Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Wireless Display Adapter

Vi har testet Microsofts Chromecast-utfordrer

Nå kommer Microsofts trådløse skjermadapter til Norge, men leverer den varene? Les test og se video.

Espen Irwing Swang, Tek.no

Microsoft kommer denne måneden med sin egen adapter for trådløs tilkobling av eksterne skjermer. Dingsen har fått det selvforklarende navnet Microsoft Wireless Display Adapter, og minner om et litt forvokst USB-minne, der pluggen i enden ikke er USB, men HDMI. I enden har den riktig nok en kort ledning med USB-plugg, men denne er kun til for å skaffe adapteren strøm fra et USB-uttak.

Virker med Windows og Android

Når du kjøper adapteren får du med en kort HDMI-overgang som gjør tilkoblingen til mottaker mer fleksibel.

Når begge pluggene er koblet til sine respektive kontakter på mottakeren, er det svært enkelt å sette opp TV-en eller projektoren som ekstraskjerm for PC-en. Forutsetningen er at du har en PC med Wi-Fi og Windows 8.1, eller en smartmobil med Android 4.2.1 eller nyere.

Vi oppdaget snart at trådløs-verdenen fremdeles ikke er helt bekymringsløs. Hva som skjedde skal vi straks komme tilbake til.

Tilkoblingen er svært enkel. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Men først; tilkobling til TV-gikk greit. Adapteren er litt lenger enn konkurrenten Chromecast, men det følger med en kort HDMI-overgang som gjør at du får større fleksibilitet om HDMI-kontakten på TV-en sitter litt vanskelig til.

Oppsettet mot PC var heller ikke vanskelig. Et strøk fra høyre kant på skjermen, og menyen for å legge til enheter dukker opp. Så velger du «projiser», og «legg til en trådløs skjerm». Stort mer selvforklarende kan det knapt nok bli. Adapteren dukker opp på en liste, og har du flere adaptere velger du den som heter det samme som du ser på TV-en adapteren er koblet til.

Duplisere eller utvide arbeidsområdet

Etter tilkoblingen fungerer den ekstra skjermen på samme måte som en hvilken som helst annen skjerm du har koblet til PC-en. Nå kan du velge om den skal være lik PC-skjermen (duplikat), eller om den skal være en utvidelse av arbeidsområdet slik at du får to ulike skjermer å jobbe på. Du kan også velge å gjøre den trådløse skjermen til eneste skjerm, og i så fall blir skjermbildet på PC-en din sort.

Om du vil kan du koble en mobiltelefon til adapteren, og bruke TV-en som en kjempediger mobilskjerm. Forutsetningen er at mobilen din støtter teknologien Miracast, noe både Microsoft-mobiler og nyere Android-mobiler gjør.

Skår i gleden

Vi koblet til SAmsung Galaxy Note 4 uten noen problemer. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Nå høres det ut som om alt er bare fryd og gammen, men det er et par ting som kan skape skår i gleden.

Adapteren er var for forstyrrelser. Vi har mye rart koblet til TV-en, men det er vi nok ikke alene om. På TV-en i stua ble det for mye støy for adapteren, og bildet frøs, hakket, og skapte til tider kunstnerisk mosaikk av videoklippene vi forsøkte å kjøre. Når vi kjørte samme oppsett på en TV i et annet rom i huset, fungerte det imidlertid helt smertefritt.

Den andre utfordringen vi støtte på gjaldt tilkobling av mobiltelefon. Med støtte for Miracast kan adapteren vise alt som foregår på mobilskjermen. Men om du spiller video blir mobilskjermen sort, mens bildet vises på TV-en.

Det er greit nok – utfordringen ligger i at adapteren krever at mobilen har full støtte for HDCP. Dette er en kopibeskyttelse Intel brenner for, men som har liten praktisk nytte.

Vi hadde ingen problemer med å koble en Nokia Lumia 1320, Samsung Galaxy Note 4 eller Huawei Ascend M7 til adapteren, mens den nektet å la oss slippe til med Sony Xperia Z3 eller HTC Desire Eye. Apples produkter har heller ikke støtte for Wirelsess Display Adapter, men bruker sin egen standard AirPlay.

Om du primært skal bruke adapteren med en mobiltelefon, gjør du klokt i å sjekke at den faktisk virker med din mobil. For ordens skyld kan vi røpe at adapteren ikke virker med Windows RT, selv om du kjører Windows 8.1 på brettet.

Om du er redd for at andre skal «kapre» adapteren, kan du legge inn ett passord på den. Vi prøvde det, og det fungerte fint med PC-en. Men med passordbeskyttelsen aktivert fikk vi ikke koblet til noen mobiltelefoner.

Chromecast versus Microsoft Wireless Display Adapter

Chromecast til venstre, Microsoft Wireless Display Adapter til høyre. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Den største forskjellen mellom Microsofts løsning med Wireless Display Adapter, og Googles løsning med Chromecast, er at Chromecast som et utgangspunkt ikke kan kjøre et hvilket som helst PC-bilde, men viser innhold som PC-en kjører i nettleseren til Google, eller i egne apper med støtte for Chromecast.

Det finnes et knep som lar deg klone skjermbildet fra en PC til Chromecast, men da snakker vi om en eksperimentell funksjon som er ustabil, og ikke på noen måte like enkel som Microsoft Wireless Display Adapter. Du trenger heller ikke å konfigurere nettverkstilkoblingen til Wireless Display Adapter, slik du må på Chromecast. Chromecast lar deg heller ikke utvide skrivebordet på PC-en.

Microsoft Display Wireless Adapter virker uten at du må installere eller tilpasse noe som helst. Du kan fortsette å surfe på nettet, selv om du bruker adapteren.

Men Chromecast er billigere, og virker også med Android-mobilene vi ikke fikk koblet til adapteren fra Microsoft.

Adapteren fra Microsoft er en erstatning for HDMI-kabelen, og har ikke egne apper, slik Apple-TV og Amazons Fire TV Stick har. Rekkevidden er oppgitt til ca. 7 meter.

Rimelig

Wireless Display Adapter koster ifølge Microsoft 599 kroner. Et søk på Prisguide viser at du kan få den rundt 50-lappen billigere enn dette. Til denne prisen får du en adapter som gjør det superenkelt å knytte en ekstra skjerm trådløst til en PC. En HDMI-kabel er ikke så fryktelig mye rimeligere, og begrenser bevegelsesfriheten din på en helt annen måte enn den trådløse adapteren.

Les mer om trådløs overføring av lyd og bilde fra PC, mobil og nettbrett:
Slik får du bildet trådløst fra PC, mobil og nettbrett »

Her kan du se hvordan det fungerer i praksis:

Microsoft Wireless Adapter CG4-00004
7
Bra
Anbefalt

Microsoft Wireless Adapter CG4-00004

7
Bra

Fordeler

  • +
    Svært enkel oppkobling
  • +
    Gir mulighet for utvidet skrivebord
  • +
    Støtter mange mobiltelefoner og nettbrett, i tillegg til PC
  • +
    Fornuftig pris

Ting å tenke på

  • Kjører ikke selvstendige apper
  • Kort ledning til strømforsyning.
  • Blir lett forstyrret av signalstøy
annonse