Til hovedinnhold

MSI Mega Stick 1

Innledning

MSI vil gjerne tjene mer penger og har derfor begynt å se litt utenom sine kjerneområder - hovedkort og skjermkort. Dette har resultert i MSI Mega Stick 1. Som navnet tilsier vil det komme flere MP3-spillere fra MSI. I første omgang kommer Mega Stick 1 Limited Edition - med nye øretelefoner og to nye farger: Lyserosa og lyseblå. Senere kommer også Mega Stick 2.

Vi har testet flere "thumbdrive"-spillere som MSI må konkurrere mot. Som de andre spillerne er ikke dette en "high-end"-spiller, men har likevel både stemmeopptak og radio. Det blir spennende å se hvordan MSI klarer seg mot de mer etablerte MP3-spiller-produsentene på markedet.

Takk til MSI som sendte oss spilleren til test og Koss for levering av hodetelefoner.

Spesifikasjoner

 • Størrelse: 95.7 x 31 x 18.9 mm
 • Vekt: 29 gram (40 g med batteri)
 • Formater: MP3, WMA
 • Batteri: 1 x AAA-batteri
 • Avspillingstid: 12 timer
 • Overføringsmetode: USB 1.1
 • Frekvensområde: 20 - 20KHz
 • LCD-display: 29.5 x 11 mm (96 x 25 pixler)
 • Minne: 128 MB
 • Operativsystem: Windows 98SE/ME/2000/XP
 • Diktafon: Ja
 • Radio: Ja
 • Firmwareoppgraderbar: Ja


Sammenlignet med Nokia 6610

Spilleren gir inntrykk av å være ganske stor, så vi må si vi ble ganske overrasket over at både MPIO DMK og JazPiper UBit er bredere og høyere. Men spilleren er likevel den lengste av"thumbrive"-spillerne som vi har testet. Den er 8 mm lengre enn MPIO DMK og hele 16 mm lengre enn JOS MP100.

Batterilevetiden på 12 timer er den samme som JazPiper UBit har, men er tre timer kortere enn avspillingstiden til JOS MP100. Vi skulle gjerne ha sett at MSI Mega Stick 1 hadde muligheten til lade batteriet, for eksempel gjennom USB-porten, slik som JOS MP100 gjør det.


Bundle

 • MSI Mega Stick 1 enhet
 • Halslenke/ørepropper
 • USB-skjøtekabel
 • Installasjons CD
 • Quick-manual
 • AAA-batteri

Det medfølgende utstyret er ikke akkurat imponerende, men det pleier det sjelden å være for "thumbdrive"-spillere. Hvorfor det er slik er ikke godt å si, men kanskje produsentene mener at så små spillere ikke trenger bærevesker?

De medfølgende øreproppene er av typen halslenke og ørepropper i ett. Denne typen ørepropper har for så vidt et godt formål: Mindre lenker/tråder å holde styr på. Dessverre er det slik at øreproppene så godt som alltid er av så dårlig kvalitet at de er ubrukelige, og da står man der altså også uten halslenke. Disse øreproppene er heldigvis ikke av de aller dårligste vi har prøvd, så de vil nok fungere greit nok for de fleste som ikke er fryktelig kresne når det gjelder god lydkvalitet. Et annet problem med denne formen for ørepropper, er at ledningen blir såpass kort at du er nødt til å ha spilleren hengende rundt halsen. Du kan for eksempel ikke putte den i en jakkelomme eller veske.

Den lille "hurtigmanualen" som følger med inneholder minimum av det du behøver å vite om spilleren. Skulle du ha behov for å vite mer, kan en mer fullstendig manual lastes ned fra produsentens hjemmeside. Det ligger også en manual på CD-en, men denne fikk vi ikke lest (du må ha støtte for kinesisk på PC-en din). Uten dette vil du bare få masse feilmeldinger og mange blanke sider.

Installasjon


Installasjon

Spilleren er enkel å installere - den krever verken drivere eller installasjonsprogram, i alle fall ikke hvis du har et annet operativsystem enn Windows 98SE. Du bare plugger spilleren i USB-porten og overfører sanger ved hjelp av Windows Explorer.

Dette er særlig praktisk hvis du skal bruke spilleren ved flere PC-er, for eksempel som en liten bærbar lagringsenhet. Dessuten blir det jo en installasjons-CD mindre å holde orden på :-)

Dessverre må man gi slipp på noe funksjonalitet når man bruker Windows Explorer som overføringsprogram istedenfor et eget overføringsprogram. For det første får man ingen "kø-funksjon", slik at man kan overføre alle sangene til spilleren i en omgang, men man er nødt til å ta en overføring per mappe man henter musikk fra.

For det andre får du heller liten kontroll over hvilken rekkefølge sangene skal spilles av i. Egne overføringsprogrammer har som regel en funksjon som gjør at du kan velge hvilken rekkefølge sangene skal spilles av i - eller i det minste blir de spilt av i den rekkefølgen de blir overført til spilleren. Men når du bruker Windows Explorer som overføringsprogram blir sangene automatisk lagret og spilt av i spilleren i alfabetisk rekkefølge.


Overføringshastighet

Det er ikke oppgitt noen overførinshastighet for denne spilleren, men målinger viser at overføringshastigheten ligger på 633 kB/s. Dette plasserer MSI Mega Stick 1 i det øvre sjiktet av "thumbdrive" MP3-spillere når det gjelder overføringshastighet. Andre spillere med tilsvarende overføringshastighet er MPIO DMK (700 kB/s) og JazPiper UBit (638 kB/s).

Sammenligner vi med overføringshastigheten til litt "større" spillere, ser vi at overføringshastigheten på "thumbdrive"-spillerne ikke scorer like høyt. Den raskeste flash-spilleren vi har testet, iRiver iFP-390T, har en overføringshastighet på 840 kB/s.

I bruk

Spilleren er utstyrt med relativt små knapper som sitter tett. Dette er noe som kan skape problemer for personer med litt større hender. Ellers er alle knappene faste og lette å trykke på, bortsett fra "hold"-knappen som er ganske hard å få skjøvet på.

LCD-skjermen er såkalt fullpiksel og viser to linjer med informasjon. Den ene linjen er satt av til navnet på sangen eller menyvalg, mens den øverste viser mer fast informasjon som batterinivå, volum og lignende. Det er ikke mye informasjon som vises på skjermen. Du får hverken vite hvor mange sanger du har, nummeret på sangen du spiller av, hvor langt ut i sangen du er kommet eller hva slags type fil som spilles av. I tillegg er batterisymbolet så lite at det er vanskelig å se hvor mye av batteriet som faktisk er brukt. De fleste ville nok ønsket seg en større skjerm med plass til mer informasjon, men tanken er vel at dette skal være en billig spiller - og større skjermer må man jo betale mer for.

Menyen til spilleren kan være litt vanskelig å bruke i starten, da det ikke er noe som viser deg hvor i meny-hierarkiet du befinner deg, og heller ikke noen bilder som illustrerer menyvalgene. Når du har lært deg å bruke menyen vil den største ulempen være at du ikke enkelt kan komme ut av den uten å bevege deg til menyvalget "exit". MSI har med andre ord faktisk prestert å lage et brukergrensesnitt som både er vanskelig å lære og vanskelig å bruke. Selv om du kan overføre mapper til spilleren og lage nye mapper i Windows Explorer, støtter ikke spilleren folderhierarki, så musikken blir liggende i en slags rot-mappe.

Under testingen av spilleren har vi brukt hodetelefoner av typen Koss Porta Pro, men selv ikke med gode hodetelefoner er lydkvaliteten på spilleren noe særlig å skryte av. Spilleren har 5 forhåndsdefinerte EQ-innstillinger: Normal, rock, jazz, classical og pop. Det vil stort sett være normal som egner seg best i de fleste situasjoner da de fire andre instillingene gir lyden et noe "metallisk" preg. Du har ingen mulighet til å lage egne EQ-instillinger på spilleren.

Noe som er forferdelig irriterende med spilleren er at den verken husker hvor i sangen du er eller hvilken sang som spilles av når du skrur av spilleren eller går til radio - eller opptaksmodus. Dermed starter man alltid på første sang.

Radioen er noe av det dårligste undertegnede har vært borte i når det gjelder MP3-spillere. Du kan knapt flytte spilleren uten at signalet blir forstyrret. Det er med andre ord ikke akkurat radioen å bruke på treningstur eller når du er ute og går. På lydopptaket under kan du høre hvordan radioen høres ut. Skurringen skyldes at undertegnede snur på radioen. Det er også litt tungvint å lete frem kanaler på spilleren, da det ikke finnes noen automatisk søkefunksjon, iallfall ikke en som fungerer, slik at du blir nødt til å finne kanalene manuelt. Spilleren har mulighet til å lagre ti kanaler.

Spilleren lagrer opptaksfilene i WAV-format. Selv om det ikke står i spesifikasjonene kan disse spilles av på spilleren. Du har 7 kvalitetsinnstillinger å velge mellom, fra 8000 til 48000 Hz. Til vanlige stemmeopptak behøves strengt tatt ikke noe bedre enn 16000 Hz, da man knapt nok hører forskjell på dette og 48000 Hz. Spilleren har også inngang for mikrofon slik at du kan bruke dette når du tar stemmeopptak. Som du kan høre av stemmeopptakene er det en sjenerende susing som trekker noe ned.

Designet på spilleren kan med rette sies å være noe uheldig. For det første virker spilleren mye større enn det den faktisk er, blant annet på grunn av den hvite fargen på spilleren. For det andre ser skjermen liten ut i forhold til størrelsen på spilleren. Fargevalget er også noe utradisjonelt: Vanligvis forsøker designerne av spilleren å få den til å se mer eksklusiv med å velge en gråtonet, metallic farge. Det virker som om MSI har forsøkt å kombinere suksessen til iPods design med NADs minimalisme, og kommet lite heldig ut av dette.

Konklusjon

MSI Mega Stick 1 er en liten og billig spiller, men dessverre bærer den preg av at den koster i underkant av 900 kr. Det hadde kanskje vært en fordel om MSI hadde droppet radioen og stemmeopptaket og heller fokusert på viktigere egenskaper. Som for eksempel bedre lydkvalitet, lenger batterikapasitet, bedre brukergrensesnitt, mulighet for å lade batteriet eller litt bedre ørepropper.

Er du på utkikk etter en billig MP3-spiller, kan det kanskje være en idé å spandere en 50-lapp ekstra, slik at du heller kan kjøpe JazPiper UBit. Riktignok har ikke denne spilleren radio, men du vil få en mye bedre spiller for pengene dine. Betyr ikke prisen like mye, men du vil ha en liten og god kvalitetsspiller, kan kanskje JOS MP-100 være noe for deg, da den så langt er den beste "thumbdrive"-spilleren vi har testet.

Foreløpig har ikke MSI imponert noe særlig som MP3-spiller-produsent. Vi kan ikke annet enn håpe at Mega Stick 1 Limited Edition og Mega Stick 2 vil bedre inntrykket vårt.

annonse