Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

En god og plasseringsvennlig Google-høyttaler

Men hvorfor skal vi velge denne fremfor en Sonos?

Polk Audio Assist er et godt alternativ til Sonos og de andre, men de må nok ned i pris før kjøperne vil la seg friste i store antall.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Amerikanske Polk Audio er kanskje ikke så kjent i Norge. De produserer i hovedsak lydplanker og andre hjemmehøyttalere til en relativt billig penge, men vi har faktisk aldri tidligere hatt noe med dem å gjøre her på Tek.no. Før nå.

Møt Polk Audio Assist, selskapets konkurrent til Googles egne smarthøyttalere, Sonos, Harman Kardon og alle de andre. Med en pris på snaut 2.000 kroner plasserer den seg akkurat i samme landskap som for eksempel Sonos One og Harman Kardon Citation One, altså de minste wifi-høyttalerne de fleste selskaper byr på.

Polk Audio Assist

Polk Audio Assist

Kompakt og grei å plassere

Polk Assist er litt høyere enn Sonos One, men har nok omtrent det samme totale volumet. Begge disse er litt mindre enn Citation One. Assist ser ut som en høyttaler omtrent lik enhver annen, men den er i det minste kompakt og plasseringsvennlig.

Noen få knapper på toppen gir tilgang til spill/pause, volum opp/ned og å aktivere Google-assistenten, mens en rad med lysdioder i midten forteller om assistenten lytter eller om hvilket nivå volumet er på. Det er enkelt og brukervennlig, og det eneste vi kanskje savner er en mulighet til å hoppe over en låt uten å måtte be om det med stemmen.

Førstegangsinstallasjon av høyttaleren gjøres som med andre Google-høyttalere gjennom Google Home-appen, og prosessen er ganske beint frem og problemfri. Høyttaleren spiller en lyd for å angi at det er riktig høyttaler du konfigurerer, og du blir underveis spurt om du vil sette opp såkalt «voice match» slik at Google-assistenten kan skille stemmen din fra eventuelle andre i husstanden.

Polk Assist er ørlite større enn en Sonos One.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Under oppsettet fikk vi beskjed om at vår høyttaler var ment for et annet land, uten at det ellers så ut til å ha noen innvirkning verken på oppsettet eller på bruken. Det fulgte heller ikke med noen europeisk strømplugg, men det gjør det garantert om du kjøper den i butikk i Norge.

I løpet av oppsettet installerer Google-appen også eventuelle nye programvareoppdateringer til høyttaleren. I vårt tilfelle tok det rundt 30 sekunder, tross at appen anslo minst fem minutter.

Oppsettet gjøres i Google Home-appen, og er rimelig fort gjort.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Assistenten har blitt bedre

Vi skal ikke begi oss ut på noen inngående vurdering av nyttigheten av Google-assistenten (for det kan du for eksempel se på testen av Google Nest Hub), men det virker i det minste som om assistenten har blitt noe flinkere til å forstå norsk og kan gjøre flere av tingene den kan på engelsk også på norsk.

Alternativene den tilbyr om vi spør om kaffe i nærheten er imidlertid ikke veldig gode - stort sett flere kilometer unna eller helt på andre kanten av byen. Det er imidlertid ikke Polks feil, og Google-assistenten fungerer også best til å styre smarthuset eller til ting hvor det er «spesiallaget» støtte, som for eksempel om du ber den om å gi deg nyheter. «Hei Google, støvsug kjøkkenet» føles i det hele tatt litt magisk.

Det er også kjekt at du kan sette opp støtte for både norsk og engelsk samtidig, men assistenten svarer konsekvent på norsk om det er det som er satt opp som hovedspråk. Polk Assist er ellers stort sett responsiv på kommandoer, selv når du for eksempel snakker gjennom ganske høy musikk.

Det er ikke alltid den reagerer, men det er veldig sjelden vi trenger å bruke mer enn to forsøk for å få respons, og vi har heller ikke opplevd mer enn noen veldig få ganger at høyttaleren har reagert på ting som ikke egentlig var kommandoer.

Vår testhøyttaler kom med amerikansk plugg.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Låter stort og flott

Hva så med lyden? Jo, her må vi faktisk si at Polk har laget en høyttaler som låter mye bedre enn det man kanskje skulle tro ut fra den ganske kompakte størrelsen. Den er først og fremst flott balansert og har en veloppløst, skarp og fin diskant. En Sonos One har et noe større bassfundament, men den er til gjengjeld ikke like detaljert i toppen, og jo mer vi lytter på Polk-høyttaleren, jo bedre liker vi den.

Assist spiller dessuten rimelig høyt, men det går en grense på rundt 80 prosent volum hvor diskanten blir litt i overkant skarp og bassen ikke lenger klarer å henge med. Når vi nærmer oss maks volum er det også en viss fare for at høyttaleren begynner å bevege på seg, spesielt om underlaget er blankt og glatt. Det er ikke helt bra.

Assist har gummiføtter, men det hindrer ikke at den flytter på seg om du skrur lyden opp mot maks.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Best låter Polk Assist til roligere musikksjangre uten noen voldsom basslinje. Den er altså ingen utpreget partyhøyttaler, selv om den spiller høyt nok til fint å forsyne en hybel eller en liten stue med lyd.

Lydmessig vil vi si at Polk godt klarer å holde følge med Sonos, selv om vi kanskje skulle ønsket oss ørlite mer «oomph» i bunnen av registeret. Likevel: Om du snur ansiktet bort fra høyttaleren og bare lytter, så er det nesten vanskelig å tro at den er så liten og kompakt som den er.

Undertegnede vil nok også rangere Assist over Harman Kardon Citation One rent lydmessig, da sistnevnte er så bassfokusert at det går noe utover resten av lydbildet. Assist låter også betydelig bedre enn Googles egen Home-høyttaler, men den koster også godt under halvparten, så sammenlikningen er litt urettferdig.

Fire knapper på toppen av høyttaleren, i tillegg til en stripe av lysdioder som angir volum og om høyttaleren lytter.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Multirom fra flere merker

Polk Assist bruker, i likhet med andre Google-høyttalere, Chromecast for å overføre lyden. Det betyr også at du kan sette dem opp i stereopar eller multiromsoppsett i Google-appen, også med Chromecast-høyttalere fra andre merker. Akkurat det har vi imidlertid ikke hatt anledning til å teste.

Et lite minus som gjelder både Polk Asssist og andre Chromecast-høyttalere er for øvrig at Google Home-appen er veldig begrenset hva gjelder innstillingsmuligheter. Her finnes for eksempel ingen mulighet til å justere lyden, og vi savner også Sonos’ Trueplay-funksjon, som gjør at du kan «kalibrere» lyden til rommet høyttaleren står i. Det er spesielt praktisk i trange rom med harde vegger, som for eksempel på badet.

En egen knapp på baksiden lar deg skru av mikrofonene, skulle du ønske det.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Det må også bemerkes at Sonos One og andre høyttalere med Apples Airplay 2 innebygd er noe mer fleksible i bruk, siden du kan spille all lyd fra for eksempel en iPhone via Airplay, mens «casting» av lyd til en Google-høyttaler er avhengig av at apper har bygget inn spesifikk støtte.

Skulle du for øvrig være uten wi-fi, har Polk Assist også bluetooth-støtte, men ingen inngang for kablede enheter.

Assist sammen med Harman Kardon Citation One.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Polk Audio viser med den lille Assist-høyttaleren at de er i stand til å lage meget kompetent lyd som ikke koster skjorta. Noen små innvendinger har vi dog. Litt mer bass i lydbildet hadde nok gjort oss enda noen hakk mer fornøyd, og det er litt urovekkende at høyttaleren ikke står i ro når vi skrur opp volumet.

Google-integrasjonen er et tveegget sverd i våre øyne. Det er praktisk å kunne sette opp høyttaleren i multiromssystemer med andre Google Cast-høyttalere, men Google Home-appen er samtidig svært begrenset hva gjelder innstillingsmuligheter for høyttalere.

Polk Assist er en kurant smarthøyttaler, men det er mulig prisen er noe høy.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Google-assistenten varierer også i nytteverdi etter hva du bruker den til, men vi ser tydelig at den norskspråklige assistenten er i stadig utvikling og får mer og mer av funksjonaliteten som den engelske har, og det er bra.

Totalt sett er definitivt Polk Assist en høyttaler som er verdt å vurdere i det som etter hvert er en jungel av smarthøyttalere, men vi lurer på om ikke Polk må litt ned i pris siden hovedkonkurrenten heter Sonos og er et ekstremt veletablert merke.

Slik det er nå koster Polk Assist og Sonos One det samme, og til den prisen hadde vi nok valgt Sonos.

Polk Audio Assist
7.5
Bra

Polk Audio Assist

7.5
Bra
sitatEn kurant smarthøyttaler, men hvorfor skal man velge denne over en Sonos?

Fordeler

 • +
  Detaljert og klar diskant
 • +
  Låter større enn den er
 • +
  Stort sett responsiv på kommandoer
 • +
  Kan bruke Google Assistant på flere språk samtidig
 • +
  Kompakt og plasseringsvennlig

Ting å tenke på

 • Burde hatt litt mer og dypere bass
 • Noe kjedelig design
 • Google Cast er ikke like fleksibelt som Airplay
 • Står ikke stille ved høyt volum
 • Assistant fortsatt noe begrenset på norsk

Gode alternativer til Polk Audio Assist

Harman Kardon Citation ONE
Bass til folket

Harman Kardon Citation ONE

fra 3500:-

Harman Kardons smarthøyttalerserie Citation fåes i mange varianter, men den mest aktuelle i sammenlikningen her er Citation One. Den koster det samme som Assist og Sonos One, men er mye mer bassfokusert i lydgjengivelsen og etter vår mening også noe penere designet enn Polk-høyttaleren. Da vi testet den hadde vi noe trøbbel med dårlig respons fra mikrofonene, men det er forhåpentligvis noe Harman Kardon har fått styr på med en programvareoppdatering.

Ikea Symfonisk trådløs bokhyllehøyttaler
Billigere, men uten assistenten

Ikea Symfonisk trådløs bokhyllehøyttaler

fra 999:-

Ikeas Symfonisk er fullt kompatibel med Sonos-systemet, og det til halve prisen av en Assist. Du får riktignok ikke mikrofon og taleassistent, men om det er multiromsegenskapene som er viktige, er dette sannsynligvis det beste kjøpet du gjør.

Sonos One (Gen 2)
Et bedre økosystem

Sonos One (Gen 2)

fra 2099:-

Sonos er på mange måter standarden for multiromssystemer, og med god grunn. Sonos One er kompakt, plasseringsvennlig og låter veldig godt for størrelsen. Sonos-økosystemet er dessuten mer praktisk enn hva Google byr på for Cast-høyttalerne, med en egen app, equalizer-muligheter og ikke minst Trueplay. Polk må nesten ned i pris om de skal ha oss til å velge Assist over denne.

annonse