Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

HIS Radeon HD 4870

Innledning

I dag tar vi en titt på hva vi kan forvente oss av AMDs nyeste skjermkort, som tross prisen på under 2000 kroner, inntil videre er selskapets toppmodell. I hvert fall frem til lanseringen av dobbel-GPU versjonen HD 4870 X2, som etter alt å dømme finner sted om få dager.

Den største nyheten som HD 4870 kan by på er GDDR5-minne. Videre har brikken nesten 1 milliard transistorer og er bygd på 55 nm-teknologi. Hele 800 shader-prosessorer er på plass, som er en kraftig økning fra forrige generasjons grafikkbrikker.

Det er ikke til å skyve under et teppe at AMD har slitt litt på både skjermkort og prosessorfronten i det siste. Men med deres nyeste 4-serie har AMD igjen satset stort og håper på å snu trenden. Har virkelig AMD klart å skyte gullfuglen, eller er det snakk om et halvhjertet forsøk? Følg med videre.

Vi takker HIS som leverte kortet til test.

Spesifikasjoner

Under panseret finner vi en kjerne med 965 millioner transistorer som altså er produsert med 55 nm byggeteknikk. Det samlede arealet er på 260 mm2, og vi finner også som nevnt 800 shader-prosessorer, som er to og en halv ganger mer enn hva forrgjengeren HD 3870 byr på.

Men ikke bare kjernen har vært gjennom store oppgraderinger. Oogså minnet har gjennomgått en del forbedringer. For mens vi kunne finne både GDDR3 og GDDR4 på HD 3870, så har de med HD 4870 valgt å gå over til 512 MB GDDR5, som opererer på hele 3600 MHz (effektive)!

AMD har på den andre siden ikke gjort forbedringer fra den gamle 256-bit minnebussen. Dette er en strategi som kan vise seg å være fordelaktig mot Nvidia, som med sin GTX 280 bruker standard GDDR3-minne, men med 512-bit minnebuss, som gjør printkortet til en av historiens mest avanserte. I teorien gir dette GTX 280 hakket høyere minnebåndbredde totalt, men fører til langt høyere produksjonskostnader.

På dagens testkort bruker HIS standardkjøleren fra AMD, som i motsetning til lillebroren HD 4850, er en dobbelslotts-løsning. Dette kommer godt i bruk når vi ser på den drastiske økningen i både shadere og transistorer, der byggeprosessen fortsatt er den samme. For det er ikke til å komme bort fra at også effektforbruket øker både to og tre hakk fra forrgjengeren. HD 4870 har en oppgitt TDP (Thermal Design Power) på 160 W, mot forrige generasjon HD 3870 som "bare" ligger på 105 W.

HD 4870 kan mer enn det som møter øyet, for det kan også overføre 7.1 kanals "lossless" lyd via en HDMI-kabel, som vi får koblet til med den medfølgende DVI-HDMI adapteret. I motsetning til Nvidia sin løsning, som krever en ekstra intern kabel for dette, klarer AMD å kjøre det hele over PCI Express-bussen.

DX 10.1-støtten er som vi fant i forrige generasjon også på plass, i den grad man faktisk får bruk for den noen gang.

Kortet legger beslag på to 6-pins PCI Express-strømtilkoblinger. Størrelsen på kortet er ikke helt avskrekkende, men det går nok fortsatt ikke under kategorien "liten". Med andre ord er ikke dette skjermkortet for dem som har et kompakt kabinett, og slett ikke for dem som ønsker en lav-effekts-HTPC i stua.

Skjermkortet benytter som de fleste nyere skjermkort seg av PCI Express 2.0, som i teorien kan levere dobbelt så høy båndbredde som PCI Express 1.1 per kanal. Dette har hittil hatt relativt liten innvirkning på ytelsen i praksis, og hvorvidt HD 4870 er i stand til å ta i bruk den økte minnebåndbredden er noe usikkert.

Det skal som alltid nevnes at PCI Express 2.0 og den eldre PCI Express 1.1 er forover- og bakoverkompatible med hverandre.

Tilbehør

Sammen med kortet følger:

 • Installasjonsmanual
 • CD med drivere og programvare
 • Musematte og CD-mappe i skinn
 • DVI til VGA-adapter
 • DVI til HDMI-adapter
 • Klistremerke
 • Crossfire-bro
 • TV-ut til komponent-adapter
 • Tildbud om gratis kopi av HL2: Lost Coast og HL2: Deathmatch
 • TV-ut til kompositt-adapter
 • Strømovergang fra 2x4-pin til 6-pin PCI Express
 • Multifunksjonell skrutrekker

Skrutrekkeren er for øvrig en hendig sak med innebygget batteri, vater, av-/på-knapp til LED-lys, stjerne og flatt skrujern. Den gjør jobben med å installere i et mørk kabinett mye lettere.

Testoppsett

Overklokking

Som standard kjører HIS HD 4870 med frekvenser på henholdsvis 750 MHz for kjernen og 3600 MHz (effektiv takket være GDDR5) på minnet. Minnefrekvensen oppgis som 900 MHz i de fleste overklokkingsprogrammer, som er helt korrekt om man måler den faktiske frekvensen, men for de fleste så er det altså den effektive som er mest aktuelt.

For å finne effektive frekvensen så multipliserer du grunnfrekvensen med fire. Dette fordi det er snakk om GDDR5-minne, og ikke GDDR3 der man vanligvis bare multipliserer med to. Du får da det enkle regnestykket 900 MHz * 4 = 3600 MHz.

Det første som møter oss med HD 4870 er at driverne ikke helt ga oss mulighet til å justere viftehastigheten på den vanlige måten (via programmer som f.eks. Rivatuner), og vi så oss nødt for å redigere en tekstfil manuelt. Med tanke på at den originale viftehastigheten er satt til å holde skjermkortet på omtrent 80 grader Celsius, så sier vi ja takk til litt lavere temperaturer i bytte mot høyere frekvenser.

Det skal nevnes at skjermkortet er laget for slike temperaturer, så om du ikke har noen overklokker i deg, så skal ingenting tilsi at det skal være noe problem. Hardware.no tar likevel ikke ansvar for skadedede eller defekte komponenter som følge av modifisering og overklokking.

Med viften kjørende på 100 % begynte undertegnede umiddelbart å mimre litt over et flyshow jeg så som barn. Det bråker! Men så var det på tide å se hvor høyre frekvenser doningen ville klare.

Det viser seg raskt at det er ATI Catalyst Overdrive, som er ATIs eget overklokkingsfunksjon, som begrenser oss med sine maks frekvenser på 790 og 1100 MHz på minnet (4400 MHz effektive).

Ettersom alt gikk stabilt og fint med maksimale innstillinger i ATI Overdrive, så ble vi nødt til å bruke tredjeparts programvare, som gjorde at vi fikk presset ut 820 MHz på kjernen og 1115 MHz (4480 MHz effektivt) på minnet.

Syntetiske tester

Grafen ovenfor viser kun GPU-ytelsen, og ikke den endelige poengsummen i 3Dmark Vantage. Dette har vi gjort fordi den endelige poengsummen er en blanding av to grafikktester og to prosessortester, der Nvidia har et stort og urettferdig forsprang ved hjelp av fysikkprosessering.

Dagens testprodukt gjør det ganske middelmådig og havner et stykke etter Geforce 9800 GX2 og GTX 280, som begge befinner seg i en høyere prisklasse enn HD 4870.

Støy

Viften på HIS Radeon HD 4870 er satt til å holde skjermkortet på omtrent 80 grader Celsius, og klarer dette uten noe irriterende støy. Med et godt ventilert kabinett så er støynivået svært behagelig, og selv for de sarte sjeler burde ikke støynivået være noen hindring.

Dårligere ventilasjon betyr at viften må spinne raskere for å kjøle tilstrekkelig, og i visse tilfeller vil og kan noen ekstra kabinettvifter være smart seg med tanke på støynivået.

Under last så går fortsatt vifta ganske så stille, og ingenting å klage på her. På den andre siden så kan det bli faretruende varmt til tider, og vi så temperaturer opp i 88 grader etter 10 minutter med belastning i et godt ventilert kabinett. Det er derfor vår mistanke at viftestyringen muligens ikke fungerer helt perfekt.

For selv om skjermkortet er ment for å takle slike temperaturer, så er det ikke godt å vite hva som vil skje om det står noen måneder og støver ned i et varmt kabinett.

Spill

Spilltester

I Cod 4 puster HD 4870 Nvidias toppkort, GTX 280, i ryggen. Med en kraftig prosessor klokket til 3,6 GHz får de to kjernene til 9800 GX2 fullt spillerom og drar ifra. For de fleste derimot, vil HD 4870 holde i bøtter og spann, selv i de høyere oppløsningene.

Her tar HD 4870 igjen 9800 GX2 på ytelse, og ender med å gjøre det omtrent like bra. GTX 280 derimot, gjør et lite fremsteg og havner øverst på pallen i dette spillet.

I lave oppløsninger gjør de dyrere Nvidia-kortene det noe bedre, mens de høyere oppløsningene er like godt stilt med det billigere HD 4870.

I Coj stråler virkelig HD 4870, som rett og slett gjør rent bord. For selv om 9800 GX2 kan holde tritt i de laveste oppløsningene, så faller ytelsen drastisk om vi kaster på litt ekstra piksler. At AMD gjør det bra i dette spillet har det nok ikke vært noen tvil om, men disse resultatene overrasket oss likevel, i positiv retning.

Denne gangen kjører vi på med det tyngste Crysis kan by på, og vi tester i DX10 med alle innstillinger på "very high". Selv om ikke ytelsen er noe å skryte voldsomt av, så gjør altså dagens testkort det ganske bra.

Effektforbruk

Radeon HD 4870 er ikke overraskende mer energigjerrig enn Geforce 9800 GX2, men er likevel temmelig "tørst". Husk å ha kraftig nok strømforsyning, dersom du vurderer et slikt kort i maskinen. Merk at tallene gjelder effektforbruket for hele systemet samlet (unntatt skjerm).

Konklusjon

HIS Radeon HD 4870 gjør det skarpt i spilltestene, men når dog ikke helt opp til en ny ytelsetrone, som fortsatt domineres av 9800 GX2 og GTX 280.

På den andre siden så er det nok ikke selve tronen AMD sikter seg inn på med Radeon HD 4870, men rett og slett knallgod ytelse for en overkommelig penge. Og med en pris på under 2000 kroner har AMD så absolutt klart dette målet.

Kombinerer vi det gode pris/ytelse-forholdet med et lavt støynivå og mye ytelse per Watt, så sitter vi virkelig igjen med et godt inntrykk av AMDs nyeste grafikkløsning.

Derimot skuffer det litt at programvaren ikke er like moden som selve skjermkortet. Det første er at viftestyringen kunne vært bedre og mer optimalisert, men også at ATI Overdrive ikke muliggjør høy nok overklokking.

Med tanke på den lave prisen som denne utgaven av HD 4870 ligger på og den utmerkede utstyrslisten, ser vi på HIS' bidrag som vellykket. Dagens testprodukt kan med andre ord fint anbefales.

HIS Radeon HD 4870

+ Yter meget bra
+ Stillegående
+ Utmerket pris
+ Grei overklokker
+ "Lavt" effektforbruk ved belastning

- Litt høy temperatur, pga dårlig viftestyring

annonse