TestSamsung UE55H8005

Samsungs entusiast-TV er en fryd å bruke

Samtidig er bildekvaliteten helt på topp.

Nytt design og god brukervennlighet

Det første innblikket i hva vi har i vente på TV-fronten her på berget, får vi når verdens største forbrukermesse rulles i gang i Las Vegas hvert år. I starten av januar åpnes messedørene slik at vi får se hva de største produsentene har i ermet.

I år var det buede skjermer som sto på menyen, og i motsetning til de gamle gode bilderørs-TV-ene som var buet fra deg, skal de nye flatskjermene nå slynge seg rundt deg. Vi fikk en smakebit på en rekke av modellene som var i vente, der blant annet Samsung viste frem sin nye 8000-serie. Denne serien fikk vi et nytt møte med da vi var en tur i Stockholm for å ta en kikk på alle modellene som kommer fra selskapet i år.

Nå har vi fått inn 55UEH8005 til test, oppfølgeren til det som har vært en populær serie fra Samsung her til lands de siste årene. For å holde seg til trenden har selskapet nå altså valgt å bue sin nye 8000-serie, samtidig som de har gjort en rekke andre forandringer. Det slår oss som litt dristig å skulle gjøre en slik endring på en TV som på mange måter er selskapets entusiast-modell for folk flest, kun slått av de kommende 4K-modellene – men i dag skal vi se hvordan denne nye modellen duger.

Den buede formen tar seg godt ut i stua

Rammene på H8005. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Samsungs 8000-serie har vært en av trendsetterne når det kommer til designen på TV-er. Allerede med UE55D8005 var fokuset rettet mot et slankt ytre der rammene skulle være tynnest mulig. Grunnen til at de i år har tatt steget videre til å bue skjermen, er at sidene av skjermen skal ha den samme avstanden til øynene dine, som midten av skjermen får når du sitter rett foran den.

Ved å bue skjermen har dog TV-en blitt noe mer «lubben», der rammene rundt skjermen er noe bredere. TV-en er også litt tykkere enn før; totalt rundt fire – fem centimeter. Rammene er på ingen måte ruvende, men er heller ikke så tynne at du ikke legger merke til dem. Den fremre delen av rammen er i sort plast, men delen av rammen som omslutter ytterkanten er i børstet aluminium.

Foten til H8005.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

En liten detalj som vi synes er med å sprite opp helhetsinntrykket er en blank tynn list som sitter på den nederste delen rammen. Denne blir gradvis tykkere jo nærmere midten av skjermen du kommer, der du til slutt blir møtt av Samsung-logoen med en slank lysstripe i underkant.

Foten som følger med H8005 er laget i plast og er lakkert i krom, og er litt kraftigere buet enn selve TV-en slik at den skal være mer stabil. Det kan være verdt å merke seg at denne foten ikke gir deg noen mulighet til å dreie skjermen sideveis. Forøvrig kan denne TV-en henges på veggen til tross for at den er buet.

Brukervennlig som aldri før

Samsung fortsetter med å videreutvikle sitt brukergrensesnitt, og årets utgave er den beste vi har testet hittil. Fellesnevneren for årets utgave er at den er gjort mer stilren, oversiktlig og ikke minst raskt i bruk.

Trykker du på Smart Hub-knappen på fjernkontrollen får du opp en smal linje nederst i bildet som gir deg de ti mest brukte valgene du har vært innom den siste tiden. Over denne linjen er det en liten stripe på midten som viser tre ikoner. Klikker du deg inn her får du opp et av i alt tre skjermbilder med oversikt over ulike kategorier. Den ene kategorien tar for seg alle appene som er installert fra fabrikk, og ved å trykke på kategorifanen som du finner i nedre del av bildet, kommer du videre til appbutikken hvor du har et rikt utvalg av applikasjoner du kan legge til. Her er underkategoriene sortert for å gjøre det enklere å finne frem til det du er på jakt etter. Den andre kategorien tar seg av hva som finnes av tilgjengelig innhold på ditt lokale nettverk, mens den siste kategorien tar for seg de mest populære programmene du liker å se på.

Den nye fjernkontrollen til H8005 kan brukes til å peke mot TV-en.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Årets nye 8000-serie har også fått grovere skyts under panseret, det selskapet kaller en Quadcore+ prosessor, og den nye prosessorkraften gjør at apper er langt raskere i bruk enn tidligere. Blant annet tar det kun noen få sekunder før TV-en har fyret opp Netflix-appen slik at den er klar til bruk.

Via Multimedia-katalogen kan du finne alt fra YouTube-snutter til filer som deles via andre enheter på samme hjemmenettverk. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Med mer krefter er det mer aktuelt å bruke de interaktive løsningene, og for å gjøre brukeropplevelsen enda et hakk bedre har Samsung forandret på fjernkontrollen til årets modeller.

I esken får du med to kontroller, der den ene er en tradisjonell variant med tallknapper. Men det er den andre kontrollen som er den mest spennende. LG har frem til nå vært alene om å tilby en fjernkontroll som lar deg peke direkte mot TV-en på samme måte som med en Nintendo Wii-kontroll. I år hiver Samsung seg på denne bølgen, og de lykkes godt med sitt første forsøk. Kontrollen er hendig liten sak som har de knappene du bruker aller mest. Skulle det mangle noe valg har du en egen knapp som gir deg en utvidet hurtigmeny i venstre bildekant på TV-en. Når du peker på skjermen med fjernkontrollen kommer det opp en dus prikk på skjermen, og nøyaktigheten kan du justere etter egen smak i menyen.

Med delt skjerm kan du for eksempel sjekke været samtidig som filmen du ser på ruller i bakgrunn. Her kan du også se to programmer samtidig om du tar i bruk begge kortleserne i TV-en.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Samsung har også lagt til et par finurlige funksjoner som vi synes er greie å nevne. Med 8005-modellen kan du nå dele opp skjerm slik at du for eksempel kan ha YouTube eller Facebook ved siden av programmet du ser på. Et lite minus med denne funksjonen er at ikke alle apper støtter denne funksjonen, deriblant Netflix. Det er også en ny funksjon som kan være hendig når du ser fotballkamper. Her merker TV-en høydepunkter i kampen for deg ved å ta utgangpunkt i lyden fra sendingen, der en økning i støynivået indikerer et mål eller lignende. Det er også fullt mulig å legge inn slike merker selv manuelt via fjernkontrollen. Ved at skjermen setter opp disse høydepunktene kan du altså spole deg frem og se mål og sjanser på en enkel måte.