Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple MacBook Air 13"

Kan Apples slankeste fortsatt holde tronen?

Har fått ny prosessor for å holde forspranget til konkurrentene.

Apple

Den velkjente MacBook Air på 13,3-tommer stiller i sommer i ny drakt – men som i fjor er dette i hovedsak en indre oppgradering. Apples tynneste bærbare har nå fått Intels nye "Ivy Bridge" prosessorgenerasjon, og endelig tatt i bruk USB 3.0.

Den eneste utvendige forandringen vi har klart å finne er det nye strøminntaket, som er litt smalere og litt lenger enn det gamle. Den nye kontakten har fått navnet MagSafe 2, og gjør at du ikke kan bruke din gamle strømforsyning direkte – da må du kjøpe Apples overgang, som koster 89 kroner.

Uten andre eksterne inngrep beholder Apple oppskriften som har gjort MacBook Air så populær: Et solid karosseri i aluminium, stor og følsom pekeplate, relativt behagelig tastatur, lav vekt og en tynn linje. Den blanke skjermen er også jevnt over god, og har med sine 1440 x 900 piksler høyere oppløsning enn hva som er typisk for en skjerm på 13,3 tommer.

Av MacBook Airs beskjedne mengde fysiske tilkoblinger, er som nevnt overgangen til USB 3.0 den eneste nyheten. Ellers har datamaskinen Tunderbolt og minnekortleser. For alt annet er poenget at du enten skal bruke eksterne eller trådløse alternativer.

Derfor er Air utstyrt med Bluetooth, 802.11a/b/g/n (dual band) trådløst nett og Apples egen AirPlay, som lar deg vise skjermbilder, musikk, bilder og video trådløst til TV-en.

Best til hverdagsbruk

Takket være den nye Intel-prosessoren er også datamaskinen kjappere enn sine forgjengere når det gjelder ren prosessorytelse. For spill holder nå grafikken tritt med 2010-modellene av MacBook Air, som var utstyrt med Nvidia GeForce 320M.

MacBook Air er altså en bærbar med fin ytelse, helt på linje med andre sistegenerasjons ultrabooker vi har testet i sommer. Dette er en datamaskin du kan bruke til det meste, selv om den trives aller best med lett til medium belasting.

For vedvarende tung databehandling, vil nemlig en fullblods MacBook Pro eller tilsvarende PC gjøre jobben langt raskere. For lettere oppgaver vil ikke forskjellen i ytelse være spesielt merkbar, og du vil klare deg fint med en bærbar av denne typen.

Under høy arbeidsbelastning må også MacBook Air virkelig jobbe for å holde varmen nede, og da høres viftestøyen godt. Ellers er dette en stillegående bærbar.

Små, tynne og lette bærbare er ment å kunne tas med overalt, noe som betyr at også batteritid er viktig. Apple selv oppgir syv timer for 13-tommersutgaven av MacBook Air, og dette stemmer nok også dersom du ikke belaster maskinen i spesielt stor grad. I våre batteritester klarte den seg i ni timer når den stod uvirksom, mens kontinuerlig avspilling av HD-video i 720p ga oss drøye fem timer på ren batteridrift – slett ikke noe dårlig resultat.

Konklusjon

Med den nye MacBook Air har Apple gjort det de gjør best: Tatt et godt produkt og gjort det enda bedre. Spørsmålet er bare om det er nok denne gangen.

Tidligere har nemlig MacBook Air vært i en klasse for seg selv. Ingen av konkurrentene har tidligere klart å sette sammen en pakke til samme pris som er like lett og liten, med samme kvalitet på karosseri og komponenter. Det har nå forandret seg.

Og mens Apple holder fast ved den "samme gamle" designen på sin Air-modell, eksperimenterer konkurrentene videre med nye ideer. Blant annet har Asus funnet formen med sin Zenbook Prime, som nå byr på IPS-skjerm med Full HD-oppløsning. Samsung, som virkelig er i steget, har gitt oss sin nye 9-serie med friske og spenstige linjer – for ikke å glemme at den er mindre, tynnere og lettere enn Air.

Alt i alt er Apple MacBook Air en meget god liten bærbar, som vi uansett vil anbefale. Men den er altså ikke lenger den eneste hanen i hurven, og således heller ikke like spennende og suveren som den har vært.

+  Fin kvalitet, lett og tynn
+  Stillegående ved lave belastninger
+  God ytelse
+  Relativt god skjerm


-  Ingen mulighet for matt skjerm

Alternativer

Tidligere i sommer har vi testet to andre ultrabooker på omtrent samme pris- og ytelsesnivå som grunnmodellen av MacBook Air: Asus Zenbook Prime UX31A og Samsungs nye 13,3-tommer i 9-serien (NP900X3C).

Om vi starter med sistnevnte, så er dette en bærbar som er lettere, mindre og har en maksimal tykkelse på 1,3 cm – for MacBook Air er dette 1,7 cm. NP900X3C støyer også mindre under belastning. I tillegg har den en helt matt og meget god skjerm med oppløsning på 1600 x 900 piksler.

MacBook Air har på sin side litt bedre batteritid enn Samsungen. Ytelsen er også et lite hakk bedre, men for hverdagslig jobbing er det ingen stor praktisk forskjell.

For Asus Zenbook Prime UX31A er ytelse og batteritid på samme nivå som MacBook Air 13". Men også den kan skryte av en bedre og mer høyoppløst skjerm med 1920 x 1080 piksler. Air er på sin side noen få gram lettere og en millimeter tynnere.

Både Samsung NP900X3C og Asus UX31A er i våre øyne gode alternativer til MacBook Air. Men selvfølgelig, ønsker du å bruke Apples operativsystem OS X, har du i praksis kun ett valg.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Apple MacBook Air 13" på Hardware.no »

annonse