Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestBose QuietComfort 20i støykanselerende ørepropper

Bose' støykanselerende propper gir følelsen av å bo i en boble

Med disse kan verden rundt seile sin egen sjø.

Støykanselerende musikkutstyr er i vinden som aldri før. At dette har sammenheng med at stadig flere lempes ut i støyende kontorlandskap, over på fulle tog og busser, eller tar fatt på hyppigere og lengre flyreiser enn tidligere, er vel ikke en så aller verst teori.

Bose’ ørepropper QuietComfort 20i er langt fra noen produktnyhet, men etter at vi ble så glade i storebroren, QuietComfort 25 i fjor høst, måtte vi bare sjekke hva vi så langt kunne ha oversett. Det er jo ikke alltid like praktisk å dra rundt på store hodetelefoner. Kunne de mer reisevennlige øreproppene være noe å begjære for pendlere eller kontorrotter?

Vel, som vi kommer tilbake til så skaffer du deg ikke QC 20i for å nyte musikken din en fredagskveld. Du kan imidlertid komme til å skaffe deg et par av helt andre årsaker, primært fordi du er lei den konstante støyen rundt deg.

Første møte

Kontrollenheten, fjernkontrollen og proppene, med sin spesielle StayHear-utforming. Foto: Bose

Det var uten musikk på ørene, men med en sitrende spenning og stor forventning undertegnede aktiverte støykanseleringmodusen første gang. I løpet av et sekund kom den omsluttende følelsen av å ha stukket hodet under vann.

Jeg hadde gått fra å være en deltaker til å bli nærmest en observator av pendlerlivet på morgentoget.

Gliset som meldte seg var umulig å skjule hos undertegnede mens jeg betraktet mannen med Koss Porta Pro-klokker midt i mot. Mens han utenksomt delte sin musikk med hele kupéen, hadde jeg oppdaget en måte å flykte fra både hans gangster-rap og den øvrige søvnige atmosfæren ombord.

All den tidligere umerkbare støyen var også borte. Det var en nesten nifs følelse, så det tok ikke mange sekundene før støykanselleringsfunksjonen ble deaktivert. Da kun for å oppdage at toget er et utrolig bråkete fremkomstmiddel. Det nærmest tornadoliknende ventilasjonsanlegget hveste i vei, elmotoren hvinte og akselererte, og skinnegangen – hadde noen erstattet den silkemyke skinnegangen som tidligere hadde gitt følelsen av å flyte gjennom landskapet – med grovkortet sand som skrapte mot hjulene?

Etter å ha vært omsluttet av stillhet kun forstyrret av en jevn men lav elektronisk sus, som er en bivirkning av den aktive støykanseleringen, oppdager en raskt hvor støyende verden er. Biler, sykkelhjul, gatemusikanter, trafikklys, tastaturer, og selv vinden. – Alt lager lyd, men det er ikke før etter å ha kommet ut av boblen QC 20i lager rundt en at en virkelig oppdager bråket disse elementene steller i stand.

Stemmer er som kryptonitt

Et raskt trykk på den medfølgende kontrollenhetens bryter og du omsluttes altså av ro. Bare ikke gå i fella som kontorlandskap-fersking og tro QC 20i vil blokke ut kaklingen til sidemannen, selgeren med den skingrende stemmen fra andre siden av lokalet eller låten av ørten tastaturer som blir fillebanket. For her går grensen. Stemmer og høyfrekvente lyder er QC 20i’s kryptonitt.

Noe redusert blir stemmer og andre høyfrekvente lyder likevel med støykanseleringen påslått, og om du supplerer med litt rolig bakgrunnsmusikk kan du komme et godt stykke på ønsket vei mot et roligere arbeidsmiljø.

Selv om QC 20i ikke treffer innertieren når det kommer til demping av stemmer er det jo mange andre elementer som kan være forstyrrende når du prøver å slappe av på vei hjem fra jobb, reiser over Atlanteren eller mens du arbeider. Den jevne lavmælte lyden av aircondition-anlegget på kontoret kan du for eksempel gjøre til et fjernt minne ved å aktivere støydempefunksjonen. Det samme kan sies om motorduren på flyet og anleggsmaskinene utenfor vinduet så vel som viftesuset fra datamaskinen.

Proppene er ment for å gi en mulighet til å slappe av eller konsentrere seg, men de kan også benyttes mens en jogger –, dog, de er ikke vanntette, – eller beveger seg rundt i byen. Gjennom en egen funksjon på fjernkontrollen, som lar iPhone-eiere ta telefonen og bytte låter, kan du også aktivere den såkalte oppmerksomhetsmodusen. Denne slipper igjennom akkurat nok lyd slik at du kan ferdes sikkert i trafikken eller lytte etter annonseringer på tog eller fly – samtidig som lyden ikke lider noen skade og støyen fortsatt reduseres noe.

Enkelte synes det er ubehagelig å ha på seg lydisolerende ørepropper mens de er i aktivitet da de gir en slags innestengt vakumfølelse. Om du tilhører denne gruppen har ikke QC 20i noe nytt å bringe til bordet for deg.

Komfort og design

Silikonavstøpning beveger seg ikke bare inn i øregangen men også oppover slik at en liten bøyle legger seg under øremuslingen din. Proppene sitter dermed bedre fast. Foto: Bose

Selve øreproppene ser nokså spesielle ut, med silikonavstøpning som ikke bare beveger seg inn i øregangen men også oppover slik at en liten bøyle legger seg under øremuslingen din. Dette bidrar til at proppene sitter bedre og ikke hopper ut så lett om du beveger på hodet. Naturlig nok heter da også disse øretippene «Stay Hear».

StayHear-tippene kommer i tre ulike størrelser. Dermed kan du være trygg på at du finner en som sitter komfortabelt i ditt øre enten du har små øreganger eller store. Om lydbildet forandrer seg ut ifra hvilken tipp du velger er det i så fall minimalt. Kanskje ble bassen noe tydeligere med de største proppene, noe som i og for seg er logisk siden proppene får en større kontaktflate mot øregangen, samt at det større presset skaper et større trykk.

Når det gjelder selve komforten har vi lite å utsette på proppene. Etter at du har funnet din størrelse på StayHear-tippene vil du nok, som oss, konstatere at proppene som fulgte med for eksempel iPhonen din er aldeles horrible og aldri igjen skal så mye som i nærheten av øret ditt.

Over tid, altså mer enn en time av gangen, merker vi likevel at det frister med en pause og at det begynner å sprenge litt i øret. Alt som da skal til er bare et lite avbrekk på fem minutter, så er alt fint igjen.

Om proppene til QC 20i er mer eller mindre komfortable enn øreklokkene QC 25 er vanskelig å si, men kanskje stikker sistnevnte av med seieren over tid – til tross for at en bøyle også kan presse godt på knollen etter noen timer.

Låter greit

Som du kanskje skjønner har vi ved flere anledninger i vår testperiode dempet Spotify og bare nytt stillheten. Men, selvsagt har vi også spilt musikk. Mest på rolig nivå, som passer mens en jobber, men andre ganger på et langt voldsommere volum. Det har ført oss til følgende dom over lyden:

Lyden er helt OK. Verken mer eller mindre. Normalt er ikke diskanten like frigjort som vi helst skulle ønske. På enkelte høyfrekvente partier, og da spesielt vokaler, blir imidlertid diskanten litt for åpen og nærmest skingrende slik at du må dempe volumet fordi ørene dine skjelver.

Lyden blir aldri veldig engasjerende med QC 20i, men så kjøper du heller ikke støykanselerende ørepropper for å oppleve nirvana med platesamlingen din. Til den raske togturen, som kompis gjennom arbeidsagen eller til flyturen, vil du helt sikkert si deg tilfreds med lydbildet. Ikke når du tenker på at du kunne fått samme eller bedre lydkvalitet i billigpropper til 500 kroner, men fordi du får helt grei lyd som en bonus oppå en lyddemping som du neppe vil være foruten igjen ved neste reise.

Sjekket mot det rimeligere og åpne hodetelefonsettet Sennheiser HD 555 kan testlåtene, spesielt de med mye vokaler, lyttes til på langt høyere volum uten at du blir sliten i ørene.

Bassen vil vi trekke frem som en vinner på QC 20i. Den blir nemlig ganske så god når volumet jekkes opp, men da sliter på sin side diskanten igjen.

Øreproppene henter energien de trenger for å drive støykanseleringen fra det innebygde batteriet i kontrollmodulen. Om dette lades ut kan du fortsatt høre på musikk, men det er tydelig at en viss prosessering skjer inne i kontrollmodulen som ikke bare har med støydempingen å gjøre. Lyden blir merkbart mer monoton samtidig som diskanten og trykket kollapser uten tilført energi.

Dette burde i grunn være OK, for batterikapasiteten er på gode 16 timer og det er en smal sak å lade opp batteriet med den medfølgende micro-USB-laderen. Vi savner likevel en strømsparefunksjon. Slik ståa er i dag holder det ikke å nappe ut proppene fra ørene og gå av toget eller stikke til lunch. Du må selv passe på å slå av støykanseleringfunksjonen med bryteren på kontrollmodulen. Dette tar tid å vende seg til å huske på, og det grønne aktivitetslyset til tross, det har skjedd mer enn én gang at proppene har blitt lagt i sekken etter bruk for så å være ladet ut når de ble fisket opp neste gang.

Kontrollmodulen med batteriet måler bare ni ganger tre centimeter. Likevel må det nevnes at den stadig virker å være i veien. Hver gang vi fisker etter telefonen vår i lommen drar vi den med oss, og det blir litt ekstra styr når ikke bare én, men to rektangulære klosser skal ned i lommen igjen. Om bare kontrollmodulen ikke hadde sittet så nær minijacken kunne det vært lettere å håndtere den og avspilleren din separat.

Konklusjon

sitat"Bare QuietComfort-eiere og Lars Monsen vet hva ekte stillhet er."

Du får langt mer lyd for pengene fra andre propper uten aktiv støykanselering. Mens vi liker bassen godt, skuffer diskanten og vokaler blir slitsomme på høyt volum.

Det er likevel ikke kun for lyden du kjøper Bose QuietComfort 20i. De fjerner nemlig lavfrekvent støy som en gud. Når de også tar lite plass, har grei batteritid, er enkle å betjene, gode å bære og lekker lite lyd, da tenker vi at prisen på rett over 2000 kroner blir noe lettere å takle. At proppene ikke klarer å stenge ute stemmer så godt må du imidlertid leve med, men om dette er hovedmålet ditt får du heller ta en tur på felleskjøpet. Der har de supre lydisolerende klokker.

Om du vurderer et par støykanselerende propper eller telefoner er det ikke så lett å komme med én spesifikk modellanbefaling. Hvis du derimot har bestemt deg for Bose, da blir det lettere. Etter å ha testet både QC 20i-proppene og QC 25, synes vi de låter omtrent likt. Dermed er det klart at bruksområdet ditt er det som bør bestemme hvilket sett du går for.

Plukk øreproppene om du vil ha dem med deg rundt i lomma, eller om du liker å ha musikken din for deg selv. Proppene lekker nemlig langt, langt mindre lyd enn hodetelefonene. Dessuten er det bare øreproppene som har oppmerksomhetsmodusen. Hodetelefonene velger du på sin side om ørene dine blir raskt sliten av propper.

Det er en del småtteri som gjør at CQ 20i ikke får vårt anbefaltmerke. For det første er prisen stiv. Byggkvaliteten er heller ikke så god at vi følte vi satt med ørepropper til over 2000 kroner.

Til tross for småplukk er vi likevel av den oppfatning at du som pendler eller kontoransatt skylder deg selv å gi Bose QuietComfort 20i – eller et et annet par med støykanselerende hodetelefoner for den saks skyld – et skikkelig forsøk.

Tross alt: Bare QuietComfort-eiere og Lars Monsen vet hva ekte stillhet er.

Les også
Denon AH-MM400: Vakre hodetelefoner med himmelsk lyd
Les også
ACS Evoke: Disse ørepluggene kan gi deg en heftig lydopplevelse på farten
Les også
Smarte strømkuber
Les også
Vinn et par heftige skreddersydde øreplugger
Les også
Vi har kåret årets lyd- og bildeprodukter
Les også
Plantronics BackBeat PRO: Utfordrer Bose med trådløse hodetelefoner
Les også
Samsung Level-Over: Komfortable støydempede hodetelefoner fra Samsung
Les også
Bose QuietComfort 25: Den nye kongen av støydemping
annonse