Til hovedinnhold

D-Link PowerLine DHP-307

Testresultater

Vi har sagt det før, og vi sier det igjen - den aller beste, sikreste, kjappeste og enkleste nettverksopplevelsen får du med et vanlig kablet gigabit nettverk. Men dersom du ikke allerede har lagt opp nettverk i kåken betyr dette litt jobb i form av kabelstrekking og gjerne borring i vegger. I tillegg kommer det estetiske med fysiske kabler da, spesielt om du allerede har skulte strømkabler og ikke har mulighet til å gjøre det samme med nettverkskablene.
Dette får mange til å kjøre rene trådløse nettverk, som igjen selvfølgelig har den fordelen at du kan dra med den den bærbare rundt i huset og ut på terrassen uten å tenke på ledningstyret. Men trådløse nett kan være litt ufne å sette opp og/eller ha problemer med hastighet og stabilitet - spesielt når også alle naboene har trådløst nett. Heldigvis har det bedret seg med 802.11n.
Men av og til er verken trådløse eller kablede nettverk et alternativ - det være seg av estetiske, praktiske, tekniske, helse- eller byggmessige årsaker. For slike tilfeller er alternativet å bruke husets fiks ferdige strømnett til å overføre data, og i den sammenhengen har vi nå tatt en nærmere kikk på PowerLine DHP-307 fra D-Link, som er ett av flere slike alternativer.
Enkelt og praktisk
For å kunne sende og motta datasignaler over strømnettet må du logisk nok ha en måte å koble til en nettverkskabel på. Dette gjøres via en adapter, som ganske enkelt er en boks du plugger rett inn i en av stikkontaktene dine. Deretter plugger du en annen slik adapter i en annen stikkontakt på samme strømnett, og så oppretter disse to automatisk en nettverkskobling mellom seg. Til slutt er det da bare å koble datamaskinen (eller hva du nå enn vil ha koblet til nettverket ditt) til adapteren med en vanlig nettverkskabel (TP-kabel).


D-Link PowerLine DHP-307 består av to slike adaptere (DHP-306AV) og to korte (1,5 meter) TP-kabler. Ettersom nettverksutstyr som regel uansett må kobles til en stikkontakt, og det som regel omtrent finnes stikkontakter over alt uansett, er sjelden denne lengden noe problem. Men du kan selvsagt også bruke lengre kabler. Adapterne skal forresten også være mulig å kjøpe enkeltvis dersom du skulle ønske å koble til en ekstra enhet, og er kompatible med Atheros Homeplug AV-teknologi, som også brukes på noen produkter fra andre produsenter.
Nettverket kan settes opp på flere måter. Ønsker du å bruke strømnettet for å utvide ditt eksisterende nettverk kan du koble den ene adapteren mot ruteren/svitsjen/hub-en din, og den andre til nettverksenheten du ønsker å legge til. Men du kan også lage et nettverk direkte mellom for eksempel to datamaskiner.

Varierende resultater

Et spørsmål som stadig dukker opp i forbindelse med disse løsningene er hvilken hastighet som er å forvente seg. Dessverre er det umulig å gi et godt svar på dette, ganske enkelt fordi det er så mange X-faktorer som spiller inn - alderen på ledningsnettet og hvordan det er koblet, hvilke andre apparater som er tilknyttet, hvor adapterne står i forhold til hverandre og på hvilke kurser og så videre. Man er ganske enkelt nødt til å prøve seg fram.

Det anbefales for øvrig å stikke adapteren rett i en veggkontakt og ikke bruke en padde/forgrening med mange kontakter, dette for å redusere antall støykilder.


Så når vi nå sier at adapteren D-Link DHP-306AV har en oppgitt teoretisk overføringshastighet på 200 Mbit/sekund (altså 25 megabyte i sekundet), så må du være klar over at dette er ekstremt teoretisk - spesielt siden dem ifølge spesifikasjonene er utstyrt med en 10/100 Mbit/s nettverksport, som typisk vil bety en praktisk maksimumshastighet på omtrent 10 megabyte i sekundet.
I vårt tilfelle, med litt testing i forskjellige kontakter, fikk vi som forventet svært varierende resultater selv i vår en-etasjes leilighet. Det gikk fra helt ned mot 800 kilobit/s, men typisk hastighet lå likevel på 5 til 7 megabyte per sekund, med 8 som beste resultat. I praksis tilsvarer dette omtrent en 50 megabit linje, noe som må sies å være god hastighet med denne typen teknologi.
Det er også verd å merke seg at adapterne skal være utstyrt med trafikkprioritering (QoS eller Quality of Service) som skal gjøre at datatrafikk som filmstreaming eller VoIP (nettsamtaler) prioriteres. Vi har dog ikke testet ut dette i særlig grad.

Kryptering og strømsparingsmodus

Data som sendes over nettverk - også strømnettet - er i utgangspunktet ukryptert og kan bli snappet opp. Bor du i en bolig med flere husstander kan det derfor være smart å kryptere datastrømmen, i det minste dersom du er nervøs for at en datakyndig nabo skal kunne snappe opp informasjon rett fra stikkontakten sin.

Kryptering (128 bit AES) er fiks ferdig innebygd i D-Link DHP-306AV, og kan enten settes manuelt via den medfølgende programvaren, eller ganske enkelt automatisk ved å trykke på en knapp på hver av adapterne. Kjapt og enkelt.

Vi liker også at DHP-306AV bruker lite strøm når den ikke er i bruk - dersom det går 5 minutter uten datatrafikk vil adapteren gå inn i en strømsparingsmodus der forbruket er mindre enn 1 W.

Oppsummering

D-Link PowerLine DHP-307 er som de fleste andre slike løsninger en kjapp og enkel måte å få opp eller bygge ut et nettverk på, men anbefales likevel hovedsaklig for deg som av en eller annen grunn ikke kan eller vil bruke et vanlig kablet eller 11n trådløst nettverk. For selv om vi faktisk fikk relativt god hastighet (til å være denne type nettverksteknologi), er det jo som nevnt ikke gitt at du vil få gode resultater i ditt eget hjem. Det kan i så fall være smart å sørge for en eller annen byttemulighet dersom du aldri har testet ut dette tidligere.
Men om du nå får deg en slik løsning, og da med en overføringshastiget på 5 til 8 megabyte i sekundet, er jo dette slett ikke så galt. Det er langt kjappere enn de fleste Internettforbindelser og vanlige trådløse nettverk. Et velfungerende 11n-nett vil dog normalt sett være hakket kjappere.
Likevel, har du har et nettverk der du streamer eller overfører store datamengder internt er det fremdeles langt på vei å anbefale et skikkelig kablet gigabit nettverk. Hos oss får vi typisk en hastighet på 60 - 80 megabyte i sekundet, altså omtrent ti ganger det vi klarte over strømnettet. Det tok riktignok en dag å legge opp kablene, men det var så avgjort verd det.

D-Link PowerLine DHP-307 med to adaptere koster omtrent 800 kroner. Til omtrent samme pris får du forresten også en trådløs 11n-ruter som kan operere på 5 GHz-båndet og har innebygd gigabit svitsj.

D-Link PowerLine DHP-307AV

Mer om
annonse