innsiden finner vi to elementer som peker fremover, og ett litt større ovalt element som peker bakover. Elementene i front måler ca. 3 centimeter i diameter, mens den ovale høyttaleren som gir dypere toner er 3 centimeter høy og 6 centimeter bred.

Høyttaleren har et bølget metallgitter både på fronten og bak. Ellers er chassiset i en tykk gummi som blant annet sørger for at høyttaleren tåler en del juling. Innmaten er også kompakt og godt satt sammen, så forhåpentlig vil den tåle noen fall i gulvet før det begynner å rasle i komponenter.

Svært enkel å bruke

Kontrollene på Buddy er få og enkle. Du har en knapp som du bruker for å slå høyttaleren av eller på, et pluss-tegn for høyere lyd, og et minustegn for lavere lyd. I tillegg har du en start- og stopp-tast.

Skal du hoppe rundt i spillelistene, så gjør du det fra musikkappen på mobilen. Kontrollene på høyttaleren gjør bare det de sier de skal gjøre, så det er ingen vits i å forsøke med dobbelttrykk eller lange trykk i håp om å få frem andre funksjoner.

Tåler vann

Vi dusjet Buddy, uten at den tok skade av det. Etterpå badet vi den. Den virker fremdeles like bra.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Jensen Scandinavia hevder høyttaleren er vanntett. Det var den ikke første gang vi fikk se en prototyp på produktet. Vi har imidlertid både dusjet og badet vårt ferdige testeksemplar, og etter flere uker har vi ennå ikke funnet tegn på at høyttaleren har tatt skade av behandlingen. Etter badet var lyden riktig nok ikke særlig bra, men det gikk seg til når den fikk tørket opp.

Om vi bare ser på kriteriene design, batterikapasitet, funksjoner og batterikapasitet, er dette en høyttaler som vil vippe mellom tre og fire på terningen. Men når vi legger til kriteriene lyd og pris, blir resultatet ganske annerledes. Lyd er tross alt det viktigste ved en høyttaler som dette, og her får du svært mye for pengene.

Begrenset volum

Kontrollene er enkle og gjør ikke mer enn de lover.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Når det er sagt, er ikke Buddy den høyttaleren som spiller aller høyest. Med så kompakte mål og en utgangseffekt på 5 watt er det naturlig vis begrenset hvor mye luft membranene kan flytte på. Desto mer gledelig er det at vi kan spille på høyeste nivå uten skurring eller forvrengning av lydbildet. På moderat volum låter det rett og slett imponerende. Billige Buddy leverer lyd som stiller kostbare Jawbone Jambox i skyggen.

Jawbone måler vi til 85 decibel på 50 cm avstand, Buddy måler vi til 84,5 decibel. Frekvensområdet høyttalerne leverer er det samme. Batterikapasiteten på nær 10 timer med ca. 50 prosent volum er også den samme. Men Buddy har et atskillig fyldigere lydbilde. Mens Jawbone er overraskende tung i bassen, størrelsen tatt i betraktning, og leverer fin og ren diskant, klarer Buddy å få frem hele spekteret og skape et fyldigere lydbilde med renere mellomtoner enn konkurrenten.

Begge disse høyttalerne er små, så plasseringen i forhold til vegger og underlag er viktig for lydbildet.

Mest lyd for pengene

En liten diode forteller at høyttaleren er tilkoblet eller klar for paring.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Når Jensen Scandinavias Buddy i tillegg koster under halvparten av det du må ut med for Jawbone Jambox, blir spørsmålet hvor mye du er villig til å betale for en lekrere design, og ekstrafunksjonen tale. Jawbone har mikrofon, og kan brukes som konferansehøyttaler – det kan ikke Buddy. I lystig lag er det selvsagt like greit at du slipper å få mobilsamtalene dine kringkastet over høyttaleren, men til konferansebruk er nettopp det hele vitsen.

Høyttaleren er lett å pare – bare slå den på og hold på hovedbryteren til en liten diode begynner å blinke blått. Så bruker du mobilen til å søke etter tilgjengelige Bluetooth-enheter. Den finner Buddy på lista, du velger denne, og vips er prosessen over. Men er du blant de som ikke en gang vet hvordan du skrur Bluetooth av eller på, så ville det vært en fordel med NFC-tilkobling. Da parer du enhetene bare ved å la dem berøre hverandre.

Vanntette kontakter

Høyttaleren har linjeinngang. Både denne og ladekontakten er vanntett, selv om det ikke er noen gummilokk over dem.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Buddy har aux-inngang, og ved hjelp av en liten kabel kan du bruke den som høyttaler til PC-en din. Det kan du også bruke Bluetooth til, men da får du forsinkelser i lyden. Det gjør ikke noe når du hører på musikk, men er avsindig irriterende om du ser på film.

Kabelen du trenger finner du i esken.

Anbefalt produkt

Den gode lyden, det faktum at høyttaleren tåler en del av både vann og juling trekker opp. Det gjør også den lave prisen. Dermed fremstår Buddy som et produkt vi ikke har vanskeligheter med å anbefale. Ta den med på reise, bruk den på kjøkkenbenken eller putt den i tursekken.

Og en annen ting vi liker; du kan ha den på nattbordet uten at den vekker deg midt på natten med en dyp stemme som forteller deg at batterinivået er lavt ...

Ser du etter en mobilhøyttaler til stua? Les hva vi skriver om Libratone Loop

Les også
TDK Wireless Sound Cube V513: Bluetooth-kube med trøkk
Les også
Logitech Mini Boombox: Minihøyttaler med trøkk
Les også
Jawbone Jambox
Les også
Jabra Freeway
Mer om
annonse