TestToshiba Qosmio X870-11G

Spillmaskin som mener alvor

Toshiba Qosmio X870 leker ikke spillmaskin.

[Hardware.no]: Bærbare datamaskiner som kan brukes til å kjøre de siste og mest krevende dataspillene står foran mange utfordringer. De skal for det første være tynne og lette nok til å fortsatt kunne kalles bærbare. I tillegg må støy- og temperaturnivå holdes innenfor rimelighetens grenser. Helt til slutt gjenstår problemet med å få potensielle brukere til å punge ut for en maskin som gjerne koster dobbelt så mye som en tilsvarende kraftig stasjonær maskin.

Med Qosmio X870 prøver Toshiba å ta innersvingen på konkurrentene i markedet for spillbærbare. Det prøver de å gjøre med et pent ytre, gode funksjoner og en fornuftig pris. At maskinen leveres i flere utgaver skal også sørge for å tilby noe interessant for alle som trenger en ny spillbærbar i prissjiktet 11 000 kroner til 17 000 kroner.

Når det kommer til ytelse er vi litt skuffet. Det er klart at vi ikke kan få i pose og sekk, altså både en fornuftig pris og den kraftigste grafikkløsningen. Men skjermkortet Nvidia GeForce GTX 670M som sitter i Toshiba Qosmio X870 klarer ikke helt å møte utfordringen fra de mer krevende spillene på markedet i dag. Maskinen kan kjøre spillene, men bildeflyten holdes ikke jevnt oppe med standardoppløsning på skjermen og høyt detaljnivå i grafikken.

Det vi liker, og det som kunne vært bedre

Det vi liker mest med Qosmio X870 er den pene designen og gode konstruksjonskvaliteten. Den ser tøff ut, på en behersket måte, og overflatene i metall på innsiden og utsiden av maskinen gir et solid kvalitetsinntrykk. I tillegg er det god lyd i høyttalerne, og maskinen holder seg på et meget behagelig temperaturnivå selv under høy belastning av maskinvaren.

Men alt er ikke bare fryd og gammen med Toshiba Qosmio X870. Vi føler for eksempel at skjermen er alt for dårlig, og du må betale usaklig mye for Full-HD varianten. Det er den dårlige bildekvaliteten og lave oppløsningen som irriterer oss mest. Men vi skulle også gjerne hatt en utgave av maskinen med ett av toppkortene fra AMD eller Nvidia, for de som ikke nøyer seg med det fjerde beste skjermkortet på markedet.

Alt i alt

Det som i utgangspunktet kunne vært en kompromissløs og rå spillmaskin synes vi blir litt for tam i ytelse og funksjon. Skjermen på Toshiba Qosmio X870-11G er for lavoppløst og skjermkortet et par hakk for svakt. Dette er helt i orden dersom du betaler rundt 10 000 kroner for maskinen, men for litt over 13 000 kroner som Toshiba Qosmio X870-11G koster, synes vi ikke vi får nok spillytelse og glede for pengene. Og dersom du betaler 17 000 kroner for den dyreste utgaven av X870 får du fremdeles ikke et bedre skjermkort.

Vi synes altså at når du først er villig til å betale over 13 000 kroner for en spill-bærbar, bør du kunne legge i et par tusenlapper ekstra, og velge en maskin med Full-HD-skjerm og et av toppkortene til AMD eller Nvidia.

+  Solid og gjennomført design
+  God batteritid for en spill-bærbar
+  Holder seg kjøling under tung last
+  Gode integrerte høyttalere


-  Dårlig skjerm med litt for lav oppløsning
-  Grafikkløsning for svak i de dyrere utgavene
-  Lite ytelse for pengene i de dyrere utgavene

Vil du vite mer?
Les hele testen av Toshiba Qosmio X870-11G på Hardware.no »

Andre alternativer

En Multicom Kunshan P170E med omtrent samme konfigurasjon, men med Full-HD-skjerm, en kraftigere prosessor og et AMD Radeon HD 7970M-skjermkort koster omtrent 15 000 kroner. Her får du mye mer ytelse for pengene, men dessverre føles ikke Multicom-maskinen like gjennomført.

Du kan også kjøpe en lignende Alienware M17x, også med et AMD Radeon HD 7970M-skjermkort, men uten en SSD til under 14 000 kroner. For 700 kroner ekstra får du en knallgod Full-HD skjerm også.

Vi kan ellers anbefale å ta en kikk i vår testavdeling for bærbare datamaskiner. Her finner du til en hver tid alle de bærbare maskinene vi har testet, og den laveste prisen i nettbutikkene. Våre nylig oppdaterte anbefalinger av bærbare datamaskiner kan også være et bra sted å starte dersom du handle litt ny flatpakket teknologi denne høsten.

Har du en kommentar til testen, eller kanskje en anbefaling av en annen maskin i samme klasse? Nøl ikke med å bruke kommentarfeltet nedenfor og spre dine tanker med resten av oss!

Les også
De beste hjemme-PC-ene
Les også
Alienware M17x: Denne råtassen av en spillmaskin sparker godt fra seg
Les også
Toshibas råeste bærbare hittil
annonse