Tek.no

Test

The Bourne Ultimatum

8 Des 2007 16:00

Etter å ha blitt såret i Moskva, hvor historien sluttet forrige gang, fortsetter menneskevåpenet Jason Bourne (Matt Damon) sin ivrige søken etter å avdekke omstendighetene rundt sin ennå uklare fortid, til stor fare for hans like ivrige forfølgere. I det tredje eposet oppdager Jason forbindelser høyere opp i det amerikanske etterretningshierarkiet enn først antatt, og herr Bourne må hanskes med hyperavansert overvåkningsteknologi, parere iherdige drapsforsøk, og forsøke å avsløre sine tidligere overordnede på samme tid.

Nyskapende gourmet-action

Godt hjulpet av tidligere ervervede ekspertferdigheter innen en lang rekke disipliner klarer aldri oddsen helt å innhente ham, selv om det ofte er tiendedelssekunder og millimetere om å gjøre. Og det er denne vedvarende, hektiske utmanøvreringsduellen som gir Bourne-konseptet den karakteristiske pustberøvende intensiteten. "The Bourne Ultimatum" har, i likhet med sine forgjengere, en dirrende filmatisk dynamikk, ivaretatt av et smått revolusjonerende action-formspråk som er nesten overrumplende effektivt, stramt og presist. Det er nok neppe å dra det for langt å si at filmene representerer en sårt tiltrengt fornyelse av sjangeren, og det uten å pumpe skjermen full av overdådige pyro-show og prangende destruksjonsorgier.

Troverdighet og slagkraft

I stedet porsjoneres action-scenene ut i hardtslående, konsentrerte sekvenser hvor Jason har lite annet å sette sin lit til enn egen snartenkthet og fysiske evner, gjerne demonstrert via ærlig og redelig mann-mot-mann-slåssing. I samme stil er også dialogen gjennomgående kortfattet og ladet. Bourne-eposet unngår i det hele klisjéfellene, og henter energien sin fra det noe enkle, rendyrkede konseptet som er Bourne-filmene, snarere enn fra påkostet effektmakeri og James Bond’sk duppeditt-avhengighet.

Matt Damon skaper en annerledes og fascinerende action-protagonist med Jason Bourne. Han uttrykker en kombinasjon av rabiat besluttsomhet og personlighetsmessig sårbarhet på en overbevisende måte, uten tåpelige one-linere eller forutsigbare helte-nykker. Bourne er en figur som er troverdig effektiv, snarere enn kjedelig uovervinnelig, og han har en stil og karisma på lerretet som får Bond til å likne en dvask, småarrogant "wannabe".

Velutstyrt utgivelse

Fra en stilig, animert meny på DVD-en kan man velge mellom en liten bunt med ekstramateriale i form av diverse klipp bak kulissene. Det meste handler om gjennomføringen av diverse actionscener. Disse er interessante innblikk i hvordan avanserte teknikker ble benyttet for å oppnå de heseblesende resultatene. Uunnværlig stoff for håpefulle actionregissør-spirer. Vi får også en ganske fascinerende presentasjon av den krevende prosessen bak kampkoreografien.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

James Bond-produsenter skal visstnok ha fattet interesse for teknikerne bak Bourne-magien, noe som er lett forståelig etter å ha sammenliknet de to konseptene. "The Bourne Ultimatum" byr på ytterst veldreid og tett action-spenning med nerve, solide rolleprestasjoner, og nesten enda mer filmteknisk raffinement enn tidligere. Dersom du på mirakuløst vis gikk glipp av de foregående filmene, anbefales det forresten å se alle tre i rekkefølge, da de er ganske uløselig sammenknyttet plotmessig.

annonse