Test

Armani vs. Prada

Vi nordmenn bruker mye penger på våre mobiltelefoner, og mange av oss bytter opp til flere ganger i året. Nå har også de store motehusene skjønt at mobilen er vårt viktigste tilbehør, og både Prada, Armani, Versace og Dolce&Gabbana har slengt seg på den telefonbølgen.
Siste designhus ut er Armani, og vi har testet motemobilen opp mot LG Prada som kom ut noe tidligere i år.
Samsung P520 – Armani-mobilen
Er Armani-mobilen like smart som den er lekker?
Det er Samsungs P520 som har fått æren av å bære Armani-merket. Telefonen er da også en lekker designmobil med rene linjer og diskrete detaljer. Men for oss som tester mobiltelefoner er det selvsagt ikke nok å se bra ut. P520 er med sin touch-betjening så spesiell at du må belage deg på å tenke helt nytt når det gjelder brukergrensesnitt.
Berøring
Samsung har med blandet hell forsøkt seg på flere ulike modeller med berøringskontroll. Dette er imidlertid den første telefonen som er helt uten talltastatur. Den har riktig nok to knapper under skjermen for å ringe og legge på, og et par knøttsmå taster i siden. Knappene på venstresiden regulerer volumet, mens det på motsatt side er én tast for tastelås og én for kamera.
Samsung Armani er den minste trykkfølsomme mobilen vi har sett. Både Apple, HTC og LG har laget sine varianter, men P520 er betydelig mindre i volum. Så er også Armani-mobilen en relativt enkel mobiltelefon. Den har Edge-teknologi for noe raskere nettsurfing enn vanlig, og kamera, men mangler 3G og støtte for trådløst nett.
Nye menyer
Trykker du på firkanten midt på skjermen får du opp en snarveismeny med tilgang til musikkspiller, samtalelogg, adressebok, hovedmeny eller meldinger. Hva du skal med denne snarveismenyen er jeg ikke sikker på. Du har nøyaktig de samme ikonene og noen til når du åpner den ordinære menyen. Når snarveien krever like mange trykk som den ordinære menyen blir litt av vitsen borte.
Felles for menyene er at de enten har en liste du kan rulle i, eller et bredt kors der krysningspunktet viser valgt funksjon. Du kan dessverre ikke trykke på kalenderen for å åpne den.
Å skrive tekstmeldinger på P520 er godt mulig, men telefonen er litt treg og dermed opplever vi at den ikke får med seg alle bokstavene vi taster.
Om du vil surfe på Internett, så kan du gjøre det, men noen god brukeropplevelse er det ikke. For å bevege deg mellom lenker på nettsidene bruker du piler som dukker opp på skjermen. Når riktig lenke er markert må du åpne menyen for å finne et valg som lar deg åpne lenken.
God lyd
Musikkspilleren gir bra lyd, men menyene er noe av det tregeste vi har opplevd. Fra vi velger låt til den faktisk kommer ut av høyttalerne tar det en liten evighet. Når det tar tre til åtte sekunder uten at noe skjer oppleves det som om telefonen henger. P520 har et kamera med tre megapikslers oppløsning, og det tar helt greie bilder.
Til gjengjeld følger det med en Bluetooth-øreplugg med Armani-logo. Denne bruker du selvsagt ikke til musikk, men for å kunne snakke i mobilen med hendene fri og uten ledninger. Ørepluggen leveres med et eget etui som også fungerer som ladestasjon.
På programsiden har telefonen de vanligste applikasjonene som kalkulator, diktafon og verdensklokke. I tillegg har den bilderedigering, stoppeklokke, nedtelling og notater. I tillegg har den et puslespill der du på tid skal sette sammen kvadratiske brikker fra bilder du har i mobiltelefonen.
Alt i alt er dette en mobiltelefon for særlig interesserte. Den har alle funksjonene du kan forvente å finne på en moderne mobil, men brukergrensesnittet fungerer rett og slett ikke godt nok.

Oppsummert:
Terningkast: 3
Pluss: Lekker design, bra batterikapasitet, matchende øreplugg, ekstra batteri og stort minnekort følger med.
Minus: Treg oppdatering i menyene, ikke FM-radio, ikke 3,5 mm audioutgang
Pris uten abonnement: Rundt 6.000 kroner.


LG KG850 – Prada-mobilen
Det er utviklet et helt nytt brukergrensesnitt for LG Prada. Revolusjon eller bare svada?
Telefonen har vært sammenlignet med både Iphone og HTC Touch, men ut over at også disse telefonene styres med skjermtrykk er det lite de har felles. Prada-mobilen er noe eldre enn Samsungs Armani-mobil, men står seg fortsatt godt i konkurransen.

Ingen smartmobil
LG Prada er en motetelefon med bra spesifikasjoner, uten at den på noen måte er blant de mest avanserte på markedet. Mens Touch og Iphone er smartmobiler, er Prada-mobilen en mer ordinært utrustet mobiltelefon med enorm skjerm. Det er lett å glemme, fordi telefonen mest av alt ser ut som en lekker PDA. Forskjellene går på muligheten for å legge inn egne programmer.
Designmessig liker vi Prada-mobilen. Her dreier mye seg om smak og behag, og ikke alle som har sett den, synes den lever opp til navnet. Vi var naturlig nok mest spent på hvordan berøringsskjermen vil virke i praksis. Dette viste seg å fungere bedre enn ventet, og særlig er vi fornøyd med hvor godt gjennomtenkt menystrukturene er.
Menyene er lekre, og LG har utnyttet skjermflaten godt. Ulike temaer gjør at du kan velge om du vil ha Pradas sort-hvite eleganse, eller et mer fargerikt grensesnitt. Telefonen reagerer også raskere enn vi hadde fryktet, selv om vi særlig i starten opplevde å måtte trykke flere ganger for å få telefonen til å reagere.
Mest trykk
Berøringsfunksjonene er ikke like avanserte som på Iphone og HTC Touch. Best er integreringen i musikkspilleren der du kan skyve forløpsindikatoren frem og tilbake. Volumknappen kan også flyttes med fingerstrøk, men da må du først hente den frem ved å trykke på høyttalerikonet. Musikkspilleren fungerer ellers meget bra, og det er uttak til vanlige hodetelefoner på fjernkontrollen på håndfrisettet som følger med.
Å skrive SMS går på et vis, men vi klarer ikke å få særlig tempo på tekstingen. Det blir mange feiltrykk når vi ikke har fysiske taster å forholde oss til, for å føle ”tastene” på skjermen er umulig. Her er heller ingen taktil respons, utover at vi kan ha på tastelyden. De små pipene for hvert tastetrykk vil garantert ikke skaffe deg nye venner.
Kamera
Kameraet på telefonen tar relativt gode bilder, med autofokus og en oppløsning på to megapiksler, men skjermen vil naturlig nok ganske raskt bli tilsmusset med fingermerker. Nettleseren i mobiltelefonen er grei nok, men utnytter ikke trykkfølsomheten særlig godt. Du kan for eksempel ikke trykke på lenker eller trekke siden opp eller ned ved hjelp av rullefeltet i skjermbildet. I stedet må du bla ved hjelp av piltastene som dukker opp nederst i skjermbildet.
Alt i alt er LG Prada, eller KE850 som den også heter, en mobiltelefon for særlig interesserte. Da mobilen først kom på markedet måtte du bla opp mer enn 6.000 kroner, nå har prisen sunket til 4.000 uten abonnement. Det gjør er fortsatt dyrt i forhold til hvilke funksjoner du får, men det overraskende mange som er villige til å bla opp noen tusenlapper ekstra når det står Prada på produktet.
Oppsummering: LG Prada vinner duellen.
Terningkast: 4
Pluss: Høy trendfaktor, enorm skjerm, FM-radio, A2DP, gode menyer.
Minus: Stiv pris, ikke 3G, vrien på tekstmeldinger.
Pris uten abonnement: Rundt 4.000 kroner.

Les også
Samsung og Armani går for gull
Les også
Test: LG KF900 – Prada for viderekommende
Les også
Nå kommer LG Prada II
Les også
Ny Prada-mobil?
Les også
Sjarmør med turbomotor
Les også
Tynn og trendy musikkmobil i metall
Les også
GPS-mobil uten taster
Les også
Mobiltelefonenes sveitserkniv
annonse