Tek.no

Test OnePlus 8

Toppmodellen som gir mest for pengene

OnePlus 8 holder både budsjett og spesifikasjoner fornuftige

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
3 Mai 2020 19:06

OnePlus 8 er den rimeligste av vårens to nye telefoner fra selskapet. Til 8500 kroner er den nær umulig å skille fra den langt dyrere Pro-modellen. Er forskjellene like små som de ser ut?

Vel. Nesten.

Den synligste, og kanskje viktigste, forskjellen er at «fartsdumpen» som huser kameraene på baksiden er langt mindre. Den huser færre og litt svakere kamera enn storebrormodellen.

Neste viktige forskjell handler om skjermen. OnePlus 8 er mindre enn sin dyrere slektning, men ikke mye. Her har vi en skjerm på 6,55 tommer mot OnePlus 8 Pro med sine 6.78 tommer. Du bør ha sjonglert tallerkener på kelnerskolen før noen av de to blir enkle å traktere med én hånd.

Det er forresten vesentlig høyere oppløsning i OnePlus 8 Pro-skjermen, men det er ikke spesielt lett å se forskjellen så lenge oppløsningen uansett er godt forbi full-HD. Det understrekes av konkurrenter som Galaxy S20-serien som skrur ned skjermoppløsningen til full-HD hvis du aktiverer 120 hertz-oppdatering.

9.5
Imponerende
Anbefalt

OnePlus 8 128GB

annonse
Prisjakt
7763 NOK
Sjekk nå
NetonNet
8290 NOK
Kjøp nå
sitat"Den viktigste forskjellen fra OnePlus 8 til toppmodellene er prisen."
 • Krysse av
  Kjempegod skjerm
 • Krysse av
  Lynraske menyer
 • Krysse av
  "Fremtidssikker" innmat
 • Krysse av
  God stereolyd
 • Krysse av
  Svært god kameraytelse
 • Krysse av
  Skyvebryter for å dempe volum
 • Krysse av
  Hurtiglader følger med
 • Krysse av
  5G-støtte er på plass
 • Bytt
  Ikke sertifisert vannavstøtende
 • Bytt
  Støtter ikke trådløs lading
 • Bytt
  Makrokameraet er temmelig unyttig

I testperioden har jeg brukt begge de to telefonene med deksler utenpå, og siden dekslene bygger litt har jeg ikke enkelt kjent størrelsen på kamerahumpen bak. Flere ganger har jeg måttet snu telefonen for å se etter forskjellene rundt kamerahumpen, eller sjekke informasjonen i om-delen av menyen for å være helt sikker på om jeg brukte Pro eller vanlig OnePlus 8. Et nokså dårlig tegn for «oppsalget» i seg selv.

I denne testen handler det naturlig nok mest om forskjellene mellom OnePlus 8 og OnePlus 8 Pro. For en mer omfattende test er det aller meste av den opprinnelige OnePlus 8 Pro-testen gyldig også for «åtteren».

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

To helt usynlige forskjeller på de to OnePlussene er batteristørrelsene og fraværet av trådløs lading i den enkleste modellen. For enkelte er trådløs lading alfa og omega, mens for andre er det en funksjon av mindre betydning.

Det er likevel viktig å få med seg at 2020 er året der trådløs lading virkelig begynner å ligne på noe. OnePlus har en trådløslader på hele 30 watt, som lader OnePlus 8 Pro halvfull på rundt en halvtime. Huawei har enda raskere trådløs lading i sine nyeste modeller. Samtidig; det er ikke akkurat gratis å kjøpe slike ladere og du har ikke mange modeller og design å velge blant on du vil ha noe raskere enn de vanlige 10–15 wattene trådløse hurtigladere flest tøffer av gårde med. Du må regne med et påslag på rundt tusingen oppå de 2500 ekstra kronene en OnePlus 8 Pro koster hvis du vil dra nytte av denne fordelen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Middels batteritid og svært god skjerm

Batteriet her er ørlite grann mindre enn i Pro-modellen, men fortsatt ganske stort med sine 4300 mAh på sokkelesten – i Pro-versjonen er det 4510 mAh. Batteritiden oppleves imidlertid som noenlunde jevngod mellom de to modellene.

De små forskjellene i batteritid mellom dem er egentlig litt uventet, gitt at OnePlus 8-skjermen oppdaterer innholdet på skjermen med 90 hertz mot storebrors 120 hertz. Det er så godt som umulig å se forskjell – hovedpoenget er å karre seg opp fra 60 hertz, der bildet kan oppleves flimrete og slitsomt på øynene over tid. Men det burde være batteritidsgrvinst i mindre skjerm og sjeldnere oppdatering.

Uansett snakker vi om tilstrekkelig batteritid på mellom én dag og halvannen med tung bruk. Hurtiglader følger med, slik at det går fort å fylle tanken når batteriet går tomt.

Ytelsesmessig er de to OnePlus 8-modellene i praksis identiske. Begge er lynraske og har den samme prosessoren på innsiden. Menyene ser i utgangspunktet ut som nokså rene Android-menyer. Det er lite ekstra skrot forhåndsinstallert her – det lille som ligger av ekstra apper tilhører Google.

I ytelsesmålingene er det meste nokså likt. OnePlus 8 er testet på tvers av Oxygen OS 10.5.4.IN21BA og én tidligere programvareversjon. Oppdateringen påvirker først og fremst selfiekvaliteten.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Supert kamera

Hovedkameraene i de to telefonene har 48 megapikslers oppløsning, men resten av kameraspesifikasjonene er ganske ulike mellom OnePlus 8 og OnePlus 8 Pro.
OnePlus 8 har mindre kamerabrikke og mangler optisk stabilisering. Den mangler også dybdesensoren og lasermåleren som hjelper fokuseringen på OnePlus 8 Pro. I dagslys tar den imidlertid meget gode bilder det meste av tiden. En gang iblant blir bilder tatt i godt lys blassere med OnePlus 8 sammenlignet med OnePlus 8 Pro.

Etter flere oppdateringer siden salgsstart gjør hovedkameraene i begge OnePlusene det svært godt i mørket, og i noen typer lys ikke bare rivaliserer de Huawei men kommer et hestehode foran. I bildegalleriet under kan du se eksempler på at kvaliteten virkelig kan hevde seg – også fra den vanlige OnePlus 8-modellen, med sin mindre bildebrikke. Her begynner det virkelig å dra seg til.

Jeg tok med OnePlus 8 Pro, OnePlus 8, Samsung Galaxy S20 og Huawei P40 Pro på et lite nattlig fotosafari, og bildene ser du i karusellen under. Der du legger merke til at kamerabrikken er mindre, og optikken litt svakere, er i bildet av blokka. Der merkes det veldig godt hvor hardt OnePlus 8 må jobbe for å kompensere for fysiske svakheter.

Algoritmene blander kantene mellom vinduene i et bilde der de tre dyrere telefonene alle holder et relativt høyt detaljnivå. Samtidig er det OnePlus 8 som treffer best av alle i det mørke landskapsbildet, der både Huawei og Samsung gjør en skuffende innsats. Pro-modellen gjør det også bra, men treffer ikke på hvitbalansen. Etter den lille fotosafarien kunne den imidlertid melde om en oppdatering som skulle forbedre både hvitbalanse og fokus i mørke omgivelser.

Den tredje kameralinsen på baksiden representerer et temmelig uforståelig valg. Den er nemlig noe så uvanlig som et rent makrokamera for ekstrem nærfotografering. Men kvaliteten er kort og greit ræva. Oppløsningen på bildene er bare to megapiksler og linsen er lite lyssterk.

Bilder tatt med makrofunksjonen blir ofte uskarpe og preges av mye bildestøy – selv når det er godt lys.

Hovedkameraet er såpass mye bedre at det som regel lønner seg å ta bildet på 20–30 centimeters avstand med digital zoom eller vanlig beskjæring etter fotografering i stedet. Det kan gi riktig så god makroeffekt.

Når det rene makrokameraet ikke kan måle seg med nærbildene fra hovedkameraet må jeg bare klø meg litt i hodet over hvorfor det tredje kameraet i det hele tatt tar opp plass på telefonen.

Vidvinkelen i OnePlus 8 er relativt anonym. Den gjør det den skal, men utmerker seg hverken positivt eller negativt kvalitetsmessig. Du kan imidlertid bruke nattmodus sammen med vidvinkelen for å heve kvaliteten litt.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Har nesten alt OnePlus 8 Pro har

OnePlus 8 har ellers mye av det som er lett å like med storebror. Den fysiske bryteren som skrur av og på ringelyden er fortsatt med – OnePlusene er de eneste Android-mobilene i vanlig salg her som har denne funksjonen. En løsning som strengt tatt er knabbet nesten rett ut av venstre hjørne på en iPhone, men vi protesterer ikke – den er nyttig.

Andre ting er OnePlus alene om å ha, så som Zen Mode der du kan låse deg helt ute av e-post, apper og spill i en mengde tid du selv bestemmer.

Super stereolyd i de to innebygde høyttalerne er også på lista over ting som gjør denne telefonen sabla lett å like. Det er enten en meget sterk samtalehøyttaler eller en separat høyttaler for håndfri og musikk i toppen – du får balansert lyd uten «slagside» til den ene kanalen.

OnePlus 8 er ikke sertifisert vannavstøtende, slik Pro-modellen er. Her har det vært noe forvirring, ettersom enkelte av de amerikanske operatørenes OnePlus 8-modeller har IP68-sertifisering. Men dette er ikke en «global spesifikasjon» for denne telefonen, slik IP68-sertifiseringen for OnePlus 8 Pro-modellen er. Samtidig har OnePlus alltid vært tydelige på at telefonene deres skal tåle å bli brukt i dårlig vær selv om de ikke er IP-sertifiserte.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Til slutt

Det «viktigste» av kritikk OnePlus 8 Pro fikk da vi testet den var at den hadde blitt anonym og litt traust sammenlignet med forrige designspreke generasjon OnePlus Pro-mobiler. Men hva gjør vel det når den likevel er nesten alene om å levere på alle fronter i år?

Den vanlige, rimeligere, OnePlus-serien har derimot aldri vært et designmonster. Poenget med den har så langt jeg kan skjønne alltid vært å være et «enkelt valg». Litt som en Golf – det er kanskje ikke det mest luksuriøse du kan kjøpe, men du vet at du blir fornøyd.

I år er åtterne dyrere enn fjorårets utgaver, og det skyldes ikke bare valutaskjelv – listeprisen i USA er 699 dollar mot 499 dollar for OnePlus 7 i fjor vår.

Det det nok derimot skyldes er at telefonen har blitt bedre på alle områder. Siden sjueren har skjermen blitt oppgradert til 90 hertz. Det skjedde strengt tatt med 7T i fjor høst, men pytt. I denne utgaven har det kommet til 5G, større batteri og et massivt forbedret kamera.

Det er ikke sikkert at OnePlus 8 er helt riktig telefon for deg som skal bytte, men i år vil jeg påstå at du har glemt noe om du ikke i det minste vurderer den.

Den er ikke lenger en «billigmobil», men de toppeste toppmodellene koster dobbelt så mye – og de er absolutt ikke dobbelt så bra.

annonse
Loading