Tek.no

Test NAS-harddisker

Duell: Denne harddisken er best for NAS-en din

Vi satt to toppmodeller mot hverandre, og fant noe overraskende.

Rolf B Wegner
2 Feb 2014 13:16

Dedikerte NAS-disker

Harddiskbransjen har, som flere andre deler av IT-bransjen, gått fra å være mange aktører, til å bli kun et fåtall. En rekke harddiskprodusenter har smeltet inn i to store selskaper, Western Digital og Seagate, og selv om SSD-ene har kommet godt inn på markedet trenger folk fremdeles disklagring i store mengder.

Kanskje særlig til bruk i NAS-er er gode harddisker viktig. Derfor har vi i dag hanket inn spesialharddisker nettopp for NAS-bruk fra disse to kjempeselskapene og satt dem opp mot hverandre. Harddiskene blir kjørt både som en standard lagringsenhet i en vanlig datamaskin, men også testet ut i en ren NAS-enhet.

Kandidatene som er med oss denne gangen er Western Digital Red 4 TB og Seagate NAS 4 TB. Begge variantene er priset til rett under 1400 kroner.

Western Digital Red og Seagate NAS.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Derfor skal du bry deg

De dedikerte NAS-diskene er på ingen måter de rimeligste harddisktypene på markedet, og det er på sin plass å spørre om hvorfor man i alle dager skal legge de ekstra kronene i en NAS-variant. Det du får for pengene er en disk som er litt bedre skrudd sammen, den er rett og slett beregnet på et hardere bruk enn de aller rimeligste harddiskene. Ser du etter billig lagringskapasitet til bruk i en egen server trenger du strengt tatt ikke en slik dedikert NAS-versjon, det hele kommer an på bruken din.

Saken er at etter hvert som NAS-enheter har blitt stadig mer populære har hele bransjen fått en ny utfordring. NAS-produsentene fikk nemlig plutselig veldig mange supporthenvendelser fra folk som brukte vanlige harddisker i NAS-boksen sin.

NAS-ene er nemlig bygget på samme lest som gamle dagers proffbruk, og utnytter derfor en rekke avanserte kommandoer og signaler. NAS-ene er slikt sett bygget for enterprise-disker, men folk bruker gjerne de aller rimeligste harddiskene, og disse har ikke støtte for disse kommandoene.

En typisk forbrukerharddisk er ikke beregnet brukt sammen med slike signaler, og vil ikke nødvendigvis respondere på samme måte som en som støtter disse spesialkommandoene. Det som typisk kan skje er at kontrollerkortet i NAS-en sender en forespørsel til harddisken, og dersom den ikke får riktig svar fra harddisken innen rett tid vil den kunne kaste disken ut av RAID-oppsettet. Harddiskene er naturlig nok ikke ødelagte, men de må settes opp på nytt.

Til tross for dette er det mange som bruker mer tradisjonelle harddisker i NAS-en sin, og for mange kan dette gå helt fint.

De to konkurrentene, side om side.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Litt av problemet er at produsentene gjerne har listet opp disse rimelige seriene som godkjente enheter for de ulike NAS-ene, så de får ta sin del av skylden for at folk bruker vanlige harddisker i NAS-en sin.

Harddiskprodusentene fikk etter hvert mange henvendelser fra NAS-bransjen om de ikke kunne ordne en serie som taklet livet i en NAS bedre, uten at den skulle koste så veldig mye mer. Dermed ble NAS-seriene født. Disse skal takle alle SCSI-kommandoene som brukes, uten at disken eller kontrolleren mister fatningen av den grunn.

Les også