Test: Sony Ericsson U100i - Moro med Yari
Innhold
Test: Sony Ericsson U100i - Moro med Yari
Testresultater
God pris, 5-megapikselkamera, musikkspiller, mange spill, hendig størrelse, god nettleser, 16 GB microSD-støtte. | |
Upraktisk kontakt til lading/USB/headsett, plastikk-tastatur, liten skjerm, litt kjedelig design. |
Totalinntrykk
Prisklasse
Menynavigering
Brukervennlighet
Design
Samtidig som Sony Ericsson lanserte kameramobilen Satio og multimediemobilen Aino, presenterte de også den noe enklere spillmobilen Yari. Nå som mobilspill generelt er i ferd med å bli kvalitetsmessig bedre, og samtidig mer populært blant mobilbrukerne, er tidspunktet riktig å lansere en spillmobil i mellomklassen på det norske markedet. I dette segmentet finnes det nemlig ikke så alt for mange mobiler som duger til spilling.
At Sony Ericsson Yari gjør jobben som spillmobil er det liten tvil om, men hvor godt fungerer telefonen for øvrig?
Design – back to boring?
Sony Ericsson har i lang tid fått mye pepper for at modellene ligner særdeles mye på hverandre, og at de utviser kun en liten grad av innovasjon på nyere modeller. Noen lysglimt har vi støtt på den siste tiden, og det har unektelig blitt bedre på designfronten i 2009 generelt sett. Du kan likevel se på en mils avstand at Yari/U100i er en Sony Ericsson-telefon – en skyvetelefon sådan. Den ligner litt på S500i og litt på W580i på grunn av det runde navigasjonshjulet, men skyver du opp toppdekselet – for øvrig med stålkant – og trekker frem tastaturet ser du at det er annerledes; I stedet for egne knapper, får du servert alle numre og bokstaver på ett brett – i plastikk. På mange måter minner Yari også mye om Sony Ericssons forrige forsøk på å lage en spillmobil, nemlig F305. Stålkanten retter opp en del av inntrykket, men vi opplever likevel en slags plastikkfølelse når vi tafser på Yari.
Rundt navigasjonshjulet under displayet finner du fire hensiktsmessige – og riktig plasserte – taster; ”Ring/start samtale”, ”Avslutt samtale/skru av”, ”Snarveier” og ”C” (clear). Over disse, men stadig under displayet, finner du to anonyme, hvite taster som har ulike funksjoner i menynavigeringen. På høyre side av telefonen finner du en kameratast og volumtaster, samt plass til å sette inn microSD-kort (inntil 16 GB). Øverst på venstre side av Yari er kontakt for lading/USB/hodetelefoner plassert. Skyvemekanismen på telefonen oppleves som veldig smidig, selv om toppdekselet kan virke litt slarkete dersom du rister lett på telefonen. Sony Ericsson Yari leveres i fargene Achromatic Black og Cranberry White.
Sony Ericsson byr på lite nytt hva gjelder design med Yari, men det trenger ikke nødvendigvis være et stort minus. I lukket tilstand må vi innrømme at telefonen ser ganske bra ut, først og fremst på grunn av stålkanten og de blanke flatene på toppdekselet. Det enkle tastaturet og den hvite, tynne plastikkanten som er synlig rundt hele mobilen (Achromatic Black-utgave), gir oss derimot et inntrykk av at dette er en typisk ”billigmobil”. Men akkurat det kan være smak og behag. Den klumpete kontakten for lading/USB/hodesett er også tatt i bruk på denne modellen, dessverre. For øvrig er Sony Ericsson Yari ganske kompakt, og ligger godt i håndflaten.
(Fortsettes.)
Greie taster
Som sagt er det alfanumeriske tastaturet av plastikk, og det er ingen inndeling for hvert enkelt tall eller bokstavkombinasjon. Selve tastaturet virker litt spartansk, men det fungerer greit nok i bruk. Mens de fire tastene rundt navigasjonshjulet på toppdekselet er glatte og behagelige, føles plastikktastaturet litt stivt og ujevnt.
Det kan imidlertid være at dette vil forbedre seg over tid, etter hvert som tastaturet blir tatt mer i bruk. Du kan så vidt høre en svak klikkelyd når du trykker ned på tastaturet, men det er overhodet ikke til sjenanse.
Skjerm og størrelse
Sony Ericsson Yari har en 2,4-tommers TFT-skjerm med en oppløsning på 240 x 320 piksler. Det er altså ikke det helt store, men vi blir likevel ikke skuffet over kvaliteten. Menyene er klare og tydelige, kanskje spesielt hvis du endrer motiv/tema til ”Silver Grey” eller ”Cranberry White”. Fremvisning av bilder og videosnutter går også relativt greit, selv om det ikke er ideelt på en så liten skjerm.
Telefonen har målene 100 x 48 x 15,7 mm. i lukket tilstand, og veier 115 gram. Størrelsen er praktisk fordi den ikke tar for mye plass i bukselomma, og vekten er også passe. Faktisk er vi overrasket over at den ikke veier noen gram mer, for den ser noe tyngre ut enn den føles i hånden.
(Fortsettes.)
Spillmobil
Yari presenteres som en spillmobil. Likevel har den ingen dedikerte spilltaster, og det synes vi er en lur beslutning av Sony Ericsson. Mobilen kan vel bra til spill for det? Sony Ericsson leveres med prøveversjoner av Bowling, Bubble Town, Fifa 10, Fitness, Game Carousel, Get Cookin’, Guitar Rock Tour, LocoRoco, Nitro Street Racing, Quadrapop, Tennis, Tetris og The Sims 3 – noe for en hver smak, altså. Fullversjonen må du imidlertid kjøpe, men med så mange pre-installerte prøveversjoner på Yari har du gode muligheter til å finne et spill du synes er verdt pengene. Sony Ericsson Yari har dessuten funksjoner som kan gjøre noen spill hakket mer interessante, som akselerometer/bevegelsessensor, og integrering av kameraet i noen spill.
Vi prøvde flere av spillene, og kan bekrefte at Sony Ericsson absolutt er godt egnet til mobilspill. I spillet ”Tennis” tas kameraet i bruk, og du spiller mot mobilen med håndflaten – på en måte med en usynlig Wii-kontroll. Selv om du ser ut som en tulling når vi veiver hånda rundt i løse luften, er det forfriskende å se mulighetene som ligger i å integrere mobilkameraet i spill på denne måten. Mobilversjonen av Fifa 10 på Yari fungerte ikke spesielt bra, men vi har generelt elendige erfaringer med fotballspill på mobilen uansett. Det spesielle spillet LocoRoco har i bruk telefonens akselerometer ved at du styrer skapningen (LocoRoco) ved å snu og vende på mobiltelefonen (vanskelig å forklare spillets hensikt, men vel verdt å prøve det).
Sony Ericsson Yari lever opp til forventningene vi hadde til den som spillmobil, selv om mobilspill kan være langt morsommere på en mobil med større og bedre skjerm. Jeg vil ikke anbefale å kjøpe denne mobilen fordi det er en spillmobil, men spillfunksjonene er klart en positiv bonus.
(Fortsettes.)
5-megapikselkamera
Vi går videre til mobilkamera. Det er kanskje litt overraskende at Sony Ericsson har lagt inn et 5-megapikslers kamera i Yari – med LED-blits, autofokus, bildestabilisering, ansiktsgjenkjenning og geotagging. Det kan imidlertid være lurt, for det betyr at du får en relativt billig mobil med mange funksjoner som i tillegg fungerer som et fullt brukbart kamera.
Menyen i kameramodus er svært enkel å betjene, og du har gode muligheter til å gjøre egne tilpasninger i forhold til lysforhold og motiv. Med standardinnstillinger kan bilder tatt innendørs virke noe duse dersom lysforholdene ikke er optimale. Du kan velge å skru av blits, men ikke tvinge den på, og det opplevde vi som en ulempe i noen situasjoner. Generelt sett oppleves 5-megapikselkameraet som godt.
Nettleser
Sony Ericsson Yari støtter HSDPA (3G), så vi måtte naturligvis sjekke hvordan den takler mobilsurfing. På grunn av den lille skjermen bør du alltid bruke WAP-sider når du surfer med Yari, men det er en glede å rapportere at dette fungerer meget tilfredsstillende; Sidene fremstår som klare og tydelige, og skaleres godt til å passe skjermen.
Nettleseren er også lett å betjene, med enkle navigasjonsvalg, og har rask respons på dine tastetrykk.
(Fortsettes.)
Musikkspiller
Sony Ericsson er kjent for god lyd i sine musikkmobiler i Walkman-serien, og musikkspilleren på Yari skuffer heller ikke. Uten særlig ekspertise når det gjelder lydkvalitet, kan jeg si at det høres bra ut. Bassen er særlig god, selv med standard-headsettet som medfølger i salgspakken, så dette ville vært mer enn godkjent for mitt behov.
Yari har også stereohøyttalere dersom du vil plage medpassasjerer på bussen med din musikksmak. Disse oppleves også som nokså gode. Det medfølger et 1 GB-minnekort, men mobilen støtter inntil 16 GB (microSD) og da har du mulighet til å føre over en haug av MP3-låter til Sony Ericsson Yari.
Samtalekvalitet og batteri
Både høyttaler og mikrofon må være bra for å sikre god samtalekvalitet. I testoppringninger fortalte mottaker at vedkommende hørte meg klart og tydelig, men jeg var ikke veldig imponert over lyden på øret. For meg oppleves stemmen i den andre enden som litt grumsete og metallisk.
Ved nærmere ettertanke og vurdering er det likevel ikke så alt for dårlig med tanke på at dette er en relativt rimelig mobiltelefon. Du vil neppe ha problemer med å høre hva personen i den andre enden sier, selv om lyden ikke er krystallklar. Mikrofonen på Yari fungerer tilsynelatende veldig bra til utgående samtaler.
Standbytid oppgis å være 450 timer, noe som må sies å være ganske bra. Det virker også som om batteriet er holder ganske bra i bruk. Taletid oppgis å være 10 timer (2G) eller 4,5 timer (3G).
Yari imponerer
Sony Ericsson Yari er klart som lillebror å regne i forhold til i forhold til Aino og Satio, men den er også atskillig rimeligere med en pris på litt over 2 000 kroner uten abonnement. Den kan også kjøpes til 1 krone med ett års bindingstid og et abonnement som er dyrere i bruk. Spillmobilen Yari er nok best egnet for unge brukere – tenåringer og unge voksne – og har mange underholdningsfunksjoner foruten spill. Den har også A-GPS – ”ekte” satellittnavigasjon, ikke såkalt triangulering –, men denne funksjonen var ikke så hensiktsmessig på en så liten skjerm. Som en nødløsning er det likevel greit å ha. Du kan for øvrig velge mellom å bruke Google Maps eller navigasjonsapplikasjonen Wisepilot. Ettersom dette er en ungdomsmobil er det betryggende å se at SAR-verdien er på kun 0,69 W/kg (lovlig grense i Norge er 2 W/kg) - det anses å være ganske lavt, i alle fall.
(Fortsettes.)
Alt i alt overrasker faktisk Yari når det gjelder funksjoner, og som en mobil vektet i ”økonomi”-klassen i vår test kan vi forsikre om at den er verdt pengene. Litt skuffet over enkelte designdetaljer – som den nevnte hvite kanten rundt mobilen og plastikktastaturet –, men til gjengjeld er skyvemekanismen god, og tastene på det blanke toppdekselet er både hensiktsmessig plassert, og behagelige i bruk. Lyden på øret ved innkommende anrop burde vært noe bedre, skjermen kunne med fordel vært noen millimeter større, og designet på Yari er ikke det mest spennende vi har sett. Det er altså en del små ting å trekke for, men til prisen er likevel Yari et godt kjøp og fortjener en solid 4-er.
Bilder tatt med 5-megapikselkameraet på Sony Ericsson Yari:
Bildeeksempler
Testresultater
God pris, 5-megapikselkamera, musikkspiller, mange spill, hendig størrelse, god nettleser, 16 GB microSD-støtte. | |
Upraktisk kontakt til lading/USB/headsett, plastikk-tastatur, liten skjerm, litt kjedelig design. |
Totalinntrykk
Prisklasse
Menynavigering
Brukervennlighet
Design
Bildeeksempler
Spesifikasjoner
Testresultater
God pris, 5-megapikselkamera, musikkspiller, mange spill, hendig størrelse, god nettleser, 16 GB microSD-støtte. | |
Upraktisk kontakt til lading/USB/headsett, plastikk-tastatur, liten skjerm, litt kjedelig design. |
Totalinntrykk
Prisklasse
Menynavigering
Brukervennlighet
Design
Testresultater | |
---|---|
Størrelse/Batteri | - |
Størrelse | 100 x 48 x 15.7 mm |
Vekt | 115 g. |
Standby-tid | Inntil 450 timer |
Taletid | 10 t.(2G) / 4,5 t. (3G) |
Tilkobling | - |
Bluetooth | Ja Ja, A2DP |
USB-port | |
Meldingsfunksjon | - |
Tasteutforming | Bra på toppdeksel |
MMS | Størrelsesbegrensning |
Epost | |
Sosiale tjenester | |
Ordbok | T9 |
Kamera/Display | - |
Brukervennlighet, kamera | Enkel meny |
Bildegjengivelse inne | kun autoblits |
Bildegjengivelse dagslys | veldig bra |
Bildeoppløsning | 5 megapiksler |
Videoopptak | QVGA@30fps, video light |
Skjermstørrelse | 240 x 320 (QVGA) |
Fargedybde | 256K |
Minne | - |
Minnekapasitet | 60 MB telefonminne |
Støtte for minnekort | Ja Ja, inntill 16GB microSD |
Nettverk | - |
UMTS | HSDPA, 3.6 Mbps |
EDGE | Class 10 |
1900-bånd (trippelbånd) | |
WLAN | |
GPS | |
Tilbehør/Media | - |
FM-radio | Stereo FM radio med RDS |
Mediaspiller | Walkman |
Java | Ja Ja, MIDP 2.0 |
Stereo handsfree | Ja Ja, A2DP |
Generelt | - |
Totalinntrykk | Rimelig og funksjonell |
Prisklasse | Litt i overkant av 2 000 kr. |
Menynavigering | Kjapp respons, enkel meny |
Brukervennlighet | Relativt enkel i bruk |
Design | Plastikkfølelse med unntak av stålkant |
Støttede applikasjoner | - |
Spill på mobil | Bowling, Bubble Town, Fifa 10, Fitness, Game Carousel, Get Cookin’, Guitar Rock Tour, LocoRoco, Nitro Street Racing, Quadrapop, Tennis, Tetris og The Sims 3 |
Utgåtte egenskaper | - |
GPRS | |
IR | |
Push and talk | |
Nye egenskaper | - |
LTE | |
NFC | |
SAR-verdi | 0,69 W/kg |
WIMAX | |
DMB | |
Touch | Ja0 |