Tek.no

Test Qnap TS-228

Qnaps lille NAS gjør noe feil når det skjer en feil

Ikke alt er på stell med «billigmodellen» fra Qnap.

Niklas Plikk, Tek.no
Vegar Jansen
14 Sept 2016 06:00

Qnap TS-228

Tidligere i år slapp NAS-produsenten Qnap småtassene TS-128 og TS-228, som er et par nettverkslagringsbokser (NAS-er) i den rimeligere enden av prisskalaen.

I hvert fall er de relativt rimelige til Qnap å være.

Med oppreist boksdesign og en prislapp på under to tusenlapper er dette NAS-er tiltenkt hjemmebruk, og for å se om dette kan være noe for deg har vi tatt inn tobrønneren TS-228 til test.

Denne NAS-en skal ikke behøve å betjene noe mer enn en stor familie, og er utstyrt deretter. Den har en 1,1 GHz ARM v7-prosessor, én GB RAM og en gigabit nettverksport. To USB-porter har den også, da med én USB 2.0-port plassert bak og én USB 3.0-port i front.

Ikke så veldig mye å se på baksiden av Qnap TS-228: USB 2.0, gigabit LAN og strøminntak. Samt et «reset-hull». Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Det er for øvrig ikke noe frontpanel å snakke om, men du har et par-tre statuslys som skal fortelle deg ståa på disker og nettverk. I tillegg har Qnap klemt inn en minnekortleser i tillegg til USB-porten, og begge disse er koblet opp mot «USB One Touch Copy»-knappen foran.

I administrasjonsgrensesnittet kan denne settes opp slik at den med et trykk automatisk kopierer eller flytter innholdet fra en USB-enhet eller minnekort til en forhåndsdefinert mappe på NAS-en.

Selve boksen veier ganske nøyaktig 700 gram uten disker og har en overflate av ekte hvit plast. Rammeverket er av et eller annet ikke så edelt metall – som kanskje er å forvente i denne prisklassen. NAS-en har også en liten vifte som hjelper til med å kjøle ned systemet, men denne er ganske rolig og behersket.

To disker kan være mer enn nok

Qnap TS-228 har som nevnt plass til to harddisker, som da kan settes opp med eller uten redundans i form av RAID 1 eller diskspeiling. At du er begrenset til to harddisker betyr at du ikke vil få all verdens plass, men dette trenger ikke være noe stort problem så lenge du fyller den med store nok disker – og da er det 3,5-tommere som gjelder.

Det er for øvrig heller ingen god måte å feste 2,5-tommers disker på i denne NAS-en.

For å holde kostnadene nede har ikke TS-228 diskrammer. Derfor må hele boksen «splittes» når en harddisk skal inn eller ut. Dette er heldigvis ikke noen stor operasjon – og krever heller ikke verktøy. Både å åpne selve boksen og feste disker er noe du gjør helt uten å måtte finne frem stjernetrekkeren eller kubeinet.

Qnap TS-228
4
Svakt

Qnap TS-228

sitat"Egentlig en ålreit NAS som får problemer når den får et problem."
 • Krysse av
  Oppegående operativsystem
 • Krysse av
  USB 3.0 og minnekortleser
 • Krysse av
  Anstendig ytelse
 • Bytt
  Sliter i og etter krasjtesten vår
 • Bytt
  Kan ikke kryptere enkelte mapper

Les også