De beste GPS-mobilene
Totalt finnes det litt over 100 mobiltelefoner som støtter våre hjemlige mobilnett og har GPS innbygget. Her har vi konsentrert oss om de mest aktuelle modellene.
Navigasjonsløsning: Tomtom 6
Denne mobiltelefonen bruker TomToms programvare, og er den som kommer best ut i vår test av GPS-mobiler. Rask fiksering og mange funksjoner trekker opp, men like viktig er det at programvaren gir enkle og presise kart med tydelig veiledning og få merkelige rutevalg.
Skjermen er trykkfølsom, og alle funksjoer styres med fingertuppen. Nå skal du ikke betjene GPS-en mens du kjører, men vel vitende om at det er nettopp det de fleste gjør, så setter vi pris på at våre medtraffikanter i det minste gjør det på en så lite distraherende måte som mulig.
Ulempen med denne løsningen er at den koster flesk. Ikke bare må du ha en av markedets dyreste mobiltelefoner, men programvaren som er installert gir deg ikke tilgang til mer enn ett bykart. Med andre ord må du kjøpe kartpakken i tillegg til mobiltelefonen.
Det samme gjelder for de øvrige HTC-modellene, med unntak av HTC P3300, som ble levert i en variant med hele Europa installert.
Det finnes også en rimeligere løsning der HTC leverer en telefon med enklere spesifikasjoner, men med de samme GPS-egenskapene.
Pluss: Mange funksjoner, stor skjerm, presis kartgjengivelse, gode rutevalg, enkle ikonbaserte menyer.
Minus: Høy pris, dårlig batterikapasitet.
Les mer om HTCs øvrige GPS-mobiler her:
HTC Touch Cruise
HTC P3300
HTC P3470
HTC Advantage X7500
HTC P6500
Mitac Mio A501
Navigasjonsløsning: MioMaps v3.2
Mios navigasjonsmobil har vært på markedet en stund. Som navigasjonsmobil er den svært god, med store ikoner og trykkfølsom skjerm, noe som gjør det lett å betjene navigasjonsprogrammet.
Kartene er gode, og rutekalkulering går raskt. Vi opplever også veiviseren som presis når vi er ute og kjører. Her kan du velge mellom en rekke måter å presentere kartet på, og det ser oversiktelig og pent ut.
Kartene følger med på en 2GB minnebrikke, og flere kart kan legges til fra en medfølgende DVD.
Men vi savner en enkel måte å sende posisjonen vår på til andre.
Som mobiltelefon er A501 ikke mye å skryte av, og vi synes det blir litt for tungvint å ringe med telefonen, særlig mens vi kjører bil. Men Mio skal ha ros for at de leverer mobiltelefonen med bilholder og 12V ladekabel.
Pluss: Stor trykkfølsom skjerm, fartsgrense vises på skjermen, tydelige kart med mye informasjon, bilholder og lader inkludert.
Minus: Begynner å bli utdatert. Svak telefondel. Ikke deling av posisjon.
Nokia 6110 Navigation
Navigasjonsløsning: Route66
Rett ut av boksen navigasjonsmobil med programmet ferdig integrert. Dette er en Series60-mobil, så om du ønsker det kan du installere alternative GPS-løsninger i tillegg til den medfølgende Route66-løsningen.
Telefonen er av skyvetypen, og ikke av de slankeste på markedet. I bilen fungerer den godt som veiviser. Innbygget lyssensor i mobilen gjør at du får nattfarger på kartene ikke bare om natten, men også om du kjører inn i en tunell eller annet mørklagt område.
Det vi undrer oss litt over er at denne mobiltelefonen ikke leveres med holder til bilen, ettersom du er avhengig av en slik for å kunne bruke bilnavigasjonen. Dette er tross alt en dedikert GPS-mobil med egen knapp for direkte tilgang til navigasjonsprogrammet.
Ellers er vi godt fornøyd med den innbygde høyttaleren, og med hastigheten på ruteoppdateringer. Men vi kunne ønsket at programmet var litt mer logisk. Når vi velger å avvike fra ruten telefonen har satt opp, så er det antakelig for å velge en annen vei, ikke for at telefonen skal mase om at vi må snu for å komme tilbake på ruten vi forlot.
Pluss: Virker rett ut av esken. Enkle søkefunksjoner, bra informasjon.
Minus: Noen pussige rutevalg. Vanskelig å oppdatere kart.
Navigasjonsløsning: Nokia Maps 2.0
Mobiltelefonene i Nokias N-serie har alle mulighet for å kjøre Nokia Maps. Men husk å oppdatere programvaren i mobilen så du får versjon 2.0 av programmet.
Nokia-telefonene med innbygget GPS har skjermoppløsning på 240x320 punkter, noe som er tilstrekkelig til at detaljene kommer godt frem. Vi har ved enkelte anledninger opplevd at det kan ta lang tid å finne egen posisjon. Modellen E90 kan vise navigasjonen i full skjermbredde på den innvendige skjermen.
Før du kan bruke navigasjonsløsningen må du aktivere denne ved å kjøpe en lisens. Du kan velge mellom ulike lisenser, men må velge mellom ulike regioner. Bestiller du Vest-Europa, så må du ha tilleggslisens for å bruke løsningen i nærliggende land som Tsjekkia.
Til gjengjeld kan du kjøpe ukeslisens på et begrenset område og betale over mobilregningen.
Stemmenavigasjonen er god, og mulighet for å søke i byguider, som kjøpes separat ved hjelp av telefonen, trekker opp. Men å betjene GPS-løsningen i fart er direkte livsfarlig, ettersom du må åpne mobilen og forholde deg til mobiltastaturet for å legge inn data eller endre instillinger.
Dessuten savner vi fotoboksvarsling.
Les mer om Nokias øvrige GPS-modeller her:
Nokia N95
Nokia E90
Sony Ericsson C702
Navigasjonsløsning: Wayfinder
Sony Ericssons nye navigasjonsmobil C702, er rask til å finne posisjonen, og om du vil ha alternativer til Wayfinder finnes Googlemaps installert på telefonen. Men Googlemaps er ingen fullverdig navigasjonsløsning.
C702 er dessuten den eneste av GPS-mobilene vi ser på her, som også er bygget for å tåle utendørs bruk.
Den klare og lyssterke skjermen duger godt også i sollys, og telefonen er en av de beste når det gjelder batterikapasitet ved navigering til fots.
At du i tillegg kan geotagge bildene du tar med kameraet (3,2 MP) er et pluss. Bildene kan du laste opp til nett, og finne igjen på Google Maps (ikke på Wayfinder-kartene).
Den største svakheten synes vi er at all navigasjon opphører når det kommer inn samtaler. Først når du har sluttet å snakke kan du kjøre videre. Dessuten er du avhengig av mobildekning for at systemet skal virke. Gatenavn er skrevet med så liten skrift at det er direkte trafikkfarlig å prøve å tyde dem.
Nettsiden mywayfinder.com gir tilgang til ekstrainnhold som vær og fotoboksvarsel, i tillegg til at du kan sette opp en tjeneste som lar deg spore mobilen på Google Earth.
Nettløsningen fungerer godt, og bytter du mobil kan du ta abonnementet ditt med deg på en enkel måte.
Pluss: Oppdaterte kart, bra grafikk, rask oppdatering, sanntidssporing, god logg.
Minus: Krever GPRS-forbindelse. Noen merkelige rutevalg, liten skrift. Litt vrient å sette opp fotoboksvarsling.
Navigasjonsløsning: Garmin Mobile XT
Dette er en businessmobil med qwerty-tastatur og stor trykkfølsom skjerm. Ikke alle er like begeistret for at Samsung har valgt en kvadratisk skjerm, men med oppløsning på 320x320 punkter har den en skjerm som er godt egnet for navigasjon.
Løsningen som er valgt er Garmin, og ligger på det medfølgende minnekortet. Men pass på om du skal bytte minnekort – det er nemlig ikke noen enkel jobb å kopiere informasjonen fra det medfølgende kortet over på et nytt og større kort, fordi filene er kopibeskyttet.
Det er greit å finne frem med denne kartløsningen på i780. Stemmen høres godt, og telefonen finner sin posisjon på noen sekunder.
Den største svakheten med denne som GPS-enhet oppdager du når du beveger deg til fots. Du skal nemlig ikke legge ut på langtur uten å ha sørget for å ha med mange ekstra batterier.
Pluss: Enkle søkefunksjoner, trykkfølsom og lettlest skjerm, rask fiksering.
Minus: Spiser batterier, 3D-kartene gir feil inntrykk av avstander.
Navigasjonsløsning: Wayfinder
Dette er en mobiltelefon der vi får inntrykk av at GPS-navigasjon er noe som ble puttet i esken etterpå, fordi en av de viktigste konkurrentene hadde det. Så er også selve GPS-mottakeren ikke integrert, men leveres ved siden av, i form av en liten Bluetooth-dongel på størrelse med en standard USB-minneplugg.
Løsningen fungerer like vel bra, ikke minst fordi P1 er en mobiltelefon med ganske stor og trykkfølsom skjerm.
P1 trenger ikke være plassert i frontruten, ettersom det holder at GPS-antennen er det. Men plasserer du mobiltelefonen for langt ned på instrumentpanelet må du flytte blikket mye for å følge med på ruteanvisnigen. Veitrafikkloven sier uansett at mobiltelefonen skal være plassert nærmest mulig synsfeltet.
Med separat GPS må du huske å lade begge enheter før du legger ut på tur. På lange kjørerturer vil du bli nødt til å lade begge enhetene etter tur, med mindre du har to 12V-uttak i bilen.
Bruker du Wayfinder til fots kan du bære GPS-en om halsen (bånd følger med) og ha telefonen i lomma. På den måten kan du bruke sporingsfunksjonen uten å være redd for at mobilen kommer i le for satellitt-dekningen.
Fotoboksvarling kan kjøpes separat.
Pluss: Stor og tydelig skjerm, live sporing
Minus: Høy pris, litt liten skrift. Svak batterikapasitet. Ikke innbygget GPS-mottaker . Krever GPRS-forbindelse.
Disse telefonene leveres nå med GPS og navigasjon installert:
Nokia N95
Nokia N95 8GB
Nokia E90
Nokia N82
Nokia 6110 Navigator
HTC TyTN II
HTC Touch Cruise
HTC P3300
HTC P3470
HTC Advantage X7500
HTC P6500
HP iPAQ hw6915
Sony Ericsson C702
Samsung i780
Mitac Mio A501
I tillegg leveres Sony Ericsson P1 med navigasjonsprogram og ekstern GPS-mottaker i salgspakken. Motorola Q9 (Windows Mobile 6.0) kan også leveres med ferdig installert navigasjonsprogram og ekstern GPS.
Det er ventet flere nye GPS-modeller i nær fremtid. Blant disse er Sony Ericsson W760 og Nokiamodellene N78 og N96 og ikke minst Windows-modellene HTC Diamond Sony Ericsson X1. Garmin har annonsert sin egen GPS-mobil som de kaller Nüviphone, men vi venter fremdeles på en slippdato for denne modellen.