Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia Lumia 1020

Er Lumia 1020 den beste kameramobilen?

Vi har satt 41 megapiksel-mobilen på prøve.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Sjelden har vi hatt større forventninger til en Windows Phone-mobil, enn vi hadde til Lumia 1020. Det til tross for at Lumia 1020 i all hovedsak deler de tekniske spesifikasjonene med Lumia 920 og 925.

Årsaken til de høye forventningene er selvfølgelig kameraet. Lumia 1020 er Nokias første Windows-telefon som benytter 41 megapiksel-kameraet Nokia først introduserte med Symbian-mobilen Nokia 808 PureView i fjor – riktignok en litt modifisert utgave, noe vi skal komme tilbake til.

Med 41 megapiksler, en gigantisk bildebrikke, seks linseelementer og optisk bildestabilisator lover Nokia bilder som skal overgå alt annet på mobilkamerafronten. På side tre i denne testen skal vi se nærmere på kameraet, og se hvordan det måler seg mot noen av konkurrentene.

Siden Lumia 925 og 1020 er nesten identiske telefoner teknisk sett og programvaremessig, har vi basert denne testen på Lumia 925-testen – med unntak av kameratestene på side 3.

Klikk her for å gå direkte til kameratesten »

Kul på midten

Nokia Lumia 1020 er ikke like slank og strømlinjeformet som Nokias Lumia 925-modell, som er laget i aluminium. Den ligner mer på Lumia 920, men har en forhøyning på noen millimeter der hvor kameraet befinner seg. Noen vil kanskje synes Lumia 1020 er litt stor og klumpete, men med unntak av forhøyningen til kameraet er den ikke så mye tykkere enn Lumia 925.

Nokia Lumia 1020. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Størrelsen på selve telefonen er omtrent som Nokia Lumia 925. Vekten er 19 gram høyere enn Lumia 925, men med en totalvekt på 158 gram er Lumia 1020 likevel ikke en veldig tung telefon. Vi sa at den gamle Lumia 920-modellen ligner utseendemessig, men den veier 185 gram og er dermed merkbart tyngre enn Lumia 1020.

Byggematerialet er den samme polykarbonat-plastvarianten som Nokia har brukt i mange tidligere modeller. Plasten er matt, og den gule versjonen vi testet virket lite utsatt for fingeravtrykk. Den fås også i svart eller hvitt. Telefonen har avrundede kanter, og ligger veldig godt i hånden.

Plastbaksiden kan ikke fjernes, og det er altså ikke noe utskiftbart batteri. SIM-kortet plasseres bak en luke øverst på telefonen.

Telefonen har tre knapper på høyre side. I tillegg til av/på-knapp og volumknapper, finner du også en dedikert kameraknapp. På toppen av telefonen har du i tillegg til den nevnte SIM-kortluken også en 3,5 mm hodetelefonutgang og en Micro-USB-kontakt.

Meget god skjerm

Skjermen er den samme 4,5-tommers AMOLED-varianten du finner i Lumia 925. Den har en oppløsning på 1280 x 768 punkter, og den er av den superfølsomme typen som fungerer selv om du har på deg hansker.

Bildekvaliteten på skjermen er meget god, med de sterke og fine farger vi etter hvert er blitt vant til fra AMOLED-skjermer. Innsynsvinkelen er svært god, og siden det er AMOLED blir også det som skal være svart på skjermen faktisk helt svart. Mange synes kanskje fargemetningen er i høyeste laget på AMOLED-skjermer, men selv om IPS LCD-skjermer kanskje kan ha noe mer korrekte farger, ser både bilder og video virkelig bra ut på Lumia 1020.

Brukergrensesnittet i Windows Phone 8.

Nyeste Windows Phone-versjon

Operativsystemet på telefonen er den såkalte Amber-varianten av Windows Phone 8. Denne oppdateringen inneholder en rekke småforbedringer her og der, som støtte for FM-radio, en app for å få oversikt over dataforbruket ditt, og bedre HTML-støtte i nettleseren. En annen nyhet er at du kan snu telefonen når den ringer for å skru av ringelyden.

En nyttig funksjon i Amber er at den viser klokken på skjermen selv om telefonen er låst. Tapper du to ganger på skjermen, våkner telefonen til live – og du kan skyve skjermbildet opp for å låse opp telefonen.

Windows Phone 8 er enkelt å bruke, og menyene er oversiktlige og greie. Du har en hovedskjerm med såkalte «fliser» (tiles) som er store og små firkanter som representerer de ulike appene på telefonen. Noen av flisene er aktive og kan vise informasjon fra appen den representerer. Du vil for eksempel kunne få informasjon om ny e-post. Flisene kan flyttes rundt, og du kan velge mellom tre størrelser på hver flis.

Sveiper du fra høyre mot venstre får du opp en liste med oversikt over alt som er innstallert på telefonen. Her kan du velge å feste de appene du ønsker som en flis på hovedskjermbildet.

I esken

  • Nokia Lumia 1020
  • Micro-USB-kabel
  • USB-lader, 1,5 A
  • Håndfrisett i samme farge som telefonen, med ekstra silikonpropper i ulike størrelser
  • Dokumentasjon
  • Verktøy for å ta ut SIM-kort

Teknologi og funksjoner

Det er egentlig ikke så veldig mye å si om de tekniske spesifikasjonene til Lumia 1020 – rent bortsett fra kameraet, som vi kommer tilbake til på neste side.

Spesifikasjonene er nesten som på Lumia 925 og 920, det vil si at du finner en Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960-systembrikke i telefonen, med en tokjerneprosessor på 1,5 GHz. Men det er 2 GB RAM i stedet for 1, som på Lumia 925.

Prosessoren er den kraftigste som brukes i Lumia-modellene. Den er ikke like kraftig som de som benyttes i de nyeste Android-modellene eller i iPhone 5S, men Windows Phone 8 er et lettdrevet operativsystem, noe som gjør at Lumia 1020 fremstår som en svært rask telefon når du bruker den. Menyer flyter jevnt og pent, og du vil sjelden oppleve rykk og napp på denne telefonen. Apper starter også kjapt, og ting som for eksempel rulling i nettsider flyter jevnt.

Telefonen er utstyrt med det meste av teknologi du forventer å finne i en toppmodell, inkludert NFC-støtte for mobilbetaling, trådløs overføring av informasjon eller enkel paring av for eksempel Bluetooth-høyttalere.

Dette er en 4G-telefon som støtter opptil 100 Mbps nedlasting og 50 Mbps opplasting – hvis du ikke har lavere begrensninger i 4G-abonnementet, noe man jo ofte har (40 Mbps er en vanlig begrensning i abonnementene til Telenor, mens begrensningen i andre tilfeller kan være så lav som 10 Mbps). Telefonen støtter også de raskeste 3G-hastighetene.

Les også: Dette må du tenke på før du bytter mobilabonnement

Batteritiden er oppgitt til 16 dager standby og 13,3 timer taletid på 3G. Vi opplevde batteritiden som bedre enn gjennomsnittet for smartmobiler, og brukte ofte telefonen helt opp mot et par dager mellom hver lading. Det til tross for at batteriet er på bare 2000 mAh.

Ikke mulig å utvide lagringsplassen

I likhet med Lumia 925 har heller ikke Lumia 1020 støtte for å bygge ut lagringsplassen med minnekort. Heldigvis er det 32 GB lagringsplass innebygget, mot 16 GB på Lumia 925. Men kameraet i telefonen lagrer to bilder, ett på 38 og ett på 5 megapiksler – alternativt ett på 34 og ett på 5 megapiksler hvis du tar bilder i 16:9-format. Hvert høyoppløselige bilder tar 10-15 megabyte lagringsplass, mens den lavoppløselige versjonen tar 2-3 MB. En videofil i full HD på 40 sekunder tar rundt 100 MB. Lagringsplassen på en kameramobil av dette kaliberet spises med andre ord opp veldig raskt, og derfor skulle vi gjerne sett at vi hadde hatt mulighet til å sette inn for eksempel et MicroSD-kort på 64 GB. Det er jo heller ikke bare bilder du lagrer på mobilen, det skal også være plass til apper og annet innhold.

God programvare

Du får med mye god programvare når du kjøper Lumia 1020. Først og fremst vil vi nevne programpakken for å redigere dokumenter og regneark. Her er det det Microsofts egen Office-pakke som følger med. Denne er svært bra, og siden det er Microsofts egen pakke skal du være garantert at formateringen av dokumentene ser likt ut både på PC og mobil.

Microsoft Office i Windows Phone lar deg opprette filer i både Word- og Excel-format, og det følger også med en utmerket notatblokk-app; OneNote. Dette er blant de beste notatappene på markedet, og lar deg lagre notatene i nettskyen. Det betyr at notatene du tar i OneNote på PC-en automatisk blir tilgjengelig også på telefonen – omtrent som i Evernote.

Office-pakken i Windows Phone 8 er veldig god, og lar deg redigere Microsoft Office-dokumenter uten at du ødelegger formateringen. .

Det er ingen forhåndsinstallert app for visning av PDF-filer, og vi synes det er litt irriterende at du blir tatt til app-butikken første gang du forsøker å åpne et PDF-vedlegg fra e-postklienten.

E-post og kalender

E-postklienten i Windows Phone er ganske bra, og lar deg koble sammen flere e-postkontoer slik at disse vises som én «flis» på startskjermen. Da får du oversikt over all e-post i ett og samme skjermbilde. Men her skulle vi virkelig ønsket oss fargekoding av de ulike kontoene – slik det er nå blandes e-post fra ulike kontoer sammen, og det er umulig å se hva som kommer fra hvilken konto før du har åpnet meldingen.

Med Data Sense-appen får du oversikt over forbruket ditt.

Det er også en ulempe at så snart du har koblet sammen e-postkontoene, så får du ikke lenger hatt hver av e-postkontoene som separate fliser på hjemmeskjermen, og du kan heller ikke velge om du vil se bare én konto eller alle samlet – slik du kan på både Android og iPhone.

Hvis vi ser bort fra svakhetene ved sammenkoblingsfunksjonen, er e-postklienten som sagt ganske god. Den er oversiktlig og veldig enkel å bruke – og du veksler raskt mellom meldinger. Vi nevner for øvrig at e-postklienten i tillegg til Exchange, Gmail, POP og IMAP også har støtte for IBM Notes Traveller.

Kalenderfunksjonen er også god, og støtter flere ulike kalendere som vises i hver sin farge. På den måten kan du ha både privat- og jobbkalenderen på ett sted.

Lumia 1020 støtter både det amerikanske GPS-systemet og det russiske GLONASS-systemet for satellittnavigasjon, og du skal dermed være sikret presis posisjonering.

Nokia leverer med sin egen karttjeneste Here Maps og navigasjonsløsningen Here Drive+. Dette er et stort pluss mener vi. Kartene er mye bedre enn Bing-kartene som er standard i Windows Phone. Det er blant annet oversikt over kollektivtrafikk i selve kartappen, foreløpig stort sett bare for Oslo-området. I tillegg følger det med en egen app for kollektivtrafikk, som heter Here Transit. Denne gir deg oversikt over busser og tog i nærheten.

Kjapp nettleser

Nettleseren er Microsofts egen Internet Explorer. Den er enkel å bruke, og virker svært rask. Ikke bare er den rask når du navigerer rundt på nettsidene eller zoomer inn og ut, den virker også veldig rask på innlasting av nettsider når du har litt dårlig mobildekning.

Vi liker at adressefeltet er nederst på skjermen i stedet for på toppen. Det gjør det enkelt å nå dette feltet med fingrene når du holder telefonen med én hånd. Fanehåndteringen er kanskje litt tungvint, siden du først må trykke en menyknapp og deretter Faner for å få opp en oversikt over åpne sider. Du kan riktignok endre oppførselen til en knapp som normalt brukes til å laste siden på nytt, slik at knappen i stedet går skjermbildet for fanehåndtering. Men bortsett fra det har vi lite å utsette på nettleseren.

WP Bench.

Ytelse

Det finnes ikke så mange gode ytelsestester til Windows Phone, men vi testet telefonen i testprogrammet WP Bench og oppnådde samme resultat som på Lumia 925 – rundt 230 poeng. Dette er litt raskere enn det vi oppnådde da vi testet Lumia 920, og litt tregere enn Lumia 820. Men i teorien skal disse telefonene ha lik ytelse – så det er mulig ulike programvareversjoner ved testtidspunktet og/eller tilfeldigheter er årsaken til at ytelsen likevel er noe forskjellig.

Underholdning

Nokia Lumia 1020 er en god underholdningsmobil med krefter nok til å takle det meste. Den 4,5 tommer store skjermen er veldig god på video, og har fine farger, god kontrast og et svært godt svartnivå – takket være AMOLED-teknologien.

Musikk- og videoavspillerne har de mest grunnleggende funksjonene, uten at de utmerker seg noe spesielt. De er enkle å bruke, men har du veldig mye musikk på telefonen synes vi det kan være litt tungvint å finne frem i musikksamlingen. Vi synes også Microsofts egen strømmetjeneste Xbox Music er litt tungvint å bruke.

Det er ingen lydinnstillinger inne i selve musikkavspilleren, merkelig nok, men hvis du leter i systeminnstillingene på telefonen er det et valg som heter Lyd. Der finner du en equalizer hvor du kan velge mellom en del forhåndsinnstilte valg, eller selv justere sju ulike frekvensbånd. Du har også valg for Dolby Mobile, samt en funksjon for å jevne ut lydnivået slik at all musikk og video spilles av med samme lydnivå.

Når det gjelder hvordan musikkavspilling fungerer, er ikke Windows Phone helt på høyde med Android-mobiler eller iPhone. Det har med fleroppgavekjøring å gjøre, og selv om du kan kjøre musikkapper som Wimp i bakgrunnen hender det at musikken kan avbrytes av appen i forgrunnen.

Windows Phone sliter med fleroppgavekjøring med apper som alle skal spille av lyd. På iPhone og i Android mikses lyd fra ulike kilder mye mer problemfritt, og det er for eksempel mulig å starte Wimp eller Spotify og en treningsapp samtidig, og la begge spille av lyd.

Telenor-programvare

Vårt testeksemplar var en Telenor-modell, og kom derfor med en del apper som ikke følger med på alle modeller. På musikkfronten var strømmetjenesten Wimp ferdig installert i tillegg til Nokia Musikk.

Wimp er en utmerket tjeneste – som i hvert fall når det gjelder artistutvalg og redaksjonell informasjon om artister ikke står tilbake for den mer utbredte Spotify-tjenesten. Brukergrensesnittet i Wimp på Windows Phone er ryddig og oversiktlig, og appen har de fleste funksjoner du trenger i en strømmetjeneste – inkludert mulighet for å lage innholdet offline. Vi anbefaler for øvrig at du går inn i innstillingene og velger høy kvalitet på strømming – da blir lyden bedre enn med standardinnstillingen.

41 megapiksler

Det er selvfølgelig kameraet som er det vi hadde størst forventninger til med Lumia 1020 – resten av telefonen er jo som sagt ganske likt Lumia 925 eller 920.

Kameraet stikker litt ut på baksiden.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Kameraet har en oppløsning på hele 41 megapiksler, men du får ikke fullt denne oppløsningen på de ferdige bildene. Avhengig av om du tar bilder i 4:3- eller 16:9-format får du ett bilde på 34 eller 38 megapiksler, i tillegg til ett på 5 megapiksler. Det er det siste bildet på 5 megapiksler som du typisk deler etterpå, siden det har en litt mer håndterbar størrelse enn fullstørrelse-filene. Bildefilene inneholder nok detaljer til at du skal kunne skrive dem ut i opptil A3-størrelse. Telefonen lagrer imidlertid filer i begge oppløsningene. Kameraet tar ikke bilder i RAW-format.

Selv om du ikke får fulle 41 megapiksler på bildet du lagrer, utnytter kameraet likevel alle bildepunktene. Kameraet bruker noe som kalles «piksel oversampling» som innebærer at hvert bildepunkt i det endelige bildet regnes ut ved å se på nærliggende bildepunkter. Nokia kaller sluttresultatet for en «superpiksel». Fordelen med metoden skal være at du får mye mindre bildestøy i bilder tatt i lite lys. Den kornete «støyen» du ser på mange bilder tatt i dårlig lys, blir enkelt fortalt jevnet ut. Maks piksel-oversampling får du når du ikke zoomer, mens du ikke får piksel oversampling i det hele tatt når du har zoomet helt inn.

Disse bildene er tatt med autoinnstillinger i nesten stummende mørke på et baderom. Her får vi virkelig demonstrert hvor effektiv Nokias piksel-oversampling er når det gjelder å fjerne støy i bilder tatt i dårlig lys. Klikk på bildet for å se høyere oppløsning.

Zoomingen foregår ikke på optisk vis, som i et avansert kompaktkamera eller speilreflekskamera. I stedet zoomer du ved å hente ut et utsnitt av hele fullstørrelsesbildet. Ifølge Nokia er den store fordelen med dette at du reduserer forvrengninger i bildet – noe som ikke er uvanlig å se mot ytterkantene av bilder tatt med billig og enkel optikk av den typen du typisk finner i mobilkameraer. Men selv langt dyrere objektiver til speilreflekskameraer har ofte forvrengning ut mot ytterkantene i bildet, hvis du ikke velger toppobjektivene.

Nokia har også gjort andre ting for å øke bildekvaliteten, og lysfølsomheten. Bildebrikken er på 1/1,5 tomme, vesentlig større enn 1/3-bildebrikken som befinner seg i Lumia 925 eller HTC One. Men til tross for at oppløsningen er den samme, er bildebrikken ikke like stor som den som befinner seg i Nokia 808 PureView. Sistnevnte benytter en bildebrikke på 1/1,2 tomme. Vi har dessverre ikke hatt mulighet til å sammenligne 808 Pureview mot Lumia 1020, så vi vet ikke hvor stor betydning dette har i praksis – men på grunn av Symbian-operativsystemet er nok 808 PureView uansett ikke en veldig interessant telefon for de fleste.

Den høye oppløsningen er en fordel når du vil lage et utsnitt av et bilde, og få med masse detaljer. Her har vi laget et 1000 x 1000-pikslers utsnitt (til høyre) av fulloppløsningsversjonen på 34 megapiksler.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

En annen ting som går på lysfølsomhet, er størrelsen på blenderåpningen. Jo større blenderåpning, jo mer lys slippes inn. Minste blenderåpning er f/2,2, som altså er en litt mindre åpning enn f/2,0-blenderen til Lumia 925. Blenderåpningen er den samme uansett hvor mye eller lite du zoomer.

Kameraet er utstyrt med både en skikkelig Xenon-blits og et videolys. En av fordelene med Xenon-blitsen, er at hurtigheten gjør det mulig å fryse motiver i bevegelse – noe som fungerer dårlig med LED-lampene i de fleste kameramobiler. Samtidig er rekkevidden til blitsen bedre. Mens LED-lampen i Lumia 925 har en rekkevidde på 3 meter, er rekkevidden til Xenon-blitsen i 1020 på 4 meter.

En ting vi merket oss, er at kameraet ikke klarer å fokusere på like korte avstander som mange andre kameramobiler. I spesifikasjonene er minimum fokusavstand oppgitt til 15 cm, mens kameraet i Lumia 925 klarer å fokusere på 8 cm. Det gjør det litt vanskeligere når du skal ta nærbilder, men dette oppveies i veldig stor grad av den enorme oppløsningen til kameraet. Du zoomer rett og slett bare inn på det du vil ha nærbilde av, og får et bra 5 megapikselbilde – eller beskjærer bildet i full oppløsning på PC-en eller mobilen etterpå.

Pro Camera

Standardappen for fotografering på Lumia 1020 heter Nokia Pro Camera. Til tross for at denne appen er like enkel å bruke som en hvilken som helst annen kameraapp, har den en masse muligheter vi ikke har sett på andre mobiltelefoner.

Når Pro Camera-appen dukker opp på skjermen, kan du bare begynne å ta bilder på vanlig måte ved å trykke utløserknappen på høyre side av telefonen eller utløserknappen på skjermen. Du kan også trykke med fingeren på skjermen der du vil fokusere. Pro Camera-appen har imidlertid mange andre muligheter også. Ved å sveipe utløserknappen som befinner seg på skjermen mot venstre, dukker det opp en serie med «hjul» som manuelt lar deg justere eksponering, lukkertid, ISO-verdi (lysfølsomhet), fokus og hvitbalanse.

Plasseringen av alle innstillingsmulighetene gjør at det er veldig raskt å endre innstillinger. Spesielt nyttig er kanskje justering av eksponeringskompensasjon. Står den på 0,0 blir bildet slik kameraet tror er riktig eksponering. Så kan du gradvis vri på et hjul for å over- eller undereksponere. Kjekt hvis hovedmotivet blir undereksponert på grunn av at kameraet blir lurt av en veldig lys himmel.

Justering av lukkertid er nyttig hvis du for eksempel vil fryse bevegelser (kort lukkertid), eller vil ta bilder av «lysspor» etter biler eller få til en silkemyk effekt av rennende vann i for eksempel en elv eller foss (lang lukkertid). Skal du bruke lang lukkertid kreves det imidlertid at du holder kameraet helt rolig. Du får kjøpt et spesielt kameragrep som ekstrautstyr til Lumia 1020. Dette har et feste for kamerastativ på undersiden, i tillegg til en litt større og bedre utløserknapp, samt et ekstra batteri som gir deg noen timer ekstra fotografering (batteriet i kameragrepet er på 1020 mAh, som med andre ord bør bety ca. 50 % bedre batterikapasitet på telefonen). Det er kanskje litt overkill å kjøpe et stort og dyrt kamerastativ i full størrelse til en mobiltelefon, men vi kan anbefale en løsning som heter Joby Gorillapod, som er et lite stativ med fleksible ben som du kan bøye rundt for eksempel et gjerde eller en gren på et tre når du har behov for å holde kameraet helt rolig.

Batterigrepet festes utenpå Lumia 1020.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Ingen blenderjustering

Det er ikke mulig å justere blenderåpning. Dette hadde vært prikken over i-en, siden det ville gjort det mulig å justere hvor uskarp eller skarp bakgrunnen i et motiv skal være. Det er en god grunn til at mange profesjonelle fotografer ofte setter speilreflekskameraet sitt i såkalt «blenderprioritert» modus, hvor man har full kontroll over blenderåpningen – mens lukkertiden endres automatisk avhengig av hvor mye lys det er. Det å ha kontroll på dybdeskarpheten er en av de store fordelene med «skikkelige» kameraer – i Lumia 1020 ser vi fortsatt at optikken setter en del begrensninger for hva du kan gjøre sammenlignet med et avansert kompaktkamera eller selv den enkleste speilrefleksen.

Den manuelle fokusjusteringen fungerer godt, men vi ser kanskje ikke helt den store nytteverdien. Når det er lite lys, skrur kameraet på LED-lyset for å fokusere – selv om du tar bilder uten blits. Og så er det bare å trykke på skjermen der hvor du vil fokusere. Men det kan tenkes at det er tilfeller hvor lysforholdene og motivet gjør det vanskelig å fokusere automatisk. Problemet er at det også er vanskelig å se på den lille skjermen om det du vil ha i fokus virkelig er skarpt når du fokuserer manuelt.

Når du skal ta et bilde kan du zoome inn ved å bruke to fingre på skjermen, eller ved å dra én finger opp eller ned på skjermen. Vi synes kanskje det hadde vært enda bedre om vi i tillegg hadde kunnet bruke volumknappene for å zoome inn og ut.

Telefonen blir ganske stor og klumpete med kameragrepet – men likevel ikke større enn det et kompaktkamera ville vært.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

En utrolig kjekk funksjon er at når du zoomer inn og tar et bilde, så har du mulighet til å faktisk zoome ut igjen på det ferdige bildet etterpå. Årsaken til at det fungerer, er at du når du zoomer egentlig bare velger et mindre utsnitt av fulloppløsningsbildet. Så husker mobilen dette utsnittet og lagrer det som en 5 megapiksel bildefil ved siden av bildet i full oppløsning. Etterpå kan du velge å endre beskjæring, og også rotere bildet fritt – for eksempel for å rette opp en horisont. Veldig nyttig – og ikke noe vi har sett på andre kameramobiler før.

Flere kameraapper

Hvis du ikke er fornøyd med den vanlige kameraappen i telefonen, kan du trykke et lite ikon nederst i høyre hjørne for å få oversikt over flere kameraapper. Nokia har for eksempel lagt med en kameraapp som heter Nokia Smart Cam, som tar en serie med bilder i rask rekkefølge og deretter lar deg velge det beste. Denne kameraappen kan også sette sammen spesielle "actionbilder" som viser for eksempel en sekvens med en person som hopper, et bilde hvor kun deler av bildet er animert, og så videre. Tar du et gruppebilde hvor én person lukker øynene på bildet, kan ansiktet til denne personen byttes ut med et ansikt fra ett av bildene i serien hvor personen ikke lukker øynene.

God bildestabilisator – men den takler ikke alt

Lumia 1020 har seks bildeelementer og en optisk bildestabilisator, og etter alle godordene fra Nokia var vi veldig nysgjerrige på hvor god bildestabilisatoren er i praksis.

For å sette bildestabilisatoren skikkelig på prøve, festet vi mobilen på dashbordet i bilen og tok noen runder på en svært ujevn grusplass så kameraet fikk ristet seg skikkelig. Som du ser av dette YouTube-videoklippet sliter bildestabilisatoren med å holde bildet jevnt: Nokia Lumia 1020, 1080p, 30fps

I denne testen var det faktisk Sony Xperia Z1, som kun har digital bildestabilisator, som vant: Sony Xperia Z1, 1080p, 30 fps, "Intelligent Auto", digital stabilisering/SteadyShot.

Under ser du et videoopptak vi gjorde med telefonen, for å vise hvordan bildestabilisatoren fungerer ved filming under mer normale forhold – altså først og fremst for å kompensere for litt skjelving på hånden når du står med beina trygt plantet på landjorden (trykk på tannhjulet i YouTube-avspilleren for å velge 1080p HD-kvalitet). Kvaliteten på videoen virker noe bedre ved avspilling av originalfilen direkte på PC-en, og panoreringen flyter litt jevnere i Quicktime på Mac enn på YouTube i nettleseren, men dette Youtube-klippet gir likevel et ganske godt inntrykk av hvordan det blir:

Hvis du vil se originalfilen, kan den lastes ned herfra.

Den optiske bildestabilisatoren er til god hjelp til å holde bildet stabilt når vi filmer, og bevegelsene ved panorering blir jevne og fine – og det er lite hakking, slik som er vanlig under panorering med mange mobilkameraer.

Bildestabilisatoren har også en annen viktig funksjon, nemlig at den gjør det lettere å ta skarpe bilder i dårlig belysning. Er det lite lys trenger kameraet å holde lukkeren oppe lenger for å få riktig eksponering, enn når lysforholdene er gode. Det betyr gjerne uskarpe bilder hvis du er litt skjelven på hånden. Så selv om bildestabilisatoren i Lumia 1020 i likhet med de fleste andre bildestabilisatorer sliter litt når det rister som verst, er den til stor hjelp når du skal ta innendørsbilder i dårlig lys eller utendørsbilder i skumringen.

Lumia 1020 tar fantastisk skarpe bilder, noe dette utsnittet av vår testplansje viser. Øverst er Lumia 1020, nederst er Samsung Galaxy S4. Linjene på høyre side brukes for å teste oppløsningen til kameraet, og utsnittet er tatt på et sted der linjene for de fleste mobilkameraer pleier å flyte helt sammen. Legg også merke til teksten på chipen øverst til høyre, som er fullt lesbar på Lumia 1020, men gror igjen på S4. De fine lederne på kretskortet, linjene bak teksten K7T266, pleier i de aller fleste tilfeller å gro helt igjen på et mobilkamera – på Lumia 1020 er disse helt tydelige (klikk på bildet for større versjon):

Nokia Lumia 1020-kameraet (øverst) får med betydelig mer detaljer sammenlignet med Samsung Galaxy S4. S4 har lavere oppløsning, og det nederste bildet er derfor forstørret opp. Klikk på bildet for større versjon.

Her er et annet bilde som viser detaljrikdommen i bildene fra Lumia 1020. Her har vi tatt et utsnitt fra originalbildet og forstørret opp. Du kan laste ned bildet i originaloppløsningen fra bildekarusellen nedenfor, slik at du kan studere det selv.

Bildeutsnitt fra bilde tatt med Nokia Lumia 1020 i dagslys.

Vi tok med oss Lumia 1020 ut i skogen for å ta noen fine høstbilder, og tok i samme slengen med oss noen av de viktigste konkurrentene: Sony Xperia Z1, LG G2, Samsung Galaxy S4 og HTC One.

Resultatet - fra fem forskjellige mobilkamera. Her har vi tatt et utsnitt som er krympet til 1200 pikslers høyde fra hvert kamera. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Som du selv kan se av testbildene (klikk på bildene for full oppløsning) er det veldig tett mellom disse mobiltelefonene når det gjelder bildekvalitet på denne typen landskapsbilder. Det er altså ikke slik at Lumia 1020 nødvendigvis tar bilder som ser fantastisk mye bedre ut enn bildene tatt med noen av de andre toppmodellene på markedet. Det som imidlertid er den store forskjellen, er at Lumia 1020 har en mye høyere oppløsning – og dermed kan få med seg detaljer som ofte gror igjen på de fleste andre kameramobiler. Det synes enda bedre der motivet er nær – enn på landskapsfotografier (ref. bildene lenger opp i artikkelen).

Her har vi tatt et utsnitt av landskapsbildet for å få frem forskjellene litt bedre:

Her har vi tatt utsnitt i full oppløsning fra alle fem mobilkameraene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Imponerende bildekvalitet

Etter å ha brukt Lumia 1020 en ukes tid og tatt masse bilder med telefonen både innendørs og utendørs, kan vi ikke si annet enn at vi er mektig imponert over bildekvaliteten. Telefonen takler veldig godt varierende lysforhold, og selv bilder hvor deler av motivet ligger i lys og deler i skygge håndteres godt. Også bilder i dårlig lys blir veldig bra. Det finnes andre telefoner som håndterer lite lys minst like bra, men med Lumia 1020 blir det veldig lite bildestøy på bilder tatt i svak belysning. Mange telefoner klarer å ta bilder i dårlig lys, men zoomer du inn på detaljene er bildene ofte veldig kornete. Piksel-oversamplingen på Lumia 1020 reduserer dette til et minimum. Prøv å laste ned noen av innendørsbildene fra bildekarusellen nedenfor i full oppløsning og zoom inn for å se selv.

Så kan vi nå konkludere med at Nokia Lumia 1020 virkelig er den beste kameramobilen på markedet? Som nevnt varierer det hvordan ulike telefoner håndterer ulike lysforhold, og i noen tilfeller kan automatikken på noen mobilkameraer «forstå» motivet bedre, og gi mer korrekt eksponering enn på andre kameramobiler. Et kamera som er best på ett motiv, kan være dårligst på et annet – når du bruker autoinnstillingene. Når det er sagt, så er Lumia 1020 nok den telefonen som jevnt over har gitt oss best resultat nesten uansett hvilke prøvelser vi har satt kameraet på. Og den ekstreme bildeoppløsningen gjør at vi får med detaljer som gror igjen med andre mobilkameraer – og åpner også for muligheter til kraftig beskjæring uten at det går nevneverdig ut over kvaliteten på bildet du ser.

Vi mener derfor at Nokia Lumia 1020 er den beste kameramobilen du kan kjøpe i dag.

Her er noen flere bilder vi har tatt med telefonen. Trykk på bildet for å vise i fullskjerm, og trykk den grønne pilen i øvre høyre hjørne for å laste ned bildet i full oppløsning:

Konklusjon

Nokia Lumia 1020 er en av de telefonene vi har hatt størst forventninger til i år, og vi er ganske sikre på at det også gjelder for mange fotointeresserte. Denne Windows Phone 8-mobilen er nemlig utstyrt med det som skal være det råeste mobilkameraet til nå. En variant av kameraet med en oppløsning på hele 41 megapiksler har riktignok tidligere blitt brukt tidligere i Nokia 808 Pureview, men den hadde et så dårlig operativsystem at telefonen egentlig var mest for spesielt interessert.

Med Windows Phone på plass i Lumia 1020, har Nokia endelig laget en superkameramobil som også er enkel å bruke.

Det er ikke bare de 41 megapikslene som gjør Lumia 1020 unik i mobilkamerasammenheng. Kameraet har også en bildebrikke som er mye større enn det som er vanlig i mobiltelefoner, en stor blenderåpning, og en spesiell måte å lage bildepunkter på ved å jevne ut et slags gjennomsnitt av bildepunktene rundt. Dette, sammen med en optisk bildestabilisator som hjelper til med å holde kameraet stødig, gjør at bildene vi tok i svak belysning inneholdt mye mindre «støy» enn det som er vanlig med mobilkameraer. Bildestabilisatoren viste seg også å være til stor hjelp når vi panorerte sidelengs ved filming.

Pro Camera-appen på Lumia 1020 gir deg mye bedre muligheter til å manuelt justere ulike kamerainnstillinger, som eksponering og fokus, enn vi har sett på andre mobilkameraer. Denne kameraappen kan riktignok også lastes ned til Lumia 920 og 925. Men til tross for alle de avanserte mulighetene, har du ikke mulighet til å endre blenderåpning og på den måten påvirke dybdeskarphet, slik du kan på avanserte kompaktkameraer eller speilreflekskameraer.

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Bildene vi tok med Lumia 1020 har en imponerende skarphet, og den høye oppløsningen gjør at du kan beskjære et lite utsnitt av et stort bilde, og likevel sitte igjen med et veldig skarpt og detaljrikt foto. Når du tar bilder lagres både en høyoppløselig versjon i 34 eller 38 megapiksler, i tillegg til en versjon på 5 megapiksler. Sistnevnte er bra nok til å kunne skrive ut i opptil A3-størrelse, og størrelsen på filene blir mye mer håndterbare – for eksempel når du skal dele filer med andre på e-post eller laste opp til Facebook.

Alt i alt er vi svært imponert over bildekvaliteten til Lumia 1020, og hvordan kameraet takler de aller fleste lysforhold uten problemer.

God underholdningsmobil

Lumia 1020 har de samme tekniske spesifikasjonene som Lumia 920 og 925, og med unntak av kameraet er det altså ingen store overraskelser. Telefonen virker lynrask i bruk, og Windows Phone 8-menyene er enkle og greie å finne frem i. Ulempen med Windows Phone 8 er at det ikke er et like godt utvalg med apper som på Android-mobiler eller på iPhone. Men det kommer seg. Og er du glad i spill, er det greit å vite at spillutvalget er ganske bra – og mange av titlene er gode.

Telefonen har ellers det meste av teknologi, som støtte for de raskeste 4G-nettene og støtte for NFC for trådløs overføring, mobilbetaling eller enkel sammenkobling med de nyeste Bluetooth-høyttalerne.

AMOLED-skjermen på 4,5 tommer har veldig god bildekvalitet og forholdsvis høy oppløsning, og telefonen fungerer veldig godt som underholdningsmobil.

Det største minuset er at telefonen ikke har støtte for minnekort. Det er 32 GB innebygget lagringsplass, noe som skal holde til rundt 1 700 bilder. Men lagrer du også video i Full HD-kvalitet, og vil ha plass til mye apper og annet innhold, kan selv 32 GB bli for snaut i lengden.

Du må i hvert fall være forberedt på å måtte flytte bilder og videoer over til PC-en etter hvert.

God navigasjonsløsning

Lumia 1020 kommer med den nyeste «Amber»-versjonen av Windows Phone 8, som blant annet kan vise klokken på skjermen selv om skjermen er låst. Det er også FM-radio, noe som har manglet i tidligere Windows Phone-versjoner.

Du får med mye bra programvare, blant annet en veldig god kart- og navigasjonsløsning fra Nokia. Denne er bedre enn det som er standard i Windows Phone. Det er også en oversikt over kollektivtrafikk, som nå er oppdatert for mange norske byer.

sitat"Vi mener Nokia Lumia 1020 er den beste kameramobilen du får kjøpt akkurat nå."

Microsoft Office-programvaren som følger med er veldig god, og når du får med en god e-postleser, en bra kalender og et godt kontaktregister, mener vi Lumia 1020 gjør en utmerket jobb også som jobbmobil. E-postleseren kunne kanskje håndtert flere samtidige e-postkontoer på en litt bedre måte, men det er bagateller.

Konklusjon og alternativer

Vi mener Nokia Lumia 1020 er den beste kameramobilen du får kjøpt akkurat nå.

Men synes du apputvalget er for dårlig på Windows Phone, eller du av andre grunner foretrekker en annen plattform, finnes det gode alternativer. Ingen av konkurrentene kommer i nærheten av oppløsningen på Lumia 1020, men Sony Xperia Z1 med sine 21 megapiksler er den som kommer nærmest. Den har også ett av de beste mobilkameraene på markedet, selv om bildene i full størrelse preges av noe bildestøy og tung bildeprosessering. Et annet godt alternativ er LG G2, som i våre tester i mange tilfeller produserte bilder som så noe mer naturlige ut.

Liker du iPhone, kan du også vurdere Apples nye iPhone 5S. Den har fått noe bedre og mer lysfølsomt kamera sammenlignet med forgjengeren iPhone 5, og tar også ganske gode bilder.

annonse