Tek.no

Test Vifa Oslo

Svir i lommeboka, men dét er det verdt

Vifa Oslo er nesten mer et designobjekt enn en høyttaler.

Vifa Oslo er en lekker designhøyttaler.
Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge
31 Des 2019 16:00

Vifa er et dansk selskap med røtter langt tilbake i tid, selv om mange nok kanskje ikke har hørt om dem. Neppe rart, all den tid selskapet i mesteparten av sin levetid fra oppstarten i 1933 har levert høyttalerelementer til andre produsenters produkter. For et par år siden bestemte imidlertid Vifa seg for å satse på egne produkter, og Oslo er et resultat av det.

Hva? Byen? Nei, nei, vi er ikke helt på viddene – Oslo er en høyttaler. Om du synes navnet er rart kan vi meddele at alle høyttalerne deres er oppkalt etter nordiske hovedsteder, fra lille Reykjavik til store Stockholm.

Oslo er en mellomstor hovedstad, og altså er også høyttaler-Oslo en mellomstor høyttaler. Den har blåtann- og minijack-tilkobling, og er altså beregnet som flyttbar trådløshøyttaler. For å understreke: den har altså ikke Wi-Fi, men kun blåtanntilkobling, og er altså ikke ment som stasjonær hjemmehøyttaler primært. Den er da også veldig portabel takket være en integrert bærehank, men vi er ikke så sikre på om vi ville slengt den med i sekken på fjelltur, for eksempel.

Her er det nemlig premiumfaktor fra ytterst til innerst, og med en prislapp tilsvarende «premium» vil det regelrett rive i hjertet å se skader manifestere seg i høyttalerens ytre.

Apropos: det ytre består stort sett av aluminium og ull, og føles veldig solid. For å understreke: dette er så premium at den stiller mer eller mindre alle andre bærbare blåtann-høyttalere vi har vært borti i en mileland skygge. Hele rammen er i ett stykke støpt, tykt aluminium, og ulltrekket (ja, det lukter ull også) dekker resten av kroppen. Alt flyter sammen i ett stykke, uten noen sømmer.

Sjelden har vi tatt i et produkt som så ettertrykkelig føles solid, gjennomarbeidt og velbygget i hånda. Oslo er tung og kompakt, og bare det å løfte på den gir en egen, liten glede.

I tillegg til den myrgrønne fargen kommer den også i blå, gul, svart og hvitt.

Liten størrelse, stor lyd

Lydkvalitet er derimot ikke å få i svart/hvitt. For det første er lydkvalitet veldig subjektivt, og for det andre er det også et bredt sammensatt spektrum av nyanser mer enn en tydelig definert grense mellom «dårlig» og «god» lyd.

Skal vi følge forenklingen, faller imidlertid Vifa Oslo trygt på den «gode» siden her. Det skulle da også bare mangle, med en prislapp på 4.999 kroner.

Stålrammen og ulltrekket gir et utsøkt preg.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

For den prisen får du imidlertid en høyttaler som spiller enormt mye bedre enn det størrelsen skulle tilsi. Da undertegnede begynte å spille av musikk første gangen måtte vi nesten sjekke at det ikke var koblet til flere høyttalere i tandem, for Oslo løftet rommet så til de grader mye mer enn forventet.

Lyden er mektig, balansert og svært definert, og aldri i nærheten av å kvelde hverken topp eller bunn i registeret selv ved høyeste volum. Skal vi først trekke den for noe må det nesten være volumet, men det blir også ganske pirkete for det er mer enn høyt nok. Det er bare det at når du først får så bra med godlyd så får du lyst til å dra volumnåla av hengselen innimellom, bare for å høre litt mer.

Det meste av musikk gjør seg godt her, men det virkelige «wow»-øyeblikket kom da vi satte på Beethovens skjebnesymfoni (Symfoni No. 5). Mange klassiske stykker har den egenskapen at de samtidig som å være svært komplekse også lar lytteren svært tydelig skille ut alle de ulike elementene av et orkester. Gitt at det du spiller av på greier å gjengi det på en fornuftig måte, altså. Og her kan vi nevne mange tidligere testede høyttalere som ville klart den øvelsen betydelig dårligere enn Oslo.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Før vi lar begeistringens tog ta helt av her: joda, det er fortsatt kun én enkelt høyttaler, og stereoperspektivet og romfølelsen kan helt klart bli bedre. Det er imidlertid mer fysikkens enn Oslos skyld, og gitt forutsetningene kan vi ikke si at vi har hørt stort mer fyldig lyd i denne størrelsesklassen.

Her er det en veldig viktig nyansering å få med seg: Oslo er portabel. Tilsvarende store høyttalere som er lenket til veggen (og typisk også av multiromstypen) har langt bedre forutsetninger for å kunne spille både bra og høyt. Både fordi de ikke må gjøre rom for noe batteri, og fordi de har anledning til å bruke langt større mengder strøm rett fra veggen. Det Oslo presterer fremstår således som nokså unikt, for den står ikke tilbake mot eksempelvis den litt større Urbanears Stammen (som jo nettopp er lenket til veggen).

Vifa har laget en høyttaler som er like utsøkt på lydfronten som den er utsøkt på utsiden, og vi lar oss imponere.

Enkel betjening, men proprietær lader

Innganger og knapper/lys foran.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

For å spille av noe som helst trenger du imidlertid å koble deg til først. Heldigvis virker den minimalistiske tankegangen fra designet å ha smittet over til betjeningen, for her gjør Vifa det rasende enkelt.

Du har én knapp på baksiden. Holder du denne inne litt, lyser en ring på fremsiden gult gjennom ulla. Da er Oslo på. Trykker du og holder samme knapp inne på nytt et par sekunder vil ringen blinke blått. Da er Oslo i sammenkoblingsmodus.

Håndtaket er praktisk og VELDIG solid.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Stort enklere blir det ikke. I en tid der de færreste telefoner faktisk har en dedikert lydutgang blir brått minijacken på baksiden her mindre aktuell, så da er det flott at blåtann-oppkoblinga er omtrent like enkel som pluggen.

Har du en Android-telefon med NFC, kan du dessuten bare legge den på fremsiden der lysringen er, og automatisk koble høyttaler mot mobil på null komme svisj.

Styre volum? To dedikerte knapper på fremsida, eller mobilens innebyggede volumkontroll. Enkelt og greit.

På baksida finner vi imidlertid det eneste virkelig store irritasjonsmomentet med Oslo: ladeinngangen. Den er av «barrel plug»-typen, og altså ganske så proprietær. Her skulle det vært en USB Type-C-inngang, rett og slett. Stort mer er det ikke å si om dét.

Derimot er det verdt å nevne at batteritiden heldigvis er solid. Undertegnede spilte nokså høylytt musikk i 6–7 timer før Oslo gikk tom, og da hadde den også vært sporadisk i bruk tidligere og ikke vært ladet umiddelbart før. Spiller du på middels volum ser vi for oss at den fint klarer 10 timer og mer.

Konklusjon – Har du råd, så er dette helt rått

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Har du trålet deg gjennom de drøyt fem tusen tegnene over kommer det neppe som noe stort sjokk at vi anbefaler Vifa Oslo. Dette er en høyttaler med lydkvalitet som overgår det meste i denne størrelsesklassen for portable høyttalere, selv om enkelte kanskje spiller med høyere volum. Om de da holder samme høye kvalitet tviler vi imidlertid sterkt på.

Oslo er nemlig både avbalansert, detaljert og svært rik i lyden sin, og kunne lett ha blitt forvekslet med både større og mer strømplugg-lenkede høyttalere – og dét at den ikke er det noe av det mest imponerende ved den.

Får du mer lyd for pengene? Definitivt. Vifa Oslo er en luksus som er få forunt, og du skal ha ganske så sjef lyd i stua allerede om du velger å bruke fem tusinger på en bærbar premiumhøyttaler heller enn å kjøpe et par tre multiromshøyttalere for samme pris.

Men om du uansett ikke hadde tenkt til å ha faststasjonerte høyttalere i stua og vil ha en dings som kan spille fletta av konkurrentene på samme størrelse, vel, da er Oslo et råbra alternativ. Et ønske om stor plasseringsfleksibilitet og mest mulig lydkvalitet i samme slengen er også et gyldig argument.

Det er uansett vanskelig å argumentere i mot at du nok vil bli fornøyd med lyden i Oslo om du først eier en.

Vifa Oslo
9
Imponerende
Anbefalt

Vifa Oslo

StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne
(0)
sitat"I sin klasse er det trolig lite som slår Vifa Oslo på lydkvalitet."

Fordeler

 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  Veldig god lydkvalitet for størrelsen
 • Krysse av
  Utsøkte materialvalg og lekkert design
 • Krysse av
  Føles veldig, veldig solid
 • Krysse av
  Kjekk bærehank
 • Krysse av
  Svært enkelt å sette opp
 • Krysse av
  Spiller detaljert og fyldig, med god støtte i topp og bunn

Ting å tenke på

 • Bytt
  Proprietær lader
 • Bytt
  Ikke vannsikret
 • Bytt
  Rådyr

Alternativer til Vifa Oslo:

annonse

Les også