Tek.no

Test Cherry MX-Board 6.0

Tastaturlykke til nesten 2000 kroner

Og ja, vi har lagt vår elsk på det.

Rolf B. Wegner, Tek.no
13 Des 2015 15:00

Noen gang lurt på hva snaut 2000 kroner kan skaffe deg av tastaturlykke? Det har undertegnede i alle fall, og da sjansen til å teste Cherry MX Board 6.0 dukket opp var det bare å dytte andre ting unna. Jeg har rett og slett latt meg forføre av en kjølig tysker som i all sin enkelhet gjør så utrolig mye rett. Nå tok vi nesten konklusjonen på forhånd, det er nemlig mye vi må gjennom først, så la oss skride til verket med en gang.

Tyske Cherry er på banen med nok et tastatur og under lupen i dag har vi MX Board 6.0. Sist vi hadde noe med dem å gjøre var det med det relativt rimelige MX Board 3.0, og det var en mindre hyggelig opplevelse.

Med tanke på at MX Board 6.0 koster noe over to ganger så mye har vi absolutt en følelse på at det denne gangen er mer å juble for. Dette tastaturet er også det eneste på markedet, enn så lenge, med Cherrys egen RealKey-teknologi, som skal gjøre bryterne enda kjappere enn før.

En klassisk og ren design

Tastaturet er skikkelig godt pakket inn, og selve tastaturet ligger i sin egen lille stoffpose. Litt ekstra søppel blir det jo, men det fremstår luksuriøst.

Rent designmessig fremstår ikke tastaturet som noen påfugl av et juletre. Det lyser riktignok opp i både blått og rødt når du putter inn USB-kabelen, men nesten alle lysene kan heldigvis skrues av. I tillegg har du en hel serie med ulike nivåer på lysstyrken, nok for at de aller fleste får det de trenger og liker.

Tastaturet er holdt i matt og relativt mørk aluminium, med harde knapper i sort plast. Håndleddsstøtten er på sin side kledd med svart gummi, med MX-logoen printet inn en rekke ganger over det hele.

Håndleddstøtten er intet annet enn genial. Den festes veldig enkelt ved hjelp av en magnet. Cherry fraråder å legge ulike former for lagringsmedier på denne støtten, uten at vi helt ser problemet. For det første er ikke magneten spesielt sterk, ei heller er det vel så vanlig å legge harddisker, disketter og adgangskort på håndleddsstøtten.

Enkel og grei funksjonalitet

Cherry MX Board 6.0 benytter de legendariske MX Red-bryterne, som vi har sett i så mange gode tastaturer tidligere. Som det fremgår av et tidligere avsnitt er disse baklyste. Nå er ingen av de tingene noe nytt nå på tampen av 2015. Det som virkelig er nytt er at bryterne nå har fått bakt inn selskapets RealKey-teknologi.

RealKey ble lansert på teknologimessen CES 2015, og et par spennende egenskaper. Nå kutter de den digitale prosesseringen av signalet, og kan kutte responstiden fra rundt 20 millisekunder og i teorien ned til et stakkars millisekund. Dette krever en litt nærmere forklaring. På tradisjonelle mekaniske tastaturer har du ved vanlig innslag en digital kontroller som venter en viss tid før et nytt innslag kan registreres. Poenget er å sikre at tastaturet ikke registrerer ett trykk som flere. Dette har de nå fjernet, og du kan smelle inn tasten tusen ganger i sekundet om du er kjapp nok. Det store spørsmålet er om noen egentlig merker forskjell.

I tillegg har dette gjort at ghosting er historie. Nå finnes det riktignok ulike former for anti-ghosting-teknologi på markedet, men med RealKey hopper Cherry elegant bukk over hele problemstillingen.

En annen spesiell detalj er at Cherry har satset på en løs USB-kabel, slik at du står fritt til å bytte kabelen om den går i stykker eller om du skulle ønske en annen. Dette skulle vi gjerne sett som standard på alle slike tastaturer. Det finnes andre aktører som også gjør dette, men veldig vanlig er det ikke. Kabelen kan føres i spor ut til høyre, venstre eller rett ut bak.

Om du er av typen som liker spesialtaster og bøttevis med makromuligheter er ikke dette tastaturet noe for deg. Det Cherry har spandert er noen mediastyringsknapper, samt dobbel funksjonalitet på funksjonsknappene. Funksjon nummer to aktiveres på samme måte som på bærbare datamaskiner, med en FN-tast nederst på tastaturet. Med ekstrafunksjonaliteten kan du blant annet justere lysstyrken i bakgrunnslysene og volumet.

Et nytt referansepunkt

Så over til det aller viktigste, nemlig hvordan tastaturet oppfører seg under spilling. Det er med en viss spenning at vi fyrer opp Battlefield 4 som første spill, selv om vi har brukt Cherry MX Red i flere hundretalls spilltimer allerede.

Cherry MX Red fungerer normalt sett som en drøm i dette spillet og MX Board 6.0 spilte absolutt på lag. Mens vi på MX Board 3.0 følte at det var noe rart med tastene fungerer de nå som et uvær. Følelsen er virkelig der den skal være, med lett nedtrykk og lynkjapp innslag.

Enten du stormer frem i de trange gangene i Operation Locker med en pumpehagle i nevene, eller om du peiser på i et helikopter på Paracel Storm. Det er ikke tastaturet som svikter, for å si det sånn. Det følger med på alt du måtte dytte inn av nedtrykk.

I Grand Theft Auto V er det bare å gi jernet fra samme stund som du setter deg inn i favorittbilen, eller bare skal korrigere oppførselen på den irriterende karen med det enda mer irriterende nicket.

Counter-Strike: Global Offensive ble det også tid til. Skytespillet med den solide arven lever videre i beste velgående og her kommer tastaturet virkelig til sin rett. Her er det bare å hamre løs, spesielt på WASD, mens man fortvilt forsøker å sette inn akkurat riktig skudd.

Til skriving er dette også et skikkelig knalltastatur, i alle fall om du ikke har noe i mot litt koselig tastaturstøy. Dette er likevel langt unna de verste mekaniske tastaturene, slike for eksempel bruker som MX Blue eller Brown.

Vi er litt usikre på om vi egentlig merket effekten av RealKey. Det er veldig lett å innbille seg at noe er der når man "vet" at det skal være der, samtidig var det ingen direkte aha-opplevelse ved å bytte mellom to tastaturer med Cherry MX Red heller.

Konklusjon: For feinsmeckeren

Du store min, for et tastatur. Det er mange gode tastaturer på markedet, enda flere kjipe, men også noen som virkelig står opp. Sist jeg hadde et virkelig stort tastaturøyeblikk med tanke på hvordan tastaturet fungerte var med Corsairs K60, og det var for over tre år siden. Det har selvfølgelig komme mange gode etter det, men ingen som jeg har nikket like anerkjennende til.

For egen del er det bare én ting som irriterer meg, og det er prisen. Snaut 2000 kroner må du ut med for få tastaturet hjem til deg med postmannen. Det er mye penger for et tastatur, men dette er noe du kan ha lenge. Om du lar deg friste gjør det klart vondt, men mest godt. Her får du nemlig tastaturlykke i mange år fremover.

Listen med gode egenskaper er nemlig lang, og det føles naturlig å starte med designen. Her er det kjølig og ren tyskereleganse for alle pengene. Skjønt, noen av pengene brukes også på klassisk tysk ingeniørkunst.

Tastaturet fremstår som svært godt sammenskrudd, og har en funksjonalitet som ikke står tilbake for de mer kjente tyske bilmerker.

Den praktiske håndleddsstøtten liker vi også veldig godt. For det første er den veldig enkel å feste, samtidig som den sitter godt nok. På enkelte andre tastaturer har vi til og med greid å ødelegge støtteplaten i forbindelse med monteringen, sånt er ikke mulig her. I tillegg liker vi hvordan den gummierte oversiden fungerer, her ligger håndleddene låst, selv etter timesvis med svett spilling på en fredagskveld.

Vil du ha noe rimeligere, men som fremdeles holder mål? Vi kan blant annet anbefale Corsair Vengeance K70 til rundt 1200 kroner.

Lurer du på noe om tastaturer? Sjekk ut vår guide på mekaniske tastaturer »

Anbefalt

Cherry MX Board 6.0

 • Krysse av
  Solid konstruksjon
 • Krysse av
  Veldig god håndleddstøtte, for dem som liker slikt
 • Krysse av
  Tidløs og elegant design
 • Krysse av
  Responsive og gode brytere
 • Krysse av
  Muligheter for alternativ kabelføring
 • Bytt
  Usikkerhet rundt verdien til RealKey-teknologien
 • Bytt
  Dyrt
 • Bytt
  Lyset i Win-, FN- og Num-tasten kan ikke skrues av
Les også
Qpad MK-90: Et av de bedre tastaturene på markedet
Les også
Dette kan bli den nye drømmebryteren for spillerne
Les også
SteelSeries Apex M800: Dette mekaniske disco-tastaturet kan «alt»
Les også
Dette mekaniske tastaturet kan «brekkes» i to
Les også
Logitech slipper lite spilltastatur med stort navn
annonse