Til hovedinnhold

Sony Ericsson J105 Naite

Einar Eriksen

Design og brukervennlighet

Naite er en av telefonene i Sony Ericssons Green Heart-serie, som innebærer ekstra fokus på miljø i produksjonsprosessen. Det er tid for å se nærmere på hva du får for de 1200 kronene Naite koster.

Utseendet til Naite er nokså resirkulert, og finnes lett igjen hos de fleste mobilprodusenter.

På den annen side er utformingen veldig praktisk. Store adskilte taster og runde kanter gjør Naite til en god telefon å bruke og holde i hånden.

Treffer feil tast

En liten ulempe er det dog med menytastene. Tasten for å slette og snarveistasten ligger svært nære de øverste talltastene. I tillegg er de veldig like, slik at du av og til trykker på feil tast fordi du ikke kjenner forskjell på tastetypene.

Dette er imidlertid et spørsmål om vane, og etter noen dagers bruk forsvant problemet.

Baksiden av Naite er laget i riflet plastikk. Dermed får du bedre grep om telefonen når du holder den.

Skjult minnekort

På høyre side av telefonen finner du taster for å justere volumet. Du finner også et lite hakk, som skal hjelpe deg å få av batteridekselet. Ved siden av hakket står det "microSD". Du må nemlig ta av bakdekselet for å finne plassen til minnekortet.

På telefonens venstre side sitter kun åpningen for ladekontakten.

Skjermen til Naite er 2,2 tommer stor. Størrelsen oppleves som helt kurant på denne telefonen. En oppløsning på 320 x 240 piksler får i tillegg ikonene og menyene til å se skarpe og fine ut.

Etter en sammenlikning med skjermen til Sony Ericssons T715, noterer vi oss at skjermen til Naite er en god del mindre lyssterk. Vi hadde likevel ikke noen store problemer med å bruke telefonen ute i solen.

Menyene til Naite er lik de Sony Ericsson har brukt på telefonene sine i årevis. Både kjennere og nybegynnere vil nok finne seg fort til rette blant store tydelige ikoner og enkle menyvalg.

Miljømobil - med masse papir

Naite har som nevnt fokus på miljø. Dette betyr at telefonen er laget i resirkulert plast, og at laderen som følger med har lavt energiforbruk. I tillegg får du ikke med noen bruksanvisning i pakken, siden målet er å senke verdens papirforbruk.

Det du får i pakken er:

  • Telefon med batteri
  • Lader
  • Håndfrisett
  • Egen beskyttelsespose til telefonen, i resirkulert materiale
  • Papirhefter om service og support (kun på tysk, italiensk og spansk)
  • Papirhefter som omhandler Green Heart-konseptet (på de tre samme språkene)
  • Papirhefte om SAR-verdi (på engelsk)

Som du ser er pakken med Naite fortsatt langt fra papirfri. Den eneste forskjellen fra tidligere er at esken er stappet med papirer om miljøvennlighet og support i stedet for bruksanvisningen.

Tanken til Sony Ericsson er likevel ålreit, og man kan bare håpe på at selskapet videreutvikler konseptet slik at vi etter hvert faktisk ser en forskjell på mengden papir som følger med.

Teknologi og funksjoner

Selv om Naite ligger i toppen av det lavere prissjiktet, er telefonen godt utstyrt til bruk i mobilnettet.

Både super-3G, 3G og Edge er på plass. Dette gjør at du er garantert gode surfehastigheter over alt i Norges land. Du kan selvfølgelig surfe kjapt i mange andre land også, men dette kan fort bli dyrt.

Til lokal filoverføring har telefonen Bluetooth. Du kan imidlertid også overføre filer via en datakabel. Denne følger riktignok ikke med i esken, og du må kjøpe den i tillegg.

Supert batteri

Batteritiden til Naite er svært god. Ved moderat til vanlig bruk opplevde vi at telefonen ikke behøvde lading mer enn hver femte dag. I denne sammenhengen ser det ut til at Sony Ericsson tar sitt lille miljøløfte på alvor.

Naite kommer med 100 MB lagringskapasitet, noe som holder til en CD og en del bilder du knipser med telefonen. Det følger ikke med noe minnekort, men å kjøpe noen ekstra gigabyte koster ikke mange kronene i dag.

Finn minnekort i prisguiden »

I tillegg til de vanlige nyttefunksjonene som blant annet e-postleser, alarm, kalender, notater og kalkulator, kommer Naite med et nyttige programmer.

Google Maps gjør at du kan navigere deg frem med mobilen, enten du er i Oslo, Trondheim eller New York. Husk imidlertid på å ha en dataplan med pristak, ellers er det lett å bli ruinert.

Accuweather er et nyttig værprogram, som gir deg detaljert informasjon om været den kommende uken.

Multimedia

Naite har fått en standard musikkspiller, som Sony Ericsson utstyrer alle sine enklere mobiler med. Du kan lage spillelister, sette sanger på gjentakelse eller la spilleren bestemme rekkefølgen på musiken din.

I tillegg kan du aktivere såkalt stereoeffekt, som skal gi deg et dypere lydbilde. Er ikke dette nok, kan du velge mellom flere forhåndsinstilte lydbilder i lydutjevneren.

Du kan alltids lytte til musikk med det medfølgende håndfrisettet. Lyden blir imidlertid nokså tynn og metallisk. En nødløsning er å aktivere stereoeffekten og eventuelt et ekstra lydbilde.

Telefonen klarer likevel ikke helt å gjøre lyden god med håndfrisettet. Vi anbefaler deg å gå til innkjøp av en overgang og heller bruke det vanlige hodesettet ditt. Alternativt kan du koble til et trådløst hodesett. Naite har nemlig ikke utgang for 3,5 millimeters lydplugg.

Radioen i telefonen fungerer godt, og den er enkel å stille inn.

Miljøspill

Vil du ha mer underholdning, byr Naite på både det ene og det andre. I tillegg til tre spill, følger programmene Eco mate og Green calculator med. Eco mate er et kjekt lite spørrespill som skal gøre deg mer bevisst på hvordan hverdagslivet ditt påvirker miljøet. Visste du for eksempel at bare én prosent av jordas vann er drikkbart?

Green calculator er et program som gir deg tips om alt fra kjøring til hvordan du kan dusje på mest minst miljøskadelige måte.

Facebook i hvilemodus

En annen kilde til underholdning er telefonens egen Facebook-applikasjon. Dette er faktisk en egen applikasjon, og ikke kun en link til Facebook i nettleseren. Bortsett fra at programmet insisterer på å starte med å vise deg din egen profil hver gang, fremstår det som ryddig og oversiktlig.

Er du fullstendig avhengig av Facebook, vil det glede deg at Facebook-programmet også kan ligge åpent i hvilemodusen til Naite. Slik kan du se oppdateringer på direkten hele tiden, uten å behøve å åpne noe mer enn telefonens tastelås.

Du finner også en egen Youtube-applikasjon i programlisten. Her kan du søke etter og se på videosnutter rett på mobilen. Vær imidlertid forsiktig med bruken av programmet med mindre du har pristak på datadelen av abonnementet ditt.

Slapt kamera

Kameraet til Naite er ikke spesielt mye å rope hurra for. Som grafen under viser, har kameraet nokså liten evne til å gjengi detaljer i bildene.

I tillegg blir bildene kornete i mørket og blasse i sola. Kameraet har også en usedvanlig evne til å gjøre mange billder mørkere enn virkeligheten tilsier. Tar du bilde av sterke farger, kan du også regne med at kontrasten mellom fargene blir for høy.

Kameraet, som ikke har noen slags fokusfunksjoner, egner seg naturlig nok ikke spesielt godt til nærbilder heller. Dette hadde vi riktignok ikke forventet av en telefon i prisklassen Naite ligger i.

Konklusjon

Som et grønnere alternativ for mobilbrukere, har Sony Ericsson laget Naite, en forholdsvis billig mobiltelefon.

Utseendet er spartansk og enkelt, med firkantede knapper og en femveis navigasjonstast i midten Tastene er veldig gode å trykke på, og har god respons. Baksiden av telefonen er riflet, slik at du får et bedre grep.

Naite har enkle og gode menyer, som de aller fleste mobilbrukere forstår raskt.

Facebook hele tiden

Er du avhengig av Facebook, kan du få oppdateringer på hva venner og bekjente gjør rett i telefonens hvilemodus. Naite har nemlig et eget Facebook-program som du kan ha kjørende i bakgrunnen hele tiden.

Naite har 100 MB internminne, som rekker til rundt 20 sanger eller en hel haug med bilder. Vil du ha mer plass, kan du kjøpe deg et ekstra minnekort.

Miljømobil?

Naite har som nevnt fokus på miljø. Dette innebærer at plasten i telefonen er resirkulert, og at du i tillegg ikke får med bruksanvisningen i pakken. Sistnevnte skal være for å ikke bruke mer papir enn nødvendig.

Forsøket kan imidlertid fremstå som noe feilslått når mobilesken inneholder hele sju små hefter med forskjellig mobilinformasjon.

Til surfing i mobilnettet har Naite både super-3G, 3G og Edge. Telefonen har i tillegg støtte for fire GSM-frekvenser, slik at du kan ringe hjem fra de aller fleste steder i verden.

Vil du ha underholdning, har telefonen både musikkspiller og FM-radio, og i tillegg flere spill. Naite har ikke utgang for 3,5 millimeters lydplugg. Derfor må du enten nøye deg med håndfrisettet som følger med, kjøpe en overgang eller koble til et trådløst hodesett via Bluetooth.

Ikke mye til kamera

Kameraet til Naite er dessverre ikke så mye å skryte av. Problemet er dårlig optikk, noe som fører til uskarpe og kornete bilder. Til og med under gode lysforhold utendørs, har kameraet en tendens til å gjøre bildene enten mørkere enn virkeligheten, eller med for sterke kontraster.

Alt i alt er vi likevel fornøyde med Naite. Den er god på SMS og har oversiktlige menyer. Den lille Facebook-funksjonen gjør i tillegg at telefonen har noe ikke alle andre Sony Ericsson-telefoner har.

Batteritiden er god, og telefonen har støtte for alle teknologiene i mobilnettet. Vil du høre på musikk, kan du velge mellom din egen musikk og FM-radioen. Utgang for vanlig hodesett finnes imidlertid ikke.

Bortsett fra kameraet, er Naite en god underholder på flere måter. Telefonen kommer med både spill og ekstraprogrammer som er både nyttige og underholdende.

Alt i alt er Neite en god telefon for de som vil ha nettopp det. Du får telefonen til en rimelig penge, og den har ikke for mange overflødige funksjoner.

Alternativer

Som alltid finnes det alternativer. Er du villig til å droppe tastene, får du LGs KP500 for en tusenlapp. Sony Ericsson har også et godt alternativ, nemlig musikktelefonen W595. Denne er liten og lett, og koster rundt 1600 kroner.

annonse