Tek.no

Test

Denne TV-en kan by på mye mer enn bare et bra bilde

Lei dårlig TV-lyd? Da er denne modellen noe du bør se nærmere på.

Vi tester Philips nye 9-serie.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
1 Feb 2020 12:00

Mens utviklingen på bildekvaliteten har hatt et rivende tempo over mange år, har ikke lyden i TV-ene fått like mye oppmerksomhet.

Lydkvaliteten på flatskjermer har for vane å være ganske så sørgelig – og du har måtte ty til innkjøp at et eksternt lydanlegg for å gjøre filmkvelden fullkommen.

Dette prøver nå Philips å gjøre noe med. De vil gi deg en totalpakke når du kjøper en TV fra dem, som både skal gi et glitrende TV-bilde i tillegg til solid lyd, så du slipper å kjøpe ekstra utstyr til stuen din. Derfor har de søkt råd hos lydgiganten Bowers & Wilkins, som har utstyrt Philips’ TV-er med noen tilsynelatende lekre lydplanker.

Resultatet har blitt to nye OLED-modeller ved navn OLED984 og OLED934. Og det er sistnevnte som nå har funnet veien til vår testlabb.

Dette er en TV som i skrivende stund har en prislapp på snaue 35 000 kroner som 65 tommer. Her gjelder det likevel å følge med, for vi har til stadighet sett skjermen på tilbud til rundt 25 000 kroner.

Rammene på TV-en er meget tynne og elegante.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Lyden en del av designet

Resultatet av samarbeidet mellom Philips og Bowers & Wilkins kommer fort til syne når vi pakker opp 934. OLED-skjermen er nemlig laget slik at foten også er en lydplanke som skal bedre lyden du hører.

TV-en kommer slik at du må skru fast denne lydplanken, og før du gjør det, må du velge riktig feste. Det kommer to ulike fester å velge blant. En til å sette TV-en på bord og et til å henge skjermen på vegg.

PS: Når du skal montere festet og lydplanken til TV-en, bør du ha med deg en hjelper. Ellers blir det fort knotete og småskummelt å legge ned og løfte den tynne skjermen. Man føler i alle fall at den kan knekke om enn ikke er forsiktig. Selv om det i teorien ikke var en særlig komplisert prosess, tok det lengre tid enn vanlig for oss å sette den opp på testlabben vår.

Med foten på plass så er det en smekker TV Philips har laget. Stikkord for designet er minimalistisk og rene linjer. Selve skjermen har knapt noen rammer å snakke om, og overgangen til lydplanken er nesten ikke mulig å skimte.

Dette kombinert med en lydplanke som er trukket i et tøft stoffmateriale, er med å sette prikken over i-en for denne løsningen – kanskje noe av det tøffere vi har sett hittil.

Lydplanken fra B&W brukes som fot til TV-en, i tillegg til å gi skjermen langt bedre lyd enn du pleier å få fra en flatskjerm.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ufarget og god lydopplevelse

Samarbeidet med B&W viser seg å bære gode frukter. Du får en lydkvalitet som overgår de aller fleste TV-er på markedet i dag. Men det er ikke drønnende bass og overdrevet diskant som står på menyen.

I stedet er det en nøytral og velbalansert lyd som møter oss. Noe som ikke er et ukjent fenomen for dem som har hørt på høyttalere fra B&W før.

Den relativt lille lydplanken kommer med et såkalt 2.1.2-oppsett, med et sett stereokanaler, samt eget basselement og to kanaler som skyter opp via taket.

Resultatet er at du får en luftigere og bedre lydopplevelse når du ser film. Du får en fornemmelse av at objekter på skjermen beveger seg mer rundt i rommet enn om du kjører vanlig stereo.

Det er klart at det vil være noe begrenset hvor bredt lyden fremstår fra en lydplanke, men vi må si oss imponert i hvordan B&W har klart å tyne ut mest mulig av denne lille krabaten.

Som nevnt er lyden ganske nøytral, hvor en stram og markant bass ikke overskygger hverken mellomtone eller diskant. Stemmer er klare og tydelige, og diskanten er skarp nok til å fremme detaljer på en god måte.

Om du ønsker å ha en dypere bass må du spe på med en egen sub. Planken går ikke veldig dypt i kjelleren, men vi vil heller ha den stram og presis enn at den blir for buldrete og treg.

Ambilight er noe Philips har vært alene om i flere år. Og mange setter stor pris på funksjonen. Her ser du hvordan diodene på baksiden av skjermen skyter fargene opp mot veggen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ambilight skiller deg ut

Foruten fokus på bedre lyd, har denne TV-en også et ess til i ermet som gjør at den skiller seg fra de fleste konkurrentene på markedet. Ambilight.

Denne teknologien er Philips alene om å levere innebygget i TV-ene sine – som nå blir standard på alle 2020-modellene til selskapet. Dette er funksjonalitet vi alltid har satt pris på med Philips-TV-er tidligere, og det samme gjelder nå.

Kort fortalt er det tre sider av baksiden på skjermen som har hver sin rekke med dioder. Du kan enten bestemme en fast farge som de skal lyse i, men vi har brukt den i standardmodus hvor fargene er basert på det som befinner seg på skjermen, slik at TV-bildet nesten sprer seg videre opp på veggen bak skjermen.

Det gjør at det oppleves som litt mer avslappende å se på TV, hvor overgangen mellom bildet og omgivelsene rundt blir mindre dramatisk.

Du kan via menyen justere en del detaljer på lyset, og bestemme om TV-en for eksempel skal følge video, musikken eller låses på en enkeltfarge. Sistnevnte kan være hendig om du har en farge som går igjen i stuen din.

I tillegg kan du synke opp TV-en mot selskapets smartpærer Hue, om du har det. Vi har testet dette før, og det er imponerende hvor rask og presis disse pærene oppleves sammen med resten av Ambilight-løsningen.

Skulle du derimot ikke ha sansen for løsningen, er det ingen problemer å skru av Ambilight via menyen på TV-en.

Android begynner å bli langt bedre på blant annet stabilitet.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Android nærmer seg de beste

Philips bruker, i likhet med for eksempel Sony, Android som plattform for sin TV. De første årene var denne løsningen et godt stykke unna å kunne måle seg med de beste brukerløsningene til Samsung og LG, men med introduksjonen av versjon 9 av Android for TV-er begynner det å endre seg.

Fortsatt så er det litt å gå på før det klarer å tukte Tizen-løsningen til Samsung. For eksempel er det fortsatt sånn at du avslutter for eksempel Netflix-appen dersom du vil klikke deg inn i hovedmenyene for å sjekke noe. Med både Samsung og LGs systemer kan du bla rundt i menyer samtidig som du du lar Netflix-appen kjøre videre i bakgrunnen.

Riktig nok så laster denne TV-en raskt inn, så ventetiden er ikke avskrekkende. Men fortsatt så er dette et irritasjonsmoment sammenlignet med hva som skjer når du gjør tilsvarende forsøk via Tizen eller WebOS (LG).

Fjernkontrollen som følger med har et eget fullverdig tastatur på undersiden som kommer godt med om du skal skrive inn noe på skjermen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Philips skal ha litt ros for fjernkontrollen sin. Den er litt traust å se på, men gjør jobben den er satt til godt.

Knappene er gode i responsen, og gir gode tilbakemeldinger når du trykker på dem. Samtidig så har kontrollen et eget QWERTY-tastatur på baksiden som er hendig når du skal skrive inn for eksempel brukernavn og passord på ulike tjenester.

Det kreves dog litt tilvending i starten, da tastaturet er splittet på midten, hvor batteriet til kontrollen skjuler seg under et lite deksel.

Standard-modusen gir deg alt annet enn et riktig bilde.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Meget god bildekvalitet

Philips har heller ikke glemt bildekvaliteten – selv om lyd er noe av det som tar en del oppmerksomhet på akkurat denne modellen.

Selskapet lanserte for noen år tilbake en ny bildeprosessor, P5, og denne er på plass som tredje generasjon i denne skjermen. Det betyr en rekke gode kvaliteter når det kommer til bildebehandling, der blant annet oppskaleringen fra lavere oppløsninger fungerer meget godt.

Selve bildet trenger en kalibrering for å yte sitt aller beste, selv om blant annet ISF-modusene for både SDR og HDR slettes ikke er på ville veier. Likevel bør du ta deg tid til å gjøre noen justeringer for å la skjermen skinne på sitt beste. Hvilke innstillinger vi tok i bruk, kan du se i bildekarusellen under.

Våre innstillinger:

Ferdig kalibrert er det et nøytralt og skarpt bilde som møter deg. Philips er i utgangspunktet glade i å ha litt vel høy skarphet, så dette burde du skru ned fra 2 (standard) til 0. Da slipper du unna en del artefakter i bildet, og skarpheten er fortsatt mer enn god nok.

Farger og sortnivået er det lite å utsette på, og skjermen klarer å vise detaljer selv i mørke partier. Dette har ikke OLED alltid vært like gode til, hvor detaljer ofte har endt opp som helt sort i stedet. Såkalt black crush. Men 934 håndterer dette på en god måte.

Skal du bruke modusene som følger med fra fabrikk, så bruk ISF-variantene.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ferdig kalibrert er presisjonen i fargene meget god.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Også bevegelser er Philips gode på, og sammen med Sony er de best på dette blant de ulike OLED-produsentene. Hvilket gjør 934 til en solid kandidat for deg som liker å se innhold med mye bevegelser, som for eksempel sport.

Til HDR yter skjermen godt, og kan i et 10 prosent vindu tyne ut litt over 700 nits lysstyrke. Med et større vindu på 25 prosent minsker styrken til rundt 500 nits, som sammenlignet med andre OLED-modeller er mer enn godkjent.

Om vi skal sette fingeren på noe med bildet du får, utenom litt høy skarphet, så er det noe «banding» å spore i lyse partier av bildet. For eksempel syns dette på en blå himmel, som ikke blir så jevn som den burde være, hvor du ser de ulike gradene av blå som en slags «sky».

En av styrkene til denne skjermen er at den støtter både HDR10/HDR10+ og Dolby Vision. På mange av konkurrentenes alternativer er du som regel bunnet til enten den ene eller den andre løsningen. Per i dag har du mest innhold å se på i Dolby Vision, men HDR10+ kommer også med stadig flere titler.

Over 30 millisekunder inputlag med spillmodusen aktivert blir for mye.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ingen god spillskjerm

Philips 934 er god til mye, og har allerede bevist at de har god lyd, ambilight og bildekvaliteten på stell.

Men dette er ingen god TV for deg som ønsker å spille. Her har Philips sovet i timen sammenlignet med flere av konkurrentene, som kan gi deg langt lavere inputlag.

Hekter vi på måleren og setter TV-en i Standard-modusen, så viser resultatene hele 66 millisekunder inputlag. Med andre ord helt uaktuelt for aktive spillere.

Det bedrer seg som forventet en del om du bytter til spillmodusen, men likevel er det langt igjen til de aller beste. Skjermen havner nemlig på 33 millisekunder, noe som er mer enn dobbelt så mye som de beste i klassen.

Det er også verdt å merke seg at denne TV-en ikke har noen 2.1-versjon av HDMI, hvilket nok mange også ønsker seg. Heller ikke selskapets nylanserte 2020-modeller får denne versjonen.

Konklusjon

Philips OLED934 er en TV som kan det aller meste, og som i tillegg har noen særegenheter som få andre modeller kan skilte med. Og den koster heller ikke så avskrekkende mye med tanke på at dette er en toppspesifisert OLED – i alle fall ikke når den er på tilbud, noe den har vært innimellom.

Selskapet har lyktes i å lage en TV som har et rent og stilfullt design, hvor lydplanken som skal gi deg bedre lyd også fyller rollen som fot til skjermen.

Lydkvaliteten er meget imponerende, hvor du får en lyd som er nøytral og balansert. Og selv om den lille lydplanken ikke vil skremme vannet av naboen med sitt maxvolum, er det likevel nok med krefter å ta av.

Naturligvis er også Ambilight en del av pakken, og etter vår mening gir lysfunksjonen mening og nytte når du skal se TV. Overgangen mellom bakgrunnen og skjermen oppleves mykere, og det er beroligende for øynene å ha på funksjonen.

Og dette er en TV som også hevder seg i det øvre sjiktet hva gjelder bildekvalitet. Den har riktignok noen svakheter, men disse er få sammenlignet med alle kvalitetene. Her får du et bilde som er skarpt, godt oppskalert og ikke minst gjengitt med riktige og presise farger – samtidig som den er en sann mester på bevegelse.

Alt i alt oppsummerer vi denne TV-en slik at den kommer ut med et Anbefalt-stempel i vår bok.

Philips 65OLED934
9
Imponerende
Anbefalt

Philips 65OLED934

annonse
Prisjakt
23990 NOK
Sjekk nå
HiFiKlubben
23990 NOK
Kjøp nå
sitat"Philips gjør mye riktig med sin nye 9-serie"
 • Krysse av
  Meget god lydkvalitet
 • Krysse av
  Meget god bildekvalitet – imponerende presisjon i farger
 • Krysse av
  Praktisk med tastatur på fjernkontrollen
 • Krysse av
  Ambilight
 • Krysse av
  Meget god på bevegelser
 • Krysse av
  Meget god på oppskalering
 • Krysse av
  Android-plattformen har blitt mer stabil
 • Krysse av
  Støtter både HDR10/HDR10+ og Dolby Vision
 • Bytt
  Ingen HDMI 2.1
 • Bytt
  Høy inputlag
 • Bytt
  Noe banding i lyse partier av bildet
 • Bytt
  Android mangler fortsatt litt på å tukte de beste brukergrensesnittene

Gode alternativer:

annonse

Les også