Test

Nokia 6303i Classic

Design, skjerm og menyer

Nokia 6303i Classic ser bra ut, og du får den for tusen kroner uten abonnement. Kvalitetsfølelsen melder seg umiddelbart når vi får fingrene i denne stilige stålmobilen.

Utførelsen er klassisk og elegant med avrundede kanter og taster som er noe senket i forhold til skjermen. Den oppmerksomme leser vil også merke seg i-en i navnet. Denne viser til at vi har med en "improved" eller forbedret utgave å gjøre. Den opprinnelige 6303 ble sluppet i fjor sommer.

Noen av forbedringene i denne nye utgaven er støtte for større minnekort, lengre batteritid og nyere Bluetooth-standard.

Nokia viser at de har forstått fullt ut at folk flest er opptatt av utseendet i jakten på en ny telefon. I tillegg til stål og sort, som på vår testmodell, kan man også velge mellom illuial rosa, stål, kastanje, hvit sølv og kaki gull.

Med en vekt på beskjedne 96 gram er telefonen lett å håndtere og passer fint i lommen

Skjermen kommer med en oppløsning på 240 x 320 piksler og 16 millioner farger. Den er på 2,2 tommer, noe som er tilstrekkelig for vanlig mobilbruk. Imidlertid egner den seg ikke til filmer og TV-serier. Bildet blir rett og slett for lite, hvis man da i det hele tatt får frem noe. Mer om dette senere.

Gode taster

Tastene er akkurat passe store og gir nok motstand til at man hverken trykker dem ned ved et uhell eller må skvise til for hver bokstav og hvert tegn. Førsteinntrykket var at vi hadde mottatt en vinner i klassen for rimelige basismobiler. Dessverre var resten av telefonen midt på treet på de fleste områder.

Noe av det første vi merket oss var at skjermen på mobilen på langt nær var så ripefri som stålkledningen etter et par timer i bukselommen (riktignok sammen med et nøkkelknippe). Det som en gang var blankt var nå nærmest matt.

Grei jobbmobil

Menyen er oversiktlig med Nokias standardoppsett med 3 x 3 ikoner synlig på skjermen. De som ønsker å endre på skriftstørrelsen i menyen, på tekstmeldinger eller på nettsurfing kan raskt få ordnet dette i display-innstillingene.

Det er lett å finne frem både til bilder man har tatt og til bruksting som kalkulator, notater, radio og klokkealarm. Kalenderen er også praktisk. Dagens hendelser listes opp nederst på skjermen når man blar seg frem i datoene.

Kontaktoppføringer, avtaler, huskelapper og notater synkroniseres enkelt med Outlook ved hjelp av Nokias PC Suite. Dette fungerte knirkefritt, og mobilen var helt oppdatert i løpet av kort tid. E-post er godt gjemt under "Mer" i meldingsmenyen. Her kan man legge til G-mail og andre kontoer. Systemet er naturligvis også lagt opp for Nokias egen Ovi Mail.

Vi fant fort ut hvorfor det ikke ligger noe ikon for e-post lett synlig i hovedmenyen. Ting tar tid og e-postleseren er ikke optimalisert for åpning av post i html-format. 6303i kan stille nysgjerrigheten når en venter på viktige beskjeder, men kan ikke anbefales til annet enn snarlig sjekk av postbokser.

Praktiske snarveistaster glimrer med sitt fravær. Det er kun samtalevolumet man har mulighet til å justere på vanlig måte på siden av telefonen. Det er ingen egen knapp for å ta bilde. I daglig bruk savner vi også hurtigtast til e-post og internet.

Med andre ord er ikke dette telefonen for den aktive mobilentusiast, men dem tror vi heller ikke var i målgruppen for Nokia i denne omgang. De som betrakter mobiltelefoner mest som et nødvendig onde i hverdagen vil kunne trives med en slik robust og antakelig langlivet sak.

I tillegg til dette følger også et sett instruksjonsbøker med telefonen.

I esken

Ingen overraskelser i emballasjen. Det er de vanlige og obligatoriske tingene som er vedlagt. Telefonen kommer med minnekort på 2 GB, men ellers er ingen ingredienser utenom det vanlige.

  • Telefon
  • Batteri
  • Håndfrisett
  • Lader
  • Minnekort (2 GB micro-SD)
  • Instruksjonshefter