Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNAS-harddisker

Duell: Denne harddisken er best for NAS-en din

Vi satt to toppmodeller mot hverandre, og fant noe overraskende.

Dedikerte NAS-disker

Harddiskbransjen har, som flere andre deler av IT-bransjen, gått fra å være mange aktører, til å bli kun et fåtall. En rekke harddiskprodusenter har smeltet inn i to store selskaper, Western Digital og Seagate, og selv om SSD-ene har kommet godt inn på markedet trenger folk fremdeles disklagring i store mengder.

Kanskje særlig til bruk i NAS-er er gode harddisker viktig. Derfor har vi i dag hanket inn spesialharddisker nettopp for NAS-bruk fra disse to kjempeselskapene og satt dem opp mot hverandre. Harddiskene blir kjørt både som en standard lagringsenhet i en vanlig datamaskin, men også testet ut i en ren NAS-enhet.

Kandidatene som er med oss denne gangen er Western Digital Red 4 TB og Seagate NAS 4 TB. Begge variantene er priset til rett under 1400 kroner.

Western Digital Red og Seagate NAS.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Derfor skal du bry deg

De dedikerte NAS-diskene er på ingen måter de rimeligste harddisktypene på markedet, og det er på sin plass å spørre om hvorfor man i alle dager skal legge de ekstra kronene i en NAS-variant. Det du får for pengene er en disk som er litt bedre skrudd sammen, den er rett og slett beregnet på et hardere bruk enn de aller rimeligste harddiskene. Ser du etter billig lagringskapasitet til bruk i en egen server trenger du strengt tatt ikke en slik dedikert NAS-versjon, det hele kommer an på bruken din.

Saken er at etter hvert som NAS-enheter har blitt stadig mer populære har hele bransjen fått en ny utfordring. NAS-produsentene fikk nemlig plutselig veldig mange supporthenvendelser fra folk som brukte vanlige harddisker i NAS-boksen sin.

NAS-ene er nemlig bygget på samme lest som gamle dagers proffbruk, og utnytter derfor en rekke avanserte kommandoer og signaler. NAS-ene er slikt sett bygget for enterprise-disker, men folk bruker gjerne de aller rimeligste harddiskene, og disse har ikke støtte for disse kommandoene.

En typisk forbrukerharddisk er ikke beregnet brukt sammen med slike signaler, og vil ikke nødvendigvis respondere på samme måte som en som støtter disse spesialkommandoene. Det som typisk kan skje er at kontrollerkortet i NAS-en sender en forespørsel til harddisken, og dersom den ikke får riktig svar fra harddisken innen rett tid vil den kunne kaste disken ut av RAID-oppsettet. Harddiskene er naturlig nok ikke ødelagte, men de må settes opp på nytt.

Til tross for dette er det mange som bruker mer tradisjonelle harddisker i NAS-en sin, og for mange kan dette gå helt fint.

De to konkurrentene, side om side.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Litt av problemet er at produsentene gjerne har listet opp disse rimelige seriene som godkjente enheter for de ulike NAS-ene, så de får ta sin del av skylden for at folk bruker vanlige harddisker i NAS-en sin.

Harddiskprodusentene fikk etter hvert mange henvendelser fra NAS-bransjen om de ikke kunne ordne en serie som taklet livet i en NAS bedre, uten at den skulle koste så veldig mye mer. Dermed ble NAS-seriene født. Disse skal takle alle SCSI-kommandoene som brukes, uten at disken eller kontrolleren mister fatningen av den grunn.

Harddiskene

Begge diskene ser ut som tradisjonelle harddisker i 3,5-tommers format, selv om vi kanskje synes at harddisken fra Western Digital ser hakket friskere ut i designen. Dette har selvfølgelig ingenting å gjøre med ytelsen, og de færreste kommer til å se harddisken spesielt ofte.

Når det gjelder de tekniske spesifikasjonene kan begge to friste med 4 TB med lagringskapasitet, fordelt på fire plater, 64 MB med cache og grensesnittet SATA 6 Gbit/s. Begge opererer også med en maksimal driftstemperatur på 70°C.

Hvilken er egentlig best?Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Heldigvis er det også noen forskjeller. Den største av disse er rotasjonshastigheten, for Western Digital Red snurrer avgårde på 5400 omdreininger i minuttet, mens Seagate NAS HDD ligger på 5900. Vi noterer oss også at harddisken fra Western Digital er beregnet brukt til å flytte fra 120 til 150 terabyte i året, Seagate SSD HDD har oppgitt at den skal brukes på mindre enn 180 terabyte i året.

Videre oppgir Seagate at harddisken deres takler støt på opptil 80 G, mens det tilsvarende tallet fra Western Digital ligger på 65 G. I praktisk bruk har dette ingen betydning, folk flest lar både NAS-en sin og fillagringsserveren sin stå i ro.

Harddisken fra Seagate har et oppgitt effektforbruk på 4,8 W i ved normal bruk, mens det tilsvarende fra Western Digital er på 4,5 W. Ved idle ligger NAS HDD på 3,95 W, mens Red ligger på 3,3 W. Ved standby ligger Western Digitals Red fremdeles litt foran Seagate NAS HDD, her noterer vi oss 0,4 W for Western Digital og 0,5 W for Seagate.

Det er altså visse forskjeller å spore, men om du putter fem harddisker i en NAS er forskjellen i effektforbruk fremdeles forsvinnende liten, og ikke noe vi hadde hengt oss opp i.

På papiret synes det altså å være omtrent det samme hvilken harddisk-serie man velger å gå for, så da er det tid for litt mer praktiske oppgaver.

Ytelse

Harddiskene blir testet både som lagringsenhet i en stasjonær maskin, og som en rene NAS-disker. Til selve NAS-testen bruker vi en Asustor AS-604T, som er en NAS med god ytelse. Prisene starter på rundt 4000 kroner, så dette er på ingen måter den billigste varianten på markedet.

Montert i NAS-en har vi kjørt harddiskene på to måter. For det første har de blitt kjørt som enkeltdisker i NAS-en. Dette er neppe den løsningen som er mest aktuell for folk flest, så vi har også kjørt to og to harddisker i et oppsett med Raid1. Raid1 er kjent som speiling, hvilket går ut på at det er to harddisker som har akkurat det samme innholdet. Data som du sender inn til stasjonen blir skrevet på begge harddiskene.

Den aller første testen ut er klassikeren Atto. Her måles maksimal skrive- og leseytelse over et spekter av filstørrelser. Her ser vi at begge diskene dytter unna data i god fart, og ser vi det hele i lys av at harddisken fra Seagate spinner noe raskere enn den fra Western Digital, så er det ingen overraskelser her.

Neste test ut er PCMark 8, og den dedikerte testen for lagringsløsninger. Testen kjører gjennom en rekke forskjellige oppgaver, og for hver oppgave får harddisken en poengsum. Etter at alle oppgavene er gjort får harddisken en totalsum som baserer seg på alle undertestene.

Her ser vi at Seagate tar en ren og klar seier. Forskjellen er ganske overraskende, men harddisken fra Western Digital taper på alle undertestene, og ender opp med en poengsum godt under konkurrenten. Det skal legges til at harddisken fra Seagate spinner litt kjappere, men ikke så mye raskere som forskjellen i poeng skulle tilsi.

Vi tar med én test til før vi setter harddiskene over i en NAS-boks, og det er HD Tune. Her tar vi med tre verdier, nemlig minimums-, gjennomsnitts- og maksimalytelse. Igjen er det Seagate NAS HDD som stikker av med en soleklar seier. Her er forskjellen mellom diskene en del større enn hva forskjellen i rotasjonshastighet skulle tilsi. Da beveger vi oss over på den rene NAS-testen.

Nas Performance Tester kjører en fil på én terabyte gjennom NAS-en en rekke ganger. Filen blir både skrevet og lest fra boksen. Skriving går greit unna så lenge vi kjører med enkeltdisker, men når vi smeller opp Raid1 havner begge oppsettene på rett under 70 MB/s.

På lesing er trenden den samme, nemlig at Raid1 går en del tregere, men her er ikke forskjellen så markant. En forskjell på rundt 10 MB/s er ikke så alt for mye.

Vi tar også en runde med Atto, og her ser vi samme trenden som for Nas Performance Tester. Her ser vi også at diskene begynner å stange hodet i taket på NAS-en, ved 118,6 MB/s. Dette viser også litt av det tradisjonelle problemet. NAS-bokser er ingen greie for dem som skal ha råeste mulig ytelse, i alle fall ikke de NAS-boksene som er myntet på mannen i gata.

Skal du ha en enkel NAS-boks har det egentlig lite å si hvor mye disken greier å dytte av data, siden det nesten alltid vil være selve NAS-en som er flaskehalsen.

Konklusjon

Både Seagate og Western Digital leverer spennende harddisker med sine dedikerte NAS-enheter. Med 4 TB på én enkelt harddisk har du gode muligheter til å få godt med lagringskapasitet på liten fysisk plass.

Prisene for slike dedikerte harddisker ligger rett over det som de tradisjonelle skrivebordsmodellene gjør, gjerne en hundrelapp eller to mer. Hvis du først skal handle deg nye disker til en NAS hadde vi siktet på slike harddisker, slik at du er sikret mot feilene som tid og annen rammer vanlige harddisker som brukes i NAS-bokser.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Har du derimot planer om å sette opp en dedikert server, så er det ikke noe stort poeng å skulle ha akkurat disse harddiskene, da gjelder det heller å finne ut av behovene dine. Finner du ut antall terabyte du flytter i året er du godt på vei, for da kan du hos de ulike harddiskprodusentene finne den harddisken de anbefaler til ditt bruk.

Harddisker med en kapasitet på 4 TB er det råeste du finner på markedet i dag, men koster likevel ikke mer enn rundt 1400 kroner, og vi har testet Western Digital Red 4 TB og Seagate NAS 4 TB.

De aller rimeligste diskene med denne kapasiteten kan du til og med få enda billigere. Ser vi på antall kroner per gigabyte har det liten betydning hva du velger, to, tre eller fire terabyte gir alle en pris per gigabyte på rett over 30 øre.

Begge harddiskene vi testet yter bra, og vi noterer oss rundt 150 MB/s i ytelse dersom de er plassert i en normal datamaskin. Du kan gjerne se deg blind på denne ytelsen, for som vi overraskende nok fant i vår test er det NAS-en selv som bremser ned ytelsen – ikke harddisken.

En NAS vil nemlig bli flaskehalsen med moderne harddisk på innsiden, og da kan det være like greit å la andre egenskaper bli avgjørende for ditt valg. Likevel synes vi at Seagate må tilskrives seieren denne gangen, harddiskene derfra yter hakket bedre enn konkurrenten fra Western Digital, selv om vi er overbeviste om at begge seriene vil gjøre en knakende god jobb i NAS-en din.

Hardiskbransjen er ikke veldig redd for SSD-ene:
– SSD er ingen reell utfordrer til harddisken ennå » (Ekstra)

Seagate NAS HDD 4 TB

+ Solid lagringskapasitet
+ Godt sammenskrudd
+ Bra ytelse


- Noe dyrere enn vanlige harddisker

Western Digital Red 4 TB

+ Solid lagringskapasitet
+ Godt sammenskrudd
+ Grei ytelse


- Noe dyrere enn vanlige harddisker

annonse