Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia 6303i Classic

Design, skjerm og menyer

Nokia 6303i Classic ser bra ut, og du får den for tusen kroner uten abonnement. Kvalitetsfølelsen melder seg umiddelbart når vi får fingrene i denne stilige stålmobilen.

Utførelsen er klassisk og elegant med avrundede kanter og taster som er noe senket i forhold til skjermen. Den oppmerksomme leser vil også merke seg i-en i navnet. Denne viser til at vi har med en "improved" eller forbedret utgave å gjøre. Den opprinnelige 6303 ble sluppet i fjor sommer.

Noen av forbedringene i denne nye utgaven er støtte for større minnekort, lengre batteritid og nyere Bluetooth-standard.

Nokia viser at de har forstått fullt ut at folk flest er opptatt av utseendet i jakten på en ny telefon. I tillegg til stål og sort, som på vår testmodell, kan man også velge mellom illuial rosa, stål, kastanje, hvit sølv og kaki gull.

Med en vekt på beskjedne 96 gram er telefonen lett å håndtere og passer fint i lommen

Skjermen kommer med en oppløsning på 240 x 320 piksler og 16 millioner farger. Den er på 2,2 tommer, noe som er tilstrekkelig for vanlig mobilbruk. Imidlertid egner den seg ikke til filmer og TV-serier. Bildet blir rett og slett for lite, hvis man da i det hele tatt får frem noe. Mer om dette senere.

Gode taster

Tastene er akkurat passe store og gir nok motstand til at man hverken trykker dem ned ved et uhell eller må skvise til for hver bokstav og hvert tegn. Førsteinntrykket var at vi hadde mottatt en vinner i klassen for rimelige basismobiler. Dessverre var resten av telefonen midt på treet på de fleste områder.

Noe av det første vi merket oss var at skjermen på mobilen på langt nær var så ripefri som stålkledningen etter et par timer i bukselommen (riktignok sammen med et nøkkelknippe). Det som en gang var blankt var nå nærmest matt.

Grei jobbmobil

Menyen er oversiktlig med Nokias standardoppsett med 3 x 3 ikoner synlig på skjermen. De som ønsker å endre på skriftstørrelsen i menyen, på tekstmeldinger eller på nettsurfing kan raskt få ordnet dette i display-innstillingene.

Det er lett å finne frem både til bilder man har tatt og til bruksting som kalkulator, notater, radio og klokkealarm. Kalenderen er også praktisk. Dagens hendelser listes opp nederst på skjermen når man blar seg frem i datoene.

Kontaktoppføringer, avtaler, huskelapper og notater synkroniseres enkelt med Outlook ved hjelp av Nokias PC Suite. Dette fungerte knirkefritt, og mobilen var helt oppdatert i løpet av kort tid. E-post er godt gjemt under "Mer" i meldingsmenyen. Her kan man legge til G-mail og andre kontoer. Systemet er naturligvis også lagt opp for Nokias egen Ovi Mail.

Vi fant fort ut hvorfor det ikke ligger noe ikon for e-post lett synlig i hovedmenyen. Ting tar tid og e-postleseren er ikke optimalisert for åpning av post i html-format. 6303i kan stille nysgjerrigheten når en venter på viktige beskjeder, men kan ikke anbefales til annet enn snarlig sjekk av postbokser.

Praktiske snarveistaster glimrer med sitt fravær. Det er kun samtalevolumet man har mulighet til å justere på vanlig måte på siden av telefonen. Det er ingen egen knapp for å ta bilde. I daglig bruk savner vi også hurtigtast til e-post og internet.

Med andre ord er ikke dette telefonen for den aktive mobilentusiast, men dem tror vi heller ikke var i målgruppen for Nokia i denne omgang. De som betrakter mobiltelefoner mest som et nødvendig onde i hverdagen vil kunne trives med en slik robust og antakelig langlivet sak.

I tillegg til dette følger også et sett instruksjonsbøker med telefonen.

I esken

Ingen overraskelser i emballasjen. Det er de vanlige og obligatoriske tingene som er vedlagt. Telefonen kommer med minnekort på 2 GB, men ellers er ingen ingredienser utenom det vanlige.

  • Telefon
  • Batteri
  • Håndfrisett
  • Lader
  • Minnekort (2 GB micro-SD)
  • Instruksjonshefter

Teknologi og funksjoner

Vi skulle gjerne sett støtte for super-3G, slik vi finner i eksempelvis Nokia C5 som ikke er veldig mye dyrere. Dessverre er det ikke mye fart å hente i 6303i. Hastigheten begrenser seg til Edge. Det er heller ingen mulighet for å koble seg opp til trådløse nettverk.

Til gjengjeld kan man glede seg over god lagringskapasitet med det medfølgende 2 GB micro-SD-kortet. Dette kan erstattes med andre SD-kort med opp til 8GB minne. Da er det ikke noe problem at det interne minnet begrenser seg til 55 MB.

Skjermen kommer med en oppløsning som er noen piksler for liten for nettsurfing. I det hele tatt egner 6303i seg dårlig til internett-sysler. Etter kort tid fikk vi beskjed om at minnet var fullt. Det satt en brå stopper for nettbruken. Hastigheten på nett er uansett intet å skryte av.

Heller ingen telefon for SMS-entusiaster

Når man ikke kan være sikker på å få frem sine budskap via Facebook bør SMS være et greit alternativ. Og det er det. Det er effektivt å skrive på de brukervennlige tastene. I det minste så lenge du ikke blir avbrutt, eller har flere ting gående på én gang. Denne mobilen har nemlig ikke en kladd-kategori for uferdige meldinger. Halvferdige meldinger må da fjernes før man begynner på en ny. Dette er ikke noe stort ankepunkt, men et av flere små irritasjonsmomenter.

Videre savner vi linjen med de mest brukte symbolene, som ligger øverst i symboloversikten på Nokias dyrere modeller. Det tar for lang tid å knote seg frem til tegnene som oftest er i bruk.

Batteriet er kun på 1050 mAh, men det hindrer ikke 6303i fra å ha en hviletid på rundt tre uker.

Sterkt batteri

Telefonen er utstyrt med et dugelig batteri. I kombinasjon med få avanserte funksjoner og ingen 3G til å tappe strøm, er det ikke nødvendig å lade mobilen oftere enn hver 3. til 4. dag ved aktiv bruk. De som bare tar frem telefonen av og til vil kunne slippe unna med lading enda sjeldnere.

Nokia hevder selv at 6303i skal kunne levere opp til imponerende 8 timers taletid.

Multimedia

Nokia har lagt ved et par videosnutter for å vise hvor god 6303i er som filmavspiller. Det er et dårlig tegn når demo-materialet isteden demonstrerer hvorfor man ikke burde bruke denne modellen til å se film.

Vi forsøkte å overføre noen filmklipp til mobilen, men ingen av dem fungerte. Dette henger sammen med at videospilleren begrenser seg til MP4, 3GPP og AVI i en dertil egnet oppløsning. De tålmodige kan konvertere filmfiler og se dem på liten skjerm. Vi andre finner et apparat som er bedre tilpasset den typen aktivitet.

Lite imponerende kamera

Det blir stadig vanligere å benytte mobilen som kamera. Vi ville ikke byttet ut et dedikert kamera med denne mobilen, men bildene er gode nok i dagslys. En bør dog være oppmerksom på at kameradelen ikke takler motlys. Selv små mengder motlys vil resultere i at deler av bildene druknes i et hav av hvitt.

Mobilkameraet kan være en grei back-up hvis man har glemt sitt vanlige kamera. Imidlertid anbefales det ikke for å fylle familiealbumet med bilder.

Kameraet kan også brukes til videoopptak. Valget står da mellom QVGA med 8fps eller QCIF med 15fps. Det betyr i praksis at man uansett ender opp med grovkornet og hakkete bilde. Vi kan vanskelig forestille oss at denne funksjonen vil bli flittig benyttet.

NB! Testen fortsetter etter eksempelbildene.

Kast de medfølgende pluggene

Lyden fra de medfølgende ørepluggene er det nærmeste vi har kommet allsang i blikkboks. Heldigvis er utgangen for headset av typen som passer til de fleste ordinære hodetelefoner, det vil si 3,5 mm.

Vi testet også telefonen sammen med de svært gode ørepluggene Klipsch Image S4, og lydkvaliteten fra 6303i er absolutt godkjent. I tillegg var forsterkerdelen faktisk kraftig nok til å spille på anstendig nivå selv med store hodesett. Kast de medfølgende pluggene. Uansett hva du har liggende fra før vil det låte bedre.

Utmerket musikkspiller

Mediespilleren fra Nokia er så elementær som den kan få blitt. Det er på ingen måte noen ulempe. Artister, album, sjangre og videoer er pent listet opp. Det går som en lek å klikke seg frem til ønsket låt eller album. Egne spillelister, samt ferdig definerte spillelister med nylig spilte sanger og mest spilte sanger er plassert helt øverst i spilleren.

Radioen, som er adskilt fra mediespilleren, sliter imidlertid med å finne stasjoner. Det ble mye susing og lite annen lyd da vi lette oss frem i eteren. Til slutt måtte vi konstantere at ingen av kanalene ble klart nok mottatt til at vi orket å høre på dem. Hvis du skal bruke 6303i til musikk bør du altså holde deg til egne lydfiler.

Underholdende spill

Dersom man klikker seg inn på "Tilbehør" i program-menyen åpenbarer det seg hele 11 forskjellige spill. Det kunne med fordel vært en egen snarvei for spill i hovedmenyen.

Den tidløse klassikeren Tetris var vår favoritt blant spillene. I tillegg kan man la seg underholde av blant annet Sudoku, Need for Speed og Highroller Casino. Dersom man skulle gå lei er det bare å laste ned andre spill fra Nokias Ovi-butikk. Linken ligger klar over spill-ikonene. Vi fant et rikelig utvalg av både gratis- og betalspill.

Konklusjon

6303i Classic er Nokias alternativ for førstegangskjøpere og andre som er ute etter en solid og rimelig mobiltelefon. Dette er den oppdaterte utgaven av Nokia 6303, som ble sluppet i fjor sommer.

Telefonen ser stilig ut og fremstår som svært solid. Testeksemplaret med fargekombinasjonen sort og metall er tøff. Det er også mulig å velge mellom en del andre farger.

God begynner-mobil

De grunnleggende funksjonene på 6303i fungerer bra. Det er enkelt å finne frem i menyen med 3 x 3 ikoner og skriftstørrelsen på skjermen kan raskt justeres for både tekstmeldinger, menyer og nettbruk. Tastene er utmerkede for SMS-skriving.

Kameraet kan til og med knipse brukbare bilder hvis man har solen i ryggen.

Vi er også fornøyd med hvor enkelt det å organisere hverdagen med denne mobilen. Kalender og notater synkroniseres raskt med Nokia PC Suite.

Fin musikkspiller

Mediespilleren til Nokia 6303i er ekstremt lettfattelig. Menyen er intuitiv og oversiktlig. Vi fant umiddelbart artistene og låtene vi ville lytte til. Det er også helt uproblematisk å lage egne spillelister. I tillegg holder mediespilleren oversikt over hvilke sanger du spiller oftest og hva du spilte sist.

Det medfølgende micro-SD-kortet på 2 GB gir rikelig med plass til MP3-filer. Dersom det likevel ikke oppleves som tilstrekkelig er det utskiftbart med andre micro-SD-kort på opptil 8 GB.

Du kan faktisk glede deg over meget god lydkvalitet dersom du bytter ut de medfølgende pluggene med ditt eget hodesett. Denne telefonen kan altså fint erstatte mindre MP3-spillere.

Krevende brukere bør styre unna

Denne klassisk utformede telefonen fra Nokia kommer imidlertid til kort når det gjelder mer avanserte funksjoner. Videokameraet er i praksis ubrukelig. Det samme kan sies om videoavspilleren som er kresen på typen filer man serverer. Betydningen av dette er uansett minimal, da den lille skjermen neppe gir den store filmopplevelsen.

Internett kan brukes til å holde seg oppdatert på nyheter og Facebook. Men ikke surf for lenge, for da henger telefonen seg opp og gir beskjed om at minnet er fullt. Når man hverken kan koble seg opp til trådløst nett eller 3G kan man like gjerne begrense nettbruken til "nødsituasjoner".

6303i er grei til vanlig bruk. De ivrigste mobilentusiastene kjøper uansett helt andre ting enn Nokias enkleste modeller.

Alternativer

Dette er mobilen for deg som er ute etter en solid bygget basismodell. For dem som er villige til å bytte ut stål med plast, burde smarttelefonen C5 fra Nokia utgjøre et bedre alternativ. C5 ble anbefalt av Amobil i begynnelsen av juni.

De miljøbevisste bør ta en titt på Sony Ericsson Naite. Hvis du er ute etter trykkskjerm, men ikke vil betale de normalt forholdsvis høye prisene for dette så kan vi anbefale Samsungs Corby.

annonse