Til hovedinnhold

Kameramobil med muskler

Kameramobil med muskler

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Her forsøker Samsung seg med en kameramobil som skal ta opp kampen med de ypperste av kameramobilene fra konkurrentene. Resultatet er en lekker men litt lubben og nokså tung mobiltelefon med et absolutt godkjent kamera. 
Les også:
Test: Videomobil i særklasse
- Samsung G600 – Slank kameramobil med 5 megapiksler
- Sony Ericsson K850 – kamerakongen 
- Nokia N95 8GB - Den beste er blitt bedre
Av kameramobiler i 5-megapikselklassen er det ingen som ser mer ut som et digitalkamera enn G800. Et chassis i børstet stål med et nokså kraftig skyvedeksel over kameralinsen får G800 til å minne mye om et tradisjonelt digitalkamera. Linsen vi ser under dekselet er også mye større enn de knappenålshodene av noen linser som vi vanligvis finner på mobilkameraer. 

3x optisk zoom

Årsaken til dette er at G800 har 3x optisk zoom. Bak den nokså store zoom-linsen sitter optikk ikke ulik den vi ser på konkurrentenes kameramobiler.

G800 er med sine 129 gram, tung i hånden. Så legger Samsung heller ikke skjul på at du bør bruke begge hender når du fotograferer. Det bør du gjøre samme hvilket kamera du velger, ettersom et stødig grep gir skarpere bilder. 

Taster

Fronten på telefonen skiller seg lite fra det vi har sett på andre Samsungmodeller, med en stor navigasjonsknapp plassert under en speilblank skjerm. Til vår store glede er det en ordinær 4-veis navigasjonsknapp som du må trykke på for at den skal reagere. Midt i denne sitter kvitteringsknappen, og på hver side en såkalt softkey. Sistnevnte har ulike funksjoner avhengig av hvilken meny du er inne i.

På fronten finner vi også de tradisjonelle rør av-/på-knappene, samt slette-tasten (C).

Når vi åpner tastaturet kommer det til syne 12 store knapper. Disse er frest ut i et stykke metall, og kan være litt vanskelig å føle fra hverandre. Responsen på tastene er litt kort, men i praksis fungerer de bra.

På siden av telefonen finnes en snarvei til kameraet som også fungerer som utløser. I tillegg finner vi en smal knapp som lar oss øke eller dempe volumet. I kameramodus styrer knappen zoom-funksjonene. 

Kamera

Kameraet har en rekke funksjoner, men for de fleste vil nok blits og zoom være funksjonene som brukes mest. I tillegg kan du stille ISO-verdi opp til 400, velge å filme i MP4 eller 3GP, ta bilder i serie (9 bilder), sette sammen bilder til panoramabilde, velge spesialeffekter, osv.

Blits, makro og tidsstyrt selvutløser kan raskt aktiveres eller deaktiveres med med menyknappen. Et lite ikon viser hvilke snarveier du finner hvor, mens høyre softkey åpner hovedmenyen der resten av innstillingene gjøres. Menyene er så greie at bruksanvisningen er overflødig.

Når bildet er tatt kan det sendes som melding, e-post eller via Bluetooth. Du kan også sende det direkte til en eller flere nettsteder via ShoZu, som er forhåndsinstallert på mobilen (du må opprette en konto eller bruke en du allerede har).

Vi lastet opp bilder til nettet, og merket oss at ting tar tid. Å sende et bilde i full oppløsning tar en liten evighet og frarådes på det sterkeste om du er utenfor landets grenser. Å sende ett bilde i full oppløsning vil i enkelte land koste deg godt over 100-lappen.

Kameraets makrofunksjon fungerer bra. Blitsen er også god, selv om den har begrenset rekkevidde. Makro og blits er imidlertid ingen god kombinasjon, ettersom blitsen blir for skarp om avstanden til motivet er for liten.

Som for andre kameramobiler er det en del forsinkelse fra du finner motivet i søkeren til bildet er knipset. Å gjøre kameraet klar for bilde nummer to tar også litt tid. 

Småsmart

Samsung G800 er ikke en såkalt smartmobil, men den har likevel flere funksjoner som er riktig så smarte. Blant annet kan du spore den opp om den blir stjålet (uTrack), og du kan ta opp videosamtaler. I tillegg kan du vise filer i de vanligste Office-formatene, inklusive Excel og Powerpoint.

Telefonen har FM-radio og en god musikkspiller. Lyden kan overføres til stereohodesett via Bluetooth (A2DP), eller du kan høre den i de medfølgende stereopluggene. Om du vil bruke egne hodesett med kabel må du imidlertid kjøpe en adapter til 3,5 mm audioutgang.

Lydkvaliteten er svært god, muligens som et resultat av samarbeidet med Bang & Olufsen, som har levert sin ICE-power-forsterker til mobilen.

Det innbygde minnet er på 140 MB, og om du vil ha mer lagringsplass kan du bruke MicroSD-minnekort. 

Lynkjapp

Vi merker oss også at telefonen har HSDPA med støtte for hastigheter helt opp til 7,2 Mbps. I Norge er det foreløpig ikke mulig å surfe raskere enn 3,6 Kbps (teoretisk), og selv denne hastigheten er det bare svært få steder du kan få. Da er det greit at telefonen også støtter Edge og ordinær 3G.

Alt i alt er dette en mobiltelefon for den som foretrekker best mulig kvalitet fremfor minst mulig størrelse. Med på kjøpet får du en av markedets beste mobilskjermer (2,4 tommer, 240x320 punkter). Dessuten er vi positivt overrasket over batterikapasiteten.

Det er lite å plukke på når det gjelder G800, men vi kommer selvsagt ikke unna dette med størrelse og vekt. Vi synes også det er litt underlig at det ikke følger med noe minnekort, i alle fall ikke i den versjonen vi har fått til test. Vi savner også TV-utgangen som Samsung hadde på tidligere modeller.

Men når det er sagt, så er Samsung G800 et imponerende stykke mobiltelefon.

Bildeeksempler

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Mer om
annonse