Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOnePlus 8

Toppmodellen som gir mest for pengene

OnePlus 8 holder både budsjett og spesifikasjoner fornuftige

OnePlus 8 er den rimeligste av vårens to nye telefoner fra selskapet. Til 8500 kroner er den nær umulig å skille fra den langt dyrere Pro-modellen. Er forskjellene like små som de ser ut?

Vel. Nesten.

Den synligste, og kanskje viktigste, forskjellen er at «fartsdumpen» som huser kameraene på baksiden er langt mindre. Den huser færre og litt svakere kamera enn storebrormodellen.

Neste viktige forskjell handler om skjermen. OnePlus 8 er mindre enn sin dyrere slektning, men ikke mye. Her har vi en skjerm på 6,55 tommer mot OnePlus 8 Pro med sine 6.78 tommer. Du bør ha sjonglert tallerkener på kelnerskolen før noen av de to blir enkle å traktere med én hånd.

Det er forresten vesentlig høyere oppløsning i OnePlus 8 Pro-skjermen, men det er ikke spesielt lett å se forskjellen så lenge oppløsningen uansett er godt forbi full-HD. Det understrekes av konkurrenter som Galaxy S20-serien som skrur ned skjermoppløsningen til full-HD hvis du aktiverer 120 hertz-oppdatering.

OnePlus 8 128GB
9.5
Imponerende
Anbefalt

OnePlus 8 128GB

sitat"Den viktigste forskjellen fra OnePlus 8 til toppmodellene er prisen."

Fordeler

 • Krysse av
  Kjempegod skjerm
 • Krysse av
  Lynraske menyer
 • Krysse av
  "Fremtidssikker" innmat
 • Krysse av
  God stereolyd
 • Krysse av
  Svært god kameraytelse
 • Krysse av
  Skyvebryter for å dempe volum
 • Krysse av
  Hurtiglader følger med
 • Krysse av
  5G-støtte er på plass

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke sertifisert vannavstøtende
 • Bytt
  Støtter ikke trådløs lading
 • Bytt
  Makrokameraet er temmelig unyttig

I testperioden har jeg brukt begge de to telefonene med deksler utenpå, og siden dekslene bygger litt har jeg ikke enkelt kjent størrelsen på kamerahumpen bak. Flere ganger har jeg måttet snu telefonen for å se etter forskjellene rundt kamerahumpen, eller sjekke informasjonen i om-delen av menyen for å være helt sikker på om jeg brukte Pro eller vanlig OnePlus 8. Et nokså dårlig tegn for «oppsalget» i seg selv.

I denne testen handler det naturlig nok mest om forskjellene mellom OnePlus 8 og OnePlus 8 Pro. For en mer omfattende test er det aller meste av den opprinnelige OnePlus 8 Pro-testen gyldig også for «åtteren».

To helt usynlige forskjeller på de to OnePlussene er batteristørrelsene og fraværet av trådløs lading i den enkleste modellen. For enkelte er trådløs lading alfa og omega, mens for andre er det en funksjon av mindre betydning.

Det er likevel viktig å få med seg at 2020 er året der trådløs lading virkelig begynner å ligne på noe. OnePlus har en trådløslader på hele 30 watt, som lader OnePlus 8 Pro halvfull på rundt en halvtime. Huawei har enda raskere trådløs lading i sine nyeste modeller. Samtidig; det er ikke akkurat gratis å kjøpe slike ladere og du har ikke mange modeller og design å velge blant on du vil ha noe raskere enn de vanlige 10–15 wattene trådløse hurtigladere flest tøffer av gårde med. Du må regne med et påslag på rundt tusingen oppå de 2500 ekstra kronene en OnePlus 8 Pro koster hvis du vil dra nytte av denne fordelen.

OnePlus 8 til venstre og OnePlus 8 Pro til høyre. Begge med deksler på. Det er ikke stor synlig forskjell på telefonene.

Middels batteritid og svært god skjerm

Batteriet her er ørlite grann mindre enn i Pro-modellen, men fortsatt ganske stort med sine 4300 mAh på sokkelesten – i Pro-versjonen er det 4510 mAh. Batteritiden oppleves imidlertid som noenlunde jevngod mellom de to modellene.

De små forskjellene i batteritid mellom dem er egentlig litt uventet, gitt at OnePlus 8-skjermen oppdaterer innholdet på skjermen med 90 hertz mot storebrors 120 hertz. Det er så godt som umulig å se forskjell – hovedpoenget er å karre seg opp fra 60 hertz, der bildet kan oppleves flimrete og slitsomt på øynene over tid. Men det burde være batteritidsgrvinst i mindre skjerm og sjeldnere oppdatering.

Uansett snakker vi om tilstrekkelig batteritid på mellom én dag og halvannen med tung bruk. Hurtiglader følger med, slik at det går fort å fylle tanken når batteriet går tomt.

OnePlus 8 128GB

OnePlus 8 128GB

Ytelsesmessig er de to OnePlus 8-modellene i praksis identiske. Begge er lynraske og har den samme prosessoren på innsiden. Menyene ser i utgangspunktet ut som nokså rene Android-menyer. Det er lite ekstra skrot forhåndsinstallert her – det lille som ligger av ekstra apper tilhører Google.

I ytelsesmålingene er det meste nokså likt. OnePlus 8 er testet på tvers av Oxygen OS 10.5.4.IN21BA og én tidligere programvareversjon. Oppdateringen påvirker først og fremst selfiekvaliteten.

Skjermen går ned i oppløsning fra Pro-utgaven, men full-HD er fortsatt godt nok. Det samme kan sies om spranget i oppdateringsfrekvens, der Pro-en har 120 hertz oppdatering, mens OnePlus 8 «bare» har 90 hertz. Begge deler er milevis bedre for øyekomforten enn 60 hertz.

Supert kamera

Hovedkameraene i de to telefonene har 48 megapikslers oppløsning, men resten av kameraspesifikasjonene er ganske ulike mellom OnePlus 8 og OnePlus 8 Pro.
OnePlus 8 har mindre kamerabrikke og mangler optisk stabilisering. Den mangler også dybdesensoren og lasermåleren som hjelper fokuseringen på OnePlus 8 Pro. I dagslys tar den imidlertid meget gode bilder det meste av tiden. En gang iblant blir bilder tatt i godt lys blassere med OnePlus 8 sammenlignet med OnePlus 8 Pro.

Etter flere oppdateringer siden salgsstart gjør hovedkameraene i begge OnePlusene det svært godt i mørket, og i noen typer lys ikke bare rivaliserer de Huawei men kommer et hestehode foran. I bildegalleriet under kan du se eksempler på at kvaliteten virkelig kan hevde seg – også fra den vanlige OnePlus 8-modellen, med sin mindre bildebrikke. Her begynner det virkelig å dra seg til.

Jeg tok med OnePlus 8 Pro, OnePlus 8, Samsung Galaxy S20 og Huawei P40 Pro på et lite nattlig fotosafari, og bildene ser du i karusellen under. Der du legger merke til at kamerabrikken er mindre, og optikken litt svakere, er i bildet av blokka. Der merkes det veldig godt hvor hardt OnePlus 8 må jobbe for å kompensere for fysiske svakheter.

Algoritmene blander kantene mellom vinduene i et bilde der de tre dyrere telefonene alle holder et relativt høyt detaljnivå. Samtidig er det OnePlus 8 som treffer best av alle i det mørke landskapsbildet, der både Huawei og Samsung gjør en skuffende innsats. Pro-modellen gjør det også bra, men treffer ikke på hvitbalansen. Etter den lille fotosafarien kunne den imidlertid melde om en oppdatering som skulle forbedre både hvitbalanse og fokus i mørke omgivelser.

Den tredje kameralinsen på baksiden representerer et temmelig uforståelig valg. Den er nemlig noe så uvanlig som et rent makrokamera for ekstrem nærfotografering. Men kvaliteten er kort og greit ræva. Oppløsningen på bildene er bare to megapiksler og linsen er lite lyssterk.

Bilder tatt med makrofunksjonen blir ofte uskarpe og preges av mye bildestøy – selv når det er godt lys.

Hovedkameraet er såpass mye bedre at det som regel lønner seg å ta bildet på 20–30 centimeters avstand med digital zoom eller vanlig beskjæring etter fotografering i stedet. Det kan gi riktig så god makroeffekt.

Når det rene makrokameraet ikke kan måle seg med nærbildene fra hovedkameraet må jeg bare klø meg litt i hodet over hvorfor det tredje kameraet i det hele tatt tar opp plass på telefonen.

Vidvinkelen i OnePlus 8 er relativt anonym. Den gjør det den skal, men utmerker seg hverken positivt eller negativt kvalitetsmessig. Du kan imidlertid bruke nattmodus sammen med vidvinkelen for å heve kvaliteten litt.

Skyvebryteren på siden av telefonen gjør det enkelt å velge lydmodus på OnePlusene.

Har nesten alt OnePlus 8 Pro har

OnePlus 8 har ellers mye av det som er lett å like med storebror. Den fysiske bryteren som skrur av og på ringelyden er fortsatt med – OnePlusene er de eneste Android-mobilene i vanlig salg her som har denne funksjonen. En løsning som strengt tatt er knabbet nesten rett ut av venstre hjørne på en iPhone, men vi protesterer ikke – den er nyttig.

Andre ting er OnePlus alene om å ha, så som Zen Mode der du kan låse deg helt ute av e-post, apper og spill i en mengde tid du selv bestemmer.

Super stereolyd i de to innebygde høyttalerne er også på lista over ting som gjør denne telefonen sabla lett å like. Det er enten en meget sterk samtalehøyttaler eller en separat høyttaler for håndfri og musikk i toppen – du får balansert lyd uten «slagside» til den ene kanalen.

OnePlus 8 er ikke sertifisert vannavstøtende, slik Pro-modellen er. Her har det vært noe forvirring, ettersom enkelte av de amerikanske operatørenes OnePlus 8-modeller har IP68-sertifisering. Men dette er ikke en «global spesifikasjon» for denne telefonen, slik IP68-sertifiseringen for OnePlus 8 Pro-modellen er. Samtidig har OnePlus alltid vært tydelige på at telefonene deres skal tåle å bli brukt i dårlig vær selv om de ikke er IP-sertifiserte.

Fra venstre: Samsung Galaxy S20, OnePlus 8, OnePlus 8 Pro.

Til slutt

Det «viktigste» av kritikk OnePlus 8 Pro fikk da vi testet den var at den hadde blitt anonym og litt traust sammenlignet med forrige designspreke generasjon OnePlus Pro-mobiler. Men hva gjør vel det når den likevel er nesten alene om å levere på alle fronter i år?

Den vanlige, rimeligere, OnePlus-serien har derimot aldri vært et designmonster. Poenget med den har så langt jeg kan skjønne alltid vært å være et «enkelt valg». Litt som en Golf – det er kanskje ikke det mest luksuriøse du kan kjøpe, men du vet at du blir fornøyd.

I år er åtterne dyrere enn fjorårets utgaver, og det skyldes ikke bare valutaskjelv – listeprisen i USA er 699 dollar mot 499 dollar for OnePlus 7 i fjor vår.

Det det nok derimot skyldes er at telefonen har blitt bedre på alle områder. Siden sjueren har skjermen blitt oppgradert til 90 hertz. Det skjedde strengt tatt med 7T i fjor høst, men pytt. I denne utgaven har det kommet til 5G, større batteri og et massivt forbedret kamera.

Det er ikke sikkert at OnePlus 8 er helt riktig telefon for deg som skal bytte, men i år vil jeg påstå at du har glemt noe om du ikke i det minste vurderer den.

Den er ikke lenger en «billigmobil», men de toppeste toppmodellene koster dobbelt så mye – og de er absolutt ikke dobbelt så bra.

Huawei P40 Pro
Hvis du kan leve uten Google

Huawei P40 Pro

fra 6990:-

Huawe P40 Pro er ikke et alternativ for alle. Men den er det for deg som er litt teknisk anlagt og som ikke bruker Vipps eller Google-tjeneste så tungt. Den har ikke Google Play-støtte, og dermed er det mange apper du rett og slett må klare deg uten. Men hvis du vet at du kan det får du markedets beste kameramobil i en forholdsvis fornuftig størrelse. Du får også rask og behagelig skjerm og et batteri som varer og varer. Hadde denne hatt Google ville den enkelt vært årets beste mobil så langt, men selv uten kan den fortsatt være det for noen. Men du bør vurdere grundig hva du kan leve med før du kjøper en.

OnePlus 8 Pro 128GB
Heftigste OnePlus

OnePlus 8 Pro 128GB

fra 8021:-

OnePlus 8 Pro er en naturlig telefon å tenke på hvis du vurderer den vanlige OnePlusen. Det er en større telefon med litt bedre skjerm og trådløs hurtiglading bygget inn. Det poengløse makrokameraet skrotes til fordel for et zoom-kamera og flere dybdesensorer som forbedrer portrettbilder. Hvis du velger denne bør du huske å dra med deg en trådløs Warp-lader i samme slengen, så du får ladet den lynraskt uten kabel. Laderen støtter også iPhoner og Galaxyer uten problemet, men ved lavere hadtighet. Det er likevel relativt marginale funksjoner å betale mer enn 3000 ekstra riksdaler for.

Samsung Galaxy S20 SM-G980F 128GB
En S20-modell?

Samsung Galaxy S20 SM-G980F 128GB

fra 8090:-

Galaxy S20-modellene er årets toppmodeller fra Samsung og de er dyre alle mann. Heldigvis er det flere butikker som underbyr Samsungs listepris og selger enkleste utgave i serien for drøyt 9000 kroner. Vi har strengt tatt ikke testet den vanlige S20-en ennå, men den er neste telefon ut. Da vi testet S20 Ultra var Samsungs programvare antakeligvis det kjipeste ved en ellers knallsterk mobil. Siden har Samsung oppdatert S20-serien flere ganger, og omsider fått slått på 5G for S20-ene som har det. Bildekvaliteten selv den enkleste av disse leverer har blitt meget god, dag som natt. Den har en ekstremt god 120-hertz AMOLED-skjerm, og i sin minste variant er den både enklere å håndtere og kan kjøpes i mer spennende farger enn den gigantiske Ultra-modellen. Akkurat hvordan det står seg med zoom og enkelte av de andre fordelene S20 Ultra byr på gjenstår enn så lenge å teste.

annonse