Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

NorthQ Giant Connector 850W

Introduksjon

NorthQ er en av mange produsenter som satser på støysvake strømforsyninger, men har frem til nylig kun produsert strømforsyninger rettet mot den jevne forbruker. For ikke lenge siden lanserte de en ny serie strømforsyninger, i tre kapasiteter, rettet mot entusiast-markedet.

Generelt sett er NorthQs strømforsyninger kjent for et lavt støynivå, men de har også satt andre spor etter seg - nemlig med å være først ute med en fjernstyrt strømforsyning.

I dag skal vi se på deres "Giant Connector 850W", en strømforsyning som slik navnet tilsier, har en god del kontakter. Og som det ikke var nok - absolutt alle er modulære!

Takk til NorthQ/Datapoint som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

For mer informasjon om denne strømforsyningen, og andre produkter fra NorthQ, ta en titt på deres produktsider.

NorthQ Giant Connector 850 W - NQ-4775-850
FormfaktorATX12V Rev:2.2
Dim. (BxHxD)150 x 86 x 180 mm
TesterHi-Pot, Burn-In, ATE
GodkjenningerUL, CB, CE, RoHS, TUV
Overspenningsbeskyttelse+3,3, +5V, +12V1, +12V2
OverstrømsbeskyttelseKrysse av
KortslutningbeskyttelseAlle utganger
OverlastbeskyttelseKrysse av
Manuelt regulert vifteBytt
Temp. regulert vifteKrysse av
MTBF100.000
AC inn
SpenningMax. strømFrekvensBeskyttelse
110-240 V6 A50-60 HzIntern sikring
DC ut
SpenningMin. strømMax. strømLastreg.Linjereg.Max. ripple
+3,3 V-25,0 A--50 mV
+5 V-30,0 A--50mV
+12 V1-30,0 A--120 mV
+12 V2-35,0 A--120 mV
-12 V-0,5 A--120 mV
+5 Vsb-3,0 A--50 mV
DC UT+3,3 V+5 V+12 V+12 V2+12 V3+12 V4-12 V+5 Vsb
Strøm25 A30 A30 A35 A--0,5 A3,0 A
Totalt Effekt Ut180 W-680 W---6 W15 W
850 W--------

Som vi ser er tilgangen på strøm det man kan forvente av en slik strømforsyning. Vi har i lang tid sett at strømforsyninger ikke har mer enn 180 W tilgjengelig på +3,3 V- og +5 V-linjen, noe vi begynner å lure litt på om det er tid for å øke denne noe. Større tilgang til strøm på disse linjene burde i teorien gi en mer stabil spenning ved lavere belastning.

ATX8-pin +12 VPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
24-pin15 (3)(2)16(8)6 (9)2

Strømforsyningen bærer opp til sitt navn, og har som vi ser i tabellen over, har den et arsenal av kontakter. Med mulighet for opptil fem PCIe-, og ni SATA-kontakter, skulle strømforsyningen strekke til for mellomstore servere i hjemmet og en maskin med de nyeste skjermkortene.

Absolutt alle kablene ut fra strømforsyningen er modulære. Meget få strømforsyninger har 4/8-pins +12 V-kontakten som modulær, noe som fort blir et lite irritasjonsmoment da man veldig sjeldent ikke bruker begge. Her kan du altså velge hvem som skal være tilkoblet eller ikke. På en annen side ser vi ikke helt nytteverdien med at ATX-kabelen er modulær. De som vil få bruk for at sistnevnte er modulær, er nok det fåtallet som bruker denne strømforsyningen som en sekundær strømforsyning.

KabelATX8-pin +12 VPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
Første / eneste punkt57 cm57 cm57 cm57 cm57 cm53 cm53 cm-
Andre punkt--74 cm--75 cm75 cm-
Tredje punkt------89 cm89 cm

Når det gjelder kablene til Giant Connector 850W, finner vi ingenting vi kan sette fingeren på. Flertallet av dagens strømforsyninger velger å sette FDD-kontakten som et fjerde ledd på en kabel med perferiske 4-pins kontakter, men NorthQ har valgt å sette den som kontakt nummer tre. Dette er det ikke noe galt i, men vi begynner å lure litt på nytteverdien ved å ha denne kontakten fast påmontert i det hele, og ikke få den via en adapter.

En nærmere titt

NorthQ Giant Connector 850W er lakkert i en ganske standard matt sort. Fronten er perforert i bikube-mønster, som er det beste alternativet aerodynamisk sett. Strømforsyningen leveres i en helt normal produkteske, med et par skruer og en manual.

I topplokket på strømforsyningen sitter det en vifte fra Young Lin, nærmere bestemt modellen DFB132512H. Dette er et merke undertegnede ikke har hatt erfaringer med tidligere, men ut i fra produsentens datablad kan viften potensielt støye en god del.

Viften er 135 mm bred, og transparent med en rød LED i hvert hjørne. Vi har ikke klart å finne noe spesifikk informasjon om kulelageret, men vi tror det er benyttet et dobbelt kulelager.

Strømforsyningen har to relativt spinkle kjøleribber til transistorene og diodene, samt en mindre kjøleribbe til likeretteren. Alle er laget av aluminium, og er lakkert sort. De fleste komponentene vi finner er akkurat de samme som befant seg i Antec TruePower 850W, så vi har en liten mistanke om at det er benyttet det samme grunnleggende designet i begge to.

Kondensatoren på primærsiden er fra Nippon Cemi Cons KMQ-serie. De har en temperaturterskel på 105°, noe som er et godt stykke over det som er påkrevd. På sekundærsiden av strømforsyningen er det benyttet kondensatorer fra Teapo. Dette er gode kondensatorer som vi ikke har noe å utsette på.

At NorthQ ikke har produsert strømforsyningen selv er nok ingen overraskelse, den jobben har de nemmelig overlatt til Shenzhen Chi Yuan Industrial CO LDT, en produsent som står bak mange kjente merker. Vi har tidligere hatt mange gode erfaringer med strømforsyninger som er produsert av dem, og vi regner nesten med at Giant Connector bare vil styrke denne erfaringen.

Resultater - spenninger

Resultater

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Når vi tester spenningene til en strømforsyning gir vi dere vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Spenninger

Vi starter som vanlig med en lav belastning, en belastning som ofte er under det en slik strømforsyning normalt vil jobbe på.

Ikke uventet er alle spenningene godt innenfor rammen for avvik, så vi hopper like gjerne videre med en gang.

Når vi skrur opp belastningen et lite hakk, er det ikke rare avvikene vi finner. +5 V-linjen blir faktisk hakket mer stabil. Det største avviket vi finner er på +12 V-linjene som nå ligger 0,92 % fra sin ideelle verdi.

Vi øker belastningen til 400 W, og ser at +3,3 V-linjen nå avviker med 1,8 %, mens +12 V-linjene nå ligger 1,17 % fra deres ideelle ståsted. +5 V-linjen er fortsatt stabil, noe som betyr at NorthQ fortsatt leverer gode tall!

Imponerende nok er alle spenningene innenfor grensen for 3 % avvik i det vi øker belastningen til 600 W. Som alltid er det +3,3 V-linjen som stikker av med "ledelsen", og ligger nå 2,7 % fra sin ideelle verdi.

Når vi skrur opp testbenken til strømforsyningens maksimale utgangseffekt, ser vi at +12 V-linjene ikke avviker med mer enn 2,54 %. Både +5 V-linjen og +3,3 V-linjen faller over grensen for 3 % avvik, henholdsvs 3,4 % og 3,6 %. Sistnevnte skulle vi helst sett av var et par millivolt nærmere sin ideelle verdi, men dette har liten praktisk betydning.

 +12 V+5 V+ 3,3 V
200 W0,62 %0,80 %0,30 %
300 W-0,92 %0,20 %-0,60 %
400 W-1,17 %-0,40 %-1,80 %
600 W-1,75 %-1,80 %-2,70 %
MAKS-2,54 %-3,40 %-3,60 %

Resultater - rippel

Rippel

Rippelen er som vanlig målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. Først ut på podiet er som alltid +12 V-linjene.

Hvis vi først tar en titt på rippelen ved laveste målte belastning, så ser vi at den ikke er høyere enn 29 mV. Ved høyeste belastning er den faktisk lavere, 25 mV. Siden rippelen bare synker under testing, er verdien vi målte ved 200 W den høyeste rippelen vi finner.

Ved laveste belastning har +5 V-linjen en rippel på 23 mV, noe som er tilnærmet halvparten av hva som er satt som det maksimale nivået i ATX-standarden. Ved maksimal belastning ligger rippelen på 30 mV, noe som er den høyeste verdien vi finner i løpet av testingen.

Rippelen på +3,3 V-linjen er faktisk meget lav, ikke mindre enn 12 mV ved laveste målte belastning. Da vi belastet strømforsyningen med dens maksimale utgangseffekt, hadde den en rippel på ikke mindre enn 16 mV, men underveis i testingen finner vi en rippel på opptil 21 mV. Dette er meget bra!

Resultater - Effektvitet og verdi

Effektivitet

Effektmålingene er gjort mens vi testet strømforsyningen, ved de samme stadiene vi måler spenning og rippel. Dette betyr at grafen ikke nødvendigvis er nøyaktig ved alle gitte verdier.

Effektivitetsnivået til NorthQ Giant Connector er det ingen ting å utsette på. Den laveste verdien vi finner er 85 %, mens den ved et tidspunkt er oppe på hele 88,5 %! Dette er meget gode tall, langt over det som er påkrevd både av ATX-standarden og 80-plus programmet.

Pris

Krone per Watt er en graf som kun forteller oss hva hver enkelt Watt koster, uavhengig av andre kriterier. Dette forteller deg noe om prisen på strømforsyningen, i forhold til en strømforsyning som kanskje bare har halve effekten.

NorthQ Giant Connector vil ha en prislapp på i overkant av 1300 NOK. Strømforsyningen har 850 Watt å by på, noe som betyr at hver enkelt av de koster 1,53 kroner. Dette er meget greit for en strømforsyning i denne klassen, og hakket billigere enn Antec TruePower 850 W, som vi testet for en liten stund siden.

I bruk

I bruk

Strømforsyningen er 18 cm lang, en lengde som ikke er uvanlig. Dette gjør den 4 cm lenger enn hva som er spesifisert i ATX-standarden, men ikke mer enn 2 cm lenger enn hva de fleste strømforsyninger faktisk er.

Vi anbefaler deg derfor å dobbeltsjekke plassen i kabinettet ditt før du kjøper strømforsyningen. Utover dette forløper intallasjonen seg som helt normal.

NorthQ bruker helt vanlige kabelstrømper frem til første / eneste punkt på alle kabler. Hvorfor de ikke har valgt å dra kabelstrømper hele veien, vet vi ikke, men vi skulle helst ha sett dette.

Under testing forholdt strømforsyningen seg relativt kjølig, både selve enheten og kontaktene. Da vi monterte strømforsyningen i et kabinett, opplevde vi heller ikke at strømforsyningen skapte vibrasjoner som kunne ha forplantet seg videre i kabinettet.

Støynivå

Selv om Young Lin er et noe ukjent vifteprodusent for oss, ble vi ikke skuffet når det kommer til støynivået til strømforsyningen. Den forholder seg stillegående frem til en belastning på 600 W, hvor lydnivået øker noe.

Om vi skal beskrive selve støyen så er den ganske dyp og "behagelig" til en viss grad. I praksis tror vi fåtallet vil føle at støynivået på enheten er et problem.

Konklusjon

Pakket inn i et nøytralt design med modulære kabler og 850 Watt til disposisjon, er NorthQ Giant Connector 850 W etter vår mening et godt alternativ for entusiastene.

Spenningene til strømforsyningen er helt akseptable, men ikke det beste vi har sett. +12 V-linjene er meget gode, og ender til slutt opp 2,54 % fra sin ideelle verdi. +3,3 V- og +5 V-linjen er noe mer ustabil, og ender opp henholdsvis 3,6 % og 3,4 % fra der de skal ligge. Dette har i praksis liten betydning for de fleste.

Rippelen til +3,3 V-linjen er ikke stort større enn 21 mV. +5 V-linjen ved høyeste belastning har en rippel på 30 mV, en god del lavere enn de 50 mV som er satt som øvre grense. Det gode slutter ikke der, +12 V-linjen er bedre, som har et snitt på 29 mV. Dette er langt under de 120 mV som ville vært godkjent.

Effektivitetsnivået er på opptil 88,5 % - meget bra, og strømforsyningen har mange godkjenninger, deriblant den påkrevde RoHS.

Støynivået er heller ikke så ille, frem til en belastning som sjeldent er noe du vil oppnå i praksis. Absolutt alle kablene er modulære. Nytteverdien ved en modulær ATX-kontakt kan likevel diskuteres, og hvorfor har ikke NorthQ trukket kabelstrømper helt ut på alle kablene?

Prismessig er ikke strømforsyningen så ille, med en prislapp på rundt 1300 kroner. Når strømforsyningen kommer til Norge er ukjent, men om du er interessert kan du legge inn en prisvarsling for å holde deg oppdatert.

NorthQ Giant Connector 850W

+ Gode spenninger
+ Lav rippel
+ Stillegående ved normalt bruk
+ Kjølig
+ Energieffektiv
+ Modulære kabler

- Noe støy ved større belastning (>600 Watt)
- Ikke kabelstrømper på alle kabler

annonse