Test

Nokia N97

Design og brukervennlighet

Tastene er ikke direkte store.
Kameraet har fem megapikslers oppløsning.
Skjermen er av typen stor og skarp.
Du må bruke rullefeltet for å bla i menyen.

Det begynner å bli lenge siden Nokia lanserte trykkskjermflaggskipet N97. Nå er modellen endelig på vei ut i butikkene, og vi har hatt den på testbenken.

N97 er en typisk toppmodell som skilter med alt av teknologi. Den er forholdsvis stor og passe tung, og har en trykkskjerm som fyller det meste av fremsiden.

Fullt tastatur

Telefonen er også utstyrt med et fullt tastatur som du tar i bruk ved å skyve skjermen opp. Når tastaturet er fremme står skjermen i vinkel, en løsning vi syns fungerer greit.

De eneste tastene som er tilgjengelige når telefonen er skjøvet sammen er menytasten under skjermen, en skyvebryter for å aktivere og deaktivere tastelåsen, snarvei til kameraet og volumtaster. Det er for øvrig egne taster for å svare og å legge på, men disse er berøringsfølsomme.

Tastaturet på telefonen består av forholdsvis små, men rimelig godt adskilte taster. Det går greit å bruke, men vi syns Nokia burde utnyttet plassen bedre. For eksempel tar en stor piltast opp en god del plass på venstre side av tastaturdelen. Denne kunne godt vært flyttet til skjermdelen til fordel for flere taster. Tastaturet har bare tre tasterekker, så her gjelder det å bli kjent med funksjonstasten.

Tastaturet på vårt testeksemplar er for øvrig uten de nordiske tegnene, men dette er fordi modellen er i engelsk utgave.

Kamera på baksiden

Kameraet på baksiden av telefonen har et deksel du skyver ned når du skal ta bilder. Telefonen har for øvrig også et frontmontert kamera du kan bruke til videosamtaler eller portrettbilder.

Hele telefonen er laget utelukkende i plast. Det er for så vidt greit, men det er klart at metall føles bedre. N97 føles imidlertid godt skrudd sammen, og kvalitetsfølelsen er helt OK.

Stor skjerm

Skjermen er 3,5 tommer stor og fremsiden er laget i plast. Det betyr at du i praksis må være forsiktig så du ikke får riper i skjermen. Vi innbilte oss en stund at det var et lite gummilag foran skjermen, noe som viser seg å ikke stemme. Dette er altså en ganske ordinær trykkskjerm.

Vi liker for øvrig at skjermen er lyssterk og har høy oppløsning. Den er skarpere enn Iphones skjerm, men når samtidig ikke opp til HTCs toppmodeller hva oppløsning angår. En fin mellomting, med andre ord.

S60 5th Edition

Menysystemet i N97 er det samme som du finner på Nokia 5800 Xpressmusic. Det vil si S60 5th Edition, et system som i bunn og grunn er mye det samme som du finner i resten av Nokias smarttelefoner. Et av ankepunktene våre da vi testet 5800 var at menyene ikke bærer preg av å være designet for trykkskjermer fra bunnen opp, men å være en tilpasset utgave av S60.

Dette ankepunktet står vi for så vidt ved fortsatt. Vi er for eksempel ikke særlig glade i at du må dra i et rullefelt på siden av skjermen for å bla i lister. Det mest naturlige hadde vært å flikke en finger over skjermen.

Les mer om S60 5th Edition i testen av Nokia 5800 »

Ny hvilemodus

En nyhet i N97 er at du i hvilemodus kan ha småprogrammer, eller såkalte widgets. Du kan selv tilpasse hvilke programmer som skal ligge her. I utgangspunktet finner du en hurtigliste til kontakter du ringer ofte, snarveier til programmer og funksjoner, en værmeldingstjeneste og en Facebook-applikasjon.

Facebook-programmet er i seg selv noe av det nyttigste vi har sett på en smarttelefon fra Nokia på lenge, og gir deg ikke bare tilgang til en egen Facebook-klient, men også oversikt over de siste statusoppdateringene i nettsamfunnet. Eller, nyttig for de av oss som er tunge Facebook-brukere i alle fall.

Tilpass selv

Facebook rett på mobilen.

Du kan legge til en rekke widgets etter ønske, og flere blir trolig tilgjengelige etter hvert. Vi har sett widget-systemer før, blant annet på Samsung Omnia, men vi syns Nokia har funnet en smartere tilnærming.

En sak vi syns er litt leit er det ikke er så enkelt å skrive inn tekst på skjermen. I mange situasjoner er det mulig å hente frem et nummertastatur og skrive på ”vanlig” måte, mens i programmer som Facebook-applikasjonen er dette ikke mulig i det hele tatt av og til. Vi syns dette burde være en konsekvent, systemdekkende funksjon. Det er heller ikke mulig å få fulltastatur på skjermen. Det skal dog nevnes at dette kan være en feil i programvaren som blir rettet opp.

Grei batterilevetid

I bruk opplever vi at telefonen har grei batterilevetid, men du bør belage deg på å lade den omtrent annenhver dag, eller noe sjeldnere om du ikke bruker funksjoner som nettleser, musikkspiller, kamera og annet.

N97 er for øvrig rask i responsen, og den later til å være godt utstyrt på maskinvaresiden. Programmer starter raskt, og vi slipper å vente på at ting skal skje når vi veksler mellom åpne programmer.

Vi syns lydkvaliteten under samtaler er god, klar og høy, og har ingenting å utsette på selve telefonfunksjonen.

Godt utstyrt

Med i esken til N97 får du mye utstyr.

  • Pekepenn
  • Pussefille
  • USB-kabel
  • Lader
  • Overgang fra Nokia-lader
  • Fjernkontroll
  • Stereohodesett

Som en fotnote bemerker vi at vårt testeksemplar har en god porsjon barnesykdommer. Dette kan av og til skje på nye telefoner, og utbedres som regel ved programvareoppdatering.