Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAirPods Pro

Trolig de beste ørepluggene en iPhone-bruker kan kjøpe

Bedre på omtrent alle punkter, bortsett fra pris.

Apple gjør alt rett med AirPods Pro.
Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk

Apple har dominert markedet for trådløse ørepropper med sine AirPods helt siden de ble sluppet i 2016. Selv etter at vi har testet flere titalls nyere modeller kommer fortsatt AirPods godt ut i våre store samletest av trådløse ørepropper.

Årsaken er enkel. AirPods har funnet en balanse mellom pris, lydkvalitet og funksjonalitet, som har gjort dem til det beste alternativet for «folk flest». Spesielt hvis du har en iPhone.

Akkurat som med årets iPhoner har Apple nå sluppet en såkalt proffvariant av AirPods, med en håndfull svært attraktive forbedringer.

  • Støydemping
  • Bedre lyd
  • Bedre passform
  • Mindre design
  • Enklere kontroller

Men er endringene store nok, og er de verdt den nesten doble prisen? Vi er tilbøyelige til å si ja.

Apple AirPods Pro
9
Imponerende
Anbefalt

Apple AirPods Pro

9
Imponerende

Fordeler

  • +
    Enkle å sette opp og bruke med iPhone
  • +
    Sitter godt i ørene
  • +
    Solid støydemping
  • +
    Slipper igjennom lyd på eksemplarisk måte via «lydforbedring»
  • +
    God lyd
  • +
    Lite og nett ladeetui

Ting å tenke på

  • Begrenset funksjonalitet når de brukes med Android
  • Dyre
  • Designet er ikke for alle
  • Umulige å reparere

Ny passform

Apples Airpods var så godt som de eneste ørepluggene på markedet som ikke hadde avtagbare silikontupper som sikret en tett passform. I stedet har de omtrent identisk fasong som Apples vanlige EarPods, som de har hevdet passer «alle» ører. Resultatet var øreplugger som satt ganske godt i de fleste ører, men også som aldri kunne på by samme bassopplevelse som konkurrentene og heller ikke noen form for passiv lyddemping.

AirPods Pro er et helt annet beist. Her er silikontuppene på plass, og som konkurrentene kommer øreproppene levert med et lite utvalg av tupper i forskjellige størrelser, slik at du kan finne de som passer deg best. I mine ører har jeg vanligvis brukt forskjellig størrelse på de fleste silikonproppene på venstre og høyre øre på andre trådløse ørepropper, men det har ikke vært tilfelle med AirPods Pro.

Her passet de perfekt rett ut av esken. Og til forskjell fra vanlige AirPods faller de ikke ut av ørene ved trening.

Apple AirPods Pro

Apple AirPods Pro

Verifiserer passformen via app

For å bekrefte at de sitter godt nok har Apple laget et lite testprogram til øreproppene som du kan kjøre ved å gå inn i Bluetooth-menyene på mobilen din, og trykke deg inn på AirPods Pro i listen. I tillegg til å velge hva som skal skje når holder lenge inne på øreproppene (dette kommer vi tilbake til), kan du også sjekke passformen.

Da spiller øreproppene av en liten musikksnutt, og ved hjelp av en de innebygde mikrofonene på både innsiden og utsiden av øret sjekker øreproppene om tetningen er god nok. Sitter silikonproppen godt nok vil ikke lyden lekke ut, og det lille programmet gir deg tommel opp. Slike detaljer setter vi pris på.

Hør alt rundt deg, selv med silikonpropper

Selv om AirPods Pro har silikontupper føles det som å ha på seg vanlige, «åpne» Airpods i ørene når du har «lydfremheving» aktivert.
Niklas Plikk, Tek.no

Vi har testet helt trådløse ørepropper i flere år, og det vi ofte har hører fra AirPods-brukere er at de umiddelbart føler seg innestengt med silikonpropper i ørene. Lyden fra omgivelsene blir hul, litt som å være under vann.

Opplevelsen er ganske vanlig med ørepropper med silikontupp, og vil for de aller fleste glemmes så fort du skrur på musikk eller annen lyd i proppene.

Det virker imidlertid som Apple har ønsket å løse problemet, trolig for å gjøre overgangen fra vanlige EarPods eller AirPods til AirPods Pro så behagelig som mulig. De mener nemlig at grunnen til ubehaget alle snakker om med vanlige ørepropper er at det danner seg en liten luftboble på innsiden av øret når du dytter inn en silikonpropp som tetter øregangen helt. Derfor har de lagt på en liten luftkanal i AirPods Pro, som skal avlaste trykket som vanligvis bygger seg opp i øregangen.

Bak svarte felt på utsiden skjuler det seg både mikrofon og luftkanal.
Niklas Plikk, Tek.no

Dette, kombinert med en funksjon de kaller «lydfremheving», gjør at du kan putte AirPods Pro i ørene, uten å høre på musikk. Det føles nesten som at du ikke har noe i ørene i det hele tatt.

«Lydfremheving» er Apples navn på det andre produsenter kaller «ambient mode», som bruker øreproppenes mikrofoner til å plukke opp lyden rundt deg, og høyttalerne til å spille det inn i ørene dine. Apple hevder imidlertid at deres versjon er enda bedre, da de også bruker de innvendige mikrofonene til å tilpasse lyden du hører. Du kan også ha denne modusen aktivert mens du hører på musikk. Da blir resultatet veldig likt som vanlige AirPods, ettersom du både kan høre på musikk uten at det totalt blokker ute omverdenen.

Silikonproppene ser litt anerledes ut enn hos konkurrentene, og «klikker» på plass i stedet for å bare skli på.
Niklas Plikk, Tek.no

Kombinasjonen funker helt utmerket. Trykkutligningen fungerer tilsynelatende veldig godt, og flere på kontoret som har prøvd dem har blitt imponerte da de har satt pluggene i øret. Det er nok også spesielt i kombinasjon med «lydfremheving» aktivert. For Apples AirPods Pro låter ikke like kunstig som andre hodetelefoner som slipper gjennom lyd fra utvendige mikrofoner. Det føles ikke som at du hører på et opptak av lyden rundt deg, men at den faktisk slipper lyden gjennom. Det må oppleves for å forstås, men tro oss: Dette har Apple klart bedre enn noen andre.

AirPods Pro er litt kortere og litt tykkere.
Niklas Plikk, Tek.no

Støydemping som funker

Den største og mest åpenbare oppgraderingen til AirPods Pro er aktiv støydemping. Som alle slike produkter bruker ørepluggene en mikrofon på utsiden til å lytte til omgivelsene. Pluggene lager motlyd og sender den ut via høyttalerne i øret ditt. Apples øreplugger bruker imidlertid også en mikrofon inne i øret for å lytte etter bråk som sniker seg forbi dempingen. I så fall forsøker pluggene å dempe den lyden også.

Nøyaktig hvordan pluggene klarer å dempe støyen er kanskje ikke så viktig. Det som er viktig er resultatet, og om støykanselleringen faktisk fungerer. Det vil jeg i aller høyeste grad si at den gjør.

På kontoret forsvinner alt av typiske summelyder fra PC-er, lys, vifter og lufteanlegg. Stemmer og tastaturtrykking kommer fortsatt igjennom. Men litt lav musikk overdøver det enkelt. På gatenivå forsvinner det aller meste av «omgivelsessumming», selv om biler, trikker og busser definitivt kan høres. Det samme gjelder togturer, hvor de dypeste og mest monotone lydene blir dempet godt, mens de nærmeste lydene fortsatt består.

For denne produktkategorien er Apple AirPods Pro blant det beste vi har hørt av støydemping. Gullmedaljen tilhører fortsatt Sony med deres WF-1000XM3, men AirPods Pro er ikke langt bak.

Det samme gjelder ombord på fly, hvor vi faktisk vil si at AirPods Pro gjør det like godt som Sonyene på ren støydemping. Det eneste trekket vi kan gi er at lyden kan bli hakket for skarp når du legger til støyen fra flymotoren og effekten det gir på lydbildet, men i det store og hele er dette småpirk.

Selv om vi beskriver lyddempingen som god er det fortsatt et godt stykke unna det store hodetelefoner kan by på. De aller beste er for eksempel Sony WH-1000XM3 eller Boses nyeste – NC700.

Apple oppgir 4,5 timer batteritid med enten støydemping eller «lydfremheving» aktivert, eller 5 timer hvis du skrur disse av. Kombinert med ladeetuiet skal du få totalt 24 timer ladetid.

Etuiet har nå blitt avlangt, og det er litt vanskeligere å få ut pluggene fra etuiet, synes vi.
Niklas Plikk, Tek.no

Ja, de låter bedre også

Lyden kan kort beskrives som mer og bedre enn vanlige AirPods på de fleste punkter. Silikontuppene som sikrer at øreproppene sitter tett i øret gjør underverker for bassen, spesielt for oss som aldri fikk de originale AirPodene til å sitte helt riktig. Bassen er mer direkte og kontant enn dyp og brumlende, men langt mer fremtredende enn forgjengerne.

AirPods Pros fokus ligger imidlertid på mellomtonene, som låter både engasjerende og behagelig. Det er rett og slett mer av det gode sammenlignet med forgjengerne, og sammenlignet med resten av konkurransen kommer AirPods Pro godt ut også her. De er kanskje hakket «snillere» i lyden enn for eksempel Sennheiser Momentum True Wireless eller Bang & Olufsen BeoPlay E8, men vi fant ikke mye musikk vi ikke likte å lytte til med AirPods Pro.

Åpningen til høyttalerlementet er betydelig større enn hos konkurrentene. Her Bang & Olufsen BeoPlay E8.
Niklas Plikk, Tek.no

Pluggene har ikke egen app med equalizer. Øreproppene skal visst gjøre dette av seg selv. Ved hjelp av den innvendige mikrofonen skal de kunne høre hvordan musikken fremstilles, og automatisk justere lydbildet for dine ører. Ikke ulikt HomePod-høyttaleren deres, altså.

Talekvalitet er omtrent identisk med vanlige Airpods, til tross for en litt kortere «stilk». Med andre ord: Meget, meget bra. Det er få, om noen, øreplugger som gjør dette like godt, og mye av æren bør gis til designet som får mikrofonen så nært munnen som mulig.

AirPods Pro kan lades trådløst. Ganske hendig!
Niklas Plikk, Tek.no

Styres med klemming, ikke dytting

Styring av funksjoner på trådløse øreplugger er alltid en utfordring, fordi de er så forbasket små. Hvor skal man få plass til flere knapper du kan trykke på når hele enheten kan passe inn i øret ditt?

Her har produsentene forsøkt en rekke forskjellige metoder, noen mer vellykkede enn andre. De vanlige Apple AirPods lot oss styre noen enkle funksjoner ved at dyttet på pluggene med et visst antall ganger, som ble registrert av et akselerometer.

Med AirPods Pro har de gått vekk fra dette, og i stedet klemmer du på den harde «stilken» som stikker ned fra øret. Du kan utføre følgende kommandoer:

  • Et trykk for å starte/stoppe sangen
  • To trykk for å bytte sang
  • Tre trykk for å gå tilbake til forrige sang
  • Holde inne et kort øyeblikk for å bytte mellom støydemping og «lydfremheving»

Du kan også talestyre dem ved å si «hei, Siri». Det er imidlertid ingen måte å skru opp eller ned volumet på via bare ørepluggene, med mindre du vil be Siri om å gjøre det. Hvis du har en Apple Watch på armen kan du justere lyden med kronen på siden av klokken. Vi skulle imidlertid ønske at Apple hadde funnet en bedre løsning på justering av lydnivået, i stedet for å bare hoppe over hele problemet.

1: AirPods Pro dukker umiddelbart opp på skjermen når du åpner etuiet. 2 og 3: Inne på kontrollpanelet kan du justere AirPods-funksjonene. 4: Du kan sjekke om pluggene sitter godt nok via en liten app.
Niklas Plikk, Tek.no

For deg med iPhone, ikke Android

Som forgjengerne er AirPods Pro laget for iPhone-eiere. Har du en iPhone vil du umiddelbart kunne koble til øreproppene når du åpner opp lokket på ladeetuiet, og paringen skjer automatisk. I kontrollpanelet vil det vanlige lydikonet erstattes av et bilde av øreproppene, og holder du inne på ikonet vil du kunne bytte mellom støydemping, «lydfremheving» eller normalt.

Eier du flere Apple-enheter vil de også automatisk kunne kobles til ørepluggene, fordi informasjonen om dem lagres i Apples iCloud-løsning.

Kort fortalt: Veldig sømløst.

Har du en Android-mobil vil du kunne koble til AirPods Pro, men du går glipp av disse små, men veldig hendige, funksjonene. Du kan fortsatt koble deg til dem ved å holde inne paringsknappen på ladeetuiet, og du kan fortsatt bytte mellom de forskjellige modusene på øreproppene, men da kun via styringen på selve proppene.

En ganske irriterende mangel hvis du bruker Android er at lyd- og videoavspilling på mobilen ikke pauser hvis du tar ut øreproppene ut av øret. Det er spesielt irriterende siden vi vet at nærhetssensoren tross alt er der, men tydeligvis ignoreres hvis proppene er koblet til noe annet enn en iOS-enhet.

Konklusjon

AirPods Pro er bedre på omtrent alle punkter sammenlignet med de vanlige AirPods. De er også bedre enn de aller fleste andre konkurrentene der ute. De skjuler eksemplarisk godt at de er såkalte in-ear-øreplugger ved hjelp av sin «lydfremhevings»-funksjon, og smådetaljer som luftekanaler for trykkutligning er vanskelig å ikke like.

Med silikonpropper og en automatisk equalizer låter AirPods Pro betydelig bedre enn de billigere variantene fra Apple, og nærmer seg nivået til de beste konkurrentene. Det skulle også bare mangle til en pris på nesten 3000 kroner.

Den kanskje viktigste funksjonen, støydempingen, fungerer svært godt. Sonys siste trådløse øreplugger er fortsatt hakket foran, men også AirPods Pro får kansellert det aller meste av ulyder fra omverdenen.

Kombinert med alle de små og hendige funksjonene du får når du bruker AirPods Pro sammen med andre Apple-enheter, gjør AirPods Pro til et strålende kjøp for alle med iPhone. Ja, de er dyre, men de er også svært gode.

Apple AirPods Pro
9
Imponerende
Anbefalt

Apple AirPods Pro

9
Imponerende

Fordeler

  • +
    Enkle å sette opp og bruke med iPhone
  • +
    Sitter godt i ørene
  • +
    Solid støydemping
  • +
    Slipper igjennom lyd på eksemplarisk måte via «lydforbedring»
  • +
    God lyd
  • +
    Lite og nett ladeetui

Ting å tenke på

  • Begrenset funksjonalitet når de brukes med Android
  • Dyre
  • Designet er ikke for alle
  • Umulige å reparere
annonse