Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Note 8

Galaxy S8 med penn for 3000 kroner mer?

Uhorvelig dyrt, men en fabelaktig telefon.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Introduksjon til Galaxy Note 8

Galaxy Note-serien har vært Samsungs virkelige flaggskip i en del år nå. Joda, Galaxy S-modellene er fine, men produsenten har som regel forbeholdt større batterier og enda fetere spesifikasjoner til Note-modellene.

Fjorårets Note 7 gikk i vasken på grunn av batteriskandalen som førte til en tilbaketrekning av alle sammen. Om det er det som gjør at årets Galaxy Note faktisk har mindre batteri enn største Galaxy S-modell er uvisst. Men slik er det i hvert fall.

Du kan nok uansett være rimelig sikker på at dette er en ganske trygg modell å lade. Batteriskandaler kommer svært sjelden to ganger på rad.

Den har også kun 0,1 tommer større skjerm, og foruten litt ekstra RAM er det knapt forskjell på grunnfunksjonaliteten til de to modellene.

Oppdatert: Samsung har etter mye mas fra brukere, halve teknopressen og oss, gjort det mulig å deaktivere Bixby-knappen. Dermed ett viktig irritasjonspunkt for Galaxy Note 8 fjernet. Siden den i utgangspunktet vippet mellom opprinnelig karakter på 8.5 og 9, vipper vi den opp ett hakk, og står igjen med relativt få trekk i listen under testen. I hovedsak er det litt trøblete stabilisering ved 4K-videoopptak, og en voldsomt høy pris uten at du får så mye ekstra sammenliknet med Galaxy S8+.

Vi ønsker oss stadig muligheten til å bruke Bixby-knappen til hva som helst, men i det minste er ikke telefonen i Bixby-modus hver gang vi tar den opp av lommen.

Testen fortsetter som opprinnelig publisert under.

Ekstra kamera og penn

De to store forskjellene finner du i form av den digitale S-pennen og et kamera med to linser på baksiden. Faktisk det første kameraet i sitt slag; det kombinerer den fantastiske kamerabrikken fra Galaxy S7 og S8 med et ekstra kamera som gir to ganger zoom.

Kameraet i Samsung Galaxy Note 8 sliter med bildestabiliseringen når du tar opp video i 4K. Samsung er imidlertid klar over problemet og jobber med saken.

Løsningen fungerer kjempegodt, og som vi er vant til fra Samsunger, tar Galaxy Note 8 flotte bilder enten det er lyst eller mørkt. Den har aldri fokusproblemer, det er så godt som aldri bevegelsesuskarphet i bildene og den treffer veldig godt på eksponering. Ekstrakameraet oppleves også som nyttig til zoom, og morsomt nok til selektiv fokus.

En ulempe er imidlertid at å skru på stabiliseringen under opptak av video i 4K gjør resultatene tilnærmet ubrukelige. Så ikke gjør det. Hvis du skal bruke 4K-funksjonene bør du kjøre uten ekstra stabilisering. Selv da virker det som om telefonen sliter litt med å opprettholde bildeflyten. Se ellers videoen til høyre/under.

Mange nyttige pennefunksjoner

På baksiden er det to gode kamera. Begge tar veldig fine bilder, men løsningen byr på problemer om du vil ta opp stabilisert 4K-video.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Galaxy Note 8 har fortsatt en mengde nyttige pennefunksjoner. De som nok blir flittigst brukt rundtom er notatfunksjonene. En veldig praktisk måte å få med seg huskelister og andre ting på.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den store stjernen her er den digitale S-pennen. Den lar deg gjøre en rekke ting på telefonen, og så godt som samtlige virker gjennomtenkte og nyttige. I hvert fall for deg som liker kombinasjonen av skjerm og penn.

Pennen er dessuten behagelig å bruke, og har en jevn og god motstand i skjermen, slik at den føles mer som en ordentlig penn mot papir. Helt det samme blir det aldri, men dette er omtrent så nærme som man kommer.

Muligheten til å tegne små GIF-bilder som sendes via lynmeldinger og MMS er en kjekk funksjon, men langt nyttigere er det at man kan opprette notater på skjermen mens telefonen egentlig er låst. Mulighet til å gjenkjenne og oversette tekst på skjermen ved å holde pennen over er også svært nyttig.

For de virkelig kunstnerisk anlagte har du appen PenUp som lar deg tegne og laste opp egne bilder til skyen. Samsung pleier å gjøre et stort poeng ut av nettopp samfunnet rundt Note, og hvordan de har omfavnet pennen.

... men er det alle som trenger pennen?

Men Galaxy Note-serien er tross alt en millionselgende serie. Allerede siden første modell var salgstallene oppe i mer enn ti millioner enheter. Selv om mange liker pennen, er det grunn til å mistenke at ikke alle kjøper Galaxy Note for pennens del. Så hvordan er resten?

Note 8 har en fantastisk skjerm, meget god byggekvalitet og den er vanntett. Med littegranne ekstra RAM flyter menyene bittelitt bedre enn i Galaxy S8, men det er veldig avhengig av situasjonen og hvor hardt du belaster telefonen.

Lynrask og fabelaktig lyd

Menyene er ikke for fulle av skrot du ikke trenger, men ikke forvent en ren Android-opplevelse heller. Samsung-menyene er fortsatt en mellomting, men med betydelig færre unyttige gimmicks enn i tidligere år. Og mye av det som ligger her er svært nyttig.

Et fabelaktig par ørepropper følger med, og hodetelefonkontakten er også med, selv om enkelte andre produsenter har kuttet den ut.

Fra venstre: iPhone 7 Plus, Galaxy Note 8 og Galaxy S8+. Alle er store mobiler.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som telefon er lyden god og den er enkel å bruke. Du kan bytte ut minnekortet med et ekstra SIM-kort, men da må du klare deg med de 64 gigabytene plass som er internt. Normalt ville vi kalt dette helt grei mengde lagringsplass, men en iPhone 7 Plus med 256 gigabyte intern lagring koster i skrivende stund 9000 kroner. Rett nok er den kanskje satt ned litt i påvente av Apple-lanseringen om en uke.

Trenger du ikke penn? Kjøp S8+

Til syvende og sist står vi igjen med følgende konklusjon. Galaxy Note 8 er en fantastisk flott telefon, som har alt det Samsung har å tilby akkurat nå. Men det den tilbyr utover Galaxy S8+ er først og fremst en penn og et ekstra kamera på baksiden. Når du kan kjøpe S8+ fra rundt 7000 kroner nå, føles 3000 kroner som uhorvelig mye penger å betale for relativt liten gevinst.

Hvis du virkelig elsker Note-telefonene og pennen som hører til går du absolutt ikke feil ved å kjøpe denne telefonen. Men har du ikke bruk for pennen har du i praksis kjøpt en kjempedyr Galaxy S8+, så da må du selv avgjøre om 2 gigabyte mer RAM, 0,1 tomme større skjerm, litt mindre batteri og et ekstra kamera er verdt prisen. Det ville det ikke vært for meg.

Alternativer

Samsung Galaxy Note 8 64GB
9
Imponerende

Samsung Galaxy Note 8 64GB

9
Imponerende
sitatGalaxy Note 8 er fin om du trenger pennen, hvis ikke er den i dyreste laget.

Fordeler

  • +
    Fantastisk skjerm
  • +
    God lyd i den ene høyttaleren
  • +
    Flotte øreplugger fra AKG
  • +
    Lynende rask brukeropplevelse
  • +
    Mange nyttige funksjoner for pennen
  • +
    Hurtiglading
  • +
    Minnekortplass (hybrid - kan ta ekstra SIM)
  • +
    Telefonen er vanntett
  • +
    Svært godt kamera til stillbilder
  • +
    Bixby-knappen kan endelig deaktiveres

Ting å tenke på

  • Stabilisering ødelegger 4K-video
  • Svært høy pris for ekstra kamera og penn
  • Mindre batteri enn S8+
  • Lite intern lagring for en så dyr telefon

Galaxy Note 8 i detalj

Galaxy Note 8 er den første nye Note-modellen som kommer til Norge på flere år. Æren skulle egentlig gå til fjorårets Galaxy Note 7, men den rakk aldri å komme seg ut av butikkene her til lands før den ble trukket tilbake. Dermed har Galaxy Note 8 mye å bevise. Spesielt tatt den ekstreme prisen i betraktning.

Telefonen med den karakteristiske pennen koster hele 10 000 kroner. Det er penger du kunne kjøpt en rimelig ålreit PC for, så her må kvaliteten være god.

Det sagt er ikke Note 8 alene om å koste mye. Apples iPhone-modeller og, i det siste, Huaweis Mate-modeller koster også svært mye. Også jubileumsmodellen av iPhone som ventes lansert i neste uke kan komme til å bli svært dyr. Potensielt snakker vi her om de dyreste telefonene i vanlige elektronikkbutikker

Konkurransen er med andre ord forholdsvis sterk også for telefoner i denne prisklassen, og den blir sannsynligvis enda sterkere.

Så hva tilbyr Galaxy Note 8 som de vanlige Galaxy S8-modellene ikke tilbyr?

Galaxy S8Galaxy S8+Galaxy Note 8 Testet modell
Skjerm--
TypeSuper AMOLEDSuper AMOLEDSuper AMOLED
Størrelse5,8 tommer6,2 tommer6,3 tommer
Oppløsning2960 x 14402960 x 14402960 x 1440
HDRKrysse avKrysse avKrysse av
--
Maskinvare--
ProsessorExynos 8895 OctaExynos 8895 OctaExynos 8895 Octa
Kjerner888
GPUMali-G71 MP20Mali-G71 MP20Mali-G71 MP20
RAM4 GB4 GB6 GB
Lagring64 GB64 GB64 GB
--
Kamera--
Oppløsning12 MP12 MP12 MP + 12 MP m. zoom
Glassf/1.7f/1.7f/1.7
StabilisertKrysse avKrysse avJa, begge
Selfie8 MP, f/1.7, AF8 MP, f/1.7, AF8 MP, f/1.7, AF
--
Batteri3000 mAh3500 mAh3300 mAh
PrisFra 6100 kronerFra 7100 kroner10 000 kroner

Forskjellene er i detaljene ...

Note tåler å bli våt, og har IP68-sertifisering.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som du ser av tabellen over er disse telefonene på papiret svært, svært like på de fleste vanlige spesifikasjoner. De har samme mobilprosessor, samme type og oppløsning på skjermen og samme mengde innebygde lagringsplass.

Det de først og fremst skiller seg på er skjermstørrelse, mengde RAM og kameraløsning. Her går det meste i fine, men kanskje litt lave, trappetrinn oppover. Det skiller bare 0,1 tommer mellom største S8 og den nye Note-modellen.

En ting som kanskje vil overraske og skuffe litt er at batteristørrelsen i Note 8 har gått ned fra plussutgaven av S8. Med ellers omtrent lik bestykking og litt større skjerm skulle det bety litt svakere batteritid. Men samtidig er det ikke snakk om mye, og Galaxy S8+ har fra før rimelig god batteritid.

Note 8 er den første Samsung-telefonen med dobbel kameraløsning, men det ser ikke ut til at Samsung har tenkt å kutte ut løsningen eller forbeholde den til Note-serien. En helt nylansert Galaxy J7+ har nemlig også fått dobbelt kamera, om enn med annen maskinvare enn Note 8.

Bred last! Forskjellene i bredde mellom iPhone 7 Plus, Note 8 og Galaxy S8+ er relativt små. Alle blir i praksis tohåndsmobiler for mange.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

... og på to veldig viktige områder

Her er det kameraet vi kjenner så godt fra Galaxy S8, og faktisk også Galaxy S7, som er med som hovedkamera. Mens et ekstra kamera med samme oppløsning og stabilisert glass gir muligheter til å zoome optisk. Hvor godt det virker kommer vi tilbake til, men løsningen ser svært imponerende ut på papiret.

Om du syntes telefonene ser for like ut, har Note-serien naturligvis et ess i ermet; den digitale pennen som bor i sin egen lille garasje og hentes ut fra bunnen av telefonen. S-pen, som Samsung kaller den, har vært en del av grunnlaget for Note-konseptet hele veien, og navnet på serien gjenspeiler hva du kan gjøre med den.

Tidligere har det imidlertid vært slik at Note-modellene også har vært markant kraftigere på en del viktige spesifikasjoner enn S-serien. Blant annet har større batterier vært standard. Det fortrinnet får altså ikke årets modell.

Menyene i Galaxy Note 8 går lynende kjapt. Det er også nyttige funksjoner her så som muligheten til å installere apper dobbelt opp, slik at du kan bruke flere samtidige kontoer.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Opplevd ytelse

Den opplevde ytelsen her er svært god. Muligens noen hakk kvassere enn i Galaxy S8. Det virker å være vanskeligere å fremkalle de små hakkingene som av og til kan oppstå i den vanlige utgaven. Muligens har dette med den økte mengden RAM å gjøre, eller så er det noe med programvaren som kanskje fungerer marginalt bedre. Ingen av de to telefonene er trege, men for S8 sin del skjer det av og til at animasjonene hopper over noen bilder eller stotrer litt i overganger. Det skjer altså ikke på Note 8.

Forskjellene er små og unnseelige, og bruker man ikke en telefon veldig hardt og lenge er det slett ikke sikkert de er merkbare.

Målt ytelse

Målt ytelse er omtrent på linje med Galaxy S8, og det er slett ikke overraskende når de to har nesten kliss lik motor på innsiden. Ulik mengde RAM påvirker som regel ikke disse resultatene. I noen av testene gjør den det bittelitt bedre enn sin nære slektning, mens i en av 3D Mark-testene får vi relativt mye svakere resultater. Hva det skyldes er litt usikkert, men det kan hende ulik programvare påvirker resultatene noe.

untitled link

Grafer: Blå - telefoner under 2800 kroner, grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett (Kirin, Exynos, Surge, Apple Ax).

Det er en mengde nyttige pennefunksjoner i telefonen. Dette er standardvalgene når du tar ut pennen hvis telefonen er våken. I tillegg kan du bruke appen PenUp for tegning og kunst, mens telefonen fungerer som en nesten helt svart notatskjerm om du henter ut pennen mens den er låst. Notatene du tar kan lagres i den vanlige notatapplikasjonen for senere bruk, eller låses på skjermen som en nyttig huskelapp.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Notatfunksjonene

Så fort du tar pennen ut av garasjen sin starter pennefunksjonene å dukke opp på skjermen. Hvis telefonen er låst, får du opp låseskjermsnotatene. Her kan du skrive inntil hundre sider, og du kan låse notater på alltid-på-skjermen - for eksempel om du må huske å kjøpe melk.

Dette funker i grunnen svært godt og har sine praktiske formål enten man liker å notere under forelesninger eller bare skal lage huskelapper til seg selv. Trenger du å ta vare på dem lenger? Da kan du be telefonen lagre notatene dine i notatapplikasjonen.

Hvis telefonen er åpen når du tar ut pennen dukker det opp en liten vifte av ulike funksjoner du kan velge. Også her kan du opprette notater, men du kan også gå direkte til notatappen din for å se på det du alt har notert ned eller tegnet.

En annen trivelig løsning er muligheten til å tegne små animerte beskjeder, som du siden kan sende via sosiale nettverk. Disse fungerer ikke mot kombinasjonen Facebook Messenger og Apple iPhone, men ellers virker de på Messenger i telefoner og nettleseren. Man kan også sende dem som MMS eller via andre tjenester som måtte være installert på telefonen.

Et par genuint nyttige funksjoner

Skjermskriving lar deg ta notater oppå skjermdumper. Svært så praktisk om du skal vise noen noe i en skjerm du har sett. Tegn en rød ring og en pil omkring det du vil vise, og skriv inn noen gloser ved siden av.

Bixbys bildesøk er ikke spesielt nyttig.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Muligheten til direkteoversettelser av skjermtekst er for øvrig også veldig fin å ha. Den lar deg peke på ord på skjermen som den oversetter via Google Translate. Løsningen virker ganske fint, og den krever ikke at telefonen forstår hva som er skrevet på skjermen i utgangspunktet. Oversettelser av dokumenter og andre ting som telefonen behandler som ren tekst fra før er ikke like imponerende. Det telefonen her gjør er å gjenkjenne teksten som står på skjermen først. Dermed kan du få oversatt innhold i spillene dine eller i alle mulige apper. Det er superpraktisk.

Oversetterfunksjonen fungerer naturligvis fint også i de tilfellene vi snakker om dokumenter eller nettsider. Hold pennen over og en liten boks med ordet den har lest og det oversatte ordet spretter opp. Det hele går raskt og som regel treffsikkert for seg.

Bruk Bixby på skjermbilder

Det hender seg imidlertid Bixby treffer. Det virker svært avhengig av hva Pinterests relativt begrensede utvalg inneholder.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det ligger også en Bixby-funksjon integrert i pennen. Og den er stort sett passe unyttig. Den kunne vært nyttig dersom den også baserte seg på Googles bildesøk. Det den gjør er å bruke Bixby Vision, som er en slags datasynfunksjon, på bildene du holder pennen over. Det begynner å boble litt i området, og vips gjøres et utsnitt som telefonen søker etter.

Problemet er at telefonen søker etter bildet på Pinterest. Og selv om det er mye som er både vel og bra på Pinterest, når det bare ikke opp på total mengde innhold. Resultatene blir som regel meningsløse. Søker du etter ett bestemt ansikt, får du ofte opp helt andre ansikter. Søker du på innhold telefonen klarer å identifisere som fra et spill, får du opp en hel haug helt urelaterte spill, og urelatert innhold fra dem.

Det vet jeg ikke helt hva som er vitsen med. Bixby er åpnet i større grad for andre land enn Sør-Korea og USA etter hvert, men tjenesten er fortsatt ikke særlig god.

Den håpløse Bixby-knappen er her fortsatt

Bixby virker mest av alt som en skikkelig talentløs utgave av Google Nå. Kan hende blir den mer talentfull etter hvert, men i mellomtiden må de fleste land utenfor USA og Sør-Korea ta til takke med en knapp som er lett å komme borti, og som aktiverer en forholdsvis ubrukelig tjeneste. Vi kan snakke engelsk til den i dag, men den er ikke like oppkoblet her som den er der den er fullt ut lansert.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bixby-knappen er her fortsatt, og den starter en mobilassistent som strengt tatt ikke er til så stor nytte her i Norge. Du kan snakke engelsk til den, hvis du vil, men resultatmessig er den uansett ikke mye å skryte av her på berget. Den kan søke opp vin, og den kan søke etter bilder i Pinterest.

Det er mulig Samsung ønsker å gjøre oss alle vant til at taleassistenten deres er der, men å tvinge oss til det gjør bare brukeropplevelsen dårligere.

Note 8 er ellers en stor telefon. Den er ikke fryktelig mye større enn S8, men det er nok forskjell til at det merkes, og til at jeg som har store hender i vesentlig større grad bruker den som tohåndstelefon. Det innebærer litt veksling mellom hvordan man holder den, og stadige berøringer av Bixby-knappen.

På vei opp av lommen er det også umulig å merke forskjell på Bixby-knappen og låsetasten, og ofte kommer jeg borti én av dem.

Første oppstart er også utrolig irriterende - den tar deg gjennom et helt utall sider med informasjon, og den insisterer på å snakke høyt om den hele veien. Skal du fullføre første oppsett kan det være greit å gjøre det på do, eller et annet sted der du slipper å plage tilhørere.

En mer irriterende og aggressiv måte å dytte på brukere av svindyre telefoner en tjeneste de ikke trenger per dags dato skal man lete lenge etter. La Bixby snakke til oss når den kan norsk.

Den positive siden av Bixby er først og fremst noen få enkeltfunksjoner, og det inkluderer vinsøket, en veldig sjelden gang bildesøket og til slutt oversiktssiden som minner veldig om Google Nå.

Som telefon

Luken for SIM-kort og minnekort bor fortsatt på toppen, men denne gangen kan du bytte ut minnekortet med et ekstra SIM-kort. Hvis du klarer deg med 64 gigabyte lagringsplass, da.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Batteriet holder til en dags veldig tung bruk eller knappe to dagers lett bruk. Batteritiden oppleves i det hele tatt som ålreit under bruk, men telefonen tygger seg gjennom ganske mye strøm mens den hviler.

Som alle nyere Samsunger kobler Galaxy Note 8 seg automatisk opp til tale over WiFi eller 4G dersom abonnementet ditt støtter det. Lydkvaliteten under samtale er også bra.

En hurtiglader bruker rundt en time og tre kvarter på å lade telefonen fra tom til full. Men å komme seg forbi 30 prosent lading tar ikke lange tiden, og da har du liv i telefonen i en god stund.

Samsungs utmerkede tastatur er som alltid en ålreit måte å taste meldinger på, mens den innebygde høyttaleren er i stand til å bråke ganske intenst. Det bør være mulig å høre Galaxy Note 8 om den ringer mens du er på et sted med mye støy.

Til underholdning

Det er en rekke innstillingsmuligheter i Note 8 som gjør den til en prima underholder. Du kan for eksempel spille av to ulike lydstrømmer samtidig, eller du kan stille skjermen akkurat slik du ønsker den. Mulighet til å kjøre to samtidige Bluetooth-lydstrømmer er det også her.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det følger med et par knallgode ørepropper fra AKG oppi esken. Det er i grunnen slik det er med S8 også. I løsvekt må man nok fort regne med å betale en femhundrelapp eller mer for slike ørepropper, så her er det reell verdi for deg som ikke har gode hodetelefoner fra før. Forutsatt at ørene dine liker klassiske ørepropper med gummi som forsegler øregangen.

Det er kjellerdyp bass i proppene og en greit detaljert diskant. Men som de fleste ørepropper sliter de litt med å lage et stereobilde der ikke alt høres ut til å foregå midt i din egen knoll. Større hodetelefoner og noen veldig få ørepropper er flinkere til dette. Men som regel koster dette også en del mer.

Du kan naturligvis stille lyden slik du vil ha den, og Samsung har også en funksjon som tilpasser lyden til hørselen din gjennom en serie lyder du må bekrefte om du hører eller ikke. Som en vanlig hørselstest, med andre ord.

Disse proppene bruker forresten vanlig minijack-kontakt. Samsung har ikke falt for fristelsen til å fjerne den i Note 8.

Den enkle høyttaleren i bunnen av Note 8 leverer mye og klar lyd. Den er helt klart godt egnet som spillhøyttaler eller til korte Youtube-klipp, men for musikk og lengre seanser på Netflix bør man bruke hodetelefoner.

Samme fine funksjon som lager en slags HDR-video av innhold uten HDR er her som på Galaxy S8. Det gjør at telefonen ikke trenger det siste og flotteste kildematerialet for at skjermen skal briljere. Og briljere, det gjør den. Dette er virkelig en flott skjerm. Samtidig forventer vi ikke noe annet av Samsung, som i flere år har ledet på denne fronten.

Kamera

Kameraet er svært bra på stillbilder, men til video avhenger kvaliteten veldig av hvilke innstillinger du velger - maksimal stabilisering i kombinasjon med 4K takler telefonen dårlig.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kamerat i Note 8 gjør som forventet jobben meget godt. Det er imidlertid irriterende at telefonen tilpasser bildeoppløsningen til bildevisningen. Velger man at kamerasøkeren skal fylle hele skjermen, tar den også bilder i dette aspektet. Det gir en oppløsning på bare 7,9 megapiksler, og ekstremt smale bilder. Skal man øke til den maksimale oppløsningen på 12 megapiksler igjen må man velge seg tilbake igjen til en bildefirkant midt på skjermen.

Kameraet i Note 8 fungerer bra til stillbilder nærmest uansett forhold.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det burde være mulig å frakoble disse to innstillingene - for større søker er alltid greit, også om man ikke nødvendigvis ser hele bildet på skjermen. Da kan man bare beskjære det i etterkant, om noe skulle bli feil.

Men bildene du får ut av Note 8 er, som for Galaxy S8, fabelaktige. Telefonen håndterer mørke omgivelser svært godt, og finner alltid riktig eksponering. Lynhurtig autofokus på hovedkameraet er også en fordel. Det går imidlertid ikke alltid like fort med sekundærkameraet.

Dette er den første telefonen fra Samsung som har to kameralinser bak. Det er også den første telefonen som har stabilisering på begge to, selv om du også her må leve med litt svakere ytelse fra nummer-to-kameraet.

Men det er sannsynligvis likevel det ekstrakameraet som har gitt best kvalitet så langt, og så lenge du har vanlig innebelysning eller bedre, bruker den også sekundærkameraet.

Blir det for mørkt eller for nærme gjør denne, akkurat som iPhone 7 Plus, noe litt i overkant kreativt. Den hopper over hele den optiske zoomen, og bruker digital zoom i stedet. Med mindre lyssterk optikk i kamera nummer to gir det helt klart mening å gjøre dette, for det er ikke sikkert kvaliteten blir fullgod fra sekundærkameraet. Men at den ikke sier fra om hvilket av de to kameraene den bruker er en uting.

Legger du fingeren over linsen som er nærmest kanten på telefonen, finner du imidlertid fort ut om den er i bruk. Den bytter forresten automatisk mellom de to også under fotografering. Blir det for mørkt for sekundærkameraet for lenge, hopper den tilbake til hovedkameraet og kjører digital zoom der.

Bare Samsung hadde gjort oss oppmerksomme på hva de gjør, så hadde vi vært fornøyde. Å plutselig og uventet ha bilder med betydelig lavere oppløsning enn mulig kan være problematisk.

Mulighetene for selektiv fokus er forøvrig bedre presentert her enn i nesten noen annen telefon om dagen. Valget er der hele tiden, og du får se en noenlunde god forhåndsvisning av hva resultatet blir før du knipser. Fullgod er den imidlertid ikke, men det er i og for seg greit; kvaliteten blir bedre i de ferdige bildene enn på skjermen.

Styr unna stabilisering ved 4K-opptak

Stabilisering under videoopptak har vært nevnt rundt om på internett som et mulig problem for denne telefonen. Så det ble en naturlig ting å prøve også med Note 8. Og her fant vi faktisk problemet uten å måtte lete spesielt lenge. Det virker som om den digitale stabiliseringen forsøker å rydde opp i at den optiske stabiliseringen svømmer litt. Resultatet blir et bilde som er omtrent som å se gjennom overflatehinnen på vann. Er det litt bevegelse i bildet truer sjøsyken også raskt, spesielt om du ser bildene på en stor skjerm.

Kameraet i Samsung Galaxy Note 8 sliter med bildestabiliseringen når du tar opp video i 4K. Samsung er imidlertid klar over problemet og jobber med saken.

Legg spesielt merke til bevegelsene langs kantene. Det er her bildet er mest ustabilt. I tillegg kommer litt ujevn bildeflyt, som tyder på at telefonen jobber så hardt den kan for å prosessere, stabilisere og lagre disse høyoppløste bildene.

Det er spesielt for 4K-opptak dette er et problem, men det er også synlig for full-HD-opptak, om enn i vesentlig mindre grad.

Et testopptak med iPhone 7 Plus i 4K ser betydelig kvassere ut. Også her merker vi at det er krevende å ta opp 30 så høyoppløste bilder i sekundet, for bildeflyten er ikke fullt så jevn som vi skulle ønsket. Men den er vesentlig jevnere, og bildet svømmer ikke i det hele tatt på den samme måten.

Som en liten apropos til dette: Da LG lanserte sin V20 i fjor, fikk vi beskjed om at elektronisk stabilisering og optisk stabilisering ikke sto på samtidig, fordi de kom til å krangle med hverandre. Men de jobbet med det, var beskjeden, og det arbeidet har tilsynelatende båret frukter, for begge funksjoner er skrudd på i det nye flaggskipet V30.

Samsung Galaxy Note 8 64GB
9
Imponerende

Samsung Galaxy Note 8 64GB

9
Imponerende
sitatGalaxy Note 8 er fin om du trenger pennen, hvis ikke er den i dyreste laget.

Fordeler

  • +
    Fantastisk skjerm
  • +
    God lyd i den ene høyttaleren
  • +
    Flotte øreplugger fra AKG
  • +
    Lynende rask brukeropplevelse
  • +
    Mange nyttige funksjoner for pennen
  • +
    Hurtiglading
  • +
    Minnekortplass (hybrid - kan ta ekstra SIM)
  • +
    Telefonen er vanntett
  • +
    Svært godt kamera til stillbilder
  • +
    Bixby-knappen kan endelig deaktiveres

Ting å tenke på

  • Stabilisering ødelegger 4K-video
  • Svært høy pris for ekstra kamera og penn
  • Mindre batteri enn S8+
  • Lite intern lagring for en så dyr telefon
annonse