Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson W760i

Audun M. Solheim

Design og brukervennlighet

Selv om de fleste telefoner etterhvert kan spille musikk, har Sony Ericsson fortsatt suksess med sin Walkman-serie. Walkman-stempelet gir forventinger om en fullverdig musikktelefon, og vi har sjekket om skyvetelefonen W760i lever opp til navnet.

Skyveformatet utnytter plassen godt.
Ringe- og piltastene er godt markerte.
W760i sammenlignet med en annen Walkman-telefon, den tynne W890i.

Anonym innpakning

Den sorte utgaven av W760i får deg nok ikke til å heve øyenbrynene ved første blikk. Den er middels stor og og virker nesten litt traust til å begynne med. Her til lands får du også kjøpt den i en rød utgave som passer bra hvis du vil ha en litt mer iøynefallende telefon.

Dessverre har ikke W760i en like praktisk størrelse som lillebroren W580i, som har gjort stor suksess som snerten musikktelefon. Størrelsen er allikevel ikke avskrekkende, og en avrundet form gjør at den virker mer lommevennlig enn for eksemepel storebroren W910i.

Når du tar W760i i bruk, hever inntrykket seg flere hakk. Denne gang har Sony Ericsson utnyttet det praktiske skyveformatet til å gi plass til både skjerm og tastatur av brukbar størrelse.

Gjennomtenkte designdetaljer

En lekker detalj er forøvrig stereohøyttalerne, som befinner seg rundt ringe- og legg-på-tastene.

Walkman-logoen på baksiden av telefonen må også trekkes frem. Når telefonen er i bruk, lyser nemlig logoen opp og gir den ellers anonyme baksiden et utseendemessig løft.

Skjermen er et pluss ved W760i. Størrelse og oppløsning harmonerer bra, og du har en skarp skjerm med livlige farger til rådighet.

Herlige taster

Det er ikke til å komme bort fra at tastesettene til Sony Ericsson har hatt, og har, variabel kvalitet. Denne gangen har imidlertid Sony Ericsson slått til med noen av de beste tastene vi har prøvd i det siste.

Overflaten på tastene er slik at det er svært så mykt og behagelig å la fingrene gli over tastesettet. Allikevel er tastene passe faste og gir god respons.

Skal vi sette fingeren på noe negativt, må det være at tastesettet er forholdsvis flatt. Før du har vent deg til tastenes plassering, kan det derfor være vanskelig å vite hvilken tast du trykker på uten å se på tastaturet.

Meny-og piltaster er på sin side godt markerte, slik at du sjelden trykker feil.

Gode menyer

Når du blar i menyene til W760i, vil du fort kjenne deg igjen hvis du har brukt en Sony Ericsson-telefon før. Dette er blant de beste menyene du finner på vanlige mobiltelefoner i dag.

Når du taster inn et telefonnummer, leter telefonen automatisk i telefonboken etter navn som stemmer med tastene du har trykket, noe som gjør det svært raskt å bla frem en kontakt når du har vent deg til å bruke denne funksjonen.

Noe vi ikke setter like stor pris på, er at telefondelen skrur seg av hvis du vil bruke den som masselagringsenhet. Dersom du vil hente ut data fra minnekortet via en datakabel uten å installere ekstra programvare, må du belage deg på å være utilgjengelig mens telefonen er koblet til.

Som vi har sett på flere modeller fra Sony Ericsson med samme menyer, er ikke responsen lynkjapp, men i praksis er det sjelden du vil irritere deg over at telefonen ikke henger med.

Godbiter og et par skuffelser

Som du forventer av en utpreget musikktelefon, følger alt du trenger for å høre på musikk med. Vi synes riktignok at et medfølgende minnekort på 1 GB er i minste laget for en musikktelefon i denne prisklassen. På samme måte er det litt merkelig at Sony Ericsson ikke har lagt med bedre øretelefoner. De som følger med er nemlig av den "gammeldagse" typen som ikke går inn i øret, selv om de heldigvis er hakket bedre enn de aller billigste variantene.

W760i plassert i MPS-100.

Det som oppveier for alt dette er høyttaleren som følger med. MAS-100 er et slags etui med innebygget høyttaler som du legger telefonen inni. Etuiet beskytter også telefonen noe mot støt, støv og sprut, blant annet på grunn av polstringen og den forseglede glidelåsen. Lyden blir også flere hakk bedre enn det de innebygde høyttalerne kan varte opp med, selv om lyden fort vil drukne i bakgrunnsstøy hvis du for eksempel ønsker å spille musikk på stranda. Høyttaleretuiet har også innebygget antenne slik at det også fungerer sammen med telefonens radio.

NB! Høyttaleren fulgte med i vår slagspakke, men det er ikke sikkert den følger med alle telefoner i fremtiden.

  • Lader
  • Øreplugger/håndfri med overgang til mini-jack
  • USB-kabel
  • Kabel for å koble telefonen rett på stereoanlegget
  • MAS-100 høyttaler
  • Synkroniseringsprogramvare for Windows
  • Brukermanual
  • Minnekort på 1 GB

Teknologi og funksjoner

W760i lyser opp i de fleste situasjoner.
Walkman-logoen på baksiden lyser opp når telefonen er i bruk.
Den sorte versjonen har gule detaljer på forsiden..
...på baksiden..
..og bak dekselet.

Når du ser en Walkman-telefon, er kanskje fest og moro det første du tenker på. W760i viser seg å ha langt flere fasetter. Med unntak av Wi-Fi har den omtrent alt du kan ønske deg av teknologi.

Blant annet er den utstyrt med GPS. Hvis du vil se på kartet hvor du befinner deg eller få en kjørerute, kan du bruke GPS-en sammen med Google Maps, som ligger inne på telefonen.

For navigering har du Wayfinder til rådighet. Versjonen som følger med er en 3 måneders prøveversjon, slik at du må betale ekstra dersom du vil bruke Wayfinder etter dette. Vær også oppmerksom på at kart lastes ned via mobilnettet, slik at det fort koster noen kroner å finne veien, ikke minst hvis du befinner deg utenlands.

Nedlasting av data går forøvrig som en drøm takket være at W760i støtter de raskeste hastighetene som mobilnettet har å tilby per i dag.

Gått deg bort?

Vi hadde ingen problemer med å bruke Wayfinder-programmet til å finne frem. Den trenger riktignok et par minutter før den finner posisjonen, men deretter er det bare å søke frem destinasjonen ved hjelp av adressen, og du blir ledet frem.

I bil er du avhengig av at telefonen sitter i en holder forholdsvis langt opp og frem for at den skal ta inn signaler. Holder du den i hånden (vi forutsetter at du er passasjer i så fall) må du holde den frem mot frontruten for ikke å miste dekning.

Du kan velge mellom flere forskjellige kartvisninger, hvorav den vanlige typen sett fra bilperspektiv nok er den som fungerer best til navigasjon.

Det er også mulig å bruke Google Maps til å finne frem. Dette vil nok først og fremst være aktuelt dersom du bruker den mens du går, da du ikke får pil- og stemmeanvisning som forteller hvor du skal gå. Isteden har du tekstlig beskrivelse av ruten, samt ruten og din posisjon tegnet opp på satelittbildet.

Treningsnarkoman?

W760i leveres også med et treningsprogram. Den mangler riktignok skritteller, slik W580i kan skilte med, med treningsprogrammet er koblet sammen med GPS-en slik at du blant annet får oversikt over tilbakelagt distanse, snitthastighet og hastighet.

Hvis du legger inn data om deg selv som vekt og alder, kan du også få frem kaloriforbruket for hver treningsøkt. Hvor nøyaktig dette er, er vi mer skeptiske til. I løpet av en joggetur viste telefonen et forbruk på 500 kcal, mens pulsklokken vi brukte hadde regnet seg frem til 800 kcal.

Skal du ha med telefonen på treningstur, bør du også vurdere å sette den på lydløs. Å bli avbrutt av samtaler mens du er ute og løper blir fort forstyrrende.

Bra batteri

Vi målte taletiden på W760i til knapt fem timer i 3G-nettet. Det er absolutt godkjent.

Med vanlig bruk klarte vi oss 3-4 døgn mellom hver opplading, noe som må sies å være godkjent. Samtaler påvirket heller ikke batteritiden i veldig stor grad.

Det som derimot tapper batteriet fort, er hvis du bruker alt telefonen har å tilby av funksjoner. Hvis du bruker GPS-en mye, hører på musikkk, spiller og har Bluetooth aktivert, blir batteritiden fort halvert.

W760i fungerer bra til å ringe med. Vi har ikke noe å utsette på hverken lydkvalitet eller dekning. Det går også fint å føre en samtale når du bruker den medfølgende håndfrien eller den innebygde høyttalerfunksjonen.

Nokså uproff

W760i har e-postleser, riktignok av den enkle sorten. Du får for eksempel ikke åpnet vedlegg som regneark eller tekstdokumenter. HTML-formatert e-post vil heller ikke vises korrekt. Vi hadde også litt problemer med at e-postprogrammet av og til ikke ville laste ned nye meldinger. Skjermen er stor nok til å vise tekst forståelig, men du får ikke den helt store oversikten når du leser e-post på en skjerm på denne størrelsen.

At kalenderen ikke vises i aktiv hvilemodus, vil også utelukke W760 som profftelefon for mange.

Alarmfunksjonen er som vanlig fra Sony Ericsson meget god. Blant annet vises klokkeslettet for neste alarm i hvilemodus. Dette er bedre enn hva mange andre merker kan skilte med, som gjerne kun markerer at alarmen er aktivert.

Som en kuriositet kan vi nevne at standardlyden til alarmen denne gangen er svært behagelig. Er du av den morgentrøtte typen kan kanskje den vellåtende alarmlyden være med på å gi deg en god start på dagen.

Sony Ericsson har levert telefoner med stråleverdier i begge ender av skalaen. Er du opptatt av dette, kan vi berolige deg med at W760i har en stråleverdi i den nedre enden av skalaen.

Multimedia

Fargefeltene gir inntrykk av at det tross den sorte fargen skjuler seg litt moro på innsiden.
W760 har litt brennhet moro å by på.

Walkman-logoen som pryder forsiden av W760 borger for at telefonen er en skikkelig multimediemaskin. Og Sony Ericsson skuffer ikke. Her er alt du trenger for å la deg underholde av mobilen.

Du har selvsagt en god mp3-spiller. Funksjonaliteten er upåklagelig, og lydkvaliteten er god, selv om vi som vanlig anbefaler deg å kjøpe et par hodetelefoner av skikkelig kvalitet. Da får du et par hakk bedre lyd enn det de medfølgende hodetelefonene kan varte opp med.

Vi synes en musikktelefon bør være ustyrt med inngang for minijack. Dette mangler W760i, selv om det medfølgende adapteret gjør opp for den største skuffelsen.

De innebygde stereohøyttalerne i fronten av telefonen ser riktignok stilige ut, men lyden er voldsomt mye bedre enn det andre telefoner med kun én høyttaler kan varte opp med.

Videre har du en skikkelig RDS-radio. Automatisk bytte av frekvens og visning av navnet på kanalen du hører på er utvilsomt praktisk når du skal høre på radio mens du er i farten.

Du finner også en funksjon som kalles "Shake"-kontroll. På norsk betyr det at du kan bytte sang eller endre volum ved å bevege på telefonen.

En annen spesiell funksjon ved musikkspilleren heter "SensMe". Denne funksjonen deler inn musikk basert på tempo og steming, forutsatt at du har brukt den medfølgende PC-programvaren til å kategorisere musikken før du førte den over på telefonen. Dermed kan du spille av musikk som passer til humøret for øyeblikket.

Bevegelig moro

Bevegelsessensoren brukes forøvrig også i flere av spillene som følger med. Du kan for eksempel styre bilen ved å vippe telefonen til siden i bilspillet Need for Speed. Skulle ikke bilspill stå øverst på menyen, har du godt med andre spill å boltre deg med.

I overkant av skjermen finnes det to snarveisknapper som kan brukes når man spiller. Dessverre er det ingen av de medfølgende spillene som utnytter disse knappene.

Når du er i hvilemodus, henter disse knappene opp henholdsvis bildegalleriet eller siste bilde som ble tatt. En praktisk funksjon er at telefonen automatisk vender skjermbildet når du snur på telefonen mens du ser på bilder.

Track-ID er en genial funksjon som gir deg navnet på sanger du hører på. En forbedring fra de første versjonene er at du nå også kan lagre sangene du har fått identifisert slik at du kan hente frem titlene senere.

En sten i skoen

På multimediafronten er kameraet utvilsomt det svake punktet til W760i. At den mangler eget kamera for videosamtale er nok bare et tegn på at denne funksjonen ikke har slått an, men den middelmådige bildekvaliteten er derimot et bevis på at det ikke er noen typisk kameratelefon.

Selv om oppløsningen er brukbar, gjør fraværet av autofokus og fotolys at bildene blir svake sammenlignet med for eksempel Sony Ericssons beste alternativer med 3,2 megapiksler.

Et pluss ved kameraet er muligheten for geomerking. Dette gjør at du kan få opp på et kart hvor bildene er tatt. Du kan også dele bildene inn i forskjellige kategorier. Bildegalleriet koblet opp mot en blogg-tjeneste, noe som gjør det enkelt å laste opp bilder til din egen blogg. Kameralinsen sitter beskyttet, slik at du slipper å bekymre deg for riper i glasset.

(Klikk for større bilder)

Du kan selvsagt ta opp video med W760i. Også her er kvaliteten høyst middels, men den er god nok til å vises med et bra resultat på en mobilskjerm eller et mindre vindu på en PC-skjerm.

Konklusjon

Hvis du vil ha en skikkelig musikk-telefon som ikke er skrapet for funksjoner, så kan du glede deg over nykomlingen Sony Ericsson W760i.

Skyveformatet gjør at størrelsen er lommevennlig selv om både taster og skjerm har fått den plassen de trenger.

Tastene er gode å bruke og ikke minst svært behagelige. Skjermen er stor og skarp nok til å gi deg en god opplevelse enten du ser på bilder eller spiller spill.

Både samtalekvalitet og batteritid holder mål, og det går som en drøm å skrive tekstmeldinger.

Utseendet er riktignok ikke spesielt spenstig, men byggekvaliteten er god og W760i glimter til med enkelte forseggjorte detaljer, som den opplyste Walkman-logoen.

Stifinner

En GPS har funnet vei under panseret på W760i. Kart lastes ned via mobilnettet - noe som går lynraskt takket være Super-3G, men det koster deg også noen kroner hver gang. Ved siden av å vise hvor du befinner deg og til å finne frem, er GPS-en også er koblet sammen med det innebygde treningsprogrammet i tillegg til at den kan brukes til å geomerke bilder du har tatt med telefonen.

Telefonens kanskje svakeste punkt er kameraet. Oppløsningen er riktignok på brukbare 3,2 megapiksler, men det hjelper lite når hverken autofokus eller fotolys av noe slag er på plass. Resultatet er en bildekvalitet som er høyst middelmådig.

Et annet ankepunkt ved W760i er prisen. Selv om du riktignok får mye funksjonalitet for pengene, er den ikke rett valg for mobilkjøpere med stramt budsjett.

Midt i blinken for målgruppen

Et par harde konkurrenter er Sony Ericssons egne modeller W580i og W910i. Førstnevnte har en gunstig pris og er en god musikktelefon i en hendig innpakning, selv om skjerm og taster er hakket mindre. Sistnevnte er på sin side ikke så mye billigere, mangler omtrent bare GPS-en sammenlignet med W760i.

Nokia 5610 mangler også GPS, og den er ikke like godt utstyrt på multimediafronten, men er et godt og mer prisgunstig alternativ fra Nokia.

Hvis du vil ha en topp utstyrt musikktelefon med GPS og er villig til å betale for det, er W760i utvilsomt et godt kjøp. Kan du i tillegg leve med et middels kamera og trives med en litt anonym telefon, er den faktisk midt i blinken.

annonse