Tek.no

Test

Test av Canon Selphy CP510

9 Des 2005 09:22Først publisert 9 Des 2005 04:00
annonse

Vurdering

Innhold

Førsteinntrykket av skriveren er bra. Til å være en liten boks i grå plast, litt større enn en gjennomsnittlig matboks, så er designet veldig pent og tiltrekkende. De ytre målene er oppgitt til 178 x 131 x 63 millimeter og den veier rett under et kilo.

Toppen på skriveren har Canons logo og Selphy-navnet, over et vindu hvor en kan se hva slags blekkkassett som står i skriveren. Dette vinduet lyses opp av et blått lys når skriveren er i bruk. Nedenfor vinduet igjen er skriverens eneste knapp, på/av knappen, som lyser tilsvarende grønt.

Framsiden er dekket av en stor lyseblå luke. Denne kan lukkes når skriveren ikke er i bruk. Når den felles ned er det plass til å sette inn papirmateren. Oppe til venstre er det en liten hendel der det står "pull". Gjemt bak denne er det en innebygd USB kabel med en standard mini-USB plugg som passer i de fleste nye kameraer. Dette betyr at man kan ta utskrifter direkte fra alle kameraer som støtter PictBridge standarden, uten å måtte gå omveien via en pc.

Bak en luke på ene siden setter man inn kassett med blekk, og på andre siden er det to USB porter. Den ene brukes for tilkobling til PC, mens man med den andre kan koble til ekstrautstyr direkte til skriveren. For eksempel en blåtannenhet for trådløs utskrift fra kamera eller mobiltelefon med blåtann. Blåtannenhet følger ikke med, men må kjøpes separat.

annonse

I tillegg følger det med strømforsying, papirmater, startpakke med blekk og papir, CD med programvare, et støvdeksel og en rengjøringspinne til skriveren. Det følger ikke med noen USB-kabel til PC. Skriveren har heller ingen LCD-skjerm, eller noen kortleser. For å få dette må man opp en modell til CP710. Støvdekselet kan ikke festes på noen måte, men legges løst på toppen når skriveren er satt på høykant.

Blekk og papir

Selphy CP510 er en sublimeringsskriver. Det betyr at blekket kommer i fast form i kassetter med tynne ark av cellofan, og dampes på papiret gjennom oppvarming. En kassett med blekk er nok til et gitt antall bilder. Den medfølgende kassetten gir bare fem bilder, men man kan kjøpe pakker med papir og kassetter med større kapasitet.

Arkene som skriveren bruker er på ca 4x6 tommer, eller 100x148 mm. De er fysisk noe lengre, men kanten er perforrert slik at den kan brettes og brekkes av. Det sikrer utskrifter helt ut til kantene i alle retninger. På baksiden er de linjet opp som et postkort, med plass til tekst, adresse og frimerke. Det skal også være mulig å kjøpe ark som er lengre - 8 tommer, ark i kredittkortformat og små klistrelapper.

annonse

Arkene kommer i forseglet pakke med et beskyttelsespapir på toppen. Når man tar ut bunken med ark tar man enkelt hele pakken ut av gangen og legger dem rett ned i arkmateren. Deretter fjerne man beskyttelsespapiret. På den måten sikrer man at det ikke blir noe unødvendig fingermerker på det øverste arket.

Når arkene er lagt i materen settes denne inn foran på skriveren. Når skriveren ikke er i bruk, tas papirmateren ut og lukkes. Den fungerer dermed som en nesten tett oppbevaringsboks.

Programvare

Softwaren som følger med er driver til skriveren, tre applikasjoner og en guide til disse i PDF-format. Manual til selve skriveren er en egen tykk blekke inneholdende manualen på ni forskjellige språk. Innstalleringen gikk uten problemer, og driveren fungerte som den skulle med en gang.

Det første programmet, PhotoStitch, er et program for å sette sammen panoramabilder. Det tar utgangspunkt i et sett bilder tatt med overlapping og gjør så sitt beste for å sette sammen disse mest mulig sømløst. Det er delt i tre steg, der første steg er å velge bilder, neste steg er en manuell sammensetting av bildene for å at programmet får et best mulig utgangspunkt og siste steg lagrer det ferdige bildet

Easy-PhotoPrint er et program for å enkelt lage utskrifter. Det har en rask thumbnail-funksjon hvor man velger de bildene man ønsker å få skrevet ut. Neste steg er å velge skriver og papir. Siste steg velger man antall bilder per ark, og om man skal ha avstand/ramme mellom dem eller ikke. Her kan man også rotere hvert enkelt bilde, og gjøre noen etterjusteringer slik som å fjerne røde øyne, justere hudtoner og fjerne føflekker og slikt. Til slutt skriver man ut det ferdige bildet.

PhotoRecord er et program beregnet på å lage fotoalbum for utskrift på skriver. Det er også et skritt-for-skritt-program der man velger foto, type album og skriver, papirtype og dekorasjoner, før man legger på titler og tekst og til slutt skriver det hele ut. Programmet fungerer greit, men jeg opplevde det som litt fiklete å jobbe med. Jeg hadde også problemer med å rotere bilder, slik at jeg kunne utnytte formatet på arkene bedre.

Programmene har et eget utseende som skiller seg ut fra standard Windows-programmer. Om man synes dette er uheldig må være opp til den enkelte å vurdere. De er lagt opp til steg for steg utførelse, men samtidig er det gjort enkelt å hoppe mellom stegene når det er mulig. Av programmene fant jeg Easy-PhotoPrint det mest brukbare. Dette var både raskt og enkelt i bruk, og ga sikre og gode resultater uten mye fikling med innstillinger, sentrering av bilder osv. PhotoStitch fungerer også greit, men man må passe på å ha god overlapp for best mulig resultat. PhotoRecord er et program som jeg selv ikke ville brukt, selv om det muligens tiltaler en del andre. Jeg syntes også det var litt fiklete å bruke, og jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke alltid fikk lov til å rotere bilder for å tilpasse dem til arket.

Bruk

Skriveren kan brukes fra en PC på vanlig måte, eller den kan kobles til et kamera som støtter PictBridge-standarden, slik at man kan skrive ut direkte. Da trekker man bare kabelen som er innebygd i skriveren ut og kobler denne til kameraet, og starter utskriften direkte fra denne. Når man er ferdig snurres kabelen automatisk opp i en snelle innebygd i skriveren. Meget enkelt og praktisk, og man trenger ikke dra på ekstra kabler når man er på tur.

Det skal også gå an å skrive ut via blåtann, men da må man kjøpe en ekstra blåtannenhet. Det er også mulig å kjøpe en ekstern batteripakke, slik at man ikke er avhengig av stikkontakt heller. Strømforsyningen skal forøvrig støtte 100-240 volt og både 50 og 60 hertz, så med en lokal adapter for korrekt stikkontakt, så burde den fungere over det meste av verden.

Utskrifter av bilder på 4 x 6 tommer tar 58 sekunder. Noen sekunder ekstra tar det fra en PC, siden den gjerne må tenke seg litt om før den sender av gårde utskriften. Klikk på bildet nedenfor for en video som kort viser skriveren i bruk. Videoen er encoded med XviD og er på 3,8 MB. Windows-brukere som har problemer med å se filen må laste ned en mpeg4 kompatibel codec, slik som XviD eller DivX. DivX er kommersiell, men har en gratisversjon. XviD er åpen kildekode og helt gratis. Brukere av andre operativsystem enn Windows burde ikke ha problemer.

Kvaliteten på utskriftene er meget god. Det er ingen ting å klage på verken på skarphet eller fargebalanse. Alle farger trer klart frem og man ser lett forskjellen i alle fargetonene på testutskrifter. Og med 256 farger per fargekanal, og 300x300 dpi, så er alle jevne overganger i bilder fortsatt jevne og uten skillelinjer.

Men skal man være kritisk, og det skal man jo i en test, så ville det vært mulig for helt svart å være noe mørkere. Sammenlignet med papir med profesjonelt trykk så ser man at det er en forskjell. Det er også mulig å se at skriveren skriver linje for linje, dersom man skriver ut et ark med helt jevn gråtone. Det blir et svakt, men synlig, periodisk stripemønster på tvers av arkene. Dette er kun mulig å se på jevne flater, slik som klar blå himmel, men ikke der det finnes andre ting med detaljer eller strukturer.

Det mest merkbare problemet er at skriveren er litt svak for støv. Havner det støv på arket i løpet av utskriften, og det er jo mulig når arket i løpet av det minuttet utskriften tar stadig vekk er eksponert for omverdenen, så vil disse kunne fremtre som små hvite flekker på arket. Siden disse fremtrer stort sett som hvite mot bakgrunnen, så er de også mer synlige enn de andre nevnte småproblemene. Smårusk på arket kan også forårsake små langsgående striper. Men det har jeg bare opplevd på en utskrift, så det er mer sjeldent.

Les også