Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

LG KG800 "Chocolate"

Design og kvalitet

Spesifikasjoner:Størrelse: 9,5 x 4,8 x 1,5 cm Vekt: 83 gram Form: Nedskyvbart tastaturSkjerm: ukjent tommer Trykkfølsom: Menytaster, piltasterSnarveistaster: Volum, mp3-spiller/kameraKamera: Ja, skjult bak skjerm Uttak: Proprietær LG-port Eksternt antenneuttak: Nei

Etter vel tre år på det norske markedet har den koreanske mobilprodusenten LG enda ikke helt fått grepet om norske mobilbrukere. Hva det skyldes skal vi ikke legge oss opp i, men om det skyldes mangel på nytenkning så kan KG800, best kjent som "Chocolate", være akkurat det friske pustet som skal til.

Navnevalget "Chocolate" er ikke tilfeldig fra LGs side. Innpakningen som Chocolate kommer i minner om en eske med Fazermints eller After Eight, og selve telefonen minner om et flak med tynn, mørk sjokolade.

Etter å ha solgt i bøtter og spann i hjemlandet, er det nå europeere som skal fristes med litt sjokolade.

Kvalitetsmessig overlegen
Chocolate har nedskyvbart tastatur og skiller seg lite ut rent formmessig fra andre telefoner med samme fasong. Det mest merkverdige er at telefonen er svært tynn. Med sin tykkelse på minimale 1,5 cm er Chocolate uten tvil en av de mest lommevennlige telefonene fra LG vi har sett til nå.

Vekten på 83 gram er også noe du raskt biter deg merke i. Mens andre telefoner blir mer eksklusive jo mer pilen på vektskålen viser, henter Chocolate mye av sitt eksklusive inntrykk i den lave vekten. Tanken som slår inn når du løfter telefonen blir bare; "Skal jeg snakke i denne eller spise den?".

Ser du på materialvalg og byggekvalitet så er det tydelig at LGs ingeniører har gjort et grundig stykke arbeide her også. Chocolate er ikledd gjennomsiktig plastikk som dekker en ellers glanset sort overflate. Rundt menytasten og telefonen ellers har koreanerne valgt å bruke sølvaktig metall. Og knirkelyder? Nei, når knirker et sjokoladeflak?

Noe av det stiligste av alt, vekt og høyde til tross, er at de øverste tastene er trykkfølsomme. Du trykker altså verken inn menytastene eller piltastene, i stedet aktiverer du dem ved å legge fingeren lett oppå. Fordelene og ulempene er omtrent i likt antall. Det er lettere å trykke feil, men det gir samtidig en veldig eksklusiv følelse. Og når begynte moteløven å bry seg om det praktiske?

Så snart tastene har vært inaktive en stund, skrus lyset av og tastene blir usynlige. Det samme gjelder skjermen i front, som forvandles til en beksvart overflate med et speil i midten. Om ikke Chocolate egner seg for den forfengelige, så vet ikke vi.

Gode taster
Talltastene til Chocolate er, takk gud, av den vanlige sorten, der du fysisk trykker ned tastene når du skriver. Noe annet ville vært det rene mareritt for brukeren. Tastene er store, lette å trykke ned, og ligger bra plassert i forhold til hverandre.

Utenom talltastene og menytastene finnes det knapper for justering av volum på siden av telefonen sammen med en snarveistast til mp3-spilleren/kameraet.

For å oppsummere tastebiten så kan det altså sies at de trykkfølsomme tastene på oversiden av telefonen er veldig stilige, men ikke spesielt praktiske. Talltastene er derimot av den vanlige sorten, og egner seg bra til å skrive meldinger med.


(Klikk for større bilde)

Alt i alt så kan det i grunn sies at Chocolate egner seg ypperlig for moteløver og andre designkåte mobilbrukere. De trykkfølsomme tastene er et godt eksempel. De er langt mer upraktiske enn vanlige taster, men er synsmessig griselekre. Den tynne størrelsen og lave vekten har heller ingen store praktiske fordeler, men appellerer sterkt til de med oppfatning av at mobiltelefonen er mer et smykke enn en bruksgjenstand.

Skjerm og maskinvare

Spesifikasjoner:Skjerm: TFT, 262 000 farger Oppløsning: 176 x 220 punkterOS: LGs eget proprietære Meny: Egendefinert Tekst: T9, vanlig skrivemåte

Da LG lanserte sine første telefoner i Europa, sa selskapet at de skulle være blant de fremste på skjermer. Det har selskapet kun delvis lykkes med, for skjermen i Chocolate er verken grensesprengende eller utdatert.

Plussene kan fort oppsummeres i at skjermen er lyssterk, skarp og fargerik. Fargene virker overhodet ikke blasse, og det er skjelden vi ser en skjerm gjengi farger og grafikk med en slik skarphet som Chocolate oppnår.

Ankepunktet blir da oppløsningen som er på "kun" 176 x 220 punkter. Om du er en ivrig MMS-bruker og kun spiller spill i ny og ne vil denne oppløsningen holde i lange baner. Har du derimot større ambisjoner enn det kan skjermen fort bli noe begrenset. Da tenker vi spesielt på deg som tenker å bruke telefonskjermen til å vise bilder, videosnutter eller spille avanserte spill.

Menyer og løsninger fra et sted der det brenner mye
LGs menyløsninger har aldri helt slått gjennom, og er utvilsomt en av grunnene til at mange skyr den koreanske produsenten når ny telefon skal kjøpes inn. Det kan like godt sies med en gang at menyløsningene på Chocolate ikke er hakket bedre enn på tidligere modeller. De som til nå har fått fnatt av LGs lite gjennomtenkte løsninger og ulogiske menyoppsett må fortsatt rive seg i håret.

     
Ubrukelige menyer

For å ta ett eksempel, så mangler Chocolate en egen tast for å legge på samtaler. Eller det trodde ihvertfall undertegnede, helt til han etter en ukes bruk oppdaget at Chocolate også bruker slåav-tasten på siden av telefonen som leggpå-tast. Logisk? Nei.

Et annet eksempel er kameraet, der du enten må velge mellom videokamera eller fotokamera i menyene. Om du har bildekameraet åpent og skal ta video, må du først gå tilbake i menyene, og så velge videokamera. Og eksemplene er bare to av mange irriterende unødvendigheter.

Hovedmenyen til Chocolate har et godt utgangspunkt ettersom den bygger på et rutenett av ikoner på samme måte som menyene til Sony Ericsson, Siemens og nyere Nokia-telefoner. Men det hele faller i fisk ettersom LG har valgt vekk det meste av logikk og gjort menyene ganske så uforståelige. Ikke bare er det en rekke dårlige oversettelser ute og går, fordelingen av valg er helt ulogisk i forhold til det du finner på andre merker.

Vi er heller ikke begeistret for skriveoppsettet. Det er vel og bra at LG har valgt T9-ordbok til Chocolate, men når produsenten samtidig stikker et større antall kjepper i hjulene blir det bortimot umulig å skrive skikkelig. Det er ikke automatisk stor bokstav etter punktum, og det å legge inn ord i ordboken er et mareritt. I tillegg er det å endre ord under skriving ganske komplisert, siden du må bruke piltasten. Ettersom piltasten er trykkfølsom er det lett å trykke dobbelt, og skriving av meldinger går dermed dobbelt så tregt som vanlig.

Spesifikasjoner:Batteri: 6 timer tale, 200 timer hviletid Høyttaler: Mono, kombinert taleMinne: 128 MB internt Kortplass: NeiJava: MIDP 1.0, MIDP 2.0

Maskinvaren er som regel ikke prioritering nummer én på designtelefoner som Chocolate, og det gjelder som regel for LGs telefoner også generelt. Utstyrt med kun 128 MB minne og kun én høyttaler er Chocolate definitivt ingen erstatning for iPod-en, og kan i beste fall regnes som et lite supplement.

Chocolate har ikke plass til minnekort, og du blir dermed helt begrenset til internminnet. 128 MB med minne holder til knapt to timer med musikk, eller vel 30 sanger på fire MB hver. Ikke store greiene om du har en lang tog- eller busstur foran deg.

Og i tillegg til at Chocolate er en skuffelse på minnefronten, så er det heller ikke mye positivt å hente utifra ytelsesgrafene. Med en såpass skuffende ytelse er det ikke særlig mange avanserte spill som vil kunne kjøre mykt på Chocolate. Og da vi skulle teste 3D-ytelsen kom det for en dag at telefonen ikke støtter 3D. Greit å vite.

En liten trøst er at tale- og hviletiden ligger et stykke over gjennomsnittet. Med rundt seks timers taletid og 200 timers hviletid burde Chocolate kunne tilfredstille også den pratesyke mobilbrukeren.

Om du er en tilbehørsglad person, kommer du til å elske Chocolate. Telefonen leveres bokstavelig talt i en sjokoladeeske, og det med en hel del ekstra fristelser. Vi nevnes blant annet musikkontroll med 3,5 mm minijack-overgang, øreplugger, datakabel, bæreveske, hengesnor, manualer, CD med programvare og lader.

Teknologi og nyttefunksjoner

Spesifikasjoner:Bånd: GSM, 900, 1800 og 1900 MHzData eksternt: GPRS klasse 10 Data internt : Blåtann 1.2Epost: IMAP, POP3 Øvrig: MMS, WAP 2.0 m/ xhtml

Ikke overraskende er også trådløs teknologi nedprioritert i Chocolate. Uten 3G, EDGE, Wi-Fi, infrarød eller støtte for GSM850-nettet, så er Chocolate en telefon som passer til en basisbruker som verken vil laste ned data i høy hastighet eller koble seg opp mot trådløse nettverk.

Basisbrukeren vil derimot, som sagt, finne det meste han eller hun trenger. Chocolate kan brukes på stort sett alle kontinenter, utenom det sør-amerikanske, og GPRS-støtten sørger for at du kan laste ned data og epost, om enn noe tregt.

Blåtannstøtten er viktig, ettersom den gjør det mulig å koble til et trådløst hodesett eller kommunisere to telefoner imellom innen en radius på 10 meter.

Men trenger du noe mer enn det, så det smart å droppe Chocolate først som sist.

Nyttefunksjoner:Adressebok: Enkel, plass til ubegrenset med oppføringer. Kan føre opp fire telefonnummer i alt, pluss én epostadresse.Kalender: Enkel, kan ikke særdefinere avtaler, autosletting.Java-program: Ingen Standardfunksjoner: Vekkerklokke, kalkulator, omregner, tekstleser .Synkronisering: Outlook og Lotus via kabel

Å gjenta seg selv er aldri gøy, men nok en gang; Chocolate er en designtelefon. Og på designtelefoner er også nyttefunksjoner nedprioritert.

Det vil i praksis si at alt som kan regnes som mer avansert enn adressebok og kalender er fjernet. Dermed har du ikke tilgang på lommebok, SyncML eller andre mer avansert funksjoner.

Det til tross, du behøver ikke leve et kaotisk liv selv om du har en Chocolate. Kalenderen fungerer helt fint, og det er flott å se at LG har droppet unødvendige, og som oftest irriterende, animasjoner og heller har satset på en enkel kalender som er ment å være brukervennlig.

Også telefonboken er kraftig forenklet, og med det forbedret, sammenlignet med det vi har sett tidligere fra LG. Riktignok kan du bare føre inn fire nummer per kontakt, men for de fleste er det mer enn nok.

Overraskende nok har LG fått på plass tekstleser i KG800. Denne funksjonen finner du ellers kun i mer avanserte Symbian-telefoner. Denne lar deg lese dokumenter og enkle tekstfiler rett på telefonen, slik at du enkelt kan bruke telefonen til å lagre notater, som du så kan åpne og se over når du måtte ha behov for det.

Bunnlinjen blir at KG800 egner seg bra til det daglige bruk, men faller helt gjennom som profftelefon.

Underholdning og kamera

Underholdning:Spillstøtte: MIDP 1.0, MIDP 2.0, ikke 3D Spill: Ett stykk, Sudoku.Musikkstøtte: Mp3, aac, aac+, wma. Mp3-spiller: Lydutjevner, gjentagelse, spoling, gjentagelse, ikke multitasking. Radio: NeiTema og annet: Ikke tema, bare endring av bakgrunnsfarger.

Utenom design og skjerm, så burde underholdning teoretisk sett være en av Chocolates sterkere sider. Forvent deg ikke å spille avanserte 3D-spill på telefonen, men spill av det enklere slaget går greit.

Fra før er det installert ett spill - Sudoku. Sammenlignet med spill vi ellers bruker å få servert av Samsung og LG virker dette både seriøst og voksent, siden det denne gang ikke handler om redding av manga-prinsesser eller Pokemon-aktige småtroll.

Det store mp3-marerittet
Med 128 MB minne under panseret er ikke Chocolate mye til mp3-spiller. Men om du legger godviljen til kan du fint stappe inn en og en halv time med musikk inn i telefonen. Ikke store greiene, men har du først glemt iPod-en hadde Chocolate vært en fin telefon å ha i bakhånd.

Problemet er bare det at vi ikke har klart å koble Chocolate til datamaskinen. For å presisere, så var kontakten på USB-kabelen såpass dårlig bygget at den ikke klarte å kobles skikkelig til telefonen. Det førte til at ethvert forsøk på å overføre musikk til telefonen ble avbrutt under overføring uten at vi hadde gjort noe som helst galt.

Dermed fikk vi ikke overført via kabel. I stedet prøvde vi med blåtann. Men siden vi oppnådde en maksimal overføringshastighet på 12 kbps, så er også denne løsningen heller dårlig. I praksis betyr en slik overføringshastighet at en sang på 5 MB vil ta nesten syv minutter å overføre.

     
Et heller lite frodig utvalg av morofunksjoner

Og så til slutt, etter vel ti minutter med overføring i sneglefart, så skulle vi endelig få høre på favorittmusikken. Men da kommer det opp en beskjed om at det er feil med mp3-spilleren. Så snart vi skrur av og på telefonen, slettes all musikken og vi må laste inn alt på nytt.

Etter timevis med bal klarer vi å få godlyden på plass i ørene. Og faktisk, lydkvaliteten er ikke verst. Da er det bare synd at det ikke går an å bruke mp3-spilleren mens du skriver meldinger eller gjør annet. Og med det sier vi takk for oss, en slik mp3-spiller klarer ihvertfall ikke vi å leve med i lengden.

Kamera:Bildeoppløsning: 1280 x 960, 640 x 480 punkter, 320 x 240, 220 x 176, 72 x 72. Videooppløsning: 176 x 144, 128 x 96 punkterKamerabrikke: ukjent, fast fokus Innstillinger: Hvitbalanse, fargemodus, rammer,

Med 1,3 megapiksler under panseret og uten autofokus er Chocolate ingen avansert kameratelefon, snarere reservekameraet du har i tilfelle du skulle se noe spesielt. Spørsmålet er bare om kameraet også kan leve opp til det.

Det første vi la merke til var at det er vanskelig å se alle detaljene på skjermen når du tar bilder ute. Det gjør det vanskelig å få helt nøyaktige bilder, men de færreste vil oppleve det som et stort problem.

Verre er det at bildekvaliteten er heller midt på treet. Chocolate tar rett og slett ikke spesielt gode bilder, og selv om fargene er gode, så er det helhetlige resultatet heller skuffende.

   
   
(Klikk for større bilder)

Problemet er at detaljene tildels blir diffuse og at bildene ikke blir skarpe. Med mindre du har tilgang på et bedre fotoredigeringsprogram er dette et problem som er vanskelig å gjøre noe med uten at resultatet blir dårlig. Ytterligere en detalj som trekker ned er "tønne-effekten" ytterst i bildet.

Og planlegger du å bli filmregissør med Chocolate, så glem det så fort du kan. Med en videooppløsning på 176 x 144 punkter er ikke videokameraet beregnet på annen bruk enn små minnevideoer i festlig anledning.

Dermed er det understreket. Chocolate egner seg ikke til bruk som kamera, med mindre du kun er ute etter en telefon som skal ta bilder du kan bruke i MMS eller i bloggen din.

Konklusjon

I forkant av lanseringen av Chocolate var det flere som håpet at LG skulle bidra med noe nytt i svermen av såkalte "designtelefoner". Med en heller original design og en frodig salgspakke begynner det bra, men dessverre skuffer LG 800 Chocolate på alle andre områder.

For å ta designen til Chocolate først, så får den det virkelig til å gå vann i munnen. Telefonen har et kvalitetsinntrykk som gir oss assosiasjoner til Rolex og Aston Martin.

Her finner du lekre designdetajer som trykkfølsomme menytaster, en skjerm som blir om til et speil når den er inaktiv, og et skall som er farget i lekker mokkafarge.

Men flytter du blikket vekk fra designen er det som sagt ikke mye som imponerer med Chocolate. Ser du på mp3-spilleren, så har den kun 128 MB minne til rådighet og er lite brukervennlig. Telefonen har heller ikke kraft nok til å drive spillene og programmene du installerer på den.

Chocolate mangler det meste av avansert trådløs teknologi, inkludert EDGE, 3G og infrarød. Og den stakkarslige blåtannstøtten hjelper lite i den sammenhengen. Telefonen har dessuten et svært lite brukervennlig menysystem og en rekke dårlige oversettelser.

Batterilevetiden er faktisk et av få områdene der KG800 har noe å stille med. Med en taletid på 6 timer og en hviletid på 200 timer er Chocolate en sprek telefon, som holder ut lenger enn gjennomsnittet.

Ser du på helheten er det ganske klart at LG Chocolate går i den samme fellen som mange andre designtelefoner, for eksempel Nokia 7380 og Motorola V3i. Den er fin å se på og tiltrekker seg mange blikk, men så snart du blir kjent med denne fristelsen av en telefon, så oppdager du at Chocolate er en fint innpakket sjokolade som er gått ut på dato.

annonse